Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
18.5.2013, Milan Šurkala, aktualita
Fotomobily útočí ze všech stran, a tak není divu, že výrobci fotoaparátů začínají opouštět trh s levnými kompakty, které jsou novými fotomobily v podstatě nahrazovány. Jako jeden z prvních ohlásila obchod společnost Olympus.
Irving | 19.5.201318:54
Nejlepsi je, ze za propad prodeju kompaktu si muzou vyrobci sami, resp. jejich marketing, protoze dnes opravdu neni rozdil mezi fotkami z mobilu a z 16­-20mpix standartniho kompaktu. Pritom by stacilo snizit pixelovou hustotu na snimacich a razem by se ten rozdil stal viditelnym, at uz v DR, sumu. Ono by klidne stacilo mit treba 1­/2,9­" snimac se 6 mpix, na web stejne vic potreba neni, k tomu by se dal postavit levneji i solidne svetelny objektiv, cele by to bylo mrnave. Ale to manazeri technikum nedovoli... Aned krasny priklad toho, jak dokaze banda ignorantu zabit celou kategorii produktu...
Odpovědět0  0
renx | 21.5.201314:36
Jenomže foťák s 6 mpx, byť je to naprosto ideální rozlišení, by se dneska neprodal. A pro ten marketingově podružný segment potencionálních zákazníků co smysluplné parametry ocení, zbývá mezi kompakty jedině profi­-kompakt. Ale hlavně a především si, nebo spíš jim, pořádně připlatit..
Odpovědět1  0
Irving | 21.5.201321:04
No jo, ale neprodal by se prave kvuli marketingu, ktery pred lety, pri zacatku mpix zavodu, zacal klast rovnitko mezi pocet mpix a kvalitu fotek a uzivatele na to skocili.
Odpovědět0  0
renx | 22.5.20136:53
Osobně si myslím, že v těch dávných dobách závodu o mpx výrobci snad ani nevěřili, že vývoj umožní produkovat levné 20­-mpx foťáky. 7 mpx bylo lepší než 6 mpx v tom, že bylo možné z fotky dostat více detailů např. při ořezu. Z 20 mpx nemá smysl co ořezávat, ale tohle už je zkrátka nechtěné vítězství marketingu. Opravdu si těžko dokážu představit, že by dnešní výrobce low­-endů, nebo spíše trochu hanlivě ­"mýdlových krabiček­", přišel na trh s produktem, který by na čelní straně nesl nápis 7 mpx, a očekával by v konkurenčním boji nějaký úspěch. Stačí se podívat na jakékoliv reklamy ­- dodnes je počet mpx na prvním místě, a např. světelnost objektivu, tedy informace cca 20x podstatnější, často není zmiňována vůbec.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 22.5.20137:21
A pritom by uplne, ale uplne stacilo, aby ta mydlova krabicka mala v sebe cip 6­-8 MPix, ale firmware by dokazal fotku nainterpolovat na ­(dnesnym marketingom tak silno pozadovanych­) 20 MPix. A tak isto aj zoom ­- povedzme 4x opticky + 5x digitalny, a mydlova krabicka by hrdo na sebe mohla niest dnes tak velmi popularne napisy ­"20 MPix a 20x zoom­". A siroka verejnost by ju kupovala ako teple rozky, marketing by bol spokojny, a kazdy kto o foteni nieco vie by pouzival zoom len do 4x, vypol si interpolaciu a mal by ­(stale rovnako kvalitne­) fotky so skutocnymi 6­-8 MPix A vsetci by boli spokojni...
Odpovědět0  0
Choakinek (4686) | 18.5.201316:28
Super! Konec nesmyslných cvakátek. Teď ještě aby kromě vývoje fotoaparátů již jen s PASM režimy, zlepšili i kvalitu a světelnost objektivů a snížili pixelovou hustotu snímačů a kvalitní compact is back ;­-­).
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 18.5.201316:55
Tak já bych tam doplnil ­"za rozumnou cenu­", protože zrovna Olympus takové solidní kompakty má ­(XZ­-2 a XZ­-10­), ale nejsou to zrovna lidové záležitosti. Pokud jde o pixelovou hustotu, zde je to spíše o tom, zda vůbec bude nějaký výrobce takových senzorů.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 19.5.201310:43
No, ja by som bol predsa len opatrnejsi s tym slovnym spojenim ­"nesmyslných cvakátek­". Samozrejme suhlasim s tym ze ta kvalita vystupu z nich sa s kvalitou profizrkadloviek vobec neda zrovnavat, avsak aj taketo male cvakatka podla mna maju svoje miesto na trhu. Aspon u nas doma urcite ­- mame doma velke kvalitne ergonomicke fotaky, mame aj fotomobily, ale nedavno nam do kremikoveho neba odislo taketo male ­"cvakatko­" ­(Oly mju 840­) a je to citit. Velke fotaky sa nedaju nosit vsade, a ani najlepsi mobil sa ­(zatial­) svojou pohotovostou, kvalitou, moznostami a rychlostou ovladania nevyrovna ­"cvakatku­" s beznym 3­-5x ­(opticky zoom, poctivy xenonovy blesk, oneskorenie spuste, koliesko rezimov...­). Iste su na trhu uz hi­-end mobily ktore cvakatka uz v mnohych smeroch prekonavaju ­(Nokia 808, Samsung galaxy camera­) ale ich cena je este stale taka, ze je ovela ekonomickejsie kupit nejaky normalnejsi mobil a k tomu nejake ­"cvakatko­".
Odpovědět0  0
jaraba | 19.5.201311:32
Presne tak. Navyse fotomobilom sa neda robit dlha expozicia. Alebo uz niekto videl mobil so zavitom na stativ?
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 19.5.201316:09
Třeba již zmíněná Nokia 808 PureView podporuje tuším 2,7sekundovou expozici ­(což zhruba odpovídá těmto levným kompaktům, které obvykle končí na 2­-4 sekundách­) a závit na stativ se dá dokoupit za zhruba dvě stovky ­(takový nástevec se závitem, do kterého se ten mobil vloží­). Přímo závit na stativ jsem ale viděl snad jen na Sony Bloggie Touch, ale to není mobil, jen to má takový tvar.
Odpovědět0  0
M-M-X | 22.5.20130:11
A kompaktom sa snad da? :D Aj ked to teoreticky ma hranicu par sekund, bez S alebo M modu si ju sam nenastavis a mozes akurat dufat ze sa fotoaparat rozhodne tak ako by si chcel.
Odpovědět0  0
nephilim (906) | 19.5.201313:38
Přesně, ale to by byl návrat je kořenům a to by Olympus šel osamoceně proti proudu. Nejspíš na hodně dlouho. Pokud by se ale ukázalo, že to má úspěch, mohli by se přidat i ostatní a my bychom se tak dočkali renesance kvalitních kompaktů. Vždyť by stačilo vytáhnout deset let stará těla se slušnými světelnými objektivy a napasovat do nich moderní snímače, ovšem s rozlišením do 8MPix, s moderní elektronikou na zpracování obrazu. Jenomže to by se z kdysi tuctových kompaktů staly rázem kompakty konkurující tzv.profi třídě. Tahle myšlenka asi nemá šanci na úspěch a tak dál bude snem těch, kteří pamatují doby, kdy výrobci produkovali přístroje, které se právem daly nazvat fotoaparátem.
Uvidíme co se z toho vyvine. Nejspíš ale nic jiného, než že výrobci foťáků prostě stáhnou ocas mezi nohy a vyklidí pole snímačům v mobilech.
Odpovědět0  0
M-M-X | 22.5.20130:18
V CR takych ludi vela nie je, ale neverili by ste kolko ludi v zapadnej Europe si tie male kompakty stale kupuje s ocakavanim ze ked to na sebe ma logo Nikon­/Canon­/Olympus... tak to predsa je kvalitna znacka a musi to robit dobre fotky aj za €100... a vy ako zamestnanec danej firmy im ani nemozete povedat ze vsetky fotoaparaty v podobnej cenovej hladine vratane tych vasich stoja za hovno lebo by ste si odohnali zakaznikov.
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.