Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty: prosinec 2016

15.12.2016, Milan Šurkala, návod
Pokračujeme v cyklu článků pro snadnější výběr kompaktu nebo fotoaparátu s výměnným objektivem. Vybíráte nový přístroj? Pojďte se s námi podívat, které modely jsou v jednotlivých kategoriích ty nejlepší.
řída CSC fotoaparátů zatím není tak populární, jak by si výrobci přáli, podíl stoupá jen pomalu, občas i klesá. Nabídka ale začíná být čím dál zajímavější.


Olympus OM-D E-M10


Olympus OM-D E-M10 je odlehčenou variantou dnes již neprodávaného modelu OM-D E-M5. Má také 16MPx 4/3" Live MOS snímač a solidní kvalitu obrazu. Šum je s ohledem na úhlopříčku a rozlišení přijatelný, také dynamický rozsah je dost dobrý. O něco slabší je to s videosekvencemi, na které fotoaparát není úplně nejlépe optimalizován.





Proti E-M5 má slabší mechanickou stabilizaci. Jinak je ale výbava docela bohatá, elektronický hledáček má rozlišení 1,44 milionu bodů, což sice nedosahuje na dnešní standard, ale stále jde o hodně solidní číslo. Samotné tělo už dnes jen těžko seženete, k dispozici jsou však ještě některé sety. Základní obsahuje 14-42mm II R objektiv, s nímž je cena už okolo 14 tisíc Kč. V nabídce je i se 14-42mm powerzoomem, to si pak připravte zhruba 15,5 tisíce Kč. Vzhledem k tomu, že je na trhu už nějakou dobu nástupce, jde o výprodej a v brzké době se dá očekávat, že už fotoaparát nepůjde sehnat.
 
 
 

Fujifilm X-E2 / X-E2s (recenze na Fujifilm X-E1)


Poněkud netradčiním CSC fotoaparátem je Fujifilm X-E1 (již neprodávaný) a jeho nástupce X-E2. Ten vzal pojem "retro" opravdu doslova, netýká se tak jen vzhledu, ale i ovládání. Expoziční čas volíte kolečkem, clonu na objektivu. Vzdal se jakýchkoli scénických režimů a snaží se více hrát na manuální i stylovou notu. Velkou pochvalu si zaslouží 16MPx X-Trans snímač s velmi dobrými obrazovými výsledky co do šumu i dynamického rozsahu.





Vynikající je i elektronický hledáček. Počítejte však i s některými neduhy, např. videosekvence nepatří k těm nejkvalitnějším. Model X-E2 je vybaven hybridním autofokusem i Wi-Fi připojením. Za tělo dáte 18 tisíc, fotoaparát se nyní pomalu vyprodává. Fujifilm prodává i novější verzi X-E2S. Tento model přináší rychlejší a citlivější autofokus a také např. elektronickou závěrkou s podporou časů až 1/32000 sekundy. Spoustu vylepšení z X-E2S ale získáte i instalací nového firmwaru do X-E2. Tělo je v tomto případě jen trochu dražší za 20 tisíc, s 18-55mm objektivem si pak připravte 26 tisíc.
 
 
 

Olympus OM-D E-M10 Mark II - recenze


Olympus OM-D E-M10 Mark II nahradil starší model E-M10 a přinesl několik velmi užitečných vychytávek. Zatímco zůstal známý 16MPx 4/3" senzor, přibyla zde mnohem účinnější 5osá mechanická stabilizace (vynikající zejména ve videu) a potěší i možnost natáčet 1080p60 Full HD videosekvence. Další novinkou je podpora 4K time-lapse. Fotoaparát dostal i elektronickou závěrku, díky čemuž je možné vyhnout se roztřesení snímku pohybem závěrky.





Jak je už dnes zvykem, najdete tu bezdrátové připojení Wi-Fi. Kvalita obrazu je slušná (vzhledem k velikosti senzoru), Micro 4/3 systém také může oslovit bohatou nabídkou objektivů jak od Olympusu, tak i Panasonicu. E-M10 Mark II má také vyšší rozlišení hledáčku než E-M10 a hledáček je rovněž o trochu větší. Už tradičně Olympus potěší rozsáhlými možnostmi konfigurace, naopak autofokus má trochu mezery (je velmi rychlý a přesný, ale častěji ostří na pozadí a průběžné ostření není z nejlepších).

Samotné tělo vás vyjde na slušných 17 tisíc, za set se 14-42mm objektivem dáte 20 tisíc a se 14-42mm powerzoomem si připravte 22-23 tisíc. Za velmi podobnou cenu seženete i duální set se 14-42mm a 40-150mm objektivem. Případně lze koupit set se 14-150mm II objektivem za 28 tisíc.
 
 
 

Panasonic Lumix GX80 - recenze


CSC fotoaparát Panasonic Lumix GX80 je výrazně levnější alternativou k Lumixu GX8. Má sice starší 16MPx Micro Four Thirds snímač, nicméně ten je stále slušný a je zde mechanicky stabilizovaný. Fotoaparát tak nabídne duální stabilizaci obrazu (v těle i objektivu zároveň). Čip nemá AA filtr, což zvyšuje ostrost a detailnost snímků. Dovoluje pořizovat vysoce kvalitní stabilizované 4K videosekvence, u kterých je možné nastavovat expozici a využívat i perfektního dotykového displeje pro výběr AF bodů. Dotykové ovládání je možné využívat i pro nastavování parametrů v menu. Stinnou stránkou je menší grip a méně jisté držení přístroje.


Panasonic Lumix GX80


Fotoaparát je dodáván v setu s vynikajícím 12-32mm objektivem, který má sice malý zoom a průměrnou světelnost, ale poskytuje excelentní optické výkony. Fotoaparát má i velký elektronický hledáček, z něhož se ale u fotografií využívá relativně malá plocha. Přístroj je velmi rychlý, má sekvenční snímání s rychlostí až 8 fps (10 fps s elektronickou závěrkou), samozřejmě nechybí ani Wi-Fi. Pokud chcete vyřešit některé z nedostatků G80 (absence portu pro externí mikrofon, voděodolnosti a podobně), je tu pro vás i nový model Lumix G80, jemuž se věnujeme níže.
 
 
 

Panasonic Lumix G80 - recenze


CSC fotoaparát Lumix G80 je jedním z nejlepších CSC na trhu co se týče poměru ceny a výkonu. Nabízí se totiž s poměrně univerzálním a opticky slušným 12-60mm objektivem, který má širokoúhlý začátek, rozumný zoom, lehce nadprůměrné schopnosti makra, a to vše za relativně malý příplatek. Kvalita obrazu je na 4/3" snímač dobrá, v JPEGu to ale rozhodně chce stáhnout odšumování na minimum. Ve výchozím nastavení je totiž odšumování příliš silné a hodně patlá obraz.


Panasonic Lumix G80


Fotoaparát potěší i velmi dobrými 4K videosekvencemi, je jen nutné počítat s tím, že autofokus je při natáčení videa poněkud lenivější. U fotografií je ale velmi rychlý a přesný, nemluvě o rozsáhlých mořnostech polohování AF bodů včetně možností snadného výběru bodu pomocí dotykového displeje a nadprůměrně dobré ostření i v noci. Celkově potěší rozsáhlé možnosti konfigurace ovládání, velmi dobrý a velký elektronický hledáček a obecně nadprůměrná ergonomie. Vynikající je i duální stabilizace obrazu, byť ta měla ve videu problémy s panningem, které částečně řešil nový firmware.

Velmi překvapivá je i vysoce nadprůměrná kapacita RAW bufferu, za kterou by se nemusely stydět ani násobně dražší zrcadlovky. Fotoaparát je i odolný vůči nepříznivému počasí a z výbavy by bylo dobré zmínit i 4:2:2 HDMI výstup a vstup pro externí mikrofon. S výše zmíněným objektivem je k dispozici za příznivých 27.000 Kč.
 
 



Sony a6000 (ILCE-6000) - recenze na DPreview


Model Sony a6000 (ILCE-6000) nahradil starší úspěšný NEX-6. Neprošel naším testem, je však obecně považován za dosti povedený přístroj. Má 24MPx CMOS snímač, který nabídne možnost hybridního ostření, jenž má být nejrychlejší na světe. Potěší i elektronickým hledáčkem, byť proti NEX-6 se trochu zhoršil a má snížené rozlišení na 1,44 milionu bodů, nechybí ani výklopný LCD displej.


Sony a6000 ILCE-6000


Fotoaparát je vybaven novým procesorem BIONZ X. Samozřejmostí jsou funkce jako HDR, Sweep Panorama, najdete zde i Wi-Fi s NFC. Za tělo zaplatíte 17.000 Kč s DPH, set s 16-50mm objektivem je pak zhruba 20.000 Kč s DPH. Kdo chce trochu šetřit, může koupit verzi A5100 bez hledáčku. Tam jsou všechny ceny o trochu nižší než u A6000, ale rozdíl už není tak velký jako kdysi. Nástupcem je model Sony A6300, ten míří ale mnohem výše. Mimo jiné přináší vysoce kvalitní 4K video, zpomalené Full HD video (při 120p), ještě rychlejší autofokus a další novinky. Jeho cena ale startuje u 37,5 tisíc za tělo (zdražení 2500 Kč). Nicméně i tento model má nástupce v podobě modelu A6500, který přináší např. mechanickou stabilizaci senzoru nebo dotykový displej.
 

 

Panasonic Lumix GH4 - recenze na DPreview


Lumix GH4 je vlajkovou lodí Micro Four Thirds systému od společnosti Panasonic. Má větší tělo, které zlepšuje ergonomii i při použití větších a těžších objektivů. Najdete tu 16MPx 4/3" Live MOS snímač se slušnou kvalitou obrazu (vzhledem ke své velikosti) a je schopen natáčet 4K videosekvence. Ostatně celý fotoaparát je zaměřen z velké části na natáčení kvalitního videa, čemuž odpovídá i velké množství různých vstupů a výstupů.





Nechybí plně polohovatelný displej, rychlé DFD ostření (simulace fázového ostření pomocí výpočtu fáze ze dvou kontrastně vyfocených snímků), výborný je i elektronický hledáček. Pokud jde o cenu, počítejte s cenovkou 28 tisíc za tělo, 40-45 tisíc za set se 14-140mm objektivem a od 50 tisíc za set s objektivem 12-35mm. K dispozici je také verze Lumix GH4R s rozšířenými možnostmi natáčení videa. S GH4 poslední dobou se objevila spousta dalších setů (např. s 12-60mm, 20mm F1,7 nebo 25mm F1,7 objektivem).
 
 
 

Fujifilm X-T10


CSC fotoaparát Fujifilm X-T10 je lehce ořezanou verzí modelu X-T1 za velmi příznivou cenu. Fotoaparát přišel např. o voděodolnost, jeho elektronický hledáček nemá tak dobré zvětšení a přišel o kolečko pro nastavování ISO citlivostí. Jinak ale vše dobré zůstalo, takže se můžete těšit na vysoce kvalitní fotografie z 16MPx APS-C X-Trans CMOS senzoru.


Fujifilm X-T10


Fujifilm zapracoval i na autofokusu, který je nyní svižnější. Mnoho lidí může oslovit i zajímavý retro design. Za tělo zaplatíte 20 tisíc korun, v setu s 16-50mm II objektivem je za 23 tisíc, když k tomu přidáte ještě 50-230mm telezoom do duálního setu, dostanete se na 28 tisíc Kč. Set s objektivem 18-55mm F2.8-4.0 je pak k mání za 30 tisíc. K dispozici také set s XF 18-135mm objektivem za 33 tisíc Kč a set s odolným objektivem XF 35mm F2 WR za 28 tisíc.
 

 

Olympus PEN E-PL6


CSC fotoaparát Olympus PEN E-PL6 je nástupcem dnes modelu E-PL5, který byl dlouhou dobu velmi dobrou levnou volbou. E-PL6 v této tradici pokračuje. Je vybaven velmi slušným 16MPx Live MOS snímačem, který s ohledem na svou velikost potěší docela nízkým šumem i slušným dynamickým rozsahem. Fotoaparát je hodně svižný, dobře ovladatelný, nabídne obrovské množství nastavení.


Olympus PEN E-PL5


Velmi rychle ostří, má solidní automatiku a setový 14-42mm II R objektiv není úplně nejhorší a v setu vyjde na velmi pěkných 8000 Kč. V neposlední řadě je dobře, že fotoaparát má výklopný displej, i když ten je širokoúhlý a pro 4:3 snímky má tedy nevhodný poměr stran. Jedinou větší nevýhodou je mechanická stabilizace obrazu, která je dosti slabá a při použití objektivů Olympus tak získáte jen mírný stabilizační účinek.

Olympus už nějakou dobu prodává model PEN E-PL7, ten ale mnoho novinek nepřináší. Jednou z nich je např. o 180° otočný displej. Cena je v setu ale výrazně vyšší a prozatím to za to nestojí. Smysl má spíše tehdy, když kupujete jen tělo a už máte objektivy z předchozích Micro 4/3 fotoaparátů. Dá se ale čekat, že cena tohoto modelu půjde v blízké době dolů. I tento model už má svého nástupce, verzi PEN E-PL8.
 
 
 
Do listopadu 2016 jsme doporučovali Panasonic Lumix GM5

Panasonic Lumix GM5 - recenze


Ve výprodeji se nyní dá sehnat CSC fotoaparát Panasonic Lumix GM5 i s 12-32mm setovým objektivem. Jde o nadprůměrně skladný fotoaparát se 4/3" senzorem, který se vejde i do mnoha kapes. Základní objektiv nabídne vynikající optické výsledky (na to, že jde o zoomovací objektiv), je rovněž velmi skladný.


Panasonic Lumix GM5


Fotoaparát má 16MPx senzor a poskytuje maximálně Full HD videosekvence. Na 4K si bohužel musíte nechat zajít chuť. Lumix GM5 rychle ostří, má také elektronický hledáček, nicméně není zrovna dvakrát velký. Potěší dotykový displej, dobrá kvalita obrazu a celkově solidní svižnost přístroje. Na druhou stranu počítejte s nepříliš vysokou výdrží baterie nebo několika ergonomickými nedostatky. S objektivem lze sehnat za 13-15 tisíc, což je dnes už příjemná cena. S výborným telezoomem 35-100mm se pak dá sehnat od 18-22 tisíc.
 


Do září 2016 jsme doporučovali Panasonic Lumix GX7

Panasonic Lumix GX7 - recenze


Fotoaparát Panasonic Lumix GX7 nás v recenzi více než jen potěšil. Jeho 16MPx MOS snímač nabízí velmi dobrou kvalitu obrazu a nadprůměrné FullHD videosekvence dokonce při 50 progresivních snímcích za sekundu. A zde se objevuje v podstatě jen jediný problém přístroje, a to absence zdířky pro externí mikrofon (ten interní není moc kvalitní). Potěší velmi dobrá rychlost přístroje, solidní ergonomie a polohovatelný elektronický hledáček s velmi vysokým rozlišením.





Lumix GX7 je vybaven mechanickou stabilizací, díky čemuž může stabilizovat jakýkoli objektiv, účinek stabilizace ale není moc vysoký (každopádně lepší než nic a objektivy s optickou stabilizací použijí svou stabilizaci). Chválím také velmi vysokou citlivost ostření při špatném světle, možnost použití elektronické závěrky s naprosto tichým chodem, bezdrátové připojení Wi-Fi a mnoho dalších vymožeností. Nejen s příchodem nového modelu GX8 se ceny doslova brutálně snížily. Tělo s velmi dobrým 20mm F1,7 pancakem je za 16,5 tisíce, nicméně fotoaparát se doprodává a už jej budete shánět jen dost těžko.
 
 

Do srpna 2016 jsme doporučovali Panasonic Lumix G6

Panasonic Lumix G6 - recenze


U Lumixu G6 se zapracovalo zejména na videosekvencích, takže tu najdete progresivní Full HD video 1080p60, podporu externího mikrofonu, time-lapse záznamu, stop-animation videa a mnoho dalšího. Např. si tu našla cestu i Wi-Fi a dotykový plně otočný displej nemluvě o velmi bohatých možnostech konfigurace ovládání.


Panasonic Lumix G6


Fotoaparát dále podporuje bezdrátové blesky, je velmi rychlý, má i velký elektronický OLED hledáček. Nevýhodou je však proti modelu GH3 použití staršího snímače (z modelu GH2), který o něco více šumí a především jeho omezený dynamický rozsah ve světlech moc nepotěší. Další nevýhodou je nízká výdrž na baterie a trochu zvláštní podání zelené barvy v JPEGu, což je ale typický problém většiny fotoaparátů značky Panasonic. Na set se základním 14-42mm objektivem si připravte 10 tisíc, k sehnání jsou už jen poslední kusy. Na jaře minulého roku totiž přišla nová verze Lumix G7, která podporuje 4K video. Počítejte ale s cenou o 6000-7000 Kč vyšší, což je opravdu značný nárůst ceny. Pokud vám jde ale o kvalitní 4K video, stále jde o výbornou nabídku.
 
 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.