Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty: prosinec 2015

15.12.2015, Milan Šurkala, návod
Pokračujeme v cyklu článků pro snadnější výběr kompaktu nebo fotoaparátu s výměnným objektivem. Vybíráte nový přístroj? Pojďte se s námi podívat, které modely jsou v jednotlivých kategoriích ty nejlepší.
Třída profi kompaktů je zajímavá tím, že lze v podstatě doporučit každý fotoaparát, který do ní patří. Vyloženě špatný model zde v podstatě není a jde tak jen o to, co je pro vás nejdůležitější.


Sony Cyber-shot RX100 / RX100 II (recenze RX100)


Profi kompakt Sony Cyber-shot RX100 je v podstatě splněným snem každého majitele zrcadlovky, který chce do kapsy něco kompaktního a přitom bez výrazných kompromisů v kvalitě obrazu. RX100 se jím víceméně vyrovná, byť i zde pochopitelně musíte počítat s několika kompromisy. Základem je 1" Exmor CMOS snímač s velmi vysokým rozlišením 20 megapixelů. Dynamický rozsah je na úrovni běžných starších zrcadlovek, míra šumu je s ohledem na pixelovou hustotu až překvapivě nízká. Když se k tomu připočte i vysoké rozlišení, případný šum se snadno zamaskuje a ve výsledku tak dostáváte detailnější fotografie než u levných DSLR.


Sony Cyber-shot RX100


To vše je umožněno solidním objektivem Carl Zeiss Vario-Sonnar T*, který nabídne 3,6× optický zoom v rozsahu 28-100 mm. Díky světelnosti F1,8-4,9 nabízí o 1 až 2 EV lepší světelnost než zrcadlovky se setovým 18-55mm objektivem, což je další důvod toho, proč i za horšího světla fotí překvapivě kvalitně. Bohužel se musíte připravit na nedostatečné makro a trochu slabší výkony objektivu u nižších clon. Full HD video nabízí 1080p50 záznam a spolu s vynikajícím autofokusem a stabilizací se stává jedním z nejkvalitnějších, ne-li nejkvalitnější ve třídě kompaktů. Vysoce nadprůměrný je i LCD displej, expoziční automatika, rychlost přístroje a dobrá je i výdrž na baterie.

Cena dnes začíná na 10.000 Kč. Poměr ceny a výkonu je dost slušný a jak ukázal náš test, výkonem se vyrovná i APS-C zrcadlovce. V nabídce je i model Cyber-shot RX100 II, který má výklopný displej, sáňky na příslušenství a novější 20MPx snímací čip s BSI technologií. Ten vás vyjde na necelých 13.000 Kč s DPH. To je vzhledem ke schopnostem přístroje akceptovatelná částka a tento model tak vedle RX100 konečně dostává pořádný smysl (myšleno v poměru cena/výkon, resp. rozdíl ceny za rozdíl funkcí). O dalších nástupcích budeme hovořit níže.
 
 
 

Nikon Coolpix P7800 (recenze na P7700)


Nikon Coolpix P7800 pokračuje v úspěchu předchozích modelů. Objektiv nabídne výbornou světelnost F2,0 až F4,0 při rozsáhlém 7× optickém zoomu. Díky tomu umožňuje překvapivě dobré hrátky s malou hloubkou ostrosti. Samotný objektiv je poměrně solidní, ve spolupráci s čipem ale nemá rád protisvětlo na širokém ohnisku (ztrácí se zejména tenké větve a podobné věci).


Nikon Coolpix P7700


Jinak lze většinu věcí chválit. Snímací čip má přijatelný šum a nastavitelné odšumování. Nechybí solidní polohovatelný LCD displej, 3EV ND filtr + irisová clona v objektivu, radost udělají i videosekvence ve Full HD formátu včetně možnosti pořizovat zpomalené video. Fotoaparát má také solidní výdrž na baterie, zamrzí pak zbytečně obrovské RAWy a celkově trochu pomalejší odezvy. V nabídce zůstává model Coolpix P7800 za 10.500 korun, který je vybaven elektronickým hledáčkem s rozumným rozlišením 640×480 pixelů. I přes svou relativní pomalost si zaslouží doporučit zejména těm, kteří chtějí něco s univerzálním objektivem.
 
 
 

Panasonic Lumix LX7 - recenze


Panasonic Lumix LX7 přinesl velmi světelný objektiv při ohniskovém rozsahu 24 až 90 milimetrů. Světelnost činí výborných F1,4-2,3, což jsou rekordní hodnoty. Fotoaparát má velmi kvalitní snímky, objektiv dává nadprůměrně ostré detaily. Stinnou stránkou je vyvažování bílé za horšího počasí, které ladí do hnědozelených odstínů.


Panasonic Lumix LX7


Možnosti nastavení expozice jsou širší díky internímu ND filtru, irisová clona ale zůstala zachována. Podporovány jsou Full HD 1080p60 videosekvence i režimy rychlého sekvenčního snímání. Cena přístroje se pohybuje v různých výšinách, ve větších obchodech jej najdete za cenu lehce nad 9 tisíc korun. Výhodou je i intuitivní ovládání a solidní rychlost.
 
 
 

Canon PowerShot G16 / recenze na G15


Profi kompakt Canon PowerShot G16 navazuje na model G15, který dopadl v našem testu na výbornou, chybiček měl opravdu jen velmi málo. Model G16 disponuje 12MPx CMOS snímačem s 1/1,7" úhlopříčkou, který zajišťuje přijatelný šum a díky citlivému odšumování i dostatečné množství detailů. Nový čip podporuje také snímání kvalitního Full HD videa 1080p60.

Velkým lákadlem je bezesporu také objektiv. Má 5× optický zoom v rozsahu 28-140 mm s výbornou světelností F1,8 - F2,8. Díky tomu nabídne slušné hrátky s malou hloubkou ostrosti (na poměry kompaktů). Mnohé potěší i zachování průhledového hledáčku. Výborné je vysoce nadprůměrné makro, nabídne dobrou výdrž na baterie, naopak jediným větším negativem je tíhnutí k přepalům, což se ale dá vyřešit snímáním do RAWu nebo technologií i-Contrast (za cenu trochu vyššího šumu). Nechybí zde ani dnes tak populární Wi-Fi. Cena modelu G16 se pohybuje okolo hranice 10 tisíc Kč s DPH.

Výše zaměřeným nástupcem je PowerShot G7 X s větším 20MPx 1" senzorem, 4,2× optickým zoomem a světelností F1,8-2,8. Ten ale stojí 14 tisíc Kč, nicméně příplatek za to stojí.
 
 
 

Sony Cyber-shot RX100 III - recenze


Fotoaparát Sony Cyber-shot RX100 III pokračuje v sérii malých kompaktů RX a navazuje na předchozí modely RX100 a RX100 II. Ty byly špičkové a trojková verzi nezůstává pověsti nic dlužna. Oceňuji velký 1" senzor s rozlišením 20 megapixelů, který prokázal své kvality (relativně nízký šum vzhledem k pixelové hustotě a vysoký dynamický rozsah) už u předchozího modelu a i zde nabídne vysokou kvalitu obrazu.


Sony Cyber-shot RX100 III


Novinkou je objektiv ZEISS, který má nyní už jen 2,9× optický zoom, což je krok zpět. Na druhou stranu ale nabídne širší 24mm ohniskovou vzdálenost (maximem je 70 mm) a lepší světelnost F1,8 až F2,8. Konečně také dostal vedle irisové clony i ND filtr. Potěší i kvalitní Full HD 50p video, konečně jsme se dočkali i zpomalených videosekvencí s rozlišením 1280×720 pixelů a 100 fps (pouze v XAVC S, k čemuž ale potřebujete minimálně 64GB SDXC kartu), je zde i výklopný elektronický hledáček (EVF), nový procesor BIONZ X, bezdrátové připojení Wi-Fi s podporou NFC. Musíte počítat s dosti vysokou cenou okolo 21.000 Kč s DPH.

Nový model Cyber-shot RX100 IV přináší stejný senzor jako RX10 II, tedy s podporou zpomalených videosekvencí až do 1000 fps, 4K video, expoziční časy od 1/32000 sekundy a dokonce 16fps sekvenční snímání. Čekejte ale mnohem vyšší cenu od 31 tisíc Kč.
 
 
 

Panasonic Lumix LX100 - recenze


Lumix LX100 je zajímavým přírůstkem do třídy profi kompaktů. Nabídne 16MPx Micro Four Thirds senzor, z něhož se ale využívá jen necelých 13 megapixelů. Je to díky tomu, že jde o multi aspect senzor, tedy při různých poměrech stran nabídne vždy stejnou ohniskovou vzdálenost (nejde o ořezy ze 4:3 snímků). Míra šumu a dynamický rozsah tedy dosahují podobných úrovní jako Micro Four Thirds fotoaparáty Panasonicu. Zajímavostí je možnost natáčet 4K videosekvence.





Objektiv Leica má malý 3,1× optický zoom v rozsahu od širokoúhlých 24 mm po maximálně 75 mm. To není mnoho, na druhou stranu se odmění výbornou světelností F1,7 až F2,8, která dovolí i dost slušně mazat pozadí. Optická kvalita objektivu je dostatečná, žádný zázrak ani průšvih. Hodně trpí na odlesky, takže v protisvětle si musíte dávat pozor. DFD ostření je bleskurychlé, ale jak ukázal náš test, není vždy úplně přesné. Potěší sekvenční snímání s rychlostí až 11 fps a elektronický hledáček s velkým 1,39× zvětšením (0,7× po přepočtu) a rozlišením 2,764 milionu bodů. Ve výbavě nechybí ani Wi-Fi s NFC. Cena fotoaparátu je od 18.500 Kč s DPH. To je solidní cenovka.
 
 
 

Canon PowerShot G7 X - recenze


PowerShot G7 X přináší 1" CMOS BSI snímač s rozlišením 20 megapixelů a objektiv se 4,2× optickým zoomem v rozsahu 24 až 100 milimetrů při světelnosti F1,8 až F2,8. Díky tomu může fotit dobře i za horšího světla a na kompakt také docela dobře mazat pozadí. Potěší i přítomnost 3E ND filtru, která dělá fotoaparát ještě univerzálnějším. Objektiv navíc nabídne velmi pěkný bokeh, který svou jemností rozmazání (nikoli silou rozmazání) připomíná spíše moderní pevné světelné objektivy.


Canon PowerShot G7 X


Najdete tu Full HD video 1080p60, nechybí ani moderní rozhraní Wi-Fi s NFC, ale to nenabídne moc funkcí a je obtížné jej někdy rozchodit. Nenadchne také rychlost fotoaparátu, ta patří k podprůměru. Z dalších negativ můžeme zmínit nesmyslnou automatiku ISO citlivosti a absenci zpomaleného videa. Displej je výklopný o 180° směrem vpřed a vhodný pro focení selfie snímků. Navíc je dotykový, což je výborné pro polohování AF bodu a ostření zejména u videa, které je výborně stabilizované. Makro je jen průměrné a totéž se týká výdrže baterie. Typická cena fotoaparátu je okolo 14.000 Kč s DPH.

Z modelu G7 X ještě můžete jít na nižší variantu G9 X a naopak na vyšší G5 X. Ani jednu bych ještě nedoporučoval. PowerShot G9 X přináší menší zoom a ohniskový rozsah 28 až 84 mm při světelnosti F2,0-4,9. To jsou stále docela slušné hodnoty, univerzálnosti G7 X to ale nedosahuje. Ovládání je téměř plně dotykové a cena se bohužel od G7 X téměř neliší. Pokud tedy nechcete vyloženě malý fotoaparát, nemá G9 X k dnešnímu datu moc smysl. Naopak PowerShot G5 X přináší navíc elektronický hledáček a výklopný displej, připravte si však dalších 6000 Kč navíc, což mi přijde mnoho. Opět, pokud je toto pro vás důležité, může to mít smysl, nejlepší poměr ceny a výkonu má nicméně model PowerShot G7 X.
 




Panasonic Lumix LF1 (recenze na ePhotoZine)


Lumix LF1 jsme zatím neotestovali, ale v jiných recenzích vychází velmi dobře a ostatně i papírově je velmi zajímavý. Disponuje 1/1,7" CMOS snímačem s rozlišením 12 megapixelů a objektivem Leica se 7× optickým zoomem s rozsahem 28 až 200 milimetrů. Potěší světelností F2,0 na nejširší ohniskové vzdálenosti, nicméně na max. zoomu už má jen slabou světelnost F5,9.





Fotoaparát je velmi netradiční svým elektronickým hledáčkem, má ale malou velikost a nízké rozlišení. K dispozici je i bezdrátové připojení Wi-Fi. Cena tohoto kompaktu začíná už okolo 7.500 Kč včetně DPH, což je hodně slušná cenovka.
 

 
Do dubna 2015 jsme doporučovali Canon PowerShot G1 X

Canon PowerShot G1 X - recenze


Canon má v nabídce starší dražší profi kompakt PowerShot G1 X. Oproti běžným kompaktům této řady se sice moc nevymyká vzhledem, ale vevnitř přináší mnoho zajímavého. Předně je to velký snímací čip s velikostí 18,3×14 mm a rozlišením 14 megapixelů (pixelová hustota stejná s APS-C zrcadlovkami EOS 600D). Díky tomu i procesoru DIGIC 5 nabízí velmi nízkou hladinu šumu, lepší nastavování expozice i vyvažování bílé.


Canon PowerShot G1 X


Objektiv má 4× optický zoom v rozsahu od 28 do 112 mm, světelnost nabízí hodnoty F2,8 na širokém a F5,8 na nejdelším ohnisku. Opticky je hodně kvalitní, ale makro režim je značně podprůměrný. Máme zde optický průhledový hledáček, plně výklopný displej, sáňky na blesk a Full HD video. Cena fotoaparátu se pohybuje okolo 12.000 Kč s DPH.

Prodává se i novější verze PowerShot G1 X Mark II s 13MPx 1,5" senzorem a objektivem s 5× optickým zoomem, lepším makrem a světelností F2,0-3,9. Za tu zaplatíte 21 tisíc Kč.
 

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.