Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
3.4.2017, Milan Šurkala, aktualita
Společnost Nikon letos slaví 100 let své existence a nyní představuje několik speciálních produktů. Jsou mezi nimi zrcadlovky, objektivy i nejrůznější dárkové předměty jako např. luxusní modely fotoaparátů.
bob222.2 (112) | 4.4.20178:51
a nejaké modelíky do vitrínky, to sa teda zatiaľ moc nevycajchnovali...
Odpovědět1  0
Choakinek (4686) | 3.4.201712:11
No, zatím to vypadá, že zhruba ve 105 letech to zabalí a skoro celý trh spolkne zřejmě Sony. To za situace, že o DSLR už nebude mít nikdo zájem, což je za pár let zcela reálně možné. Vtip je v tom, že Nikon nic jiného nemá ­(kromě pár ­"mýdlových krabiček­", které zcela skončí také­), ostatní výrobci budou moci alespoň paběrkovat s pár CSC různých typů a s ­"profi­" kompakty.
Odpovědět0  0
Jirik_H (653) | 3.4.201713:36
Nemyslím si, že celý trh spolkne SONY. SONY a Canon jsou dost navzájem provázány i kooperacemi, navíc Canon má docela slušný vývoj a umí i obchod.
Nikdo neví přesně, jak bude vypadat trh. Kromě fotomobilů. CSC ­- asi se jim bude zvyšovat podíl, ale je otázkou, zda se někde nezastaví. Také může přijít na trh něco nového v DSLR, co může vytvořit nějakou výhodu proti CSC. Ale také nemusí, prostě záleží, jak se ve velkých firmách dohodnou.
Odpovědět0  0
nephilim (906) | 4.4.20178:38
Už delší dobu je vidět, jak se výrobci CSC snaží dohnat absenci fázového ostření. Po hledání různých technologických řešení se ustálilo jedno, a sice využít ­"několik­" bodů na snímači coby náhradu za AF modul zrcadlovek. Technologie snímačů a jejich vysoké rozlišení k tomu přímo vybízí. Znamenalo by to tedy ostranění zrcátka, tj. z TTL hledáčku by se stal display. Není sice nezbytně nutné, jak ukázalo Sony, ale vývoj se asi bude ubírat cestou umístění displaye do hledáčku. Náhrada všech klíčových prvků klasických zrcadlovek je tedy již na trhu. Kombinovaný snímač s rychlým vyčítáním dat, EVF a to vše ve spojení s rychlým procesorem.
Budeme­-li to tedy brát z technologického pohledu za výsledné řešení, pak přechod i mainstreamu DSLR se zrcátkem je představitelné. Jakmile bude rychlost přeostření mezi jednotlivými snímky srovnatelná s letitou koncepcí zrcadlovek, a jakmile bude zpoždění v EVF tak malé, že nebude bránit komponovat téměř jako s klasickou TTL koncepcí, nebude stát nic v cestě tomu, aby nejen Nikon opustil koncepci zrcátko­/AF modul. Konstrukční řešení těla, v němž se před snímačem nebude plácat zrcátko a současně bude možné používat všechny ­"staré dobré­" objektivy není problém. Tak trochu podezřívám Nikon, že jeden z důvodů proč vznikla a je stále inovována řada Nikon1 je dlouhodobé testování technologií, které budou ve správnou chvíli implementovány do nových bezzrcátkových DX a FX těl.
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1041) | 4.4.20179:20
U Panasonicu se ­"ustálilo­" úplně jiné řešení rychlého AF a funguje taky velice dobře... :­-­)

Nikon opravdu vypadá na krach v blízké době, tohle je na oslavu 100 let existence ubohost z nouze. A když si připomenu ty tři kompakty s velkým čipem, nedávno zrušené, tak bych dnes už radši žádný systém od Nikonu nekupoval.
Odpovědět1  0
nephilim (906) | 4.4.20179:27
Jistě, možných řešení je více. Nic to ale nemění na tom, že technologie schopné nahradit koncepci AF modul, polopropustné zrcátko, hranol je čím nahradit už dnes.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 4.4.20179:52
Ja zase ­(optimisticky­) ocakavam dobu, ked bude problem ­(ne­)spravneho zaostrenia uplne a principialne eliminovany tym ze sa fotka bude dat zaostrit dodatocne az po expozicii ­- podobne ako kedysi digitalne technologie priniesli moznost vyvazenia bielej tiez az po expozicii. Existuje sice uz zopar ­"barliciek­" ktore sa to snazia obist ­(ostriaci bracketing, alebo vsetko ostre a softwerove rozostrenie pozadia­) ale objavil sa aj jeden nadejny koncept ktory problem ostrenia riesi priamo ­- system Lytro. Skoda len ze to nejak zaspalo, alebo ze sa toho nechcu chytit aj ini vyrobcovia.
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1041) | 5.4.201718:13
Tobě efektivně mrtvé Lytro připadá jako nadějný koncept? To už radši použiju berličku v Panasonicu.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 5.4.201719:09
Ved jasne pisem, ze je skoda ze to nejak uplne zaspalo. Pretoze ten koncept ostrenia az po expozicii je z technickeho hladiska velmi zaujimavy a nadejny a je velka skoda ze to nikto dalej nerozvija.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 5.4.201720:11
Tak on se rozvíjí, ale ne v běžné ­"smrtelnické­" sféře. Ono na běžném trhu něco takového jen těžko projde. Extravagantní řešení potřebují něco víc, než je být v něčem high­-tech.
Odpovědět0  0
Choakinek (4686) | 6.4.20171:17
Ano, Lytro neumřelo, přešli do filmového průmyslu.
Odpovědět0  0
RiMr (756) | 6.4.201712:41
No, zrovna ten Panasonic je tedy s AF oproti fázovému u Sony hodně pozadu... používám denně a denně nad tím frflám.
Odpovědět0  0
Ozzelot (294) | 4.4.201716:34
věru nevím jestli je ­"několik­"vhodné slovo pro 425 fázovích ostřících bodů u a6500 :­-­) která DSLR to má, že? Problém vidím spíše v jejich velikosti ­- světelnosti, rychle se to ale zlepšuje a narozdíl od odděleného fázového AF senzoru tohle řešení netrpí některými nemocemi.
Odpovědět1  1
G-Tučňák (6) | 9.4.20179:05
Za sebe vidím největší problém v kompatibilitě, ergonomii a optickém hledáčku. Fullframy s dobrým ostřením, kvalitou a funkcionalitou ­- to není problém. Problém je nahradit optický hledáček. To mi ale nestačí. Nekoupím si CSC od SONY, který bude ­"jen­" mít dokonalý hledáček. SONY by musela přijít s fotoaparátem, který se mi bude i dobře držet, a to i s větším sklem. Když tedy přijde s novinkou, jménem SONY A10000000000000, která bude funkcionálně jako A7 II, bude mít ten super hledáček a ergonomii, jakou jsem chtěl ­(a dostávám u zrcadlovky­), pořád to nic nezmění na mém rozhodnutí, protože k tomu nebude všude tolik skel, jako k mému Nikonu. Jistě, bude jich hodně, ale ne tolik.
V takovém případě třeba vůbec nevidím point, proč kupovat EVF. Mluvím ale za sebe a skupinu lidí, co to mají podobně. Otázkou tedy je ­- co mi vlastně CSC může přinést? Pořád se tu totiž bavíme jen o tom, že kdyby měl CSC všechny vlastnosti zrcadlovky, jdeme k němu. K tomu se přidávám, ovšem pak pro mě bude klíčová cena v poměru ku užitku, ne to, zda to je či není CSC.
Odpovědět0  0
Jirik_H (653) | 10.4.201715:31
Navíc ­- např. Canon ­- jde cestou, že některé funkcionality CSC přidává do DSLR. CSC mají své místo na trhu, ale v některých ohledech kompletní nahrazení DSLR je prostě v nedohlednu.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.