Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Cena do 8.000, HD video, kvalitní snímky v interiéru

ropi (3)|3.1.2011 12:10
Ahoj všichni,
dříve než mne někdo obviní z nečtení diskuzí, recenzí atd. chci podotknout, že čím více jsem jich přečetl, tím více mám nejasno a nedokážu se rozhodnout. Už jsem byl rozhodnut o Sony HX5, ale znovu jsem se ponořil do diskuzí na netu a už si nejsem tak jistý.

Hledám:
kompakt do 8.000
opravdu kvalitní HD video (v dostatečné kvalitě i v interéru)
velmi dobrá až výborná světelnost - protože se nám narodilo dítě, děláme prozatím většinu fotek v interiéru, uvítal bych tedy jak fotky tak video v opravdu dobré kvalitě bez použití blesku)
zoom - může být i nízký, když bude na ultra, nic se nestane
GPS - nepotřebuji; když bude, nic se nestane
Pokud možno co nejvíc možností používat automatické režimy.

V současnosti mám starý Canon S50, který dělá venku fotky hezké, ale v interiéru buď nic moc, nebo to neumím :) A video je opravdu na nic. Nicméně má tento starý foťák velký snímač 1/1.8 a byl bych rád, aby jej nahradil přístroj s alespoň stejnou kvalitu venkovních fotek.

Do výběru jsem zařadil
Sony HX5, Sony WX5, Panasonic TZ7, TZ8, TZ10, Samsung WB2000, Canon IXUS 300 HS


Pokuste se mi, prosím, poradit s výběrem.

Diky moc predem
Roman
Milan Šurkala (3381)|3.1.2011 13:28
HX5 nesplnuje podnimku s dobrou svetelnosti, naopak ji ma velmi spatnou a zachranuji to multiexpozicni rezimy. Ma vynikajici Full HD video, kvalita snimku bude horsi nez u S50 (to skoro u vsech). WX5 ma lepsi svetelnost, ale jen na sirsich ohniscich, video skvele. Panasonicy maji svetelnost primerenou (hranicni hodnoty sice nejsou zazracne, ale prubeh svetelnosti je vyborny), dost vsak sumi zejmena v interieru, naopak ve dne predvedou lepsi sluzbu nez Sony, ktere docela patla, video je u Panasonicu velmi dobre. Samsung WB2000 ma opet dobrou svetelnost na sirokem ohnisku (se zoomem je v interieru stejne tak nepouzitelny jako cokoli jineho), video Full HD, vyhodou je RAW, je mozno si provest odsumovani svepomoci. Canon IXUS 300 HS ma vynikajici svetelnost zejmena na sirokem ohnisku (na delsich to sice neni zadny zazrak, ale urcite patri k tomu lepsimu), video je velmi dobre a kvalita snimku ve dne vynikajici. V interieru diky slusnemu cipu a vyborne svetelnosti je rovnez dobre pouzitelny. Takze ja osobne bych dal Canon IXUS 300 HS na prvni misto, na druhe asi spolecne Samsung WB2000 a Sony WX5.
ropi (3)|3.1.2011 14:31
Diky moc za rychlou odpoved.
Nedokazu posoudit, jestli bych jako laik vubec poznal, pokud by byly snimky z novejsiho pristroje horsi nez ze stareho S50. Pokud bych zvysil limit na 10.000, dokazal byste mi prosim poradit nejaky fotak, ktery by splnoval v prvnim prispevku zminene pozadavky a nezaostaval by v kvalite fotek oproti S50?
Co napr. Panasonic LX5 nebo nektery z novejsich Fuji.

Pokud by nebyl rozdil v kvalite fotek normalnimu necvicenemu oku rozeznatelny, asi bych tedy sel znovu do Canonu (Ixus 300 HS)

Jeste jednou diky
Roman
Milan Šurkala (3381)|3.1.2011 15:29
Samsung EX1, Canon S95 (nastupce toho Vaseho), Panasonic LX3, prip. LX5, vsechny s vetsim 1/1,7", resp. 1/1,63" cipem. Rozdil by mohl byt docela velky, zejmena u EX1, LX3 a LX5, protoze tyto fotoaparaty maji vynikajici svetelnost. Proti puvodne zamyslenym pristrojum maji az o 2 EV lepsi svetelnost na nejdelsich ohniscich (na nejsirsich 0 - 1 ,5 EV), takze to mate hned dve citlivosti dolu. Zatimco s rekneme WX5 byste s trochou zoomu musel fotit na ISO 800, s EX1 (LX3, LX5) by Vam mohla stacit i citlivost ISO 200. Nehlede na to, ze EX1 (LX3, LX5) ma vetsi cip, a tedy i trochu nizsi sum. Rozdil S95 (taktez s vetsim cipem) a IXUS 300 HS ale treba tak velky neni, objektiv maji temer totozny. S95 na nejsirsim ohnisku bude fotit vyborne, stejne nebo lepe nez EX1 a LX3, bohuzel jeji svetelnost se pak rychle zhorsuje a na nejdelsich ohniscich je uz LX3 a EX1 rozhodne lepsi. Do interieru bych bral nejradeji Samsung EX1, nebo jeden z uvedenych Panasonicu. Pokud jsou cena a rozmery dulezitymi parametry, bral bych IXUS 300 HS.
ropi (3)|10.1.2011 08:48
No tak asi to nakonec vyjde na ten IXUS 300 HS. Jen me dnes rano napadla jedna vec, pri ukladani meho stareho S50 do batohu. Uvedomil jsem si, jaky je to KUS zeleza, vzpomel si, ze mi parkrat spadl, absolvoval se mnou x vyprav do nehostinnych, prasnych oblasti a diky svemu bytelnemu zpracovani i kvalitnimu prekryvu objektivu se mu nikdy nic zleho neprihodilo, i kdyz jsem ho nosil po kapsach, obouchaval ho (nechtene) o zdi, mel ho obcas i pod sebou pri plazeni apod.

Obavam se, ze se podobna trvanlivost od noveho IXUSu asi cekat neda. Zvlaste by me mrzelo, kdyby se mi utrhla krytka baterky a karty, ktera dle testu na digimanii neni dobre udelana.