Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
5.1.2017, Milan Šurkala, aktualita
Panasonic představil nový CSC fotoaparát Lumix DMC-GH5. Novinka přináší nejen vylepšené možnosti focení, ale především se opět o něco více soustředí na video. Nově umí i 4K při 60 fps, je zde duální stabilizace obrazu a mnoho dalších novinek.
RiMr (756) | 5.4.201711:58
TO je prostě BÍDA!!!!!
Celý ten slavný AF u Panasonicu už roky přešlapuje na místě... Fakt špatný...
http:­/­/1url.cz­/QtVyw
Odpovědět0  0
RiMr (756) | 5.1.201716:02
...pro někoho jsou to čísla jak notebooku, pro jiného jsou to techn. parametry, tak už to bývá... :­)
U toho ostření ­- zajímalo by mě, jestli je k něčemu vyčítání dat pro DFD několik set snímků za vteřinu, při natáčení třeba 25p videa? Nepoužívá pak prostě ­"jen to co má­", tedy 25 fps?
Jsem moc zvědavý na roller shutter efekt, když berou video z celého čipu... Globální závěrku to asi nemá..
Dále mě zaujalo, že u Post Focusu používají H265 ale u videa nadále H264. Myslím, že je za tím ­(ne­)podpora H265 na stávajících drahých střižnách.
VLog za příplatek je napřesdržku, Sony ho má v ceně. No hlavně jsem moc zvědavý na DFD ve video režimu. 10bitový videovýstup na interní médium je majstrštyk, v budoucnu dokonce i s gamou.
Pro fotky ­(ale i na video­) by mě zajímalo, jestli umí ukládat na obě karty současně stejná data, snad jo.
Slíbený USB tethering super, hledáček s rekordním rozlišením ­- na ten jsem taky zvědavý. Leicu co to má taky jsem ještě nikde nepotkal, abych do toho kouknul.
I když se o tom nepíše, elektronickou závěrku má dá se předpokládat taky, proč by to neměla.
No a s největší pravděpodobností se jedná o další přístroj, pro který si člověk zaletí do Ameriky a ještě ušetří...
Odpovědět1  0
Choakinek (4686) | 5.1.201716:53
1­) Kdyby to mělo globální el. závěrku, mělo by to právě ten OPF snímač ;­-­). Nějaký shutter efekt je tedy jistý.

2­) Na hledáček jsem nějak zapomněl. Ano, ten je sice drobně, ale vylepšen praktickým směrem.

3­) Počet snímků videa je něco jiného, než počet snímků při vyčítání dat ze snímače při ostření. To je prostě systémová funkce ­(ostření­) vs. generování videa ­(obrazu­).
Odpovědět1  0
kolyy (362) | 5.1.201721:49
Vyčítanie senzoru je veľmi rýchle, je to vidieť už z toho, že to zvláda 4K­/60p z celej šírky senzoru ­(t.j. max cca 17ms pre 16:9 výrez­). Takže rolling shutter efekt bude veľmi dobre potlačený. Tipujem, že ide o rovnaký alebo veľmi príbuzný senzor k tomu z E­-M1 II, a ten vieme, že dokáže 60fps v 12bit rawe. Už to dáva v tejto chvíli na trhu foťákov unikátny prístroj pre video, keďže Olympus plné možnosti senzoru pre video nevyužil.

Keď sa k tomu pridá 4K 10bit, 1080p­/180fps, neobmedzené nahrávanie, veľmi účinná stabilizácia v tele, viac ako plná výbava vstupov a výstupov, špičková ergonómia, vysoká odolnosť tela vrátane mrazu, tak cena asi vyzerá pre video nadšencov a profíkov odôvodnene. Asi jediná otazka je akurát autofokus vo videu.

Pre mňa, hoci rád nejaké to video natočím, to však ide pomimo, lebo určite by som toľko za foťák nedal, ak by mi nepriniesol zásadný prelom pre fotenie, nielen pre video. Bohužiaľ Panasonic ani Olympus nepriniesli v tejto generácii veci, ktoré by som najviac uvítal, a to je zlepšenie na vysokom ISO, ale najmä nižšie základné ISO a 14bit raw ­(inak povedané dynamický rozsah na úrovni väčších snímačov­).

Odpovědět1  0
Choakinek (4686) | 5.1.20172:42
A co OPF snímač? Nic. Je to jak číst parametry např. notebooku, jen se zvětšují cifry, ty časové zas zmenšují. Výjimkou je pak ostření, kde to je podstatné a tohle už nejspíš definitivně dožene DSLR ­(myslím v průběžném ostření­). Jestli použili ten 20 Mpx snímač z GX8, tak ten v horších světelných podmínkách docela funí. Toto pro ­"profi­" kategorii?
Odpovědět1  2
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.