Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty: prosinec 2016

15.12.2016, Milan Šurkala, návod
Pokračujeme v cyklu článků pro snadnější výběr kompaktu nebo fotoaparátu s výměnným objektivem. Vybíráte nový přístroj? Pojďte se s námi podívat, které modely jsou v jednotlivých kategoriích ty nejlepší.
Levnější kompakty se už vytrácí z trhu, nicméně třída kapesních ultrazoomů je nadále velmi žádaná. V této třídě se podíváme i na outdoorové kompakty.

 

Kapesní ultrazoomy



Sony Cyber-shot HX60 / recenze na HX50


Kapesní ultrazoom Sony Cyber-shot HX60 je jedním z nejlepších kapesních ultrazoomů dneška, nicméně s výhradami. Sony to opravdu hodně přepísklo s rozlišením, 20 megapixelů na malém 1/2,3" čipu je prostě nesmysl, stejně se tak vysoké rozlišení nevyužije a snímač pak hodně šumí. Rovněž objektiv má zbytečně velký 30× optický zoom a velmi špatnou světelnost. I přesto tu jsou oblasti, kvůli kterým stojí za to o HX60 uvažovat.


Sony Cyber-shot HX60


Samotný objektiv má sice špatnou světelnost, ale opticky dává překvapivě dobré výsledky, je ostrý a kontrastní. Problémem jsou jen odlesky v protisvětle. Fotoaparát nabídne velmi kvalitní Full HD videosekvence, dobře fungující HDR, solidní automatiku i možnost manuálně ovládat expozici. Najdete tu i Wi-Fi s NFC, dobré schopnosti focení makra, HX60V disponuje i GPS modulem a baterie má velmi slušnou výdrž. Cena různě skákala, začátkem roku stál 6500 Kč, na konci léta vyskočila na 8 tisíc, nicméně nyní je k dispozici za 7000 Kč, což je vzhledem ke schopnostem docela dobrá cena. Na trhu je i novější verze Cyber-shot HX90, případně HX80. Model HX60 je do značné míry shodný s modelem HX50, na který si můžete přečíst recenzi.
 
 
 

Outdoorové kompakty


V dnešní době jsou velmi oblíbené outdoorové kompakty, které mají zvýšenou výdrž proti nepříznivým vlivům i nešetrnému zacházení. Jsou určené k méně náročnému potápění a vydrží i nějaký ten pád.


Olympus Stylus TG-4 (recenze TG-1)


V našem testu vyšel velmi dobře outdoorový kompakt Olympus Tough TG-1 iHS, dnes se na trhu prodává už jeho třetí nástupce, model TG-4. Jedná se o jeden z nejodolnějších kompaktních fotoaparátů na trhu, neboť vydrží ponor až do hloubky 15 metrů, nevadí mu pád ze 2,1 metru a další nepříjemnosti. Srdcem přístroje je 1/2,3" CMOS BSI snímač s rozlišením 16 megapixelů (bohužel navýšení proti předchozím modelům).





Zajímavostí je objektiv se 4× zoomem, který se netradičně v této kategorii může chlubit velmi dobrou světelností F2,0 na nejširším ohnisku. F4,9 na nejdelším už není taková výhra, ale i tak patří k nadprůměru. Negativní stránkou objektivu je poměrně silná chromatická aberace, ale jinak potěší rychlým ostřením, velmi dobrým telemakrem a hlavně naprosto skvělým supermakrem. Na focení hmyzu a různých detailů je to vynikající hračka. Baterie má solidní výdrž a focení s tímto přístrojem je opravdu hodně zábavné.

Má v sobě něco kouzelného, a tak i přes některé své chyby (aberace, silné odšumování, to lze ale vyřešit focením do RAWu) rozhodně stojí za to. TG-4 přinesla také focus stacking (zvýšení hloubky ostrosti u makra) a bezdrátové Wi-Fi připojení. Počítejte s cenou 10 tisíc Kč, což opravdu není málo.
 

 
Do srpna 2016 jsme doporučovali Sony Cyber-shot WX220

Sony Cyber-shot WX220 - recenze


Malinký ultrazoom Sony Cyber-shot WX220 sice není premiantem v parametru poměru ceny a výkonu, je ale ideálním fotoaparátem pro ty, kteří chtějí opravdu malý skladný fotoaparát s rozumnou automatikou. 18MPx Exmor CMOS BSI senzor nepatří k těm nejlepším a občas se hodně odšumuje, pro typické použití cílové skupiny je to ale dostatečné a ocenit lze zejména slušné automatické režimy, zajímavé funkce jako výborné Full HD 1080p50 video se skvělou stabilizací i autofokusem, velmi kvalitní HDR, Sweep Panorama a další.


Sony Cyber-shot WX220


Objektiv s 10× optickým zoomem má průměrnou světelnost a slušný 10× optický zoom. Nabídne i dobré optické výkony s výjimkou protisvětla, kde hodně trpí na odlesky, s tím musíte počítat. Fotoaparát je hodně rychlý a má i bezdrátové připojení Wi-Fi s NFC. Cena začíná nad hranicí 4000 Kč s DPH, ale obvykle stojí až kolem 5 tisíc. Fotoaparát se hodí zejména tehdy, chcete-li něco opravdu kompaktního, jinak doporučím spíše větší HX60.
 
 

Do března 2016 jsme doporučovali Canon PowerShot S120

Canon PowerShot S120 (recenze na DPreview)


PowerShot S120 navázal na starší model S110 je dnes jedním z mála kompaktů s 1/1,7" snímačem, který je skutečně kapesní. To je také důvod, proč jej můžeme doporučit. Má přiměřený 5× optický zoom, slušný 12MPx CMOS snímač a podporu RAWů. Díky tomu můžete získat dosti slušné fotografie.





Nepotěší sice průběhem světelnosti, ale na širších ohniskových vzdálenostech na tom vůbec není špatně, ostatně F1,8 na nejširším úhlu záběru patří k velmi pěkným hodnotám. Fotoaparát má 1080p60 Full HD videosekvence a v obchodech se dá sehnat od cca 7,5 tisíce Kč s DPH. Jeho nepřímým nástupcem je nový Canon PowerShot G9 X s mnohem větším 1,0" senzorem. Jeho cena je stále o více než polovinu vyšší.
 
 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.