Zkoušel jsem při bouřce vyfotit blesk.Ani jsem si neškrt.Máte s tím někdo zkušenosti?Víte někdo,jak na to?Jaká technika a co dělat,aby se to povedlo blejsknout.Poraďte,nejen mě.
Zkoušel jsem při bouřce vyfotit blesk.Ani jsem si neškrt.Máte s tím někdo zkušenosti?Víte někdo,jak na to?Jaká technika a co dělat,aby se to povedlo blejsknout.Poraďte,nejen mě.
Najjednoduchsie je natacat video (najlepsie Full HD) a potom z neho vybrat najlepsiu snimku. Dalsou moznostou je rychle seriove fotenie, ale to zase velmi rychlo zaplni kartu balastom. Lepsie fotaky maju volbu "precapture" - t.j. natacaju alebo sekvencne fotia, ale az po stlaceni spuste sa poslednych par sekund alebo sekvencnych snimkov ulozi na kartu - tento rezim je v tomto pripade velmi vhodny.
Dalsou moznostou, pouzitelnou najskor asi iba v noci, je dlha expozicia. Na fotaku sa nastavi expozicny cas napr. minuta, k tomu primerana clona (popr. kombinovana s ND filtrami) aby krajina bola mierne podexponovana, a zostava uz len dufat, ze pocas tej minuty udrie aspon jeden blesk![]()
Presne jak rikal busy. Prvni moznost je sekvencni snimani s moznosti ulozeni snimku pred zmacknutim spouste (neapr. Casia s CMOS cipy) a druhou je dlouha expozice s tim, ze za tu dobu ten blesk snad uhodi. To ale neni mozne u vetsiny kompaktu (maji malou maximalni clonu).
Kombinace dlouhé expozice a max. clony se mi moc neosvědčila, blesk sice vidět je, ale není o moc světlejší než obloha. Takže zbývá asi večer/noc nebo kratší čas a stovka fotek na jeden úspěch.
Tak včera se mi povedlo vyfotit blesky 2, clona 8/iso100 se jeví jako optimální, clona 11 už je moc. Blesk vidět je, ale osvětlené mraky moc ne, viz. příloha - zmenšeno, jinak bez úprav.
PS: jo a neni dobry brat zed jako referenci horizontalni polohy a zabirat to sirokouhle na vysku ... ta persepktiva je dost silena :-)
Naposledy upraveno uživatelem pavel_p: 18-07-2010 v 21:56
Tak ja take pridam jednu ze vcerejska (10 s, F6,3).
Pánové fakt díky moc,za rady.![]()
Já čekal u fotáku asi dvě hodiny na tyto dva záběry. Nastavil jsem program s prioritou času a čekal a čekal a cvakal a cvakal :-)
![]()
[QUOTE=w-one;6537]Já čekal u fotáku asi dvě hodiny na tyto dva záběry. Nastavil jsem program s prioritou času a čekal a čekal a cvakal a cvakal :-)
Tak ta první fotka se povedla, dva blesky, jeden krásně rozvětvenej a do země jich tuším moc nešlo. Myslím, že máme vyfocenou tutéž bouřku o 2km jinde, mě bohužel chybí výhled.
Mimochodem, jaké jsi použil nastavení (čas,clona,iso?)
první fotka:
Doba expozice: 8.0 s
Clona: 4.0
Ohnisková vzdálenost: 10.30 mm
Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 60 mm
ISO: 160
druhá fotka:
Doba expozice: 4.0 s
Clona: 4.4
Ohnisková vzdálenost: 16.30 mm
Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm
ISO: 160
Fotím teprve chvíli ale když u nás byla bouřka, neodolal jsem
ISO 100, F8, 20s
Flayer: Parada, ja cekam, kdy konecne u nas budou poradne blesky a nic. Vzdy jen cela bila obloha... A to mam fajne fotaky, kterymi by to slo vyborne vyfotit. Jen tak dal.
Uživatelů prohlížejících téma: 1 (členů: 0, nepřihlášených: 1)
Záložky