Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Agent 007: skryté kamery

28.4.2014, Milan Šurkala, článek
Cítíte se bezpečně? Myslíte si, že máte své soukromí a nikdo vás nemůže sledovat? V rámci seriálu o sledování a špehování se bude tento díl zabývat problematikou skrytých kamer. Ty si lze velmi levně koupit nebo použít obyčejný mobilní telefon.
Kapitoly článku:
V dnešní době lze natáčet videa a pořizovat fotografie už opravdu vším možným. Však to znáte z kriminálních seriálů. Hrdinové sedí v autě, vytáhnout zrcadlovku s nějakým teleobjektivem a fotí. Taková sranda vyjde samozřejmě na mnoho desítek tisíc, nicméně jakž takž použitelné mohou být i ultrazoomy. Ty samozřejmě nejsou tak svižné (náběh do plného zoomu a vyfocení je záležitostí tak plus minus 7 sekund), a tak jsou spíše vhodné při snímání na předem dané místo.


Panasonic Lumix FZ72

Ultrazoomy. Sice poněkud větší záležitost, ale na natáčení videa na velkou vzdálenost rozhodně použitelné.



Jejich výhodou je znatelně větší dosah (užší úhel záběru) než u zrcadlovek při mnohem menších rozměrech a cenách. Na zrcadlovce by člověk potřeboval hodně obrovský, těžký a nechutně drahý objektiv. Samozřejmě optická kvalita ultrazoomů není žádný zázrak. Nicméně, co lze za takových zhruba 10 tisíc získat? Mnoho ultrazoomů dnes už nabízí 1200mm přepočtenou ohniskovou vzdálenost (např. vyobrazený Panasonic Lumix FZ72) a jsou dokonce modely, které mají ještě mnohem více, třeba 1560 mm u Sony Cyber-shot H400. Co taková ohnisková vzdálenost znamená?


Obraz s 1200mm přepočtenou ohniskovou vzdáleností

Foceno ze vzdálenosti 200 metrů.



Jak vidíte na obrázku výše, fotil jsem ze vzdálenosti 200 metrů (194 metrů vzdušnou čarou a trochu seshora). Na délku se pak na fotografii ukázala vzdálenost jen zhruba 5,7-5,8 metru (auto má 4,7 metru). Je tedy vidět, že lze natáčet (poměrně kvalitní Full HD video) i z hodně nenápadných vzdáleností okolo 100-200 metrů, přičemž lidé půjdou velmi dobře poznat. Docela mocný běžný nástroj, který se může dostat do rukou každému.

Pochopitelně ne vždy lidé chtějí šmírovat takto na dálku a spíše chtějí vědět, co se děje uvnitř místností, aut a podobně. Pak už to chce naopak kamerku co nejmenší. Jak uvádíme v článku na Světu hardware, není až tak neobvyklou metodou dálkové zapnutí webkamery u notebooků. I když toto lze snadno odhalit rozsvícením LED diody u kamery, bezpečnostní složky jako FBI už přišly na to, jak to obejít a hackeři toto dokážou např. na některých typech notebooků. Říká se tomu ratting od zkratky "RAT" (Remote Administration Tool, případně Remote Access Trojan). Jinak řečeno, útočníkovi se podaří získat vzdálená administrátorská práva k počítači a nyní má přístup k souborům, mikrofonu nebo právě ke kameře.


Notebook s webkamerou

Jste si opravdu jisti, že ta "malá kulatá věc nahoře" vás zrovna nenahrává?



A natáčení oběti může začít (plus třeba vyluxovat její konto a podobně). Jenže webkamery v notebooku nebo ty zakoupené zvlášť nejsou jedinou zranitelnou položkou. Váš smartphone může být neméně tak nebezpečným, jak jsme si řekli v díle, který vyšel na Světu mobilně. Zejména operační systém Google Android je díky své rozšířenosti hodně náchylný na spoustu spywaru a jiných škodlivých aplikací. Nikde nemáte zaručeno, že se nikdo nemůže připojit na váš telefon a nezapnout vám třeba... kameru. Ale pojďme nyní k hračkám, které jsou přímo dělané pro amatérské "špiony". Lépe řečeno, mrkněme se na nejrůznější gadgety, které se dají tajně využít.


Mini zrcadlovka

Je libo kamerku za 250 korun z eBay?



Co třeba taková kamerka z eBay za 250 Kč (v ČR se prodává zhruba za 800 Kč). Je schopna natočit VGA video, pořizovat 1,3MPx fotografie a její rozměry jsou na každou stranu okolo 26 milimetrů. Váží 11 gramů a lze do ní strčit až 32GB microSDHC kartu. Takové hračky si jen tak nevšimnete. Ale to rozhodně není vše.


Pero se skrytou kamerou

Ne, tohle pero není granát jak ve filmu s Jamesem Bondem. Umí ale natáčet video.

 

Další hračkou může být "pero". To sice není granátem jak ve Zlatém oku, filmu s Jamesem Bondem, ale nahoře si můžete všimnout malé černé tečky. Ano, tohle je videokamera. Uvnitř se po odšroubování pera nalézá USB port a slot pro microSDHC kartu. Za necelé dvě stovky je tu fotoaparát s 1,3MPx rozlišením a možností natáčet video. Uvnitř je akumulátor.


USB disk s kamerou

8GB USB flash disk... a je "pochopitelně" s kamerou.



Další možností je zakoupit si "flasku", která má v sobě zabudovanou kameru. K dispozici je video s rozlišením 720×480 pixelů a 1,3MPx snímky. Překvapivě toto zařízení nemá žádnou svoji paměť, ale je nutno použít microSDHC kartu. Cena? Lehce pod 200 Kč.


Náramkové hodinky s kamerou

Údajně vodotěsné hodinky s 8 GB vnitřní paměti a integrovanou kamerou. Kolik by to tak mohlo stát?



Jestli si myslíte, že se blížíme s výčtem ke konci, mýlíte se. Těchto hraček jsou skutečně miliony. Na internetu můžete najít např. údajně vodotěsné náramkové hodinky s 8 GB vnitřní paměti a fotoaparátem, který dokáže pořizovat 1,3MPx snímky a natáčet VGA videosekvence. Baterie postačí na 100 minut záznamu. Kolik myslíte, že taková blbost stojí? Nebudu vás moc napínat, tohle všechno na eBay nakoupíte už zhruba za 400 Kč! Modelů je mnohem více, občas se dá dostat přes tisíc korun, ale stále jsou to směšně levné položky. V USA jsou známy případy, kdy byla manželka špehována pomocí kamery ukryté v budíku (i ten se dá sehnat na eBay) nebo naopak žena špehovala muže tím, že do plyšového medvídka své dcery umístila nahrávací zařízení.


Google Glass

Google Glass. Rozhodně ne pro všechny a už vůbec ne levně.



Co třeba myšlenka brýlí s kamerou? Líbí se vám třeba Google Glass? Na špionskou práci jsou tyto brýle trochu nevhodné. Jednak jsou dost nápadné, jednak je není snadné získat a cena $1500 rovněž není lidová.



Brýle s kamerou

Brýle s kamerou. Trochu dražší, ale stále účinná záležitost.



Internet je ale plný různých brýlí, které minimálně funkci kamery a fotoaparátu nahradí. Vyrábí se několik designů, od vyloženě ošklivých až po docela stylové a opravdu není problém si obstarat brýle s fotoaparátem. Výše zobrazené brýle člověk dostane za 750 Kč už s 8GB microSDHC kartou, lze s nimi natáčet HD videosekvence nebo fotit Full HD snímky. Li-Pol akumulátor má vydržet zhruba na 1 až 2 hodiny záznamu.


Klíčenka k autu s kamerou

Kamera může být i ve falešných klíčích od auta.
 
 
Další možností je pořídit si falešné klíče od auta, resp. falešné dálkové ovládání. Zde najdete kamerku, která vám vyprodukuje 1,3MPx snímky nebo 720×480 video. Nabíjí se přes USB a opět podporuje microSDHC karty. Jsou dokonce modely, které napodobují přímo klíče jednotlivých automobilek. Lze tak sehnat např. klíče s logem Volkswagenu a tato hračka má i falešný klíč. Cena těchto hraček se liší dle toho, zda už obsahují microSDHC kartu v balení, záleží také na rozlišení (některé nové modely mají dokonce vyměnitelný modul s objektivem, takže lze dostat dokonce 12MPx verzi s podporou Full HD videa). Ceny se tedy pohybují zhruba od 250 Kč do 1500 Kč (na eBay). Na trhu lze nalézt ještě mnoho dalších ptákovin, my se však nyní podíváme ještě na problematiku rekonstrukce obrazu.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.