Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
3.12.2015, Milan Šurkala, aktualita
Fotoaparáty Samsung NX pomalu zmizely nejen z našeho trhu, ale i z celé Evropy. Přesto se objevovaly zprávy, že se chystá něco velkého. Podle prosakující zpráv Nikon údajně koupil celý systém Samsung NX. Doplněno o další informace, chystá se full frame?
_patrik (69) | 8.12.201515:16
není radostná vyhlídka, že z trhu mizí další alternativa pojetí obrazového výstupu. U Samsungu se mi líbila jemná barevnost, pleťovky a s tím související možnosti kustomizace nastavení WB. Prožil jsem s jejich ST a posléze WB dřevní doby, boje s desaturací a vražednými přepaly, ale zrovna jsem si říkal, že už dospěli a bude stát za to jít do NX ­(pro mě by bohatě stačila NX 500­) a vychutnat si jejich přednosti na povýšené technické úrovni ­- no, a houby s octem. A jsem si jistý, že při případném odkupu techniky NX právě tohle fluidum Nikon nezachová, protože logicky bude chtít implementovat svůj software, své pojetí obrazu. Druhá věc je, jestli je to celé pravda a jestli Samsung náhodou pouze neodchází z odumírajícího evropského regionu a nenapře své síly raději na Asii a okolí. Ostatně, právě Samsung má do značné míry na svědomí zformování globální spotřebitelské poptávky ve prospěch smártfouňového focení a opojení komunikátorstvím, takže může za sesychání trhu klasické fototechniky šlehat proutkem v první řadě sebe.
Nikon, starý váhal, to je jiná kapitola. Mají ­- opět z mého pohledu běžného uživatele ­- vícero nezodpovězených otázek, například: Co jste jako mysleli projektem advanced kompaktů třídy 1­/1,7­" ­- ráčíte v něm nějak pokračovat a jakým směrem ­(nástupci P340, P7800­)? Hraje v tom nějakou roli i CSC řada N1, má třeba nahradit advanced kompakty, de facto jako přímý rival RX100 a spol.? Když už jste investovali do fajnového upgradu na J5, dočkáme se taky releasu V4, případně AW2, nebo snad celou řadu 1 odpískáte? A co jste mysleli Nikonem A ­- jednou a dost? A jestli koupíte opravdu od Samsungu třídu NX, jak se to promítne do těchto dosavadních řad? Já jen, abych věděl, jestli se rovnou nemám obrátit a jít si koupit něco od Sony nebo Panasonicu, Fujifilmu...mají tam pěkné šťavnaté kousky.
Odpovědět2  0
Milan Šurkala (6625) | 9.12.201511:35
Řekl bych, že s 1­/1,7­" kompakty se asi skončí. Canon přešel u této třídy na 1­" čipy ­(G9 X jako ideová náhrada vysoce kompaktní řady S, bohužel za docela jinou cenu­). Takže se dá možná čekat spíše nástupce s větším 1­" čipem a nejspíše s menším zoomem. Právě toto by mohlo konkurovat té RX100, G9 X a dalším. Co se týče Coolpixu A, neznám sice prodejní čísla, ale podle toho, jak se o tomto fotoaparátu mluvilo,... bych řekl, že to byl prodejní propadák a nedivil bych se, kdyby v tom nepokračovali. A pokud ano, předpokládal bych radikální změnu koncepce ­(retro design, světelnější objektiv, zajímavý hledáček nebo tak něco­).
Odpovědět0  0
Irving (201) | 9.12.201513:54
Coolpix A zabil hlavně Ricoh GR, což je v podstatě to samé za nižší cenu ­(při uvedení byla výrazně nižší­). Na další kroky Nikonu v kompaktech jsem zvědavý, jeho ultrazoomy jsou úspěšné, ale v podstatě nic jiného už tak rok nevydal.
Odpovědět0  0
_patrik (69) | 9.12.201514:42
Mno, něčeho takového se obávám. Ale co, naštěstí mě to neživí, jenom baví.
Edit: Ta poznámka ke Coolpixu A ­(a viz Irving o Ricohu GR­), to bylo jen tak rejpnutí na okraj. Však jsou ro solitéry pro pár fajnšmekrů.
Odpovědět0  0
Choakinek (4683) | 4.12.201515:41
To by nebylo špatné. Nikon by ze Samsungu vykradl vše dobré, zkombinoval by to se svými technologiemi a začal by tak konečně dělat slušné CSC a Samsung snad nikdo ve foto segmentu postrádat nebude :­-­).
Odpovědět0  2
jiriji (26) | 7.12.201512:52
..spíš si myslím,že by tu nikdo nepostrádal podobné výkřiky jako je ten tvůj.. To že NX systém nemáš,zřejmě nic o něm nevíš a tudíž tobě by nechyběl neznamená,že je tvůj názor všeobecně platný.. Hlavní technologií co by Nikon mohl nabídnout je jen ten velký nápis na foťáku a hned by prodeje NX šly strmě vzhůru :­-­) Ano,korejci by potřebovali doučování ve zpracování JPEGu,ale to je tak všechno.. Jinak nový snímač,tělo,technologie,objektivy jsou OK..Samozřejmě v rozsahu takového domácího až poloprofi focení...
Odpovědět1  0
honza1 (7) | 4.12.201510:14
Nedávno proběhla zpráva, že Olympus po asi 6 ti letech začal na fotoaparátech konečně vydělávat, do té doby zřejmě fotoaparáty dotoval z jiných odvětví výroby. Přitom jeho m4­/3 foťáky byly vždy slušně hodnocené, a slušná těla OM­-D se zabudovaným hledáčkem tu jsou taky už nějaký rok. Tak mi připadá, že Samsung, který v hodnocení např na DPR prorazil až s modelem NX1, měl trochu přehnaná očekávání. Marketing asi Samsung příliš nazvládal. Navíc dohady o ukončení výroby se táhnou nejméně půl roku zpět. To potenciální zájemce spíš odradí. Doufejme, že zhruba za měsíc během CES dojde k nějakému oficiálnímu oznámení ze strany Samsungu.
Odpovědět0  0
lt (594) | 4.12.201521:53
Olympus sa dostal k slusnym telam asi tak pred 2 rokmi, to predtym boli sranda fotaky. A seriozny fotak bol az M1 a teraz v strednej triede OMD10 + E5 Mark II. Tak sa necuduj :­) .. Panasonic naproti tomu bol uplne niekde inde, bohuzial vyrazne slabsi chip a bez stabilizacie cipu. Holt .. na fotakoch sa da len tazko zarabat, pokial firma nechrli 100ky bezcennych lowendovych tiel a 100 roznych verzii 18­-55 setakov ako nemenovane 2 firmy.
Odpovědět0  0
JonSnih (370) | 3.12.201521:02
Tak poslední dva roky se šuškalo, že si Samsung hraje s FF formátem. S ohledem na jejich pokroky na poli výrobních technologií, snímačů, procesorů... za posledních pár let by to byl pro Nikon opravdu dobrý partner, se kterým by mohli uvést zajímavý FF CSC. Uvidíme.
Odpovědět1  0
RiMr (756) | 3.12.201510:57
...a teď uvidíme kouzlo... Samsung čipy a technologie doposud mnohými zarytými Nikonisty tak vysmívané a degradované na ­"pozlátko pro blikače v Chorvatsku­" ­(ověřeno osobně­), se instalací do těl s tím správným logem najednou stanou pokrokovými, nejlepšími a prostě tak nějak celkově profi a cool... :)
Odpovědět2  1
Jirik_H (653) | 3.12.201515:35
Tak snímač APS­-C je docela dobrý. Slušná konkurence pro SONY. Postavení SONY umožňuje diktovat ceny. A to není dobré. Pro všechny je to dobrá zpráva. Třeba 7300 už bude mít snímač původem SAMSUNG.
Odpovědět0  0
kplayer (4) | 3.12.20157:30
Pokud to tak bude, tak je to vynikající zpráva. Samozřejmě, nejdůležitější je, aby si ponechal bajonety NX, protože objektivy Samsung ­(hlavně 30 F2, nebo i seťáky­) jsou v poměru cena­/kvalita bezkonkurenční. CSC systém Nikonu se snímačem 1­" je podle mého úplně mrtvý. 1­" se stal standardem pro pokročilejší kompakty při použití mnohem světelnějších objektivů ­(Sony RX, Canon G...­) od Samsung mám NX11, NX1000 + 20­-50, 30 F2 a 20 f2,8. Bál jsem se, že už je to skoro muzeum, ale doufám, že vše směřuje k lepším zítřkům :­)
Odpovědět1  0
Jirik_H (653) | 3.12.201510:35
Osobně si myslím, že Nikonu jde pouze o snímače a nějaké technologie. Pochybuji, že bude chtít udržovat další ekosystém.
Odpovědět0  0
Irving (201) | 3.12.201513:26
Nikon nutne potrebuje uspesny CSC system, je to prakticky jedina oblast trhu ­(spolu s profikompakty­), ktera aspon trochu roste. A koupe zavedeneho systemu se sirokou nabidkou objektivu je skvely tah, usetri tim minimalne 2­-3 roky prace, ktere by ho jinak stalo budovat system od nuly. V podstate staci aktualizovat firmware v jiz prodavanych fotacich, prelepit logo, vyrobit adapter na F­-mount a je vymalovano. Pak uz jen doplnit nabidku objektivu ­- chybi hlavne svetelne pevne skla. Jinak netusi nekdo, jestli je mozno do NX patice narvat fullframe snimac?
Odpovědět2  1
Irving (201) | 3.12.201515:10
Hmm, tak mi na mirrorlessrumors.com odpověděli. Zjevně se tam narvat dá...
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 3.12.201517:25
Jenže on právě tento ekosystém docela potřebuje. S 1­" CSC to moc nevyhrál a je docela vzadu. Ostatně dostal už několik patentů na CSC APS­-C a tuším, že i FF objektivy, takže přijít s rozjetým systémem je naopak to, co by se mu vzhledem k neustále padajícím prodejům zrcadlovek mohlo v dnešní situaci hodit.
Odpovědět2  0
Jirik_H (653) | 2.12.201520:09
Myslím si, že nikoliv zajímavé, ale logické. Investice do foťáků nevynášely, co se od nich požadovalo, a tak se skončilo. Zřejmě zdaleka nebyly splněny požadavky na výnosy. A další modelace zřejmě ukazovaly, že požadované výnosnosti by se brzo nedosáhlo. Samsung nemá ke svým foťákům ekosystém, na jednom foťáku se úspěch postavit nedá.
Btw., čtvrtletní tržby u konkurence v segmentu Imaging systems ­- Canon cca 300 mld JPY, Nikon cca 200 mld JPY, Sony 186 mld JPY, přičemž SONY roste.
Odpovědět0  0
Irving (201) | 2.12.201519:05
Tak smysl by to urcite davalo hned z nekolika hledisek. Nikon nutne potrebuje zvysit prodeje fotaku, na rozdil od jinych fotofirem nema prakticky jine prijmy nez z fotaku a pokles prodeju v dlouhodobem hledisku ohrozuje existenci firmy. V letosnim roce nastal velky rozmach CSC fotaku, Sony i Olympus byli v zisku a schopni zvysovat prodeje v segmentu premiovych fotaku, s cimz maji Canon i Nikon problem. A vlastni 1 system se moc nepovedl a zadny trhac rekordu prodejnosti to neni. Navic, a to je mozna jeste dulezitejsi, Nikon je po prodeji snimacove divize Toshiby zcela zavisly na Sony v nakupu senzoru. A s uspechem A7 rady se ukazuje, ze Sony uz nebude ochotno dodavat sve nejlepsi snimace konkurenci a Nikon zacal mit problem. Timhle elegantne vyresi oba problemy, dostane se k vynikajici technologii, zavedenemu systemu s mnoha objektivy ­(verim, ze bajonet ponecha pokud jim to Samsung dovoli­). A Samsung bude mit velkeho zakaznika pro sve snimace, ktere musi tak jako tak vyvijet kvuli smartphonum ­(a verim, ze rozdil mezi vyrobou treba 1­/2,3­" snimace a treba APS­-C uz neni tak velky, pokud mate vyvinuty technologie­). V kazdem pripade zajimava zprava, ktera, pokud se potvrdi, asi dost zamicha fotografickym svetem.
Odpovědět1  0
Ozzelot (294) | 7.12.201518:15
Samsung odebírá snímače pro smartphouny od Sony viz: https:­/­/www.digimanie.cz­/sony­-vyrabi­-40­-snimacu­-nejvetsimi­-odberateli­-jsou­-apple­-a­-samsung­/6045 a obecně asi lze říci, že Sony je v tomhle o krok napřed, takže si Nikon moc nepolepší bude li volit mezi druhotnými snímači Sony nebo nejlepšími Samsung. Nakonec to že Nikon bere stále a téměř výhradně od Sony a už dávno nezměnil dodavatele svědčí právě o tom. Vyrobit APS­-C snímač je nesrovnatelně složitější než například 1­/2,3­" rozhodující je právě velikost, nikoli aplikovaná technologie. Svědčí o tom například ­"pomalost­" FF snímačů a právě v tomhle je Sony bezkonkurenčně nejdál ­(Kamery pro vysokorychlostní snímání různých výrobců mají v sobě téměř bez výhrady snímače Sony­). Osobně si myslím, že Nikon NX jen vycucá a něco použije do svých. Že by Nikon s jeho marketingovou politikou zachoval bajonet bych asi nečekal a když, tak zařídí aby přestal být kompatibilní s původními objektivy Samsung, které smete a dosadí jen své. Vrátím li se ale úplně na začátek, tak tomu asi stejně nevěřím. Nikon nechce konkurovat svým DSLR které ­(zatím­) vládnou, proto pustil jen Nikon 1 a ­(možná až arogantně­) věří v slepou věrnost svých uživatelů značce. Nevěřím, že tuhle politiku změní a ohrozí sám svoji DSLR divizi...
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 7.12.201518:26
Samsung používá i vlastní čipy, v jeho smartphonech máš v rámci jednoho modelu smartphonu někdy čip Samsung, někdy Sony. Nikon si uvedením Nikonu 1 nechtěl podkopat DSLR, jenže pokud chce přežít, patrně to bude muset udělat a čím dřív, tím lépe pro něj. Ta divize je už dávno ohrožena a pro Nikon bude lepší, když ji bude ohrožovat svými CSC než, aby mu to ohrožoval někdo jiný. Tady už Nikon musí bránit sebe, ne bránit svoje DSLR. Každopádně informace se pořád rozcházejí a možná se tu bavíme o něčem, co stejně nenastane.
Odpovědět2  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.