Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně   Fórum Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Společnost oXy Online s.r.o.
+ Odpověď na téma
Zobrazené výsledky: 1 až 2 z 2

Téma: Digitální zrcadlovky: Nákup zrcadlovky

1. Nahoru  #1
    Neregistrovaný

Výchozí Digitální zrcadlovky: Nákup zrcadlovky

Tazatel: Pavel

Znění dotazu: Dobrý den, vážně uvažuji pořídit si zrcadlovku. Doposud vlastním kompakty včetně superzoomu FZ 18.
    Jsem amatér fotící reportážně různé akce, ale rád fotím i krajinu či detaily.
    Zaujaly mě tyto modely: Nikon 5100 +18 -105 či Sony Alpha A57.
    Sony bohužel v setu "lepší objektiv", podobný jako u Nikonu, nenabízí
    a v případě nákupu dalšího se tak značně vše prodražuje.
    Co se týče velikosti a kvality hledáčku zřejmě na tom bude asi lépe A57
    Hlavně požaduji, abych mohl fotit s uspokojivým výsledkem při horších světelných podmínkách.
    To znamená i v místnostech bez nutnosti použití blesku/někde to prostě nejde/.
    Rovněž upřednostňuji univerzálnější objektiv, abych tak nemusel stále přehazovat,
    proto i ten NIKKOR AF-S DX 18-105.
    Jak jsem již uvedl, fotím převážně reportážně a tak i rychlost je pro mě docela důležitá.
    Pročetl jsem spoustu recenzí či debat, ale stále nevím a tápu.
    Proto uvítám názor a doporučení odborníka, třeba i jiného cenově
    srovnatelného modelu. Za radu děkuji.

2. Nahoru  #2
    Redaktor Digimanie Avatar uživatele Milan Šurkala
    Registrace
    May 2006
    Fotografií
    31

Výchozí Re: Digitální zrcadlovky: Nákup zrcadlovky

Toto je trochu komplikované, protože zrovna Nikkor 18-105mm patří k nejpomalejším objektivům na trhu. Také jeho průměrná světelnost nezajistí příliš dobré snímky za špatného světla, zejména po zazoomování (pro běžné, zejména denní použití je to ale krásně univerzální a levný objektiv, rozhodně jeden z nejlepších). Tady by se spíše muselo jít do pevných světelných skel (takže bez zoomu) nebo dražších zoomovacích (pokud by nebyl třeba velký zoom, tak třeba Tamron 17-50mm F2,8, případně třeba Sigma 17-70mm F2,8-4, ale ani tady nelze počítat s nějak bleskurychlým ostřením, aspoň by to bylo o 1 EV světelnější). Snímací čip je u D5100 i A57 shodný, takže zde bude skutečně záležet jen na světelnosti objektivu. Tyto problémy se týkají v podstatě všech zrcadlovek, bez velkých světelných objektivů to bude vždy o velkých kompromisech. Univerzální objektiv s velkým zoomem, který by byl zároveň vhodný do špatného světla už z fyzikálního principu bude hodně velký, těžký, a proto i drahý. Tady se musí na něčem slevit, resp. buď v té univerzalitě nebo těch špatných světelných podmínkách slevit z nároků.

+ Odpověď na téma

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Uživatelů prohlížejících téma: 1 (členů: 0, nepřihlášených: 1)

Podobná témata

1. Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 23-04-2012, 15:54
  2. Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 20-02-2012, 18:35
  3. Digitální zrcadlovky: Novou digitální zrcadlovku?
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 01-07-2011, 03:14
  4. Digitální zrcadlovky: Výběr zrcadlovky
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 14-12-2010, 19:50
  5. Digitální zrcadlovky: rada pro koupi zrcadlovky
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 09-09-2010, 19:00

Tagy pro toto téma