Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

SX1 vs zbytek světa - aneb proc SX1 i s jeho mouchami? (pripadne SX1 vs SX20)

Shemik (36)|2.10.2009 17:44
Zdravim mistni fotokomunitu. Rad bych se podelil o to jak jsem k SX1 dosel a proc jsem si jim tak jist a pak Vas pozadal o malou radu.

Po tom, co mi ted tesne pred koupi par lidi zacalo rozmlouvat, uz pred nekolika mesici vybrany SX1 k dnesnim narozeninam, jsem zacal s vyberem opet uplne odznovu, i kdyz jsem nad nim uz pred nekolika mesici stravil nekolik tydnu, no mozna spise mesicu. Znovu jsem si ujasnil sve pozadavky a hlavne srovnal priority. Jde o to, co od toho fotaku chci a potrebuju a za jakym ucelem a na co ho budu pouzivat. Chci fotak opravdu na vse a to je zaklad ze ktereho musim a hlavne chci vychazet. Jak do prirody, do mesta, na portrety, tak i na krajinky, oslavy, hospody, foceni za dne, foceni za noci, sportu, statickych veci, dokumentu, prace (nemovitosti), vylety, rodina, makro, atd atd, tech ucelu by se naslo jeste velka spousta. Proste co nejuniverzalnejsi stroj a rad bych ho rozsiril i o kvalitni video.

Tak to bysme meli pozadavky na foceni a ted si z toho vytahnu pozadavky na ten fotak samotny. O zrcadle se tedy opravdu nema smysl bavit, to je vec hodne zamerena a pro me potreby moc velka tezka a spousta veci, ktere poskytuji ultrazoomy, by mi na ni chybela. Tim jsem si jen vyloucil zrcadlovku, ktera mi nekde na pozadi porad mirne zustavala. Urcite bych rad, aby ten fotak mel:

1) min 10 MP (nebudu delat plakaty, ale na makro se to velmi hodi a tam by se snad nemela nijak extra projevovat a pripadne i vadit treba chromaticka aberace. U vsech UZ se tak trochu bojuje se sumem, ale uz jsem se smiril i s vyssi hladinou sumu za tu obrovskou univerzalnost, kterou UZ poskytuji)

2) zoom kolem 20x (to dlouhy sklo proste fakt vyuziju hodne, rad fotim napriklad dalky na dovolene, ale treba i zvirata v zoo ci v prirode a tam je dlouhy sklo neocenitelny. U tech UZ to opet neni zdarma, je to za cenu horsi svetelnosti a sumu, ale opet jen na konci toho dlouheho skla, coz vyuziji jen v extremnich situacich a nikde neni psano, ze ze musim zoom porad honit az do konce. Vetsinou to ani neni potreba, ale i tak bych si tuto moznost rad zachoval a pak se v dane situaci rozhodoval, zda uprednostnim svetlo ci priblizeni.)

3) vyklopny displej (tady neni co resit, vylozene se na nej tesim (-: Ted uz se za tema broukama a kytickama nevrham do travy kazdy vikend jako driv, ale sem tam si zajdu do udoli Divoka Sarka neco ulovit a s novou masinkou by se tato moje vikendova tradice mohla opet dost ozivit. U teto fotocinnosti je vyklopnak nezaplatitelna vec, to asi neni potreba rozvadet. Tech uz asi u me nebude tolik jako tech makro zalezitosti, ale hodi se to i v situacich, kdy covek potrebuje fotit nad hlavou, dav a pod. Jak rikam, neni to casto, ale nejednou uz jsem zaplakal nad kompromisem videt na fotak, zaroven se s nim trefit na foceny objekt a nevlezt pri tom nekomu na zada.)

4) dale jsou to sanky na ext. blesk (dlouho se tesim, ze proniknu do taju delsiho svetla a tech nasich rodinnych situaci, kdy by se fakt hodil, jak v posledni dobe zjistuju, jen pribyva, at uz je to nejaka ta svatba, oslava, portret a pod. A pokud sanky nejsou, tak jsem odsouzen spokojit se s vestavenym blikatkem, ktere je temer u vsech ultrazoomu, no nechci rikat nic moc, nektere ho nemaji az tak spatny, ale porad je to nesrovnatelne i s tim nejobycejnejsim externim bleskem. Cili tady bych taky velmi nerad slevoval.)

5) video, ale zadne VGA, minimalne HD a nejlepe FullHD (video je u me kapitola sama pro sebe, nikdy jsem totiz nebyl jeho zastancem a to hlavne zduvodu, ze fotaky to donedavna poradne fakt neumeli a nosit u sebe dalsi masinu a starat se o ni atd pro me vzdy bylo a je i do budoucna naprosto neprijatelne. Nicmene uz delsi dobu pozoruji, jak se v novych fotacich vyvrbuji cim dal lepsi videoschopnosti a to me zacina lakat, protoze to muzu mit v jedne masine, kterou budu mit hodne casto u sebe. Co me taky dorazilo byli rodinne video snimky, ktere mi na dovce z jeho ntb poustel kamarad. Proste tuhle moznost chci mit taky a to v dobre kvalite (zadne videjko pres osminku monitoru) a zaroven s sebou vsude netahal dalsi masinku. Tak proto na nem vice mene trvam. Opet je mi jasne, ze to nebude zadarmo a to jak cenove, tak hlavne na (a to si jsem si uz taky ujasnil, pri mych potrebach, pomerne maly) ukor kvality ve smyslu toho sumu, aberace, mirnejsi soudkovitosti atd.

6) napajeni z tuzkovek (nekdo na to nadava, ale ja uz se nescetne krat setkal se situaci, a to si vzdy kupuju do fotaku min jeden nahradni blok, kdy jsem proste byl v haji a mooooc me to mrzelo a vyhodil bych i pomerne dost penez za byt jen 2-3 snimky. Origo bloky do vetsiny fotaku se koupi jen ve specailkach a vzhledem k tomu, ze tato siuace casto nastava i v zahranici, tak priserne predrazene. Proste moznost vlitnout do kdejakeho stanku ci samosky a koupit za par supu tuzkovky, ktere moc snimku sice neudelaji a jak se rika krk obcas zachrani, je pro me proste take neocenitelna moznost.)

7) Hledacek (tam neni moc co resit, pres hledacek se na svet zkrz fotak kouka uplne jinak nez skrz displej a jsou situace, kdy je obzvlaste vyklopnak neocenitelny, ale zrovna tak jsou i veci, ktere se daleko lepe udelaji pres hledacek, nez pres displej. O uspore nenergie v energeticke krizi, kdy baterky dochazi a displej zere mnohem vic, nez hledacek, nemluve)

8 ) No a posledni, ale na tom uz tolik netrvam, nicmene je to prijemny bonus, je ten dalkac. Vim, ze s tim udelam mizive procento fotek, ale jak se ja starej hracicka znam, tak si obcas budu libovat, ze ho mam :lol:

Proste jsem dospel k zaveru, ze z hlediska meho pouzivani fotoaparatu a mych fotopotreb a ucelu, je pro me ta univerzalnost a multifunkcnost o mnoho dulezitejsi, nez, jak rikam, pro me ne zas tak moc znatelne zavadicky v kvalite, ktere se projevi spise pri o dost podrobnejsi a detaelnejsi praci s fotografii, nez ja delam, jako treba u fotky, nejak zamerene, zrcadlove, proficke a proste o mnoho hloubeji analyzovane, nez u me bezne dochazi. Ja proste vic ocenim tu univerzalnost te masiny, tj, kdyz kdekoli prijdu a muzu se vytasit, jak s dlouhym sklem, tak s makrem, tak s bleskem, tak neni potreba valet se u toho po zemi, tocit kvalitni video, v nouzi dokoupit baterky prakticky kdekoli atd atd. a za tohle, jak jsem zjistil jsem ochoten zaplatit i tu cenu mirnych vad, jako jsou aberace, soudkovitost, sum atd. Na me vysledne potrebe a praci s fotofrafii, by se totiz tyto veci temer nemely nijak vyrazne projevit. Resp by se nemely projevit diky pohledu, kterym se na vysledek divam ja, pripadne lide, pro ktere pripadne fotim :lol:

Tak a ted najit masinu, ktera vsechny tyhle (minimalne tech prvnich 7) pozadavky splni. At tim netem a produktama krizuji vocamcat az pocamcat, zprava doleva, obracene, nahoru dolu a nazpet, tak mi z toho proste vychazi opravdu jen ta SX1. Je jeste nekolik pomerne dost podobnych pristroju:

2) Kodak EasyShare Z980
3) Nikon Coolpix P90
4) Olympus SP-590 UZ
5) Pentax X70
6) Panasonic DMC-FZ28

ale kazdemu z nich proste nektery z mnou uvedenych pozadavku chybi a opet at to beru jakkoli, tak nejsem ochoten se smirit z absenci zadneho z nich, proste by mi ta vec fakt chybela. Take jsem se pozastavoval nad novym Panasonicem FX38, udajne ma i o neco lepsi optiku, ale absence sanek a vyklopnaku by mi proste fakt vadila. Je to skoda, ale pristroj, ktery by nemel vyse zminovane vady a zaroven obsahoval vse, co chci, proste zatim neexistuje. Pokud je nejaky o kterem nevim, tak budu jen rad za tip. Nicmene ted musim vybirat cestou kompromisu a priorit a ty, jak jsem jiz zminil jsou naprosto jasne. Fotak si mohu vybrat jako darek k narozkam od cele rodiny a nejistota vyberu by me pozdeji desne drtila. Diky tomu jak me par znamych a nekolik recenzi na netu, vcetne tohoto, nahlodalo co do spravnosti moji puvodni volby SX1, jsem si vse jestenou a mnohem pecliveji ujasnil a ted uz vim, ze na zaklade mych pozadavku a priorit tady pro me nic lepsiho nez SX1 proste fakt neni :lol:

Pripadne bych rad jeste posoudil tu SX20, ktera zachovava jeste celkem dobre HD video a ma lepsi hledacek a vydz baterii, ale zas na ukor rychlosti, sekvencniho foceni, mensiho displeje a absence dalky. Nicmene ty moje zakladni pozadavky tyhle dve masiny splnuji obe a bohuzel zatim jako jedine. Z hlediska te kvality fotek bych samo radsi sel do te SX10, ale nesmiril bych se s VGA videem.

Takze muj posledni boj spociva prave mezi pristroji SX1 a SX20. Diky 12 MP u SX20 a tim padem pravdepodonosti vyssiho sumu pri stejne velkem snimaci (precejen i 10, natoz pak 12 MP na 1/2.3 snimaci uz je fakt brutus), vypada nejspise na tu puvodne vybranou SX1, ale tady ve foru jsem se docetl, ze by na tom SX20 uz mohla ohledne much jako aberace, soudkovitost a sum, byt lepe. A to je to co uz sam neposoudim a budu rad za kazdy Vas nazor.

Uprimne receno me k te SX1 laka to vetsi video, vetsi displej, rychlejsi sekvence a dalka, ale zajimalo zda v kvalite mezi temito fotaky muze byt tak velky rozdil, ze bych mel tyto vyhody vymenit za spolu s kvalitou, lepsi hledacek a vyssi vydrz baterii u SX20.

Jaky byste z techto pristroju volili Vy? Dekuji za Vase nazory (-:
Fotak musim koupit nejpozdeji pristi tyden (-:
Milan Šurkala (3381)|2.10.2009 19:03
Já bych se vykašlal na video a koupil SX10 IS :-)
1, 10MPx je vcelku OK, ale myslím, že i 8 MPx je dostatečné. Níže bych nešel, ale ono to dnes už stejně nejde :-)
2, Jen taková poznámka k světelnosti, hlavně k té větě "U tech UZ to opet neni zdarma, je to za cenu horsi svetelnosti". Jestli chce člověk u kompaktu dobrou světelnost, pak má téměř jedinou možnost, a to právě koupit UZ :-) Jednak UZ mají nejlepší počáteční i koncovou světelnost (SX1 je právě jediná výjimka, kteá je na tom fakt špatně), jednak kvůli dlouhému zoomu mají v celém rozsahu světelnost lepší. Příklad, mějme 3x zoom F2,8-5,7 a Canona SX1 s F2,8-5,7. Zatímco kompakt bude mít na svém maximálním ohnisku cca 105mm F5,7, SX1 tam bude mít řekněme něco kolem F4, tedy mnohem lepší světelnost. Jinak, rozdíl mezi standardním zoomem 12x (tj. 36-432) a 20x (tj. 28-560) skoro nepoznáš :-) Zkus si FZ28/38, která ukazuje hodnotu zoomu. Jak vlezeš na 10x zoom a přibližuješ, čísílka zoomu rostou jak zběsilá, ale obraz se skoro nemění :-)
3, Njn, výklopný displej je fajn. Opět menší poznámka, SX10 má větší displej než SX1 ;-) Já vím, tam je 2,5", tam 2,8", ale přesto je těch 2,5" větších. Důvod je jednoduchý. SX1 má širokoúhlý displej. Takže abys narval 4:3 fotku na 16:9 displej, dobrou čtvrtinu obrazu po stranách musíš zahodit (je tam černo). Ten širokoúhlý displej se tak hodí jen pro focení 16:9 fotek a natáčení full HD videa. Je menší na výšku a obraz má i nižší rozlišení než u SX10 (právě kvůli těm černým okrajům). Výklopný displej má např. Sony HX1, kterou bych volil mnohem raději než SX1.
4, To je fakt.
5, Pokud to chceš, tak OK. Ale jinak i VGA videosekvence z SX10 jsou vzhledem ke svému nízkému rozlišení dost kvalitní.
6, Tužkovky mají tebou popsané výhody, navíc u těchto Canonů vydrží opravdu děsně dlouho (odhaduji tak 1500 snímků u SX10, cca 1100 u SX1, během recenze jsem nebyl schopen je vybít). Nicméně i některé fotoaparáty s Li-Ion akumulátory mají hodně dobrou výdrž a můžeš je dobíjet kdykoli (např. FZ28/38 cca 600 snímků na jedno nabití).
7, Hledáček je právě u SX1 docela slabý, stále ale mnohem lepší než u Sony HX1 (děsně malý). Jinak spotřeba při focení přes EVF hledáček je překvapivě stejná jako při focení přes displej. Pokud je rozdíl, tak naprosto minimální. Např. u Panasonicu FZ7 je to 1,9W proti 2,0 W a u FZ38 je to 1,3 W proti 1,3W (žádný rozdíl).
8, OK

SX20 bude mít mnohem větší šum proti SX10, nicméně myslím, že SX1 má stále větší. Ten CMOS se prostě nepovedl. Také jsem slyšel o tom, že novější verze těchto fotoaparátů mají inovovanou verzi objektivu s mírnějšími optickými chybami, které, upřímně řečeno, jsou obrovské. U testovaných kusů byla soudkovitost příšerná, chromatická aberace naprosto katastrofální. Takže pokud bych si měl vybrat z této trojice, tak by to byla na prvním místě jasně SX10, pokud je to HD video tak moc důležité, tak SX20. Model SX1 bych rozhodně dal až na poslední místo. Co sleduji reakce na tento fotoaparát, tak polovina majitelů to považuje za obrovskou chybu při nákupu, další polovina je spokojena, ale část z toho se spíše jen přesvědčuje, že neudělali tak špatně. Pokud bych vyloženě nechtěl fotoaparát-videokameru, tak bych polovinu ceny za Full HD skutečně nedával, když navíc dostanu podstatně horší kvalitu obrazu vůči SX10.

Také mi vadí, že Panasonic nedal u modelu FZ38 výklopný displej, ten by byl mnohem užitečnější než 12MPX rozlišení, které jen téměř dokonalý přístroj jako byla FZ28, zkazilo. Nicméně, pokud trváš na sáňkách pro blesk, tak ty má dnes fakt asi jen Canon, takže výběr a návrh jiných přístrojů to značně zužuje.
Shemik (36)|3.10.2009 14:19
No tak ma rozpolcenost nebere koncu a den nakupu se nezadrzitelne blizi, resp uz nastal, je to dnesek. Penizky uz na nej mam, ale nechci to uspechat. Opravdu hodne jsem se pri tom novem vyberu chtem dostat mimo Canonovou radu SX, ale parametry rady SX, presneji receno 1, 10 a 20 a ostatnich pristroju mi od techto tri nevoluji odejit a podporuje me v tom i dost pozitivnich ohlasu, i kdyz negativnich je take hodne.

Trochu jsem se zacal zabyvat i myslenkou vzdani se toho FullHD i HD videa a zustat u te SX10, ale rozhodovani je to tezke, protoze bych proste fakt nejradsi tu SX1. Na netu je to take rozdelene temer na pul. Pulka lidi SX1 totalne hani a pulka totalne vychvaluje. Jak vidno, jsou i lidi, co s nim foti profesionalne a nemuzou si ho vynachvalit. Take si po vsech tech recenzich, i kdyz jsou take napul pozitivni a negativnimi, rikam, ze precejen ti recenzori maji ty stroje v ruce jen na testy, kdezto je tu spousta lidi, co s nim foti trvale a uz dlouho a chvali ho, ale samo i naopak. Tim nijak nesnizuji kvalitu recenzi, ale precejen, pokud s nim nekdo maka dlouho, tak ... (-:

Koukal jsem po netu po fotkach z SX1 a SX10 a v te aberaci i sumu mi ten rozdil pripada fakt mizivy a nekdy dokonce i obraceny, nez se casto tvrdi, takze ted babo rad.

Ted uz jen vybirat ktery z nich a jak vidno zatim neni jina cesta, nez dal hledat fotky z techto vsech 3 fotaku a dal porovnavat porovnavat a porovnavat a pokud zjistim, ze je ten rozdil fakt tak mizivy, jak se mi zatim zda, tak se toho videa nevzdam a pokud to bude rozdil vetsi, tak se ho vzdam a zakotvim u SX10, pripadne 20.
Rellik (1136)|3.10.2009 16:55
Taky sem se cca před měsícem rozhodoval mezi SX1 a SX10. Nakonec zvítězil SX10 a to po dlouhém projíždění různých stránek s fotkama, recenzí a podobně. SX10 je na tom s šumem o moc líp než SX1 jestli chceš můžu něco nafotit a hodit na web a uvidíš. :) Je pravda že se tam nějaká ta aberace vyskytuje, ale pro formát fotek 9x13 případně 10x15 není viditelná. Větší sem nezkoušel, protože větší fotky nepotřebuju :) Jinak kukni i sem http://www.cameralabs.com/reviews/Canon_PowerShot_SX1_IS/outdoor_results.shtml je tam srovnání obou modelů a jednoho zrcadla...
Shemik (36)|3.10.2009 23:08
Supr, dik za tip (-:
Shemik (36)|3.10.2009 23:29
Relliku, cece, jeste jednou dik moc za tip, presne neco takoveho jsem potreboval. Mam na to cas do pondeli, takze do te doby jeste budu koukat po dalsich srovnanich po netu, ale myslim, ze po shlednuti tohoto srovnani, neni duvod do te SX1 nejit. Ja si nemuzu pomoct, ale to semtam zasumenicko je u obou modelu temer stejne, resp, pokud tam nejaky rozdil je, tak v teto mire, alespon pro me, nehraje naprosto zadnou roli, ale uprimne receno podle meho nazoru, je fakt temer neroznatelny.

Malicko vic, nez v sumu, vidim rozdil v aberaci a mirny v ostrosti a svete div se, pripada mi, ze v te ostrosti mozna tolik ne, ale v te aberaci je na tom lip ta SX1.

... v kazdem pripade, jak jsem psal vyse, plakaty delat nebudu, takze vzhledem k tomu o jaky vyrez se jedna, at uz je tam cokoli plusem ci minusem pro ktery koli z tech dvou modelu, pro me zacina byt volba jasna (-:
Milan Šurkala (3381)|3.10.2009 23:38
Tak to je s tim sumem zajimave. Pri testu obou fotoaparatu mu prislo, ze sum, ktery mela SX10 pri ISO 800 ma SX1 uz pri ISO 200-400. Ono ale jde hlavne o strukturu sumu, ktera je u CCD SX10 docela prijemna, kdezto CMOS cip u modelu SX1 ma takovy neprijemny "digitalni" charakter. Me proste priplatek nejakych 4000 Kc za Full HD video a rychlejsi sekvencni snimani (na druhou stranu vetsi sum, horsi EVF i v praxi mensi LCD s horsim vyuzitelnym rozlisenim) prijde naprosto mimo misu.
Shemik (36)|3.10.2009 23:48
To bude rozdilnymi postoji a pozadavky nas dvou (-: Ja bych s novym fotakem rad i kvalitni kameru, ale podminkou je obe masiny v jednom, to spojeni tech dvou masin do jedne je pro me nesmirne dulezite. Nez mit dve masiny, tak radsi budu bez kamery, ale pokud se mi toto spojeni nabizi a to za cenu takto neznatelneho fotografickeho vysledku, tak to pro me neznamena nic jineho, nez to, ze ziskavam FullHD kameru, o kterou se nemusim starat a jeste k tomu za naprosto uzasne 4.000 Kc. Nikomu muj nazor nevnucuji, ale dle meho k tomuto vysledku neni co dodat, proste bestialne sqely kauf (-:
Milan Šurkala (3381)|4.10.2009 00:05
Ano, v tomto pripade ano. Rikam, SX1 IS ma smysl jedine v tom pripade, ze clovek chce Full HD kameru. Pak je to vyhodne, nebot to vcelku dobre spoji obe zarizeni dohromady. Pokud ale o video nejde, jsou to naprosto vyhozene penize. Takze ano, ve vasem pripade bude SX1 (mozna spis SX20) idealni volba.
Shemik (36)|4.10.2009 00:15
No samo ze, pokud by neslo o video, tak by to byly vyhozene penize, to je vice nez jasne, jen jsem chtel rici, ze pokud tedy ty po netu tak brutalne nafukovane rozdily existuji, tak jsou dle meho nazoru opravdu poradne a hlavne zbytecne nafouknute.

Jen by me jeste zajimalo, jak pisete, mozna spis SX20, nez SX1 (coz byl muj uplne prvotni dotaz), tak proc presne spise SX20 ???
Milan Šurkala (3381)|4.10.2009 01:13
Prave kvuli te mnohem nizsi cene :-) Protoze to ma vic megapixelu, bude to vic sumet nez SX10, takze se to modelu SX1 v kvalite snimku asi zhruba vyrovna (netestoval jsem, nevim, odhaduju).
Shemik (36)|4.10.2009 01:39
No pokud by na tom SX1 a SX20 byly s kvalitou foceni nejak hodne podobne, coz uz jen vzhledem k vysledku porovnani SX1 a SX10 take ocekavam (mozna bych se spis malicko bal tech 2 mega navic v SX20), tak ta cena uz pro me nehraje takovou roli. Jednak cenovy rozdil mezi SX1 a SX20 je vyrazne nizsi, nez mezi SX1 a SX10 a navic, ja vim sice nejen ty cca 2 tisicovky, ale i ten lepsi hledacek v SX20, za to FullHD, rychlejsi sekvence a dalkac v SX1 rad dam (-:
Shemik (36)|5.10.2009 15:55
Pratele, tak po padu cen SX1 koncem minuleho tydne v docela hodne netovych i kamennych obchodech, jsou 4.000 rozdily mezi SXkama minulosti (-: Daji se poridit priblizne:

SX1: kolem 11.000
a
SX10 a SX20: kolem 9.000

Rozdil mezi SX10 a SX20 temer zmizel a mezi SX1 a SX10 se zmensil na polovinu.
Cili pokud nekomu jde o fotak s dobrym videem, tak ziskava

v SX20 HD kameru prakticky zdarma a
v SX1 FullHD kameru za uzasne 2.000 (-:
Karlos5573 (269)|6.10.2009 11:25
Jde taky o to, jak to točí video .. kámoš ma "full HD kameru" ve foťáku a je to naprosto fuj o proti normalní kameře ...
Shemik (36)|6.10.2009 12:16
No ja zatim nemam srovnani s FullHD kamerou, ale to na co koukam tady z myho fotaku, tak to je fakt palba. To vysoky rozlizeni ve spojeni s tim fakt brutalne rychlym ostrenim proste fakt udela sve. Jak rikam, srovnani nemam, ale o moc lepsi si to uz predstavit nedovedu (-:

Nicmene ted me napada srovnani s kamaradovou HD kamerou, je fakt, ze to HD vs FullHD, ale ten rozdil je celkem znatelny. Nevim, mozna je ta jeho kamera z tech levnejsich, to fakt nevim, ale pocitam, ze min jak 9-10tis za ni nedal a na to, ze ta moje me stala oproti cene fotaku navic cca 2.000, je pozlacena slaby slovo (-:

EDIT: Jo a RAW uz tam samozrejme mam cili je pravdou, ze do pristroju po 03/2009 uz ho tam zacali davat uz primo ve vyrobe (-:
darc (1)|11.10.2009 15:51
Ahoj,
Ja ti mozem povedat len jedno, pri SX1 som sa tesil dva krat:

1. krat ked som si ju priniesol domov a rozbalil som ju
2. krat ked som ju vratil s tym ze ten fotoaparat nesplna to co vyrobca deklaruje.

V obdobi pouzivania co boli asi 2 mesiace som sa skutocne s fotakom iba trapil.
Fotil som snim v roznych rezimoch a bola to uplna hruza..
Ten fotak totiz nerobil fotky ale taku zmes sumov.. ziadna kresba, nic.

Takze ak sa da nekupuj si ho.. su to vyhodene prachy.

Ja som isiel potom radsej do zrkadla.. za doplatenie a nelutujem ani jedn minuty cent navyse.... :)
Shemik (36)|11.10.2009 21:55
No ja ho mam par dni a mam zkusenosti opacne. Fotky dela velmi pekne, video vyborne, zatim jsem spokojen. Pokud jsi nakonec spokojene zakotvil u zrcadlovky, tak rozdil v nasich spokojenostech bude zjevne zpusobeny velmi rozdilnymi potrebami a postoji k foceni. Zrcadlovka s ultrazoomem nejde srovnavat, oba jsou to naprosto rozdilne pristroje a velmi rozdilnymi schopnostmi a pochopitelne se v urcitych aspektech mirne lisi i kvalitou, ale s kvalitou, take ruku v ruce take cenou. Samo nejde srovnavat sum ve fotacich s tak rozdilnymi velikostmi cipu, tj co do te kvality fotek, ale zrovna tak nejdou srovnavat ani co do komfortu pouzivani, cimz myslim siroky zaber funkci, jako dlouhy zoom, velmi kvalitni video, zadna taska plna skla, zadne vymeny objektivu, atd atd, ktere UZ nabizi.

Proste, jak jsem psal vyse, na zrcadle by mi hodne veci, co SX1 nabizi, chybelo a nebo pokud bych vsechny tyto veci chtel mit na zrcadlovce, tak bych ji asi nezaplatil. Cili jak rikam, je to o jednotlivych potrebach jednotlivych lidi. Ja jsem i za cenu o neco vyssiho sumu zvolil univerzalnejsi fotak, nez je zrcadlovka, protoze mi jednoduse vyhovuje.

Cili u me je take zaver jasny, take nelituji, naopak, protoze treba kratky zoom a taska plna skla je presne to, cemu jsem se chtel vyhnout a coz je se zrcadlovkama bohuzel neoddelitelne spojene, i kdyz bohuzel stejne.

PS: Tim samo nijak nehanim zrcadlovky, naopak, jen konstatuji, ze je to jiny level.
Sedo (20)|1.1.2010 19:46
Ako si spokojný s tou SX1 po nejakom čase?
Shemik (36)|2.1.2010 01:01
Ahoj, tak fotim s nim 3 mesice jsem opravdu uprimne velmi spokojeny. Jak jsem psal jiz driv, spousta vsemozne avizovanych negativ se mi potvrdily jako bludy lidi, kteri to sice recenzovali, ale nejspis se za tu kratkou dobu, co to meli k dispozici ani nenaucili s tim zachazet, ale tohle viz me drivejsi prispevky. Jinak Ten sum se opravdu muze objevit i 200 ISO, ale nestoji to za rec, nehlede k tomu, ze jsem na to narazil jednou po koupi a od ty doby uz nikdy, protoze porad, vzdy a bezvyhradne fotim na manualni nastaveni a mam ISO nastavene na stalych 80, tak o sumu nevim a nemam s nim naprosto zadny problem.

Za tu dobu jsem si SX1 pekne vytunil :
- redukcni krouzek na pouzivani filtru
- filtry
- lepsi poutko
- fotobrasnu
- digitalni nabijecka Voltcraft IPC-1 (plna verze) + nove baterie
- ... a hlavne blesk Canon 430EX II

nejaky veci jako stativy atd uz jsem mel z drivejska, takze s timto tuningem je to opravdu celkem komfortni vybavicka. Samozrejme nebavme se o zrcadlovkach a nesrovnavejme to s nimi, zrcadlovky jsou jiny level a fotaky jinak vybavene, urcene pro jinsi ucely, takze pokud zustaneme u tech ultrazoomu ci bridge, tak jsem porad presvedceny, ze to je to nejlepsi, co nas trh nabizi.

Jinami slovy ja jsem opravdu velmi spokojeny a foceni s SX1 si velmi uzivam. Nedam bez nej ani ranu, diky pohodlne brasne bez nej nevyjdu z domu (-:
Sedo (20)|2.1.2010 10:18
A ako vnímaš dosť kritizovanú aberáciu, ďalej rýchlosť ostrenia a ostrenie pri menšom svetle resp. tme? Ten fotoaparát ma od začiatku zaujal, len priplatiť si za video veľmi nemusím, mám full HD kameru. Ale čo sa mi na ňom páči okrem iného, je polohovateľný display, výdrž batérií. Čo sa týka recencií, veľmi by som ich neodsudzoval, predsa len na tomto webe sa mi zdajú celkom seriózne. Podľa môjho názoru, možno že som naivný, ale títo recencenti nepreferujú výrobcov, ako som zto mnohokrát zistil v minulosti u výrobcov komponentov do PC. Je veľmi šikovné, ak si výrobca zaplatí recenziu pre svoj biznis. To som odbočil, mňa však zaujímajú tvoje postrehy, keďže fotoaparát už používaš nejakú dobu. Samozrejme záleží aj na prioritách užívateľa, niekto preferuje na fotoaparáte to, iný zase niečo iné.
Milan Šurkala (3381)|2.1.2010 13:32
[quote=Shemik;4391]Jak jsem psal jiz driv, spousta vsemozne avizovanych negativ se mi potvrdily jako bludy lidi, kteri to sice recenzovali, ale nejspis se za tu kratkou dobu, co to meli k dispozici ani nenaucili s tim zachazet, ale tohle viz me drivejsi prispevky. [/quote]

Souhlasím s tím, že prakticky s každým fotoaparátem se dá naučit fotit tak, aby dával poměrně hzké snímky. To znamená otestovat to pořádně, zjistit, co na jakých clonách dělá, kdy dělá odlesky, jak a čím je potlačovat, jaké ISO je ještě akceptovatelné a tak dále. Pak se dá i z poměrně špatných fotoapraátů vytáhnout docela dost.
Fotoaparáty testuju obvykle 2-4 týdny, což není až tak krátká doba. Ano, kdybych neměl zkušenosti z jiných fotoaparátů, tak se z SX1 IS posadím na zadek a budu z ní nadšený jak malé děcko. Vzhledem k tomu, že jsem měl možnost otestovat prakticky veškerou konkurenci ve třídě ultrazoomů a spoustu nejrůznějších fotoaparátů jiných kategorií, umím si dobře představit, jak by to šlo udělat jinak a lépe (pro představu, za tu dobu, co dělám recenze, jsem otestoval již 60 přístrojů). Holt s každým otestovaným fotoaparátem to má ten další opět o něco těžší.
A z mých zkušeností s SX1 IS mohu říci, že sice tento fotoaparát je technologicky hodně na výši, ale např. objektiv má ve třídě ultrazoomů bohužel jeden z nejhorších, což bych osobně od Canonu nečekal (hlavně na širokém ohnisku je to bída, na delším patrí k těm lepším, dává ostřejší obraz). Když SX1 IS srovnám s jinými ultrazoomy, které jsem testoval, tak i přes některé jeho kvality by patřil k těm, o kterých bych uvažoval až na posledním místě. Nicméně zde hrají jistou roli i osobní preference, mně jednoduše SX1 IS opravdu hodně zklamal.
Shemik (36)|2.1.2010 14:46
Aberaci nevnimam, protoze nedelam vyrezy z rohu a okraju fotek. Pokud uz chci udelat vyrez, tak objekt umistuji doprostred obrazku, kde aberace neni. Jinak na celkovem snimku je pri beznem prohlizeni a u vyvolanych fotek o formatu 9x13 ci 10x15 uz tuplem naprosto nepostrehnutelna. (-:

S ostrenim v horsich svetelnych podminkach take nemam problem. Dokonce fotim v noci az nezvykle velke procento fotek, protoze me nocni foto hodne bavi. Nicmene v uplne tme nefotim, respektive zatim jsem tu potrebu proste nemel, ale neznamena to ze by to neslo. Jde to v drtive vetsine pripadu (aspon co jsem zkousel), ale mas pravdu, ze sem tam zaostrit nechce, ale je to velka vyjimka, nicmene neni nic jednodussiho, nez zaostrit rucne (-: Parkrat se mi to uz samo take stalo, tak jsem zaostril rucne a bylo vymalovano (-: Tedy samo pokud neni uplna tma a v te jsem zatim fotit potrebu nemel. Jo a na externim blesku je jeste silnejsi ostrici svetlo (-:

Jinak Ti davam za pravdu, polohovatelny displej, tuzkovky atd atd byly jedny z hlavnich duvodu, proc jsem ten fotak chtel. Ale ty presne duvody jsem podrobne popsal na minule strance tohoto vlakna. No jinak s temi recenzemi jsem to nemiril na mistni recenzory, ale na recenzory obecne. Cetl jsem tech recenzi na tento fotak hodne a na ruznych webech a obcas jsem se tam docital veci, ze jsem se nestihal divit, tomu, jak na to dotycni prisli. Prikladem dam treba "PRISVECOVACI DIODA SVITI MIMO OBLAST OSTRENI". Dotycnemu recenzorovi zrejme nedoslo, ze to nemuze zkouset pul metru pred objektivem, kde je svetlo diody skutecne mimo stred, kde ho ale vetsinou pri teto vzdalenosti covek vubec nepotrebuje a ze to svetlo slouzi k ostreni hlavne na vetsi vzdalenost, pri ktere uz opravdu miri presne na stred a presne na ostrenou oblast (-: A takovychhle blabolu jsou ty recenze plne, ale po nekolikadennim pouzivani jsem postupne prichazel na to, ze 80 az 90% techto zminovanych negativ jsou uplne mimo a recenzori bud neco nepochopili, nebo neumeli pristroj pouzivat. Takze to s temi recenzory neni myslene na zdejsi recenzory, ale na recenzory obecne a stale na tom trvam.

Dale i s temi prioritami Ti davam za pravdu. Samo kazdy fotograf ma jine potreby a proto zdaleka nemusi stejny fotak vyhovovat dvoum fotografum. Ja jsem vyber fotaku, ktery si koupim provadel skoro pul roku a velmi velmi detaelne, proto jsem na nem drtivou vetsinu veci znal uz pred koupi a eliminoval jsem tim prekvapeni, na ktere narazi hodne lidi, co fotaky nakupuji podle znacky, ceny, zoomu, pixelu a podobnych blbosti, presneji receno podle marketingovych tahu vyrobcu a prodejcu.

Samozrejme ze i tenhle fotak ma svoje mouchy, nikdo nerika, ze je naprosto dokonaly, ale vzdy je to otazka pomeru cena-vykon-kvalita, coz je meritko, kterym se u nakupu take hodne ridim. Kdyz pak na webech vidim brecet lidi, jhak je SX1 desnej smejd a lituji nakupu, tak mi neni lito "spatneho fotaku", protoze ten fotak zas tak spatny neni, ale fotografu, co vyhodili penize za neco, co nechteli, protoze spatne vybirali, takze spatny byl jejich vyber, nikoli fotak (-: Pokud nekdo place nad mirnou soudkovitosti, aberaci ci sumem a podobnymi vadami, ktere tento fotak opravdu ma, ale pri beznem pouzivani v nepostrehnutelne mire a ktere jsou vetsinou i eliminovat nastavenim fotaku, tak tento covicek zjevne nepotrebuje fotak jako je SX1, ale fotak na jinem levlu a za jine penize. U zrcadlovky za 20 a vice tisic by na tahle veci temer nenarazel, a nebo v daleko omezenejsi mire, ale je potreba si uvedomit, ze SX1 je fotak za prakticky polovicku uvedene ceny. Nemluve o tom, ze tito lide jsou lenivi zajit do prodejny, tam si s fotakem aspon ctvrt hodiny pohrat a i za tu ctvrt hodinku by hodne z techto veci odhalili, ale oni jen objednaji podle obrazku a marketingovych lakadel na eshopech a pak se divi, ze jim domu prijde neco jineho, nez cekali (-:

SX1 je fotak, ktery je uplne ze vseho nejvic zamereny na uzivatelsky kmofort a univerzalnost. Proto pri velikosti jeho cipu po nem covek samozrejme nemuze chtit to same, co od zrcadlovky s jednou tak velkym cipem a nebo pak takove fotoaparaty porovnavat. Jasny, kdyz covek zaplati dvou ci vicenasobek ceny, tak bude se zminenymi neduhy nekde jinde, ale ta cena je take velmi dulezity faktor.

Jinak musim spravedlive zminit, ze i v podobne cenove hladine jako je SX1 jsou i fotaky, ktere jsou na tom s nekterymi vadami o neco lepe (napriklad optika Panasonicu atd), ale zase (ted mluvim o moji osobe), mi u nich chybi velka spousta veci, ktere SX1 jako jednina na trhu ma vsechny. Jsou to prave treba vyse zmineny vyklopny displej, tuzkovky s jejich velkou prakticnosti pouzivani a moznostmi v terenu, sanky na blesk, bez kterych bych do zadne masiny nesel - Jezisek mi prines blesk E430EX II a musim nezkusenym potvrdit, te externi blesk opradu otevira dvere do nove dimenze foceni, jsem tim upne nadsen (-: Dale dlouhy zoom, nebo dalkovy ovladac, ktery nakonec vyuzivam mnohem vice, nez jsem predpokladal pred nakupem fotaku. O super FullHD kamere ani nemluve a tech pozitiv bych vyjmenoval vic, ale zminil jsem aspon ty nejvetsi a nemuzu si pomoci, ale kdyz ne hned nekolik ze zminenych veci, tak aspon nektere vzdy tem ostatnim fotakum proste chybi a ja jsem se nechtel rozloucit se zadnou z nich a proto jsem sel do SX1 (-:

Jinak, ale to uz se asi opakuju, o kvalite videa nemam moc cenu mluvit, ta je proste vynikajici. O kvalite fotek jsem uz take napsal dost podrobne, proste ten fotak dela fakt vyborne fotky, presneji receno, za 11.000 a s ohledem na tu megavybavu, kterou ten fotak ma, dela fotky fakt sqele, jen je potreba si pohrat s jeho nastavenim a nefotit vse na rezim AUTO. Ja 90% fotim na manual, auto nepouzivam nikdy a kdyz uz potrebuju fakt rychle neco blejsknout, tak pouziji rezim AV, ISO mam vzdy na 80, takze se z vysledku foceni jen tesim (-:

Zaverem, ja do SX1, diky mnoho jinym prednostem, sel s vedomim mnohem vice negativ, nez opravdu ma, protoze spoustu z tech negativ jsem pozdeji zjistil, ze nejsou pravda, takze me ten fotak prekvapuje temer jen pozitivne (-:

Jo musim zminit jedno z negativ, ktere me opravdu stve. Je to grip, za ktery se fotak v prave ruce drzi. Dost desne vrze a po nasazeni dost velkeho externiho blesku, jeste vic, protoze ten blesk je dost tezky. Nefotim sice ptacky z pul metru, takze focene objekty mi to neplasi, ale neprijemne to je, to je fakt.
Shemik (36)|2.1.2010 15:03
Jednoduse receno, SX1 je velkym, ale dle meho nazoru vynikajicim kompromisem mezi velkym poctem hledisek a pozadavku fotografa. Samo hodne lidi na nem hodne veci nevyuzije a naopak by radi pridali na kvalite jednotlivych hledisek. Pak pro ne SX1 neni (-:
Milan Šurkala (3381)|2.1.2010 18:54
Shemik: S takovým povídáním už víceméně souhlasím :-) Nicméně ta dioda opravdu svítí mimo oblast ostření, nevím, zda zrovna tvůj kousek to má vycentrováno přesně, ale mně to na vzdálenost asi 4-5 metrů svítilo opravdu mimo. Vzhledem k tomu, že stejného místa to zkouším u všech fotoaparátů, mohu říci, že SX1 a SX10 IS je v tomhle skutečně mezi nejhoršími. Soudkovitost a aberaci bych opět po zkušenostech s jinými fotoaparáty hodnotil jako nadprůměrně viditelnou. Dobře jsi ale vystihl tuto větu: "Kdyz pak na webech vidim brecet lidi, jhak je SX1 desnej smejd a lituji nakupu, tak mi neni lito "spatneho fotaku", protoze ten fotak zas tak spatny neni, ale fotografu, co vyhodili penize za neco, co nechteli, protoze spatne vybirali, takze spatny byl jejich vyber, nikoli fotak (-:" To je pravda. Tvým požadavkům totiž SX1 IS vyhovuje. Většině lidí, kterří chtějí ultrazoom, ale spíš ne.
Shemik (36)|2.1.2010 23:21
[quote=Milan Šurkala;4399]...Tvým požadavkům totiž SX1 IS vyhovuje. Většině lidí, kterří chtějí ultrazoom, ale spíš ne.[/quote]
No ale to je porad dokola, to je presne to co pisu (-: Tak proc si ho lidi, kterym nevyhovuje kupuji??? Odpoved je jednoducha, protoze neumi nakupovat! (-: Jasny, kdyz si budu chtit koupit nejakou kravinu za par stovek, tak na to nepotrebuju zadne recenze, ale pokud kupuji vec v cene radu desitek tisic a jeste takto slozity a obsahly pristroj, tak tomu musim venovat dostatecny cas a pak nebudu prozivat jedno prekvapeni za druhym po koupi daneho pristroje! (-: A tohle neplati jen na SX1, ba ani jen na fotaky, to plati na vsechno drahe a slozite.

Nereknu pred 15-20ti lety, kdy se covek mohl spolehat jen na to co mu nablabolil prodejce, ale dneska, kdy jsou na kdejakou blbost na netu tuny a tuny informaci a jak odbornych, tak i uzivatelskych recenzi, je zhola blbost pak na netu v diskuzich plakat nad tim, jak si nekdo koupi neco, co vlastne vubec nechce, protoze mu to vubec nevyhovuje!!!

Proto tohle podle me neni o spatnych a dobrych pristrojich, kazdy pristroj ma sve kupce a fanousky, od kazetaku z vietnamskeho stanku az po haaj techniku ze specialek, je to jen o tom, ze od doby co se nakupovani presunulo z obchodu na internet, kde si lidi nemohou zbozi vyzkouset, jim chybi informace, ktere si drive mohli sami zjistit u pultu, tak je ted musi hledat jinde a na to lidi kaslou a pak se divi jak divadla, ze jim neco nevyhovuje!!! Proste dneska lidi pres net nakupuji prakticky poslepu, podle obrazku, pixelu a podobnych kravin, tak at se pak nedivi a neplacou po forech jak je neco spatny !!! (-:

Takze ne o spatnych a dobrych fotacich, ale o spatnych a dobrych kupcich to je (-: (-: (-:

Tim opet nerikam, ze je SX1 dokonaly, svoje mouchy ma, jako kazdy fotak, jen kazdy je ma jinde a v jinych ohledech a na kupci je, aby si zvolil, kde a za jakou cenu je ochotny je tolerovat. Takze tim jen reaguji na to, jak pisete, ze SX1, ale prakticky to plati o jakemkoli fotaku, ze nevyhovuje nejake vetsine. To je totiz samo osobe nesmysl (-: Kazdy potrebuje neco jineho a musi si to umet vybrat. Udelat nad nencim rychly zaver je velmi jednoduche, ale detaelne a fakt poradne to prozkoumat, da mnohonasobne vic prace. Tim nemyslim recenzory, ale kupujici. Naopak prace recenzoru velmi ocenuji a jen dodavam, ze asi jako v kazde profesi, jsou i recenzori dobri a spatni.

Ja sice recenze take cetl a dokonce snad skoro vsechny, ktere na tenhle fotak jsou a dokonce nekolikrat, ale i tak jsem je pouzil jen jako voditko, abych sam neco neprehledl a prakticky jsem si pred koupi udelal recenzi sam, proto jsem ted spokojeny a rad bych zduraznil, ze to neni to o tom, ze bych na SX1 presel z nejakeho sumitka a proto z nej byl nadseny, jak pisete "jako male decko", je to proto, ze jsem presne vedel co chci a do ceho presne jdu (-: To je cele, zadne decko, zadne nadseni ze zmeny fotaku, ale jasne a presne stanoveni pozadavku a velmi detaelni a diky tomu spravny vyber (-:
Sedo (20)|3.1.2010 01:15
Shemik, páči sa mi, ako sa držíš vlastného názoru. Nakoľko si vyberal fotoaprát tak dlho, tak si musel poznať, do čoho ideš. A používaš ho nejakú dobu, preto asi vieš o čom hovoríš. Súhlasím s tebou, že niektorí ľudia si kupujú foťáky systémom návštevy prvého obchodu, ďalej pokračujú mám na to toľko peňazí a za tie moje peniaze chcem čo najviac pixelov. Predajca vychváli nejaký model, zaklincuje to fintou určitej zľavy (čo ani možno zľavou nie je) a zákazník si ho pod ťarchou silných argumentov kúpi. Doma si nastaví funkciu Auto a takto si ho spokojne používa niekoľko rokov, kým si nezmyslí, že ja tých pixelov mám nejako málo. Ďalšou skupinou sú zákazníci kupujúci cez internet, čo neskôr nadávajú. Ja by som si v živote cez internet fotoaparát nekúpil, musím si ho zobrať do ruky a priamo sa s ním pohrať. A ďalej by som si zistil názory používateľov, i keď môžu byť subjektívne. Možno až potom by som si ho zobral aj cez internet, len tiež nie som si istý, lebo sú skúsenosti s internetovými predajcami (chvalabohu nie moje), že v balení nie je to, čo má byť. Držím ti palec, aby si bol so svojím fotoaparátom taký spokojný ako teraz. Je to naozaj dobrý pocit, ak to čo si vyberieš (nemyslím len fotoaparáty), ti slúži k spokojnosti a pre radosť. SX1 bol dlho mojím favoritom, no teraz sa obzerám aj po niečom inom (možno Panasonic FZ38). SX1 má všetko čo som chcel, len video nemusím, mám kameru. A to sa odráža aj na cene. Ináč video má naozaj veľmi kvalitné.
Shemik (36)|3.1.2010 02:29
Sedo: je to presne jak pises (-: Lidi proste neumi nakupovat a pak nadavaji na to co koupi. S temi nazory uzivatelu mas take pravdu. Ja osobne jsem za nejcenejsi informace povazoval informace od uzivatelu, kteri si ho skutecne koupili a ten fotak skutecne pouzivali a diky jim jsem se dozvedel jak pozitiva, tak i negativa a nikoli jen domenky, kterych je vsude vystavena spousta a i za odborniky se vydavajici prodejci se jimi ohaneji (-:

Jinak ja ho nakonec take kupoval pres net, ale u firmy, ktera ma i pultovy prodej, takze presne receno na pulte, ale za internetovou cenu a obchodovali jsme pekne z ruky do ruky a vse jsem si zkontroloval. Jinak jeste davno pred koupi jsem navstivil spoustu prodejen, kam jsem si s nim obcas chodil jen hrat a poznavat ho (-:

Ten Panasonic je bezesporu dobra volba, ja ho take mel v nejuzsim vyberu, nejdrive FZ28 a pozdeji FZ38. To je prave ten priklad ktery jsem zminil vyse, ohledne lepsi optiky, takze s timhle fotakem urcite neslapnes vedle. Zjevne v te masine nepotrebujes vsechny ty funkce, ktere jsem tam chtel ja, takze verim, ze FZ38 bude vynikajici volba (-: Tak preji stastny nakup a spoustu peknych fotek (-:
Shemik (36)|3.1.2010 02:58
PS: Ja ten FZ38 hodne chtel, dokonce bych se byl skoro i pres nejake chybejici prenes, ale co jsem neunes jsou tych bejici sanky na blesk. Obecne vzato me s tim stvou skoro vsichni vyrobci. Nechapu proc z cca 8-10ti typu nejlepsich ultrzoomu na nasem trhu, maji sanky myslim, jen 2, mozna 3 modely: )-:
Boreck (11)|9.1.2010 16:04
Já se momentálně rozhoduji mezi SX1 a SX20, případně Kodak Z980 - jen tyto tři mají ve své třídě pro mě nezbytné sáňky na blesk. U Kodaku bych řekl, že je na tom, co se kvality fotek týče, o něco hůře než oba Canony. Proto váhám mezi SX1 a SX20. Je rozlišení hledáčku u SX1 tak špatné? A naopak je na tom CCD s 12Mpix u SX20 hůře než CMOS 10 Mpix u SX1? To FullHD video u SX1 je nádherné, ale zabere v paměti téměř dvakrát tolik místa jako HD video u SX20, které je také na poměrně dobré úrovni...Bude SX20 v budoucnu podporovat RAW?
Milan Šurkala (3381)|9.1.2010 19:03
[quote=Boreck;4450]Já se momentálně rozhoduji mezi SX1 a SX20, případně Kodak Z980 - jen tyto tři mají ve své třídě pro mě nezbytné sáňky na blesk. U Kodaku bych řekl, že je na tom, co se kvality fotek týče, o něco hůře než oba Canony. Proto váhám mezi SX1 a SX20. Je rozlišení hledáčku u SX1 tak špatné? A naopak je na tom CCD s 12Mpix u SX20 hůře než CMOS 10 Mpix u SX1? To FullHD video u SX1 je nádherné, ale zabere v paměti téměř dvakrát tolik místa jako HD video u SX20, které je také na poměrně dobré úrovni...Bude SX20 v budoucnu podporovat RAW?[/quote]

12MPx na CCD a 10MPx na CMOS budou přibližně stejné. SX20 dle mého názoru RAW podporovat nebude. Z toho výběru bych vzal SX20 IS.
Sedo (20)|10.1.2010 13:45
Shemik: Chcem sa ťa opýtať na základe skúseností s SX1, ako si spokojný s ovládaním tohto kúsku. Ak to môžeš porovnať s inou značkou, ktorú si používal. Zaujíma ma to preto, lebo môj známy už veľa rokov používa rôzne modely značky Canon (používal aj iné), ale s Canonom je najviac spokojný čo sa týka ovládania - jednoduchosť, svižnosť, prehľadnosť. Jeho názorom je veľmi šikovné jednoduché ovládanie oproti iným značkám (neviem síce akým). Čo ty na to?
Shemik (36)|10.1.2010 22:46
[quote=Boreck;4450]Já se momentálně rozhoduji mezi SX1 a SX20, případně Kodak Z980 - jen tyto tři mají ve své třídě pro mě nezbytné sáňky na blesk. U Kodaku bych řekl, že je na tom, co se kvality fotek týče, o něco hůře než oba Canony. Proto váhám mezi SX1 a SX20. ...[/quote]
Přesně tohle dilema jsem řešil i já. Od toho Kodaku mě odradil chybějící výklopný displej a i po internetu jen dost skromné informace. Zjistit o něm něco blíže byla vtu chvíli dost fuška, Jak je to dnes nevím. Takže jsem se posunul stejně jako Ty k volbě mezi SX1 a SX20. Nakonec jsem zvolil SX1, viz popsáno v několika předešlých příspěvcích (-:

[quote=Boreck;4450].....Je rozlišení hledáčku u SX1 tak špatné? ...[/quote]
Měl jsem ještě před koupí v ruce oba ty fotáky v ruce najdnou a porovnával jsem i hledáček. Podle mě to není zas tak zásadní rozdíl. Znatelný samozřejmě je, ale je pravda, že já fotím z 90% přes displej a když chci použít hledáček a tak ho použiji. Alespoň pro mé potřeby je plně dostačující. Pokud někdo fotí v drtivé většine přes hledáček, pak asi ocení větší rozlišení, nicméně, jak říkám, nejjdenodušší je, zajít si do prodejny a porovnat si to. Ale ani ten hledáček v SX1 věřím nikoho neurazí a používat se dá v naprosté pohodě.

[quote=Boreck;4450]... A naopak je na tom CCD s 12Mpix u SX20 hůře než CMOS 10 Mpix u SX1? ...[/quote]
Já jsem se právě těch 12 MP bál díky malé velikosti snímače. Tohle u mě nebyl nejvíce rozhodující bod a už tehdy jsem připouštěl, že jak píše i Milan, bude to asi velmi podobné.

[quote=Boreck;4450]....To FullHD video u SX1 je nádherné, ale zabere v paměti téměř dvakrát tolik místa jako HD video u SX20, které je také na poměrně dobré úrovni....[/quote]
U toho videa není co řešit, to je fakt špičkové a to HD video jistě také bude výborné, tady je to spíše o Tvých požadavcích. Já do toho šel s tou filozofií, že stejně jak se relativně nedávno říkalo, na co flešku 8, nebo 16 GB, když nenaplním ani jednogigovou a po pár letech či spíše měsících se na 8 GB už nevejdu, tak stejně tak i u toho rozlišení videa si říkám, že ten vývoj jde dneska tak rychle, že radši chci to nejvyšší, abych (obrazně řečeno) za pár měsíců nezjistil, že FullHD je v kdejaké MP4ce, co nosí školáci po kapsách (-: Ale jak říkám, je to individuální věc, pokud se videem moc zabývat nechceš, tak to rozhodně důležité není.

[quote=Boreck;4450]....Bude SX20 v budoucnu podporovat RAW?[/quote]
Já jsem se tehdy v tom krámu na tohle nepodíval a doporučil bych zjistit si to nejlépe v prodávaných mašinách v krámu, protože třeba u SX1 se na to že tam Canon ten RAW mohl dát po všech možných fórech nadává do dneška a při tom RAW v SX1 je už od loňského března, takže skoro rok. Takže na údaje u prodejců a v různých internetových katalozích bych se vůbec nespoléhal, ty jsou i u SX1 dosnes velmi často špatně a zjistil si to sám v krámě v menu foťáku (-:

------

Takže shrnuto, je to otázka jen velmi málo rozdílů:

rychlost sekvenčního focení: rychlejší v SX1
rozlišení videa: vyšší v SX1
dálkové ovládání: má jen SX1

hledáček: lepší v SX20
výdrž baterií: delší v SX20

a pak pár drobných rozdílů, které bych alespoň já považoval za zanedbatelné, nebo nedůležité, jeko:

výše zmíněné snímače
nepatrný rozdíl ve velikostech a váze
velikost, nebo spíše formát displeje

Těchto pár drobností si už rozlouskni sám, podle svých požadavků na focení a používání foťáku (-:
Shemik (36)|10.1.2010 23:07
[quote=Sedo;4453]Shemik: Chcem sa ťa opýtať na základe skúseností s SX1, ako si spokojný s ovládaním tohto kúsku. Ak to môžeš porovnať s inou značkou, ktorú si používal. Zaujíma ma to preto, lebo môj známy už veľa rokov používa rôzne modely značky Canon (používal aj iné), ale s Canonom je najviac spokojný čo sa týka ovládania - jednoduchosť, svižnosť, prehľadnosť. Jeho názorom je veľmi šikovné jednoduché ovládanie oproti iným značkám (neviem síce akým). Čo ty na to?[/quote]
Ovládá se opravdu výborně (-:

Musím ale zmínit to co hlásal už pan Ondřej Neff v jeho recenzi na tento foťák na jeho webu http://www.digineff.cz. Jde o to otočné kolečko. Samo o sobě funguje výborně, jde jen o jeho umístění. Přesně jak píše pan Neff v jeho recenzi, se i mě zpočátku občas stávalo, že jsem si nevědomky a nechtěně přenastavoval ISO, protože při držení foťáku, je tendence částí dlaně toto kolečko stisknout na jeho pravé straně, kde se posouvá právě zmíněné ISO.

Ale nechci nikoho děsit, pan Neff z toho byl ve své recenzi tak hotov, že jsem toho nejdřív dost bál, ale po několika týdnech jsem zjistil, že už se mi to vůbec nestává, protože jsem si časem držení foťáku takzvaně nacvičil a vychytal, že už mi tento problém naprosto zmizel. Možná tomu také mohla přispět výměna bezpečnostního popruhu na krk, za poutko na ruku, protože na krku foťák nikdy nenosím a spíše jsem si na ruku namotával ten velký popruh na krk, což bylo nepohodlné a tak jsem si koupil malé poutko na ruku a od té doby jsem problém s kolečkem přestal pozorovat (-:

Mimochodem, něco na tu ruku mít určitě doporučuji, čovek nikdy neví a jedno drobné vyklouznutí z ruky by mohlo mít fatální následky (-: ... s externím bleskem (já používám Canon 430EX II a to už je "kus stroje"), to platí dvojnásob (-:

Jinak k ovládání SX1 nemám naprosto žádnou výhradu. Jen dodám, že samozřejmě i tohle může být hodně individuální věc. Já mám nějak tak běžně velké ruce a asi i návyky (-: Někdo s jinak velkýma rukama a třeba i návykama to může vidět jinak (-:
Shemik (36)|10.1.2010 23:23
Boreck:
K tomu videu jsem zapoměl napsat to hlavní, co jsi zmiňoval a to ohledně toho, kolik zabírá paměti. Ano na paměť je FullHD video opravdu náročné. Ale já jsem se s tím vypořádal koupí karty 32GB, je to značka Silicon Power - class 6. Upřímně, tu značku jsem ani neznal, ale karta maká naprosto výborně. Zaplnit úplně celou za jeden večer se mi zatím podařilo jen jednou a upřímně řečeno tuhle velikost v drtivé většině nevyužiju, ale koupil jsem jí za 2.000 Kč a na dovolené mi předpokládám bude i tahle malá (-:

Čili 8 GB karta, kterou k foťáku často přidávají prodejci, je asi k mašině s FullHD videem opravdu malá. Doporučuji pořídit minimálně 16GB a u těch 32GB problém s místem opravdu není (-: Případně časem pořídit několik menších karet, ale já jsem se chtěl vyhnout přendavání, proto jsem šel do té velké, nehledě k tomu, že to bylo finančně výhodnější, než několik těch menších (-:
Milan Šurkala (3381)|11.1.2010 11:27
To video má ve Full HD kvalitě zhruba lehce přes 5 MB/s (samozřejmě se to může lišit dle scény, ale přibližně je to tak). Takže na 8GB kartu nahraješ zhruba plus minus 1600 sekund, tj. můžeš počítat asi s 25-30 minutami. Pokud to chceš např. na dovolenou, nebude to právě dost a opravdu bude lepší si zakoupit větší kartu. Škoda, že SX1 nepodporuje pro případ nouze i klasické HD (1280x720), má jen 1920x1080 a pak až 640x480. I když kdo ví, jak je to s tím novějším firmwarem (ten co podporuje RAW), to ti může říct Shemik.
Boreck (11)|11.1.2010 13:25
Tak už jsem si nakonec objednal SX20 is....Takže ještě jedna otázka - jakou brašnu k tomu (aby se do ní případně v budoucnu vešel ještě blesk)? Stačí karta s dat. tokem 15MB/sec (Sandisk dělá karty přímo označené video HD :http://www.shop-centrum.cz/hama-root/hama/foto-a-video/digital/pametove-karty2/securedigital1/sandisk-ultra-ii-sd-video-hd-16-gb.html)
Shemik (36)|11.1.2010 16:26
S tou velikosti je to jak pise Milan, 5MB/s. Tam je to bohledne velikosti karty proste podle potreb a fin. moznosti. Jinak s presnym typem karty moc neporadim, to mozna spis Milan. Ja koupil, to co mi doporucili v tom krame, pac rikali, ze jich k tomuto fotaku prodali uz vic a nikdo si nestezuje, tak jsem to risknul a karta funguje vyborne. Vim, ze vsude ale rikaji a pisou, ze hlavne trida by to mela byt minimalne class 6. Jinak me se na tu 32 GB vejde 100 az 105 minut.

Jak pise Milan, bohuzel ta dira v rozliseni videa je tam porad, mozna bych take nekdy ocenil video mensi, nez FullHD a zarovem vetsi nez VGA cili video HD 1280x720, ale bohuzel ho nedali ani do noveho firmware, takze je tam jen VGA 640x480 a FullHD 1920x1080.

Co se brasny tyka, koupil jsem ji ve Fotoskoda, stala 750 Kc, jmenuje se Tamrac a je vyborna. Ma hlavni kapsu delitelnou posuvnou prepazkou, takze po nastaveni do ni presne pasuje fotak Canon rady SX (na boku) a do uzsi prihradky blesk Canon 430EX II (samo na vysku). Pod fotakem jeste mam pod druhou nevyuzitou prepazkou, ktera mi tam ted slouzi neco jako zvysene dno, placatou krabicku s filtry. To je v hlavni kapse vsechno, pak v ostatnich kapsach, ve viku a v predni kapse, mam ruzne nastrkane:

- 2 sady nahradnich tuzkovek po 4 ve 2 pouzdrech na tuzkovky
- USB kabel
- AV kabel
- teleskopicky ministativ Vanguard
- pouzdro na SD kartu
- dalkovy ovladac
- mikrovlaknovy hdrik na optiku
a
- mala rucni svitilnicka
- kapesni zaviraci nuz

Takze sem tam nacpal celkem dost veci a zatim mi v terenu nic nechybelo. Samo velky stativ je velky a ma svoji brasnu (-: Na to ze mi tam porad nabizeli tasky kolem 2 az 3.000 Kc, tahle za 750 nadela spoustu dobry muziky. Jsem s ni velmi spokojen, mam vzdy vse pri sobe a zaroven je fakt pomerne mala, kompaktni a proste netaham nic co do velikosti navic. U me ta kompaktnost tasky byla dulezita, pac bez fotaku nevychazim z domu (-: Jinak pokud nekdo chodi jen na specialni "fotoprochazky" a potrebuje vice propriet, tak bude potrebovat vetsi brasnu (-:

Pokud se mi to podari, dam tady do prilohy prispevku par fotek myho tuningu SX1 (-:
PS: Jen dodam, ze jsem ty obrazky fotil v době, kdy jsem jeste nemel externi blesk, takze to ted v tasce mam krome fotaku a filtru pod nim, uplne preskladane. Blesk je tam, kde je na obrazcich ministativ a ostatni se take presunulo.

Dal jsem tam i par obrazku krytek, poutka a v souvistosti s SXkama casto diskutovane redukce na filtry (-:

























Boreck (11)|12.1.2010 12:14
A jak je to s tou kompresí u SX20? Dočetl jsem se, že kvalita se dá maximálně nastavit jen na "fine", kdežto SX1 a SX10 mají superfine, čili u SX20 je větší komprese a fotka má jen něco okolo 3 MB. Je někde nějaké srovnání snímků z SX20 a SX1?
Shemik (36)|12.1.2010 13:20
Nejsou sice na jedne strance, ale porovnani je to myslim dobre, koukni sem:

SX1: http://www.cameralabs.com/reviews/Canon_PowerShot_SX1_IS/outdoor_results.shtml
SX20: http://www.cameralabs.com/reviews/Canon_PowerShot_SX20_IS/outdoor_results.shtml

Tyto stranky obecne, jsou vyborne pro poradnou proverku fotaku pred jeho koupi (-:
Shemik (36)|12.1.2010 14:35
Tady jsem jeste blejsknoul starym fotakem to usporadani v brasne s bleskem a fotak s bleskem (-:












Boreck (11)|18.1.2010 21:51
No, poradí mi tu ještě někdo, jaké do toho koupit kvalitní AA nabíjecí baterky? Díky
Shemik (36)|18.1.2010 22:43
Ja je koupil soucasne s nabijeckou (musel jsem, pac to byl set), jsou to nejaky Conrad, prej nic moc, ty cca 3 mesice jedou dobre, ale nedelam si iluze ze vydrzi to co nejake dobre. Nicmene az dodelaj, tak mam v planu koupit take nejake lepsi. Budu to resit, az tyhle dodelaj.

Ale uz pred koupi fotaku jsem o tom trochu cetl a nekde jsem cetl, ze dobre jsou, uz si prave nepamatuju znacku, ale jsou zamerene na nizkou ztratu v case. Nemaji tak vysokou kapacitu, myslim, kolem 2100 mAh, ale udajne po dlouhych mesicich uchovaji vice nez 90% energie. To je dobry pro lidi co nefoti denne.

Udajne by to melo byt vyhodnejsi, nez se za kazdou cenu soustredit na co nejvyssi kapacitu, pac tam byva vysoka ztrata. Jen uz nevim to jmeno.
Milan Šurkala (3381)|18.1.2010 23:07
[quote=Shemik;4555]Ale uz pred koupi fotaku jsem o tom trochu cetl a nekde jsem cetl, ze dobre jsou, uz si prave nepamatuju znacku, ale jsou zamerene na nizkou ztratu v case. Nemaji tak vysokou kapacitu, myslim, kolem 2100 mAh, ale udajne po dlouhych mesicich uchovaji vice nez 90% energie. To je dobry pro lidi co nefoti denne.

Udajne by to melo byt vyhodnejsi, nez se za kazdou cenu soustredit na co nejvyssi kapacitu, pac tam byva vysoka ztrata. Jen uz nevim to jmeno.[/quote]

Mas na mysli Sanyo Eneloop ;-) Jinak ja pouzivam Varty PowerAccu 2700 mAh, ktere maji samovybijeci efekt i vysokou kapacitu a jsou fakt kvalitni. Bohuzel u novych serii sla kvalita prudce dolu, takze bych bral radeji ta Sanya.
Shemik (36)|18.1.2010 23:17
JJ, to jsou myslim ony (-: