Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty: prosinec 2017

20.12.2017, Milan Šurkala, návod
Pokračujeme v cyklu článků pro snadnější výběr fotoaparátů, a to ať se jedná o kompakt, zrcadlovku nebo CSC. Vybíráte tedy nový přístroj? Pojďte se s námi podívat, které modely jsou v jednotlivých kategoriích ty nejlepší.
Třída CSC fotoaparátů zatím není tak populární, jak by si výrobci přáli, podíl stoupá jen pomalu, občas i klesá. Nabídka ale začíná být čím dál zajímavější.


Panasonic Lumix GX80 - recenze


CSC fotoaparát Panasonic Lumix GX80 je výrazně levnější alternativou k Lumixu GX8. Má sice starší 16MPx Micro Four Thirds snímač, nicméně ten je stále slušný a je zde mechanicky stabilizovaný. Fotoaparát tak nabídne duální stabilizaci obrazu (v těle i objektivu zároveň). Čip nemá AA filtr, což zvyšuje ostrost a detailnost snímků. Dovoluje pořizovat vysoce kvalitní stabilizované 4K videosekvence, u kterých je možné nastavovat expozici a využívat i perfektního dotykového displeje pro výběr AF bodů. Dotykové ovládání je možné využívat i pro nastavování parametrů v menu. Stinnou stránkou je menší grip a méně jisté držení přístroje.


Panasonic Lumix GX80


Fotoaparát je dodáván v setu s vynikajícím 12-32mm objektivem, který má sice malý zoom a průměrnou světelnost, ale poskytuje excelentní optické výkony. Fotoaparát má i velký elektronický hledáček, z něhož se ale u fotografií využívá relativně malá plocha. Přístroj je velmi rychlý, má sekvenční snímání s rychlostí až 8 fps (10 fps s elektronickou závěrkou), samozřejmě nechybí ani Wi-Fi. Pokud chcete vyřešit některé z nedostatků G80 (absence portu pro externí mikrofon, voděodolnosti a podobně), je tu pro vás i nový model Lumix G80, jemuž se věnujeme níže. Naopak, pokud chcete ušetřit, je tu pro vás odlehčená verze Lumix GX800.

Cena fotoaparátu velmi výrazně klesla a GX80 seženete za vynikajících 14 tisíc Kč, v setu s 12-32mm objektivem pak za 15,5 tisíce. Pokud chcete nové objektivy kromě těch setových, může vás potěšit cashback od Olympusu, jehož objektivy lze s fotoaparátem také použít.



Panasonic Lumix G80 - recenze


CSC fotoaparát Lumix G80 je jedním z nejlepších CSC na trhu co se týče poměru ceny a výkonu. Nabízí se totiž s poměrně univerzálním a opticky slušným 12-60mm objektivem, který má širokoúhlý začátek, rozumný zoom, lehce nadprůměrné schopnosti makra, a to vše za relativně malý příplatek. Kvalita obrazu je na 4/3" snímač dobrá, v JPEGu to ale rozhodně chce stáhnout odšumování na minimum. Ve výchozím nastavení je totiž odšumování příliš silné a hodně patlá obraz.


Panasonic Lumix G80


Fotoaparát potěší i velmi dobrými 4K videosekvencemi, je jen nutné počítat s tím, že autofokus je při natáčení videa poněkud lenivější. U fotografií je ale velmi rychlý a přesný, nemluvě o rozsáhlých možnostech polohování AF bodů včetně možností snadného výběru bodu pomocí dotykového displeje a nadprůměrně dobré ostření i v noci. Celkově potěší rozsáhlé možnosti konfigurace ovládání, velmi dobrý a velký elektronický hledáček a obecně nadprůměrná ergonomie. Vynikající je i duální stabilizace obrazu, byť ta měla ve videu problémy s panningem, které částečně řešil nový firmware a hluk stabilizace pak řešila ještě další verze.

Velmi překvapivá je i vysoce nadprůměrná kapacita RAW bufferu, za kterou by se nemusely stydět ani násobně dražší zrcadlovky. Fotoaparát je i odolný vůči nepříznivému počasí a z výbavy by bylo dobré zmínit i 4:2:2 HDMI výstup a vstup pro externí mikrofon. S výše zmíněným objektivem je k dispozici za excelentních 21.000 Kč. I s 12-60mm objektivem je cena skvělých 25 tisíc Kč.



Panasonic Lumix GH5 - recenze


Fotoaparát Panasonic Lumix GH5 míří hodně vysoko a v podstatě jde o profesionální videokameru v podobě fotoaparátu. Na fotografie vám vystačí klidně levnější model G80, nicméně ve videu nemá GH5 konkurenci. Její 4/3" snímač s 20 megapixely umí natáčet 4K a dokonce i 6K video (to ale neumí při poměru stran 16:9). K tomu se můžete těšit na Full HD při 60 snímcích za sekundu a v případě zpomaleného videa až při 180 fps. Počítejte však s tím, že u zpomaleného videa nefunguje autofokus a nenahrává se zvuk.


Panasonic Lumix GH5


Autofokus je nicméně asi jedinou výraznou slabinou přístroje. Zatímco DFD ostření je naprosto excelentní u fotografií, u videa je hodně lenivé a nezřídka nezvládá rychlejší pohyby. Pro profesionální natáčení se ale hodí možnost přednastavit si roviny ostrosti (softwarový follow focus systém). Lumix GH5 nabídne velké množství různých vstupů i výstupů, zde se snad na nic nezapomnělo. Potěší i snadná ovladatelnost, konfigurovatelnost a rychlost přístroje. Vedle spousty konfigurovatelných tlačítek je tu totiž i dotykový displej.

Cena se může zdát být hodně vysoká, ono 50 tisíc za M4/3 tělo zní hrozivě, nicméně v této ceně jen těžko seženete něco, co by nabízelo tak rozsáhlé možnosti natáčení videa v profesionální kvalitě s tak širokou podporou příslušenství. Dá se sehnat s několika setovými objektivy, např. univerzálním 12-60mm F3.5-5.6 nebo světelnějším Leica 12-60mm F2.8-4.0. Panasonic představil nový model Lumix G9, který ubírá trochu na schopnostech videa (podpora všemožných portů), ale zase přidává na zajímavých funkcích pro fotografie (multiexpozice, 20fps snímání,...). Stojí ale 45 tisíc Kč.


 
 

Sony a6000 (ILCE-6000) - recenze


Model Sony a6000 (ILCE-6000) nahradil před lety starší úspěšný NEX-6 a pořád je v prodeji. Má 24MPx CMOS snímač, který nabídne možnost hybridního ostření, jenž má být nejrychlejší na světě. Je pravda, že je hodně rychlé, docela by se ale hodilo, kdyby fotoaparát měl dotykový displej. Potěší i elektronickým hledáčkem, byť proti NEX-6 se trochu zhoršil a má snížené rozlišení na 1,44 milionu bodů, nechybí ani výklopný LCD displej.


Sony a6000 ILCE-6000


Fotoaparát je vybaven novým procesorem BIONZ X. Samozřejmostí jsou funkce jako HDR, Sweep Panorama, najdete zde i Wi-Fi (dost omezené a komplikované) s NFC. Potěší rychlé sekvenční snímání, relativně velký buffer a bohaté možnosti nastavení expozice u fotografií i u videa. Zde ale musíte počítat s opravdu divně umístěným tlačítkem pro nahrávání. Za tělo zaplatíte 13.500 Kč s DPH, set s 16-50mm objektivem je pak zhruba 16.000 Kč s DPH.

Kdo chce šetřit, může koupit verzi A5100 bez hledáčku. Za tělo přístroje zaplatíte jen 10.000 Kč s DPH, set obsahující 16-50mm objektiv pak vyjde na 14.000 Kč. V tomto případě dostanete i dotykový displej. Sony poskytuje i zimní cashback zejména na objektivy.

Nástupcem je model Sony A6300, ten míří ale mnohem výše. Mimo jiné přináší vysoce kvalitní 4K video, zpomalené Full HD video (při 120p), ještě rychlejší autofokus a další novinky. Jeho cena se ale pohybuje okolo 28 tisíc za tělo. Nicméně i tento model má nástupce v podobě modelu A6500, který přináší např. mechanickou stabilizaci senzoru nebo dotykový displej.



Fujifilm X-T20 - recenze


Velmi zajímavým počinem Fujifilmu je model X-T20. Ten přebírá spoustu funkcí z high-endového modelu X-T2, nicméně při relativně malých ústupcích je k dispozici za podstatně zajímavější částky. Novinkou je zde 24MPx APS-C snímač s vynikající kvalitou obrazu nejen v RAWu, ale především v JPEGu. Velmi dobrý je i hybridní autofokus, byť ten má i své rezervy. Rychle doostřuje, nicméně je důležité jej správně nastavit, aby nedělal neplechu. Odpustit si nicméně budete muset zvýšenou odolnost a smířit se musíte také s menším zvětšením hledáčku.


Fujifilm X-T20


Vedle mechanické závěrky nabídne i elektronickou, takže jsou podporovány extrémně krátké časy až do 1/32000 sekundy. Sekvenční snímání je rovněž velmi rychlé, už s tou mechanickou se můžete těšit na 8 fps, s elektronickou dokonce na 14 fps. Buffer sice není obrovský, ale jeho kapacita je dost slušná. Potěší i 4K videosekvence a dokonce je tu 2,5mm jack pro připojení externího mikrofonu. X-T20 má i dotykovou obrazovku, ta má ale omezené možnosti ovládání. Tělo se obvykle prodává za 25 tisíc, set s 16-50mm objektivem za 28 tisíc a s 18-55mm objektivem pak za 33 tisíc. Do ledna 2018 lze fotoaparát a většinu objektivů sehnat i s výrazným cashbackem.





Panasonic Lumix GH4 - recenze na DPreview


Lumix GH4 je vlajkovou lodí Micro Four Thirds systému od společnosti Panasonic. Má větší tělo, které zlepšuje ergonomii i při použití větších a těžších objektivů. Najdete tu 16MPx 4/3" Live MOS snímač se slušnou kvalitou obrazu (vzhledem ke své velikosti) a je schopen natáčet 4K videosekvence. Ostatně celý fotoaparát je zaměřen z velké části na natáčení kvalitního videa, čemuž odpovídá i velké množství různých vstupů a výstupů.





Nechybí plně polohovatelný displej, rychlé DFD ostření (simulace fázového ostření pomocí výpočtu fáze ze dvou kontrastně vyfocených snímků), výborný je i elektronický hledáček. Pokud jde o cenu, počítejte s cenovkou 25 tisíc za tělo. K dispozici je také verze Lumix GH4R s rozšířenými možnostmi natáčení videa, obvykle je k mání za 30 tisíc. S GH4 se prodává i několik dalších setů (např. s 12-60mm nebo 25mm F1,7 objektivem, nicméně fotoaparát se už vyprodává).



Fujifilm X-T10


CSC fotoaparát Fujifilm X-T10 je lehce ořezanou verzí modelu X-T1 za velmi příznivou cenu. Fotoaparát přišel např. o voděodolnost, jeho elektronický hledáček nemá tak dobré zvětšení a přišel o kolečko pro nastavování ISO citlivostí. Jinak ale vše dobré zůstalo, takže se můžete těšit na vysoce kvalitní fotografie z 16MPx APS-C X-Trans CMOS senzoru.


Fujifilm X-T10


Fujifilm zapracoval i na autofokusu, který je nyní svižnější. Mnoho lidí může oslovit i zajímavý retro design. Za tělo zaplatíte 20 tisíc korun, k dispozici jsou ale i různé sety, jejich ceny jsou ale u různých prodejců značně rozdílné. Už delší dobu se prodává model model X-T20, který přináší např. 4K video nebo lepší fázové ostření.



Do června 2017 jsme doporučovali Olympus OM-D E-M10 Mark II

Olympus OM-D E-M10 Mark II - recenze / Mark III


Olympus OM-D E-M10 Mark II nahradil starší model E-M10 a přinesl několik velmi užitečných vychytávek. Zatímco zůstal známý 16MPx 4/3" senzor, přibyla zde mnohem účinnější 5osá mechanická stabilizace (vynikající zejména ve videu) a potěší i možnost natáčet 1080p60 Full HD videosekvence. Další novinkou je podpora 4K time-lapse. Fotoaparát dostal i elektronickou závěrku, díky čemuž je možné vyhnout se roztřesení snímku pohybem závěrky.





Jak je už dnes zvykem, najdete tu bezdrátové připojení Wi-Fi. Kvalita obrazu je slušná (vzhledem k velikosti senzoru), Micro 4/3 systém také může oslovit bohatou nabídkou objektivů jak od Olympusu, tak i Panasonicu. E-M10 Mark II má také vyšší rozlišení hledáčku než E-M10 a hledáček je rovněž o trochu větší. Už tradičně Olympus potěší rozsáhlými možnostmi konfigurace, naopak autofokus má trochu mezery (je velmi rychlý a přesný, ale častěji ostří na pozadí a průběžné ostření není z nejlepších).

Samotné tělo vás vyjde na slušných 12,5 tisíce, za set se 14-42mm objektivem dáte 15 tisíc a se 14-42mm powerzoomem si připravte 17 tisíc. Za cenu 20 tisíc seženete i duální set se 14-42mm a 40-150mm objektivem. Případně lze koupit set se 14-150mm II objektivem za 23 tisíc.

Nedávno jsme se dočkali i uvedení novinky E-M10 Mark III. Ta přináší např. 4K video nebo inovovaný autofokus. Vzhledem ke slevám modelu Mark II se zvětšil rozestup mezi druhou a třetí generací. Pokud vám ale moc nesejde na retro designu, mrknul bych se v případě Micro 4/3" systému spíše k Panasonicu, viz níže. Olympus má spuštěný cashback na několik vybraných objektivů.



Do června 2017 jsme doporučovali Fujifilm X-E2s
 

Fujifilm X-E2s (recenze na Fujifilm X-E1)


Poněkud netradčiním CSC fotoaparátem je Fujifilm X-E2s. Ten vzal pojem "retro" opravdu doslova, netýká se tak jen vzhledu, ale i ovládání. Expoziční čas volíte kolečkem, clonu na objektivu. Vzdal se jakýchkoli scénických režimů a snaží se více hrát na manuální i stylovou notu. Velkou pochvalu si zaslouží 16MPx X-Trans snímač s velmi dobrými obrazovými výsledky co do šumu i dynamického rozsahu.


Fujifilm X-E2s


Vynikající je i elektronický hledáček. Počítejte však i s některými neduhy, např. videosekvence nepatří k těm nejkvalitnějším. Fotoaparát je vybaven hybridním autofokusem i Wi-Fi připojením. X-E2s přináší rychlejší a citlivější autofokus a také např. elektronickou závěrkou s podporou časů až 1/32000 sekundy. Spoustu vylepšení z X-E2S ale získáte i instalací nového firmwaru do starší X-E2. Tělo je za 20 tisíc, s 18-55mm objektivem si pak připravte 28 tisíc.

 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.