Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
23.7.2008, Roman Pihan, návod
V minulých dílech jsme začali popisovat nové funkce usnadňující amatérům i profesionálům fotografování a probrali jsme zejména stabilizaci obrazu (očíslovanou Ia). Nyní budeme v tomto popisu pokračovat a zaměříme se na expoziční a ostřící automatiku.
Pavel Matějka (1041) | 23.7.200822:37
ale nemohl byste prosím zapomenout na ty ­"profesionály­"? Respektive, když už potřebujete někým zastrašovat laiky mezi čtenáři :­-­), tak je nahradit třeba ­"zkušenými fotografy­"? Ony totiž výsledky práce profesionálů, tedy těch, kdo fotí za úplatu, bývají spíše tristní, jak jsem se mohl přesvědčit loni na fotkách ze svatby svého syna ­- natřikrát jsem profesionála proklel. Nový kompakt se všemi těmi automatikami by to určitě nafotil o poznání lépe, než on s D200. Fotit venku na denním světle na ISO800 na rozlišení 1936 x 1296 a pak to v PC přeostřit tak, že rapidně vyleze šum a přesvícené body, to dokáže asi jen profesionál. Navíc všechny fotky opatřil nevkusným elipsovitým rámečkem. Nic víc jsme z něj nedostali, tvrdil, že originální snímky má už smazané.
Odpovědět0  0
IvanHoe (11) | 23.7.200823:16
Tak to bol remeselník a nie profesionál. Na tak dôležitú udalosť, ako je svadba je dobré poznať fotografove portfólio a štýl práce, každý seriózny fotograf ho poskytuje. Eliminuje to takéto nemilé prekvapenia. Dotyčný ­"profesionál­" ešte takto odflákne pár svadieb a pri dnešnej konkurencii môže predať celú D200 a ísť predávať zeleninu.
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1041) | 24.7.20086:24
No, znám několik řemeslníků z jiných oborů a dělají svoji práci rychle, kvalitně a za přijatelnou cenu. Na slově řemeslník nevidím nic hanlivého. Naopak ve fotografii IMHO platí, že nejlepší výsledky mají ryzí amatéři, kteří fotí srdcem ­- pro radost a za uznání. Sem tam třeba něco prodají, ano. Ale jakmile se začnou fotografováním živit, stanou se z nich ­- řemeslníci. Někteří dobří, většinou průměrní. Dají se čtyři svatby za jedno dopoledne nafotit srdcem? Nedají. Jde obyčejnou dokumentaristiku, trošku narežírovanou. Ale technická kvalita by při práci za peníze měla být naprostou samozřejmostí.
Odpovědět0  0
IvanHoe (11) | 24.7.200810:08
S tým remeselníkom som to nemyslel hanlivo, skôr by sa hodilo označenie ­"rutinér­". Ale vy ste to vystihli úplne správne, najkrajšie fotky vznikajú keď to človek neberie ako remeslo, ale fotí s nadšením, pre radosť. Stále ale nechápem, ako si dotyčný mohol dovoliť odfláknuť technickú kvalitu. Jeho počínanie zbytočne degraduje pojem ­"profesionál­" na ­"toho, čo len cvaká za prachy­" ­- a ešte to k tomu ani poriadne nevie ­(alebo na to úplne kašle)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.