Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty: prosinec 2015

15.12.2015, Milan Šurkala, návod
Pokračujeme v cyklu článků pro snadnější výběr kompaktu nebo fotoaparátu s výměnným objektivem. Vybíráte nový přístroj? Pojďte se s námi podívat, které modely jsou v jednotlivých kategoriích ty nejlepší.

Kompakty střední třídy


Zde najdete kompakty, které mají malé 1/2,3" nebo trochu větší 1/1,7" čipy, potěší slušnými výsledky a dobrým poměrem ceny a výkonu. Často u nich najdete kvalitní video, lepší světelnost objektivu, manuální ovládání a podobně. Jsou pro ty, kteří chtějí technologicky zajímavý přístroj, jenž se přitom snadno vejde do kapsy.


Canon PowerShot S120 (recenze na DPreview)


PowerShot S120 navázal na starší model S110 je dnes jedním z mála kompaktů s 1/1,7" snímačem, který je skutečně kapesní. To je také důvod, proč jej můžeme doporučit. Má přiměřený 5× optický zoom, slušný 12MPx CMOS snímač a podporu RAWů. Díky tomu můžete získat dosti slušné fotografie.





Nepotěší sice průběhem světelnosti, ale na širších ohniskových vzdálenostech na tom vůbec není špatně, ostatně F1,8 na nejširším úhlu záběru patří k velmi pěkným hodnotám. Fotoaparát má 1080p60 Full HD videosekvence a v obchodech se dá sehnat od cca 7,5 tisíce Kč s DPH. Jeho nepřímým nástupcem je nový Canon PowerShot G9 X s mnohem větším 1,0" senzorem. Jeho zahajovací cena ale byla stanovena na téměř dvojnásobek.
 
 
 

Outdoorové kompakty


V dnešní době jsou velmi oblíbené outdoorové kompakty, které mají zvýšenou výdrž proti nepříznivým vlivům i nešetrnému zacházení. Jsou určené k méně náročnému potápění a vydrží i nějaký ten pád.


Olympus Stylus TG-3 (recenze TG-1)


V našem testu vyšel velmi dobře outdoorový kompakt Olympus Tough TG-1 iHS, dnes se na trhu prodává už jeho třetí nástupce, model TG-4. My se ale zaměříme na trochu starší variantu TG-3. Jedná se o jeden z nejodolnějších kompaktních fotoaparátů na trhu, neboť vydrží ponor až do hloubky 15 metrů, nevadí mu pád ze 2,1 metru a další nepříjemnosti. Srdcem přístroje je 1/2,3" CMOS BSI snímač s rozlišením 16 megapixelů (bohužel navýšení proti předchozím modelům).





Zajímavostí je objektiv se 4× zoomem, který se netradičně v této kategorii může chlubit velmi dobrou světelností F2,0 na nejširším ohnisku. F4,9 na nejdelším už není taková výhra, ale i tak patří k nadprůměru. Negativní stránkou objektivu je poměrně silná chromatická aberace, ale jinak potěší rychlým ostřením, velmi dobrým telemakrem a hlavně naprosto skvělým supermakrem. Na focení hmyzu a různých detailů je to vynikající hračka. Baterie má solidní výdrž a focení s tímto přístrojem je opravdu hodně zábavné. Má v sobě něco kouzelného, a tak i přes některé své chyby (aberace, silné odšumování) rozhodně stojí za to. Nová verze přinesla také focus stacking (zvýšení hloubky ostrosti u makra) a bezdrátové Wi-Fi připojení.

Cena 9,5 tisíce Kč s DPH je hodně vysoká, na druhou stranu lepší a zábavnější vodotěsný kompakt na trhu asi nenajdete. Již zmíněná nejnovější verze TG-4 přišla s podporou RAW formátu, ale zde počítejte s cenou 11 tisíc Kč.
 
 
 
Do prosince 2015 jsme doporučovali Nikon Coolpix P340

Nikon Coolpix P340 (recenze na P330)


Nikon Coolpix P340 je na pomezí kompaktů střední třídy a profi kompaktů. Má velký 1/1,7" CMOS BSI snímač s rozlišením 12 megapixelů, který nabídne velmi pěkné JPEGy, u kterých lze nastavit i míru odšumování (byť omezeně). Podporován je i záznam do RAWu, ale díky zastaralému a pomalému procesoru EXPEED C2 očekávejte opravdu velmi pomalé zpracování. Chce to opravdu trpělivost, pak ale budete odměněni velmi pěknou kvalitou obrazu. Při záznamu do JPEGu je rychlost přístroje alespoň akceptovatelná.





Fotoaparát nabídne 5× optický zoom v rozsahu 24 až 120 milimetrů při světelnosti F1,8 až F5,6. Počáteční světelnost je tedy velmi dobrá, koncová spíše naopak. Coolpix P340 je takřka shodný s původním modelem P330 (jehož recenzi si můžete přečíst), má však Wi-Fi rozhraní. Cena činí 7000 Kč, což není zrovna málo, pokud ale chcete opravdu malý kapesní kompakt se solidní kvalitou obrazu, není to špatná volba.
 


Do července 2015 jsme doporučovali Fujifilm XF1

Fujifilm XF1


Fotoaparát Fujifilm XF1 neprošel našim testem, nicméně běžně si v recenzích odnáší poměrně dobré hodnocení dané zejména díky výbornému 2/3" EXR CMOS senzoru s rozlišením 12 megapixelů. Ten nabízí i tradiční velmi povedené EXR DR a EXR SN režimy pro zvýšení dynamického rozsahu a snížení šumu.


Fujifilm XF1


Objektiv má 4× optický zoom v rozsahu 25 až 100 mm s dobrou světelností F1,8 až F4,9. Opticky má dobrý střed, ale rohy umí být u některých ohniskových vzdáleností trochu slabší a najdete tu i chromatickou aberaci. Fotoaparát je prodáván za 7500 Kč s DPH.
 


Do dubna 2015 jsme doporučovali Olympus XZ-10

Olympus Stylus XZ-10 - recenze


Olympus se svým novým kompaktem Stylus XZ-10 vstoupil do nových vod "profi" kompaktů s 1/2,3" čipem. Data z 1/2,3" čipu s docela rozumným rozlišením 12 megapixelů je možné ukládat nejen do JPEGu (s nastavitelnou sílou odšumování, doporučuji tu nejnižší možnou), ale i do RAWu se slušným dynamickým rozsahem s ohledem na pixelovou hustotu senzoru.


Olympus Stylus XZ-10


Objektiv potěší 5× optickým zoomem a vynikající světelností F1,8-2,7. K dispozici je irisová clona i ND filtr, velmi dobré makro. Ovládání je rychlé, snadné, máte tu Full HD videa i ta zpomalená (120 fps v HD), potěší dotykový displej a překvapí i možnost řízení bezdrátových blesků. Z negativních stránek můžeme zmínit slabší optické výkony u širokoúhlých fotografií, zejména výraznou chromatickou aberaci. Fotoaparát se dá sehnat za vynikající cenu okolo 6000 Kč s DPH, občas i o pár stokorun levněji.
 
 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.