Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

kompakt s nejlepším videem

lukaas (16)|14.6.2011 14:31
Tak jsem si včera celý večer pročítal diskuze a různé testy (hodně tady z digimanie) a hledám kompakt, který by měl nejlepší video.
Mám starší Fuji F30 (doted mi stačil), ale rád bych si pořídil něco na natáčení videa ve fullHD. Původně jsem si chtěl koupit Nikona 5100 (kvalitní foto a k tomu i video ve fullHD). Je ale pravda, že zatím nemám moc ambice fotit se zrcadlem a taky finančně je to trochu moc.
Proto jsem si řekl, že bych si pořídil dočasně něco levnějšího. Zvažuji, ale hlavně, jestli se v dnešní době vyplatí kupovat ještě digi kameru (mám na mysli cenovou relaci kolem 7-9 000,-) Chci točit hlavně mimino, který se nám má narodit a k tomu udělat i nějakou fotku. Nechci ty fotky tisknout na A4 a větší a tak jsem si řekl, že zrcadlo zatím asi ne, i když jsem zvažoval tu 5100.
Takže tedy teď můj dotaz - vyplatí se kupovat v ceně 7-9 000,- digikameru a nebo je lepší koupit si kompakt v podobné ceně, který i obstojně fotí?
Jde mi u toho kompaktu hlavně o kvalitu videa - hodně chvály jsem četl na Sony HX5 a Samsung W2000 (nebo tak nějak to bylo). Sony je ale už starší model a v dnešní době jsou už asi i foťáky s lepším videem. Cenově bych se rád vlezl do 6-7000,- víc si myslím že už nemá cenu investovat.
Nebo myslíte, že mám radši jít rovnou do toho Nikonu 5100? Zrcadlo plánuju někdy koupit, ale říkal jsem si, že teď stejně moc nikam jezdit nebudeme (narození dítěte) a kdo ví, co bude za rok.
Snad jsem vás moc neunavil a dokážete mi poradit.
Díky.

Jo a ještě dotaz - jak je to s digikamerama? Natáčí ve vyšším rozlišení než kompakty? Mám na mysli cenu kolem 8 000,-...jak je to s těmi prokládanými snímky?
Znám jednotlivé typy rozlišení - HD a fullHD a taky fps...jde mi spíš o to, že jsem někde včera vyčetl, že třeba ta HX5 má ve fullHD nějaké prokládané snímky 50i a v tomto se moc neorientuju. Nevím totiž, jestli kamery v relaci kolem těch 8 000,- natáčí "neprokládaně" a nebo mají taky těch 50i ve fullHD.
Videa hodlám stříhat a dávat na youtube a nebo pálit na DVD. Takže klasické rodinné užití.
Porovnávání s kamerami řeším záměrně - vycházím z toho, že kamery mají větší zoom, ale zase horší kvalitu objektivu, nižší světelnost atd.
Výhodou je ale lepší ovládání, asi i stabilizace, ostření a víc blbinek, jak pracovat s obrazem a nastavovat jej...
Ja bych natáčel hlavně v základním ódu a bez nějakých vychytávek - jde mi tedy o to, jestli je video z kamery natolik kvalitativně lepší, aby mě to donutilo si koupit kameru...
Je třeba rozdíl v natáčení za horších světelných podmínek - večer, doma apod. - nebo šumí jak foťák, tak i kamera?
busy (782)|14.6.2011 20:43
Klasicke zrkadlovky na bezne natacanie videa rozhodne nie. Pri foteni maju rychle fazove ostrenie, ale pri videu musia ostrit kontrastom, a ostrenie kontrastom maju zrkadlovky v podstate len do poctu, a navyse bezne zrkadlovkove objektivy nie su optimalizovane pre ostrenie kontrastom, takze je uplne bezne, ze pri nejakej zmene sceny bude zrkadlovka aj 5 sekund preostrovat, kym najde to spravne zaostrenie.

Ak uz nieco na urovni zrkadlovky pre video, tak jedine Sony SLT A33/35/55. Tie vdaka konstrukcii zrkadla dokazu fazovo (t.j. velmi svizne) ostrit aj pri natacani videa.
Dalsou moznostou je Panasonic Lumix GHx - tie maju konstrastne ostrenie na tak dobrej urovni, ze uspesne konkuruje fazovemu ostreniu zrkadloviek a funguje rovnako dobre aj pri natacani videa.
Pokial nejaky klasicky kompakt, tak navrhujem Lumix FZ100. Fotky nie su nic extra (dost zehlene aj na najnizsom ISO), ale Full HD video ma velmi kvalitne, s dobrym stereo zvukom. Navyse medzi kompaktami ma jednoznacne najkvalitnejsi objektiv temer bez optickych chyb.

V digikamerach nemam az taky prehlad, ale obvykle mavaju ovela mensie cipy (bezne 1/4") s nizsim rozlisenim (napr. 4 MPix), a vdaka nizsej pixelovej hustote dokazu obvykle robit kvalitnejsi zaznam za zlych svetelnych podmienok ako bezne kompakty.
Milan Šurkala (3381)|14.6.2011 21:10
V podstate vsechny kompakty Sony s CMOS cipy maji kvalitni video a to, jestli je jeden novejsi nebo ne, to tam nehraje roli (musi mit hlavne aktivni stabilizaci, coz, pokud si dobre vzpominam, HX5 ma). Co se tyce prokladaneho videa, nektere kompakty umi i zaznam do ne-AVCHD (QuickTime a dalsi), kde je mozno mit Full HD video pri 30 neprokladanych snimcich (Sony pak sice dela "jen" 1440x1080 videa, ale prehravaji se jako 1920x1080).

P.S. Priste radeji pis fotaky opravdu tak, jak se jmenuji. Ta zrcadlovka Nikon se jmenuje D5100 a nikoli 5100. Chvilku mi trvalo, nez jsem pochopil, ze se nejedna o hloupoucky kompakt Nikonu 5100 (Coolpix), ale o zrcadlovku.
jarino1978 (163)|14.6.2011 21:40
Sony DSC-HX9V
lukaas (16)|15.6.2011 09:45
Omlouvam se za nepresnosti s oznacenim modelu.
Podle prispevku od busy nema smysl pro moje ucely zrcadlovku zatim kupovat. Ty Panasonicy GHx jsou uz hodne drahy.
Ta FZ100 je na muj vkus uz dost velka, ale mrnu nekde v obchode, trebas to nebude tak hrozny. A Taky cenove uz je malinko vys, nez bych chtel.

Kdyz to tedy shrnu - da se rict, ze fotkay od sony - např. ta HX5 nataci video hezky. Kamery by mozna min sumely v horsich svetelnych podminkach, ale zase bych musel kupovat dalsi jednoucelovy pristroj.

No a co dalsi znacky a fullHD video? Nikde jsem neslysel nic o Olympusu nebo Nikonu...
Cetl jsem nekde diskuzi o porovnavani kvality D5100 a EOS 600D - rozdil je pry zanedbatelny a ani jeden fotak nebude chybna koupe. Da se to same rict i o fotacich co nataci fullHD v cenove relaci kolem 5-6 tis. - mam ted na mysli trebas prave ty SONY fotaky.

JO a jeste jedna vec - kdyz budu mit fotak, ktery ma lepsi svetelnost, projevi se to i na vyslednem videu? U fotek vim, ze mi diky tomu staci pro foceni nizsi iso. Ovlivni to ale i kvalitu videa?

Jeste me napadlo, jestli nekdo resil, jak moc je hlucne zoomovani a ostreni na vyslednem videu? Jsou v tomto mezi fotaky take nejake rozdily?

Jak postupne procitam clanky, napadaji me dalsi veci - je nejaky komapkt, ktery by natacel v 1080p? Nebo vsechny, co maji napsaný,ž e umí fullHD nataci jen 1080i...
lukaas (16)|15.6.2011 17:04
tak jsem zvažoval a rozmýšlel a došel jsem k rozhodnutí pořídit si SONX WX5. Myslíte, že je to dobrá volba pro moje účely? Bude obrazová kvalita díky světelnějšímu objektivu znatelně lepší oproti HX5?

A asi i můj poslední dotaz - koupi bych mohl klidně odložit až na podzim - začátek listopadu - je možné, že se na trh do té doby dostane nějaký zajímavější model? Nerad bych se dostal tím čekáním do situace, kdy už tyto modely, o kterých uvažuju, budou vyprodaný a nebude jiná zajímavá alternativa a když, tak zbytečně drahá.
miromen (4)|15.6.2011 17:43
Jak už psal kolega předemnou momentalně nejlepši fotoaparat na natačeni videa je Sony DSC-HX9V. Je sice dražši cca 8 000kč ale kvalita videa je opravdu obdivuhodna navic ma vynikajici stabilizaci takže vřele doporučuji. No a kvalita samotnych fotek je po troše laborovani na nejlepši urovni mezi kompakty.
Milan Šurkala (3381)|15.6.2011 17:48
Olympus, Nikon - v kompaktech patri k nejhorsim, vetsinou nema smysl kupovat, nicmene ohledne jejich CMOS komapktu (s Full HD videem) jsem slysel i par pozitivnich nazoru, takze se to mozna zlepsuje. Netestoval jsem, nevim.
U kompaktu s Full HD videem je kvalita vetsinou velmi dobra, jde hlavne o to, jak dobre a rychle preostruje (v tomhle byl napr. Nikon Coolpix P500 pohroma), jak plynule zoomuje (vetsina fotaku ma pri videu pomalejsi zoom, ktery pusobi prirozeneji a hlavne nedela kraval), rozdily mohou byt ve stabilizaci (dulezite je, aby mel aktivni mod opticke stabilizace, pak muze clovek chodit a na videu to skoro neni videt).
Lepsi svetelnost se samozrejme projevi na videu, vzdyt video je jen sled fotografii. Kdyz bude svetelnost spatna, musi natacet pri vysokem ISO, coz znamena vyssi sum. WX5 ma sice lepsi pocatecni svetelnost, ale horsi koncovou. Vysledek je ten, ze zatimco u HX5 je video zasumene (v horsich svetelnych podminkach) at tocite s jakym chcete zoomem, WX5 ma krasne video u sirokeho ohniska, ale po zazoomovani kvalita hodne klesa a snaze se dosahne stavu, ze fotoaparat nema uz kam jit s ISem nahoru a na nejdelsim zoomu je video viditelne tmavsi. To je ale obecne problem vsech kompaktu.
1080p umi napr. Sony Cyber-shot HX9V v AVCHD kodeku. Je mozne, ze koncem leta/pocatkem podzimu objevi nekolik novych fotaku, ale ted presne nevim, jak to je. Mela byt nejaka vystava (ted si ale presne nevzpomenu ktera), ale tu zrusili. Takze tezko rici. Mimochodem, tady na stankach Digimanie mame testy vetsiny techto modelu vcetne ukazkovych videosekvenci. Staci se podivat. Navic mohu rici, ze v blizke dobe se objevi par recenzi dalsich Full HD kompaktu.
lukaas (16)|17.6.2011 10:27
tak jsem včera navštívil Megapixel a musím říct, že jsem zase na začátku...
prosím tedy o radu -

Hodně už jsem toho přečetl a pozjišťoval a nakonec řeším 2 resp. 3 varianty -
1. zalibila se mi HX9 - video v plnem fullHD a dalsi vychytavky cena cca 9 000,-
2. stejně tak se mi ale zalibila NEX3 - velky snimac a kvalita na urovni zrcadlovek, ale jen HD video...

3. vybodnout se na to a koupit HX5 a neřešit to - za tu cenu (cca 5000,-) si myslím, že poskytne dost uzitku

Zvažoval jsem totiž jestli to fullHD video vlastně využiju - z příbuzných mají jen rodiče manželky fullHD telku, naši ani další zatím nákup v plánu nemají a já ji koupím někdy v budoucnu, až budou prachy...Videa budu tedy hlavne pálit na DVD, ukazovat na notebooku a nebo nahrávat na Youtube. Tzn. že stejně vždy rozlišení degraduji...

Jeste mne napadlo - ta NEX3 nataci v mpeg4 a ta HX9 v AVSHD (nebo tak nejak) - jaky je v tom rozdil pro strihani na PC a v kvalite? Je potreba to resit? V tomto se nevyznam vubec.

Takže na základě toho bych i vlastně zkousnul, kdyby to natáčelo video jen HD, ale KVALITNĚ!!

Prosím tedy o názor na tu NEX3 - obrázky budou asi v pohodě a oproti mému současnému kompaktu to bude skok nahoru, ale co video? Jak to vypadá? Ostří rychle? Není slyšet zoomování a ostření v mikrofonech? Jak za nižších světlených podmínek?
Cena 9500,- 18-55 objektiv a včetně pouzdra mi přijde zajímavá.

Ještě mě napadlo - ta NEX3 nemá stabilizaci čipu, ale stabilizaci na objektivu - je tom nějaký zásadní rozdíl? myslím co do kvality stabilizace a take co to poruchovosti apod.

Díky za jakýkoliv postřeh.
Kikapu1 (71)|6.7.2011 16:08
Mám kratičkou praxi se Sony WX5 a musím potvrdit závěr zdejší recenze - je to pecka. HX5 bude asi taky dobrá volba, jen já osobně nemám rád zoomy s větším rozsahem, vždy je to kompromis. S focením potomka ovšem nastane po prvním roce zásadní potíž, kterou žádný kompakt nezvládne-ať už tady bude tvrdit kdo chce co chce - rychlost. Fotit rozběhnuté dítě v místnosti kompaktem,byť sebelepším je na nervy, chce to DSLR, když k požadavkům patří i video (rychlost ostření zase hraje roli) tak skutečně to bude stíhat jen Sony SLT. Kdybych nebyl náročný na focení krajinek, pořídil bych WX5-ku, má spoustu vychytávek a video přímo epesní,zvuk taky, ale už bych moc nevyčkával - je to doprodej a nástupce WX7 žel už prý má víc pruhů=víc adidas a je to už horší...
busy (782)|6.7.2011 18:04
[quote=Kikapu1;10628]Mám kratičkou praxi se Sony WX5 a musím potvrdit závěr zdejší recenze - je to pecka. HX5 bude asi taky dobrá volba, jen já osobně nemám rád zoomy s větším rozsahem, vždy je to kompromis.[/quote]

Ja mam zase radsej vecsie zoomy, aj v pripade pouzitia len na kratkych ohniskach. Tu maju obvykle lepsi, ostrejsi obraz nez bezne objektivy, a hlavne s ohniskom ovela pomalsie klesa svetelnost, takze vecsinou plati, ze na ohniskach kde bezne fotacky s 3x zoomom koncia na nejakej velmi zlej svetelnosti, ultrazoomy na tychto ohniskach maju ovela lepsie svetelnosti - pri foteni mozem pouzit kratsi cas a/alebo nizsie ISO a fotky aj vdaka tomu byvaju lepsie.

[quote=Kikapu1;10628]S focením potomka ovšem nastane po prvním roce zásadní potíž, kterou žádný kompakt nezvládne-ať už tady bude tvrdit kdo chce co chce - rychlost. Fotit rozběhnuté dítě v místnosti kompaktem,byť sebelepším je na nervy, chce to DSLR[/quote]

Alebo fotit s bleskom. Pokial by tvrde svetlo blesku malo pokazit atmosferu, staci pred blesk dat zrkadielko, ktore blesk odrazi hore na strop, a svetlo blesku odrazene od stropu potom vytvori ovela prirodzenejsiu svetelnu atmosferu.
Kikapu1 (71)|6.7.2011 20:27
[quote=busy;10631]Ja mam zase radsej vecsie zoomy, aj v pripade pouzitia len na kratkych ohniskach. Tu maju obvykle lepsi, ostrejsi obraz nez bezne objektivy, a hlavne s ohniskom ovela pomalsie klesa svetelnost, takze vecsinou plati, ze na ohniskach kde bezne fotacky s 3x zoomom koncia na nejakej velmi zlej svetelnosti, ultrazoomy na tychto ohniskach maju ovela lepsie svetelnosti - pri foteni mozem pouzit kratsi cas a/alebo nizsie ISO a fotky aj vdaka tomu byvaju lepsie.



Alebo fotit s bleskom. Pokial by tvrde svetlo blesku malo pokazit atmosferu, staci pred blesk dat zrkadielko, ktore blesk odrazi hore na strop, a svetlo blesku odrazene od stropu potom vytvori ovela prirodzenejsiu svetelnu atmosferu.[/quote]

je jedno jestli s bleskem, nebo bez - jde o způsob AF, detekce fázového posunu v DSLR (a SLT) je mnohem rychlejší, mám praxi s obojím, Samsung NX100 je podle recenzí rychlejší než jakýkoliv kompakt, ale proto že jeho AF je ne bázi porovnání kontrastu tak se prostě nečape - zato SLT i při 10fps ještě stíhá v průběhu focení ostřit na každý záběr... ale to chce vyzkoušet, namáčknutí řeší jen část problému.
Add zoom - z optického hlediska je to kompromis, neexistuje profi sklo 10x zoom nebo tak něco, to je jen móda- zoom a Mpix. Zoomy mají na krátkém konci vždy horší, měkou kresbu, srovnej si to v rámci značky - Panasonic s Panasonicem a tak...to platí i na šíři ohniska - dříve byl běžný spodek 36mm, mohlo se to zdát málo, jenže i na plnou díru to kreslilo líp, což se o 24mm v rozích jistě říct nedá. Jinak - možná to nebylo úplně jednoznačné- šlo mi o porovnání v rámci Sony, protože TAKHLE to video asi jiná značka nemá, no a tam je optický kompromis i ta WX5-ka. Kdybych nebral ohled na video, tak bych asi všem cpal pod tlakem Panáka TZ8, přijde mi jako velmi hodně moooc good za ty penízky.
mike33 (14)|8.7.2011 12:57
Pokud jde o video, tak já jsem si koupil panasonic DMC-FZ 45, nemá sice full HD-pouze HD ready, ale natáčel jsem video na dovolené v Chorvatsku a super, dokonce i za snížené viditelnosti výborné video ve formátu AVCH lite a umí i MOV, samozřejmě s plně manuálním nastavením i se zoomováním při natáčení.Oproti mojí 3 roky staré videokameře je to jako nebe a dudy. Můžu vřele doporučit, Jinak foťák sám o sobě je kapitola pro jinou diskuzi. prostě trefa do černého, včetně mimořádně výkonné baterie.
Kikapu1 (71)|9.7.2011 00:33
[quote=mike33;10643]Pokud jde o video, tak já jsem si koupil panasonic DMC-FZ 45, nemá sice full HD-pouze HD ready, ale natáčel jsem video na dovolené v Chorvatsku a super, dokonce i za snížené viditelnosti výborné video ve formátu AVCH lite a umí i MOV, samozřejmě s plně manuálním nastavením i se zoomováním při natáčení.Oproti mojí 3 roky staré videokameře je to jako nebe a dudy. Můžu vřele doporučit, Jinak foťák sám o sobě je kapitola pro jinou diskuzi. prostě trefa do černého, včetně mimořádně výkonné baterie.[/quote]

Papírově se mi to video líbí- manuál je super a "jenom" HD vidím jako výhodu, menší nároky na zpracování, v obrazové kvalitě abys rozdíl pohledal...
mike33 (14)|9.7.2011 08:07
však jsem taky neřekl křivýho slova, na televizi i PC super kvalita, včetně zvuku, konečně nemusím tahat dvě kabelky-jednu s foťákem a druhou s kamerou. Je fakt, že velikost souborů je docela velká a formát MTS přehrává akorát KM player.
Kikapu1 (71)|9.7.2011 11:06
[quote=mike33;10650]však jsem taky neřekl křivýho slova, na televizi i PC super kvalita, včetně zvuku, konečně nemusím tahat dvě kabelky-jednu s foťákem a druhou s kamerou. Je fakt, že velikost souborů je docela velká a formát MTS přehrává akorát KM player.[/quote]

Jedeš na linuxu? Ptám se kvůli KM playeru. Jinak, pokud chceš to video nějak polidštit, tak zkus Cyberlink Power Director, v něm v exportu nastav mp4 a tu pak v Avidemuxu převést buď na .avi - přehraje to i úplně obyč settop box s USB - nebo na .mkv - zabere to minimum místa a při defaultním nastavení asi ani nepoznáš rozdíl v kvalitě. Možná že HD (720p) Avidemux zvládne rovnou, teď si nejsem jist, výše uvedený postup platí pro full HD. Ten Cyberlink je super, mám líné železo (cpu 2x2,6 + 2GB RAM) a lze v něm stříhat úplně v pohodě, k dokonalosti mu chybí jen ten export do .mkv. To Pinnacle má 2x vyšší nároky na HW :-(
jarino1978 (163)|9.7.2011 11:55
nič lepšie, ako HX9 alebo HX100 neexistuje.
mike33 (14)|9.7.2011 12:06
[quote=Kikapu1;10653]Jedeš na linuxu? Ptám se kvůli KM playeru. Jinak, pokud chceš to video nějak polidštit, tak zkus Cyberlink Power Director, v něm v exportu nastav mp4 a tu pak v Avidemuxu převést buď na .avi - přehraje to i úplně obyč settop box s USB - nebo na .mkv - zabere to minimum místa a při defaultním nastavení asi ani nepoznáš rozdíl v kvalitě. Možná že HD (720p) Avidemux zvládne rovnou, teď si nejsem jist, výše uvedený postup platí pro full HD. Ten Cyberlink je super, mám líné železo (cpu 2x2,6 + 2GB RAM) a lze v něm stříhat úplně v pohodě, k dokonalosti mu chybí jen ten export do .mkv. To Pinnacle má 2x vyšší nároky na HW :-([/quote]

jedu ve win 7 ultimate, vyzkouším to, díky
Kikapu1 (71)|9.7.2011 12:45
[quote=jarino1978;10656]nič lepšie, ako HX9 alebo HX100 neexistuje.[/quote]

na video asi ne, jak už jsem psal, dostala mně i WX5, ale vzhledem ke kvalitě fotek by mně spíš zajímaly videa z Panáčků, kdyby byla třeba jenom o trochu horší než made by Sony, tak by možná byl Panasonic lepší, nevím a nemůžu posoudit - musel bych si zkusit něco sám.
mike33 (14)|9.7.2011 14:53
Domácí video z panáčka DMC FZ45

http://www.rajce.net/f371452917
Kikapu1 (71)|10.7.2011 00:12
[quote=mike33;10662]Domácí video z panáčka DMC FZ45

http://www.rajce.net/f371452917[/quote]

To je asi už nějak zkomprimované, že? Protože jestli ne...
mike33 (14)|10.7.2011 07:51
asi jo, nevím jak to probíhá při a po odeslání na rajče.net, originál mí okolo 400 MB
Kikapu1 (71)|10.7.2011 10:54
[quote=mike33;10670]asi jo, nevím jak to probíhá při a po odeslání na rajče.net, originál mí okolo 400 MB[/quote]

tak to jo, už jsem se lekl :-) budu muset najít někde full vzorek - i když ještě víc by mně zajímal výstup TZ8
mike33 (14)|10.7.2011 12:04
leda, že bych to prdnul na ulozto.cz, aby se to dalo stáhnout v plné palbě.
jarino1978 (163)|10.7.2011 12:47
[quote=mike33;10662]Domácí video z panáčka DMC FZ45

http://www.rajce.net/f371452917[/quote]

to už si stihol chorvátsko ? každopádne skús dať 30s ukážku v plnej kvalite.
mike33 (14)|10.7.2011 13:17
mike33 (14)|10.7.2011 13:25
Kikapu1 (71)|10.7.2011 13:40
tak to už je jiné kafe :-) musím říct, že Sony asi přeci jenom to video umí líp, hlavně stabilizaci, ale není to nějak dramatický rozdíl, vzhledem k tomu, že foťák by měl hlavně dobře fotit, tak Panák asi vede - protože fotky má zase lepší pro změnu on. Ještě najít ty vzorky z TZ8 a bude zvědavost ukojena :-)
mike33 (14)|10.7.2011 14:32
bacha foťák mám teprve chvilku a video jsem natáčel na auto režim, manuál jsem ještě nezkoušel, překvapilo mě , jak to natáčí v přítmí.Jak jsi tam viděl,schálně jsem požil zoom, aby bylo vidět jak to přibližuje, stabilizace tam byla nastavená auto, má to ještě 2 režimy jiné-vyzkouším.
Kikapu1 (71)|10.7.2011 14:52
[quote=mike33;10690]bacha foťák mám teprve chvilku a video jsem natáčel na auto režim, manuál jsem ještě nezkoušel, překvapilo mě , jak to natáčí v přítmí.Jak jsi tam viděl,schálně jsem požil zoom, aby bylo vidět jak to přibližuje, stabilizace tam byla nastavená auto, má to ještě 2 režimy jiné-vyzkouším.[/quote]

ale jo, neboj, já to nechtěl nějak sestřelit, ale ony ty Sonky všeobecně v recenzích dopadají co se videa týká nejlíp, jenomže to asi není pro většinu lidí priorita - i když kolega v práci je typický nenáročný dovolenkář a hlavně točič, tak z WX5 šel do kolen a ještě se nenazved, jiný kámoš ji zase obratem ruky prodal kvůli fotkám krajinek...

Zkusil jsem to tvoje video hodit rovnou do Avidemuxu a zvládl to v pohodě - "jen" s nějakým divným fps :-( tož jsem učinil pokus volume 2 - nejdříve Cyberlink a výsledek teprve v Avidemuxu do .mkv, hodím ti to pak na ulozto. Haló, umí někdo v Avidemuxu ten fps? Lezlo mi to zrychleně...
Kikapu1 (71)|10.7.2011 15:26
http://www.sendspace.com/file/s9m2lq

tady máš tu matrošku, až to budeš mít stažený tak napiš- já to zase smáznu
Milan Šurkala (3381)|10.7.2011 15:31
Video z TZ8 by melo byt stejne jako z TZ10 pokud se nataci v QuickTime (takze si staci stahnout video z https://www.digimanie.cz/recenze-panasonic-lumix-tz10-kapesni-delo/3276-3 ve Quick Time)
Kikapu1 (71)|10.7.2011 15:36
[quote=Milan Šurkala;10705]Video z TZ8 by melo byt stejne jako z TZ10 pokud se nataci v QuickTime (takze si staci stahnout video z https://www.digimanie.cz/recenze-panasonic-lumix-tz10-kapesni-delo/3276-3 ve Quick Time)[/quote]

myslel jsem rozdíl mezi AVCHD z TZ10 a mov z TZ8, porovnával jste to?
...teď jsem koukal na ty vzorky, těžko to posoudit, jsou to různé scény, ale nějakej zásadní rozdíl tam nevidím
pepeko (1)|10.7.2011 16:38
Kikapu1 (71)|10.7.2011 18:29
to je masakr, ale snad z TZ8 je to lepší, přeci jen má o něco menší rozlišení a teda i o něco lepší citlivost na světlo
jarino1978 (163)|10.7.2011 22:36
[quote=mike33;10687]a ještě jedno

http://www.uloz.to/9625409/00017more-mts[/quote]

ja len dúfam, že si mal na tej dovolenke aj HD kameru. dané vzorky, čo som videl, by boli nepoužiteľné pre home video. Vyzerá to ako 25p a nie 50p. Žiadna stabilizácia, totálne blbý automat, žiadna ostrosť a detaily, každý záber prepálený, plynulosť zoomu k.o.
Fakt vhodné len na momentku a poslať na youtube.
lukaas (16)|21.9.2011 09:09
tak jsme se zase o 2 měsíce posunuli a můj termín na výběr foťáku se blíží...
Nejpozděja tak za měsíc už budu muset něco koupit, ať se do porodu naučím s tím foťákem rozumně fotit...

Za tu dobu posledního příspěvku je tu několik nových foťáků. Důsledně jsem pročítal všechny diskuze a recenze, ale zatím pořád nemám 100% vítěze.

Mým požadavkem je mít foťák s dobrým videem ale zároveň aby měl i kvalitní fotky.
Zatím je mým favoritem asi HX9 - video excelent, ale fotky dost rozpatlává.
Potom jsem na dpreview vyčetl, že je dobrej i CANON 230...ale ten asi nemá zas až tak skvělý video, byť fotky má údajně ostřejší než HX9.

No ale tady na serveru recenze nebyla asi už ani nebude.
Pořád ale netrpělivě čekám na recenzi HX100 - jde mi hlavně o kvalitu fotek a světelnost objekvtiu, která by měla být papírově lepší než u HX9 - otázka je ale do jakého ohniska bude lepší a kde se vyrovná s HX9. Bohužel nikde na netu jsem nenašel podobně výborný graf závislosti ohniska na světelnosti.

Takže bych se rád zeptal pana Šurkaly, jestli se dočkáme tak do měsíce recenze na HX100 případně jestli se rýsuje nějaký zajímavý kompakt, který by nebyl dražší než 10 000,- a vyplatilo by se na něj počkat.
Zároveň bych se rád zeptal na Vás osobní názor, který z foťáků (nemusí to být vyloženě kompakt) v dnešní době koupit - zůstává požadavek na kvalitní video v HD. Asi bych i rád takový vychytávky jako HDR apod.

Zvažoval jsem i SONY 33 a 55 (ty jejich EVF zrcadlovky) ale tam je ta cena už dost vysoká.

Ještě bych rád poznamenal, že jsem fotograf amatér. Fotky většinou tisknu tak na 13x18 max. Jinak spíš Picasa a nebo jen v PC. Ale zase úplně nějakou šunku, která by neměla alespoň částečný manuál nechci.
mike33 (14)|21.9.2011 10:07
lukaas (16)|21.9.2011 10:36
neříkám, že tento Nikon není špatnej, ale obávám se, že video nebylo v době jeho vývoje kladeno na stejnou úroveň jako kvalita fotek. No a já přece jen potřebuju to video na urovni levnejsich (tak do 8 000,-) digikamer. Foceni prcka bude stejne vyuzivany jako nataceni.

No a taky svetelnost objetivu neni zas az tak uzasna - kdybych resil profi kompakt, tak bych volil asi radeji LX5 od Panasonicu...puvodne jsem ty profikompakty zvazoval jako idealni volbu, ale jejich moznsoti videa me malinko odradili a byl jsem nucen se poohlédnout po nějakém tom kompaktu.
Rellik (1136)|21.9.2011 11:43
Recenze na HX100 s porovnáním podobných foťáků: http://www.cameralabs.com/reviews/Sony_Cyber-shot_DSC_HX100V/index.shtml (v angličtině)
lukaas (16)|21.9.2011 12:03
chybí mi tam ale průběh světelnosti v závislosti na ohnisku...řeším totiž jestli se mi vyplatí raději HX 100, která mám papírově světelenější objektiv a nebo vzít HX9 - krom většího zoomu jsou stejný...
myslím teď - kdybych se rozhodoval mezi HX100 a HX9
Milan Šurkala (3381)|21.9.2011 23:36
Jedna recenze na fotoaparat, o kterem tu byla rec, bude mit brzy recenzi. Ale zatim nemohu rici ktery.
lukaas (16)|26.9.2011 11:57
...tak už to víme :-)
je to Canon...ve skrytu jsem ale doufal, ze to bude zmiňovaná HX 100.
Můžu se zeptat, jeslti se do konce října dočkáme i recenze na XH100? Jde mi o to, že mám několik favoritů - a to je HX9, HX100 a potom ještě právě testovaný Canon a možná ještě jeden Nikon (nemůžu si vzpomenout na tip - byl ale druhý vítěz testu ultrazoomu na dpreview)
no a jde mi o to, že bych už potřeboval něco koupit, ale pořád čekám na test HX100 a ideálně v porovnání s HX9 - tzn. jestli se vyplatí HX100 koupit i kdybych oželel větší zoom oproti HX9. Uvnitř by měly být oba stejný, ale přece jen je možný, že HX100 bude v něčem lepší - pořád doufám,že bude mít lepší průběh křivky světelnosti objektivu.
Milan Šurkala (3381)|26.9.2011 12:46
Co se tyce toho Nikonu (druhy na DPreview), testovali jsme jej minuly tyden (https://www.digimanie.cz/recenze-nikon-coolpix-s9100-rudy-bojovnik/4075) a nedopadl moc dobre. Co se tyce HX100V, to se musite zeptat Sony, kdy jej doda na test... Opravdu nemam ani nejmensi tuseni, kdy se objevi v redakci.
lukaas (16)|26.9.2011 13:49
tak ještě jeden dotaz -
Pane Šurkalo, nevíte náhodou o nějakém i zahraničním webu, kde by měli podobný graf závislosti světelnosti objektivu na ohnisku jako máte Vy? Jedná se mi o zjištění - jak je na tom HX100 se světelností.
A ještě jeden dotaz - je dobré, když máte v grafu na porovnání i nějaké přímé konkurenty. Nebylo by ale možné udělat nějakou palikaci, která by umožnila zvolit několik přístrojů dle mého vlastního uvážení a tyto potom porovnat? Občas by mi stačily např. jen 2-3 přístroje a Vaše grafy jsou občas malinko nepřehledné.
Díky za odpověď.