Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
Diskuze k článku: Domácí studio – 7.díl
21.2.2007, Roman Pihan, článek
Správná expozice je bezesporu jedním z klíčových faktorů na cestě ke kvalitní fotografii. Co naplat, že se vám podaří dobře naaranžovat scénu, když je výsledná fotografie podexponována nebo přeexponována! Přitom expozici ovlivňují pouhé 3 faktory - expoziční čas, clona a ISO citlivost. Jejich správné nastavení není žádné šamanství a to zejména ve studiu, kde je na vše spousta času a světelné podmínky jsou stabilní.
libich1978 (695) | 23.4.20210:43
není přesné. Je třeba zdůraznit, že právě regulace světla má vliv na samotnou ostrost a kresebnost snímku. U malých clon hrozí, že se do obrazu dostanou paraxiální paprsky, více se projevuje sférická i barevná vada a další vady objektivu, malá hloubka ostrosti vše ještě zvýrazní, zase se netvoří tolik difrakce nebo zcela nepatrně. U větších clon je zase otvor příliš malý a difrakční ohybové obrazce jsou výrazné a vedou k rozmazání bodů a nežádoucím arfefaktům a problémům, zejména u clon 22 a více. U zrcadlovek a bezzrcadlovek je tedy vhodné pro každý objektiv najít clonu s ideálním kompromisem kvality obrazu ve středu i okrajů. Při malé cloně i velká vinětace ­(ztmavení rohů­). Většinou je vhodné mít clonu mezi 5,6­-11, optimum bývá kolem 8, u krajinek s velkým rozsahem lze jít na 16, u portrétů se držet níže, ale osobně se nedoporučuje fotit na nejnižší možnou clonu, tam objektiv většinou moc dobře nekreslí. Chce to 1­-2EV přidat, takže sklo s f­/2,8 má solidnější kresbu až od f­/4­-f­/5,6 a sklo s f­/4,0 pak od 5,6 do 8.
Odpovědět0  0
malcor | 22.2.200710:57
Zajímalo by mě jestli je lepši fotit napřiklad 1s Expozici s ISO 200 a nebo 2s s ISO 100. Z hlediska expozice by to mělo být ekvivalentní ale zajímá mě šum. ISO 100 šumí mín ale zas je expozice delší takže je víc času na to aby senzor ­"pochytal­" šum. Já se přiklání k variantě ISO 100 a 2s.
Odpovědět0  0
Roman Pihan | 23.2.20079:49
No to bude hodně záležet na konkrétním modelu fotoaparátu a je to opravdu dilema. Já bych volil pro začátek 2s a ISO 100. Bylo by ale dobré to pro každý fotoaparát subjektivně vyzkoušet.
Odpovědět0  0
bugma (1) | 21.2.200715:09
Pomáhá expozice podle střední šedé?Něco sem si zkoušel vyfotit­-ananas na bílém podkladu a exponoval sem na střední šedou­(kterou jsem si pořídil­) a bílá se mi zdála až moc bílá­(pozor nejednalo se o přepal,histogram nebyl natlačen až k pravé straně­).Když sem si vyměnil podklad a fotil sem na ananas na černém podkladu a exponoval sem na střední šedou tak byla vidět struktura černého podkladu jak je to na prvním obrázku zmačkaného papíru na černém podkladu.Když sem podexponoval oproti expozici na střední šedé tak abych měl více černé pozadí tak mi ananas nepřirozeně tmavl.Střední šedá pomůže, ale všechno nezmůže, ale z 99%napoví.To nejdůležitější 1% je bod 4. ................ a subjektivního pohledu
Odpovědět0  0
Roman Pihan | 23.2.20079:51
Je to tak. Expozice na střední šedou zajistí TECHNICKY správnou expozici ­- tedy střední jas scény padne do středu histogramu. Subjektivní hledisko však může být mírně jiné ­- obvykle ne ale dále než cca 2­/3 EV kolem.
Odpovědět0  0
Karas | 21.2.200714:12
Máte někdo negativní zkušenosti ­(zkreslení v kresbě­) u vyšších clonových čísel 22, 27,...
Odpovědět0  0
Roman Pihan | 23.2.20079:54
Vysoké clonové číslo ­(malý průměr clony­) jako je f­/22 či f­/32 způsobuje tzv. difrakci ­(rozptyl­) světla na lamelách clony. V obraze se projevuje jeho mírným rozostřením. Je to běžný jev všech objektivů, proti kterému se de facto nedá moc bránit. Není ale nijak dramatický. Ukázky na internetu najdete.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.