Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
19.2.2016, Milan Šurkala, aktualita
Další novinkou od Canonu je nový kapesní ultrazoom PowerShot SX720 HS. Ten překvapí rekordním 40× optickým zoomem, který jsme v kapesní kategorii snad ještě neměli. Nabídne i manuální nastavení expozice.
aperture (55) | 21.2.20166:16
a o novej G7X mark II. neplanujete informovat? resp nezabudli ste na nu nahodou? podla mna ovela zaujimavejsi fotak ako toto dalsie UZ cudo s krpatym cipom a megazoomom..
Odpovědět1  0
Milan Šurkala (6619) | 21.2.201612:03
Ne nezapomněli. Jen se nedá stihnout vše najednou ­(ještě mám zhruba 5 aktualit, které by bylo potřeba napsat­).
Odpovědět0  0
DejvCZ (13) | 19.2.201618:20
Amatéři kteří nejsou schopni posoudit kvalitu foťáku jim za to ty peníze možná dají. Ti zkušenější si jen poklepou na čelo.
Odpovědět2  0
Choakinek (4678) | 19.2.201622:52
Hezky řečeno.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 20.2.201613:04
Samozrejme ani ja nemam iluzie o kvalite fotovystupu z tohto fotaku, a rozhodne si ho kupovat nemienim, ale tak cisto teoreticky, co ine by som mal kupit ked chcem ohniska do cca metra a zaroven aby sa to voslo do kapsy ?
Odpovědět0  0
Choakinek (4678) | 20.2.201614:59
Čistě prakticky: Panasonic Lumix DMC­-TZ70?

Teorií se tu nyní zabývat nebudu ­(ideálními číselnými parametry takového fotoaparátu­).

Jako já nevím, jestli to s dobrou kresbou vyrobit lze či nikoliv, ale dosud jsem nenašel jediný kapesní ultrazoom s takto a podobně dlouhým ohniskovým rozsahem, jehož objektiv by dobře kreslil na všech ohniscích. Nyní nemám na mysli difrakci apod., mám na mysli čistě to, že žádný takový objektiv nebyl dosud sestavený tak, aby tu a tam, na nějakých ohniscích nebyly na výstupu u fotografie neostré rohy, či nějaká jiná plocha na fotografii, či dokonce celá plocha fotografie.

Zřejmě by to vyžadovalo takové výrobní náklady, jaké si nemohou dovolit.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 20.2.201615:23
TZ70 urcite nie, ten ma iba 720 mm co nie je ani tristvrte metra.

Objektivy su vzdy nejaky kompromis medzi kvalitou a cenou. Podla mna by ­(z technickeho hladiska­) slo posunut tento kompromis tak aby bola kvalita vyrazne lepsia ­(vratane akceptovatelnej kresby na vsetkych ohniskach­). Je pravda, ze u beznych uzivatelov by bol nasledne za taku cenu ­(pravdepodobne­) nepredajny, ale napriklad ja osobne by som bol ochotny dat aj vyssiu sumu za dobry kvalitny vreckovy ultrazoom.
Odpovědět0  0
Choakinek (4678) | 21.2.201618:13
Což je o nějakých 240 mm méně, než ten Canon. Nicméně co jsem se díval, tak ten Panasonic to nemá na dlouhým konci zase tak špatné, možná by tam mohl mít i těch 6 klasických interpolovaných Mpx, zatímco tenhle Canon tam bude mít sotva 2 ­(dle toho, co jsem viděl u předchozích modelů­), takže v porovnání rozlišení ten Panasonic dá Canon jako prd, takže jakoby měl Canoňáckých min. alespoň 1400 mm ;­-­).
Odpovědět0  0
Polemik (4) | 29.3.201623:21
Panasonic TZ70 nemá podľa mňa lepší objektív než ten Canon SX710 ­(SX720 bude zrejme to isté bo má rovnaký snímač aj čip­) a ak aj náhodou aj má, tak len marginálne a je mu to aj tak na figu, pretože Panasonic šumí viac než Canon. A to napriek tomu, že Panasonic išiel v prípade TZ70 s rozlíšením snímača dole a má ­"len­" 12 Mpix a Canon SX710­/SX720 má až 20 Mpix. TZ70 šumí už na základnom ISO80, čo je neakceptovateľné ! A kdo hodlá namietať že veď šum si človek môže odstrániť softwarovo, tak tomu zase ja hovorím že 99% fotoamatérov ktorí si uvedené fotoaparáty kúpia to robiť NIKDY NEBUDE, chcú mať hotové fotky z foťáka !!!
Odpovědět0  0
Polemik (4) | 29.3.201623:00
keby ste si pozrel výstupy už len z predchodcu SX710 HS a vnímal ich očami bežného fotamatéra ­(ktorému táto kategória fototechniky je určená­) a nie zrkadlovkára, tak by ste musel uznať že kompaktné ultrazoomy majú opodstatnenie a kvalita výstupov trebárs z toho SX710 HS je až prekvapivo dobrá.

dnes som prelúskal snáď všetky videá z použitia SX710 HS na YouTube a bol som veľmi príjemne prekvapený, dokonca až šokovaný čo to fotografické ­"prdítko­" dokáže !! Ten objektív a zoom je skutočne dobre použiteľný a väčšina fotoamatérov bude nadšená. A o to ide.

Nie každému sa chce vláčiť zrkadlovka či dospelý ultrazoom a prišlo na to aj kopa doterajších zarytých a nekompromisných zástancov DSLR či SLR. Ako záložný ­(druhý­) foťák na bežné zdokumentovanie dovolenky je to viac než dostatočné a vyššie ambície to ani nemá ­- niet čo riešiť a nie je dôvod tieto kompaktné ultrazoomy odsudzovať !! Zákazníkov si to nájde viac než dosť, veď amatérov cvakalov je po celom svete podstatne viac než profíkov.
Odpovědět0  0
2xs (262) | 25.2.201611:21
Podle mě je kompakt do kapsy s objektivem 1000 mm TOTÁLNÍ ÚLET... nesmysl jako hrom.
- kdo chce kvalitní fotky z přírody ­(lovy zvířat beze zbraní = nejde jít blíž kvůli vyplašení­), ten si na to vezme pořádnou zrcadlovku se světelným dlouhým objektivem pro ten účel konstruovaným. anebo aspoň ultrazoom s většími rozměry a hmotností, protože světelnost a objektivem nezkreslená pixelová kvalita snímku si prostě vyžaduje větší a těžší objektivy. a také podstatné: větší foťák se s velkým ohniskem v ruce snadněji udrží bez pohybu, na rozdíl od kapesního mrňouse, kterého téměř není za co chytit.
- kdo chce naopak foťáček spíše reportážní, do kapsy ­(ne na profi účely­), převážně do města, občas hezké zákoutí i na výletě, v přírodě, ten si koupí kompakt, a zoom by mu stačil i 8x, těm ­"náročným­" 12x... vždy se dá také přiblížit nohama. ale maximální ohnisko i tak použije několikrát za rok. a pokud by mi chyběl o něco menší výřez, oříznu a případně resampluju si to ve PhotoShopu.
Zdá se mi, jako by tu busy dělal machry celá léta z těch velkých ohnisek... že on je potřebuje. ­-Nevím tak na co! Buď je agent­-šmírák a fotí lidi a věci v oknech domů, na balkonech a ve vzdálených autech, tak si má koupit pro svou práci solidní zrcadlovku s velkým dělem, nebo je specialista na fotky zvířat, tak si má koupit do lesa totéž, a nefňukat, že to je těžké, když je takový druh fotografie jeho vášní. Bazírovat na titěrném kompaktu s giga­-ohniskem, to mi přijde hodně mimo. Něco tak neslučitelného jako Trabant, co jezdí 240 km­/h. ­- Možná že se to dá speciálními úpravami zejména převodovky dosáhnout ­- ale co aerodynamika? co podvozek? co vibrace všeho v interiéru a komfort v autě? Vždyť to auto na to není dost pevné... není na takové rychlosti od počátku myšlené.
Odpovědět0  0
2xs (262) | 25.2.201611:27
Kdo udrží v ruce kompakt s metrovým ohniskem za horšího odpoledního světla ­(někde mezi stromy nebo mezi budovami­), tak to je ­"borec­"... ale z fyzikálních důvodů to prostě bez pohybového rozostření většinou nedopadne.
A kdo mi namítne, že má přece stativ, a na ten si ten kompakt upevní a ani se nehne, tak zde mám logickou námitku: a proč tedy lehký a skladný kompakt, když je třeba tahat ještě stativ?!
Odpovědět0  0
Polemik (4) | 29.3.201623:06
statívy nie sú len ťažké hebedá ... existujú aj aj malé ľahké teleskopické či skladacie ­(napr. Gorilla­) ktoré k ľahkému ultrazoomu bohate stačia ! :­-­) Takže námitka se zamítáááá :­-D
Odpovědět0  0
busy (4706) | 25.2.201612:33
Ale to vobec nie je o nejakom robeni machra. Proste ja ­(narozdiel od teba­) tie dlhe ohniska dokazem vyuzit. Rad fotim nielen zvierata, ale aj vesmirne telesa, vzdialene objekty pri hikingu, makro s extremnym zvecsenim, fotky s potlacenou perspektivou ­- to vsetko su veci, kde sa zoomovat nohami proste neda. Napriklad pri makre plati, ze cim dlhsie ohnisko, tym vecsie zvecsenie mozem dosiahnut ­(zaostrenie na blizko riesi makropredsadka a s nizkou hlbkou ostrosti sa pocita­). Dlhe roky predtym som fotil s pevnym kratkym ohniskom, mozno prave preto teraz, ked mozem na svojom fotaku ist az do 600mm, tuto moznost vyuzivam naplno. Smirovat ludi a veci v oknach a na balkonoch som tiez zoparkrat vyskusal :­) ale to nie je to co by som chcel.

Podla mna, TOTALNY ULET by skor bolo kupovat poriadnu zrkadlovku so svetelnym dlhym objektivom. Rad nosim fotak vsade so sebou kde sa len da, preto je pre mna ovela vhodnejsi nejaky mensi kompakt, idealne vreckovy ultrazoom. Som si samozrejme vedomy toho ze maly temny objektiv mi neposkytne taku obrazovu kvalitu ako poriadna zrkadlovka so svetelnym dlhym ohniskom, ale zase na druhej strane nie som profesionalny fotograf, nefotim preto aby som sa chvastal technickou kvalitou fotiek a vo vecsine pripadov mi staci kvalita vhodna na socialne siete. Takze nejake kompromisy v kvalite v prospech skladnosti som ochotny urobit. Z cisto praktickeho hladiska, co si vsimam recenzie a testy, tak mam pocit ze snimaci cip + nasledny postprocessing ­(hlavne rozmydlovanie sumu pri sialenej pixelovej hustote­) je obvykle ovela slabsi clanok vreckovych ultrazoomov nez opticke nedostatky objektivu.

Momentalne fotim velkym ultrazoomom ­(ktory spominas ako alternativu k zrkadlovke­) ­- mam FZ200 co je podla mna taky rozumny kompromis ­- kvalitou aj skladnostou je niekde medzi tou zrkadlovkou a vreckovym ultrazoomom. Ale aj ked je FZ200 ovela mensi ako zrkadlovka ­(s dlhym svetelnym objektivom­), stale je dost velky na neustale nosenie so sebou. V zime to este ide, do vrecka na bunde alebo do pracovnej tasky sa vojde, ale v lete, ked som nalahko, a nemam ani tasku, by to naozaj chcelo nieco mensie. Preto uvazujem o nejakej mensej alternative ­- vreckovom ultrazoome ktory by som mohol nosit napr. vo vrecku na nohaviciach. Samozrejme nejake fotoakcie, kde idem primarne za ucelom fotenia, a kde sa odo mna bude ocakavat aspon nejaka uroven kvality fotiek, si stale budem brat velky ultrazoom ­(alebo casom aj tu ­(bez­)zrkadlovku ked nejaku budem mat­)

S tym ze velky a tazky fotak udrzis lahsie bez trasenia ako maly lahky mrnous, rozhodne nesuhlasim. Mas pravdu v tom, ze velka hmotnost fotaku + objektivu tlmi trasenie, avsak na druhej strane, pri drzani tazkeho fotaku ­(a zrkadlovky s velkym teleobjektivom obzvlast­) musis ovela silnejsie napinat svaly a to sposobuje ze sa ruky trasu ovela viac.

S tym trabantom je to dobre prirovnanie. Aerodynamika sa urobi zmenou tvaru karoserie, karoseria sa namiesto z bakelitu vyrobi z titanu, vibracie sa poriesia lepsim odpruzenim kolies, komfort nema priamy vplyv na funkcnost ten by som zatial neriesil => a mame krasne auticko, male, skladne a rovnako sikovne ako trabant, ale schopne jazdit tych 240 km­/h ... no nebolo by to uzasne ? Samozrejme to auto by uz nestalo tolko co trabant, a aj ­(preto­) mnozina potencialnych kupcov by bola mensia, ale ­- ­(ako by matematik povedal­) ­- riesenie existuje :­)
Odpovědět0  0
2xs (262) | 25.2.201613:53
OK, chápu už o co ti jde, ale osobně myslím, že ideální pro své účely ­(FZ200­) už máš a jde jen o to zvyknout si na to, že je to méně pohodlné na tahání s sebou každý den... pokud třeba v létě během dne musíš fotit hvězdy :D nebo v létě v lehkém oblečení provozuješ hiking. Titanový, upravený a vytuněný speciál ­"trabant­" bys nezaplatil... stál by víc než zrcadlovka ­(těžší bmw­). Jistěže rovnice má řešení, ale za jakou cenu? :D A budeš čekat celý ten čas, než se někdo odhodlá takto vytunit trabanta, kterého by vzhledem k ceně a specifickým vlastnostem prodal možná 10 lidem na celém světě? Myslíš, že se můžeš v tomto životě dočkat?
Takže jediné, v čem se absolutně neshodneme je:
>S tym ze velky a tazky fotak udrzis lahsie bez trasenia ako maly lahky mrnous, rozhodne nesuhlasim
Držet objemnější a hmotnější přístroj je vždy snazší bez třesu ­(hmota, úchop, setrvačnost těžšího tělesa­). Malý vratký přístroj se v dlaních skoro ztrácí, není jej skoro možné pevně uchopit a hmotností je méně než ruce samotné. Protože skoro nikdy není u focení třes z námahy z nesení těžkého přístroje ­(pokud jsi průměrně osvalený muž, půl kila udržíš bez třesu i 5 minut­), je nutno říct, že nežádoucí pohyb vychází z rukou a ne kvůli foťáku. A také vždy k pohybu dojde při napnutí síly k překonání odporu spouště ­(síla prstu a paží k akci a tlumící reakci­). To rozpohybuješ vždy a při delších časech ­(horší světelné poměry­) se to projeví ­(u rychlých momentek tím spíše, není klid, čas na zpevnění či opakování snímku­), a to i přes kompenzační snahu stabilizace... není všemocná. Proto se vyrábějí stativy. Ovšem stativ a lehoučký kompakt zase nedávají dohromady smysl. Nemluvě o tom, že pro horší světlo a pohybující se objekty je ti i stativ nanic ­- objekt se během dlouhého času pohne a na snímku bude máznutý, i když foťák drží jako přibitý. A časy jsou u kompaktu naneštěstí vždy delší, protože objektiv je málo světelný ultrazoom. A čím delší zoom, tím větší clona a čas a samozřejmě i větší nárok na stabilitu držení ­(i malá úhlová výchylka se na cíli­/objektu u metrového ohniska projeví pohybem o centimety­). Tohle všechno právě Z FYZIKÁLNÍCH DŮVODŮ nejde dohromady s malým, málo hmotným a málo světelným kompaktem. Vzájemně se to vylučuje nebo negativně ovlivňuje v tvůj neprospěch.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 25.2.201616:24
No ved som si aj zvykol :­) Mam este FZ28 ktory je o tretinu mensi a lahsi, obcas pouzijem aj ten. TZ70 je urcite zaujimava volba, a keby som akoze teraz hned musel daco kupit, tak TZ70 je urcite horuci kandidat, ale kedze na trhu je uz aj Canon SX720 HS so svojimi 960mm, nechce sa mi moc ponahlat do ­'iba­' 720mm a predsa len si este pockam, ci sa neobjavi nieco co by dobehlo ten Canon. TZ70 ma na maximalnom zoome vstupny otvor 18mm, SX720 ma 23mm, povedzme ze keby ten otvor bol 28mm, este by to mohol byt vreckovy kompakt ­(no mozno trosku vecsi vreckovy kompakt, ale rozhodne mensi nez velke ultrazoomy­), a pri 28mm otvore by na 1000mm dokazal mat F5.9 co je taka este rozumna svetelnost v danej situacii.
Odpovědět0  0
Polemik (4) | 29.3.201623:42
busy, Canon SX720 HS bude zaujímavá alternatíva ... dnes som celý deň strávil prezeraním kvality výstupov SX710 HS a ako fotoamatér musím konštatovať, že som bol milo prekvapený, dokonca až šokovaný. Na to komu je to určené to fotí a natáča skvele !! Ak SX720 HS bude aspoň na rovnakej úrovni ako SX710 HS, tak to bude super. Ja sám si naň robím zálusk. Panasonic TZ70 síce tiež nie je špatný, avšak viac šumí a celkovo nemám voči Panasonicu ako značke fototechniky takú dôveru ako voči tradičným značkám ako Canon, Nikon a pod. ­- narážam nielen na kvalitu výstupu ­(šum, prepálené farby­) ale trebárs aj na jednoduchosť­/pohotovosť ovládania ­(logičnosť menu a tlačítok ­- Canon super, Panasonic katastrofa, či pre mňa úplne nadbytočný hľadáčik­). Jediné čo kvitujem na TZ70 je možno o niečo lepšia úroveň videozáznamu. Inak ma osobne viac presvedčil Canon. To je môj názor.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 26.2.20168:25
Este sa vratim k tomu drzaniu tazkych fotakov. Pokial sa ti maly a lahky fotak v dlaniach skoro straca a nevies ho pevne uchopit, mas proste gramblave dlane :­) Ale nie, len som tym chcel napisat, ze napriklad mne nerobi problem spolahlivo a pevne drzat akokolvek malicke tintitko. A to nemam nijak extremne male dlane. Tak isto mi nerobi problem drzat aj lahky fotak tak, aby som s nim netriasol, resp. aby toto trasenie bolo len do takej miery ktore bezny stabilizator dokaze ustabilizovat. A to iste plati aj o stlaceni spuste. Ked si akokolvek lahky fotak opriem o dlan, a prstom stlacim spust, fotak sa mi zase nepohne viac nez su moznosti stabilzatora. Mozno mi neveris, ale pokial clovek nie je vylozene nesikovny, da sa to naucit.

5 minut bez trasu kludne udrzim aj kilovy fotak. Ale co potom ? Ked bez prestavky fotim dlhsie, alebo uplne staci ked natacam dlhsie video, velka hmotnost fotaku sa zacne uz velmi neprijemne prejavovat. A pre taketo pripady by som radsej nieco lahsie.

V com mas pravdu, je problem s velmi dlhymi casmi ­(viac ako cca pol sekundy­). Nemyslim teraz pohybove rozmazanie foteneho objektu ­(to je uplne jasne­), ale schopnost fotografa udrzat fotak namiereny na ciel. Tam uz ma problem akakolvek stabilizacia ­- nie preto, zeby nedokazala kompenzovat trasenie ruk, ale preto, lebo pri takych dlhych casoch sa uz zacne prejavovat fotografom sposobeny mimovolny pohyb fotaku do niektorej strany. Proste pri ostreni namieris na ciel, stlacis spust, ale pocas expozicie nemieris celu expozicnu dobu presne na to iste miesto ­(samotne trasenie teraz zanedbame­), ale mimovolne pomalicky pohybujes fotakom prec z toho miesta. Stabilizacia sa sice aj toto snazi ustabilizovat, avsak rychlo jej dojde rozsah ­(maximalna vychylka sosovky alebo cipu­), a obraz sa pri expozicii posunie ­- bude rozmazany. Tento neduh sa prejavuje bez ohladu na hmotnost fotaku. Proti tomu pomoze len stativ alebo skratenie expozicneho casu ­- takze tu su nesvetelne vreckove ultrazoomy naozaj vo velkej nevyhode.
Odpovědět0  0
2xs (262) | 26.2.20169:10
>Pokial sa ti maly a lahky fotak v dlaniach skoro straca a nevies ho pevne uchopit, mas proste gramblave dlane
To je totální pi*ovina. Když ti dám do rukou ­(příklad­) foťáček 70mm x 40 mm x 5 mm s hmotností 100 g, opravdu si myslíš, že toto lze pevně chytit a nepohnout předloktím ani dlaněmi ani stiskem prstu? ­- Vždyť tomu sám nevěříš. A není tomu tak jen v tomto miniaturizovaném příkladu. Zatímco velký ultrazoom má nějakou hmotu a plochy, za které je možné jej stabilněji držet ­/ nechat si jej usadit v dlaních, tak malý kompakt si v dlaních neusadíš... prostě si nesedne. Musíš jej jedině aktivně uchopit ­(např. prsty­)... poněkud křečovitě stisknout, jinak je v rukou vratký. Nízká hmotnost ­(zanedbatelná oproti vlastním rukám­) způsobí pohyb spíše, než u většího přístroje. A stisk na spoušť má logicky větší vliv na lehký kompakt než na hmotný ultrazoom ­- viz stejná síla působící na dvě různě těžká tělesa. Podle přírodních zákonů se snáze pohne lehkým předmětem. Tím spíše, když nesedí v rukou tak dobře jako větší.

>pocas expozicie nemieris celu expozicnu dobu presne na to iste miesto ­­(samotne trasenie teraz zanedbame­­)
-­-­-ty máš asi strach, že tě podezírám z toho, že jsi starý, s třesoucíma se rukama. Ne, toto jsem nemyslel. Celou dobu myslím právě ten mimovolný pohyb, ne nějaký chorobný třes.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 26.2.20169:59
Si krasny priklad ­"podla seba sudim teba­" :­) Ze ty nieco nedokazes ­(a popr. zopar dalsich ludi­) este predsa neznamena ze je to nemozne pre akehokolvek cloveka na zemi ­- uvedom si to prosim. Ja naozaj nemam problem stabilne udrzat aj maly fotak. Ale ty mi neveris len preto ze to sam nedokazes ?

Pozor, ja nic nepisem o komforte drzania, ani o tom ako mi to sadne do ruky. To je absolutne samozrejme ze velky fotak s poriadnym gripom sa drzi ovela pohodlnejsie a mozno aj prijemnejsie ­(hlavne clovek ma u toho lepsi pocit­). A tiez suhlasim s fyzikou podla ktorej vecsia hmotnost lepsie tlmi samotne trasenie ruk ­(ktore sa po dlhsom case prave kvoli vecsej hmotnosti zvecsuje, ale to sem teraz pliest nebudem­).
Len som chcel napisat ze za normalnych podmienok ­(stojim­/sedim na pevnej podlozke, expozicny cas nie je dlhsi ako zopar desatin sekundy­) som schopny aj malicky fotak udrzat dostatocne stabilne na to, aby som v spolupraci so stabilizaciou ziskal fotky ktore nebudu rozklepanejsie ako ­(za tych istych podmienok­) z tazkeho fotaku.

Mas pravdu v tom, ze pokial na hmotne teleso zacne posobit sila, tak cim je teleso hmotnejsie, tym pomalsie sa pohybuje. Fyzika je jasna. Lenze nezabudaj, ze pri stlacani spuste tu mame hned dve sily ­- jedna posobi tlakom zhora na spust, a druha ­(moja dlan­) posobi presne naopak ­- zdola na spodok fotaku. Tieto dve sily sa vyrovnaju a fotak, nezavisle od toho aku ma sam o sebe hmotnost, sa nepohne ­(resp. jeho pohyb je bez problemov ustabilizovatelny­). Je to proste iba o technike drzania maleho fotaku. Kludne si to vyskusaj, po chvilke cviku to urcite zvladnes.

Pokial si celu dobu myslel ten mimovolny postupny rovnomerny pohyb prec od povodneho zamerania, a nie samotne roztrasenie ruk, potom su tvoje argumenty o vyhode velkej hmotnosti nespravne, pretoze hmotnost fotaku dokaze skvelo utlmit iba to roztrasenie, ale na pomaly postupny pohyb ma skor opacny vplyv, pretoze cim silnejsie musis napinat svaly aby si fotak udrzal v ruke, tym je vecsie riziko tohto mimovolneho pohybu.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6619) | 26.2.201610:55
Tady s tebou nemůžu souhlasit. Testoval jsem TZ70 i FZ200­/Z300, což jsou rozsahem podobné fotoaparáty a s těmi těžšími přístroji se opravdu fotí výrazně lépe. Tomu TZ70 dokonce nepomohl ani ten hledáček. Na velký zoom je prostě lepší vyšší hmotnost.

Tvůj poslední odstavec je přesně naopak. Právě ten mimovolný pohyb je tím největším problémem u lehkých fotoaparátů s velkým zoomem. Jdi si to někdy zkusit, půjč si něco s rozsahem FZ200, ale poloviční hmotností. Uvidíš, jak se ti s tím bude na maximální zoom blbě komponovat. Mně přijde, že tu hovoříš o tom, že si to má člověk vyzkoušet, ale sám jsi to ještě nikdy neudělal.
Odpovědět1  0
busy (4706) | 26.2.201612:50
Praveze som skusal, aj ked nie s tak dlhymi ohniskami ­(vtedy som este nemal FZ200­). Ale hned ako budem mat moznost to vyskusat aj na tych 600mm, urobim to.

Inak male upresnenie ­- nepisal som ze s velkymi a tazsimi fotakmi sa nefoti lepsie. To ze sa s velkymi a tazsimi fotakmi foti lepsie ­(pohodlnejsie, komfortnejsie­) je jasne, o tom sa vobec netreba bavit. Snazil som sa iba napisat, ze nizsia hmotnost fotaku nemusi vzdy u kazdeho nutne implikovat viac rozhybane fotky.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6619) | 26.2.201613:32
Jasně, nemusí. Jde o to, že obecně se s těžšími fotoaparáty fotí snáze. Někdo má tu hranici blíže, někdo dále. Ono také záleží na fotoaparátu, třeba s TZ70 se mi fotilo blbě, s HX50 ­(navzdory tomu, že nemá hledáček­) o něco lépe.
Odpovědět0  0
2xs (262) | 28.2.201617:24
A ty si laskavě uvědom, že ty nejsi nijak šikovnější, než já, kterému pouze ­(jak ty si myslíš­) něco nejde :D Přírodní zákony a logika ­(princip věci­) platí pro tebe stejně jako pro každého. Nejsi superman, nejsi ani mimozemšťan, a i kdyby, rozměry a hmotnost prostě neokecáš ani neukecáš. Co je pravda, to je prostě pravda, a ty se můžeš třeba i podělat, a stejně to platí i pro tebe, ty skálopevný Slováku. Nechceš se dát náhodou podrobit testům, že by na základě tvé fyziologie vyvinuli novou, mnohem dokonalejší stabilizaci?
Odpovědět0  0
2xs (262) | 25.2.201614:07
ten Panasonic DMC­-TZ70 vypadá pro tvé účely skvěle, je i krásnej, vypadá, že designér při vývoji i uvažoval o tom, jak se to bude komfortně držet, a jediné negativum je relativně nižší světelnost F3.3­-6.4... ale od tak dlouhého zoomu nelze racionálně čekat o mnoho lepší čísla. tohle asi lépe vymyslet a vyrobit nešlo.
http:­/­/www.digital24.cz­/digitalni­-fotoaparaty­/digitalni­-fotoaparaty­/kompakty­/panasonic­-dmc­-tz70­-cerna.html
tady i za krásnou cenu 7541 Kč: http:­/­/www.edigital.cz­/kompaktni­-foto­-zarizeni­/panasonic­-dmc­-tz70­-p473333.html
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.