Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
17.6.2013, Milan Šurkala, aktualita
Společnost Pentax uvedla na trh dvě nové zrcadlovky K-50 a K-500. Nahrazují starší model K-30. Mají 16MPx APS-C CMOS snímač a výkonnější model K-50 nabídne opět i voděodolnost. K dispozici budou i inovované setové objektivy.
MilanDQ | 17.6.20139:25
Zdravim, chcel by som sa spytat, ci budete robit aj test K­-50? Tych testov strojov od Pentaxu je tu naozaj malo. Vzhladom k slusnej kvalite za velmi slusnu cenu sa mi to zda trochu nefer voci tej znacke. K tym bateriam... Bude mozne pouzit akumulator alebo 4 AA baterie. Bude na rozhodnuti fotografa co vlozi do bateriovej sachty. Je univerzalna. ­(akumulator priamo, 4xAA s pouzitim adaptera)
Odpovědět0  0
karves. | 17.6.20139:56
Tady dělali posledni recenzi na pentax v roce 2009.....
Odpovědět0  0
klokanicek (33) | 17.6.201310:26
JJ, to je pravda, zde ­(a nejen zde­) se záměrně zn. Pentax opomíjí, bohužel reklamní kampaně Nikonu a Canonu jsou neúprosné, jen jsem čekal že digimanie se nenechá ovlivnit, bohužel.
Odpovědět0  0
Sakini (772) | 17.6.201310:52
Jestli ono to taky nebude prakticky neexistující podporou a nulovým marketingem českého Pentaxu ­- oni si prakticky jen tak sedí někde bokem se svými Pentaxy, a kdo má zájem ten si musí najit cestu sám. Že je tahle značka leckde div ne sprosté slovo je taky pravda, ale určitě to není jednostranné. A tyhle ­"nové modely­" upřímně řečeno vzrušení nevyvolají, to je div ne ­"Canon style­" inovace. Velká show se pro tentokrát nekoná. Aspoň že Pentaxy mají svou určitou úroveň.
Odpovědět0  0
JonSnih (371) | 17.6.201312:22
Po K­-30 jsem slintal už loni, ale ta pravá zábava začíná s pevnými Limited objektivy. Škoda že Pentax odmítá poslat na recenzi svoje špičkové produkty ­- a oni přece vědí, že mají výborná těla. Nebo ne? ­(heh)
Odpovědět0  0
Iudex (1059) | 17.6.201312:34
Pentax má taktiku zásadnej obmeny každú druhú generáciu, viď minimálne rozdiely medzi K­-x a K­-r a potom obrovský skok ku K­-30 a teraz zase len detaily, obdobne je to aj o radu vyššie pri K­-5 ­(K­-5 II­).
Treba ale povedať, že K­-50 i K­-500 sú vo svojej triede bezkonkurenčná kúpa a cenovo porovnateľné Canony a Nikony ponúkajú o hodne slabšie stroje.
Odpovědět0  0
Sakini (772) | 17.6.201312:53
Tak o tom v současnosti žádná...
Odpovědět0  0
nephilim (906) | 17.6.201312:20
Buďme poctiví a uvědomme si, že pokud distributor nenabídne foťák Digimánii k otestování, tak Digimánie nemá podle čeho udělat recenzi. Leda by se někdo z majitelů obětoval a zapůjčil k testu svého Pentaxe. Asi nikdo není tak naivní, aby se domníval, že Digimánie všechny recenzované foťáky kupuje.
Odpovědět0  0
MilanDQ | 17.6.201313:01
Ked poctivi tak poctivi. Uvedomme si aj to, ze Digimanie ma velmi dobre meno a nebol by pre nu problem poziadat dakeho lokalneho predajcu o zapozicanie fotaku na ucely testu. Samozrejme vratit v povodnom stave a niest plnu zodpovednost za pripadne poskodenie. Ale na to predsa existuju poistky.... Mylim sa v niecom? Bohuzial, mam taky pocit, ze mlcanie autora smeruje k tomu, ze sa ziadny test konat nebude..... Ale ked sa spytate majitela stranky ­"pre koho robi obsah?­" tak odpoved je samozrejma. ­"No predsa pre ludi­" Ale ked ludia chcu aspon obcas test Pentaxu, tak odpoved je ­"sr.....na ludi­" Samozrejme zabalene v pozlatke. Poprosim autora o vyjadrenie sa k tejto teme. V com je problem netestovania Pentax­-u a aj Ricoh­-u? Nech sme v obraze. ;­-­)
Odpovědět0  0
NaNooG | 17.6.201316:36
Pan Šurkala už to tu psal několikrát, vlastně se to objevuje pod každým článkem o pentaxu a i v plno jiných. Sám říkal, že jim zastoupení pentaxu nic nepůjčí, a že to není jen problém u nás, ale že pentax nepůjčuje recenzentům ani v zahraničí, proto i světových recenzí není zrovna moc. Ano, asi by mohl obcházet obchody a prosit ať mu něco půjčí, ale zkuste si to sám a uvidíte, že to jen tak nejde... a taky si myslím, že na to ani nemá čas, mám takový pocit, že je tu pan Šurkala na celou digimanii sám... což je velká škoda, protože recenze tohodle serveru jsou nejlepší, jaké se u nás vyskytují, a modely pentaxu by mě taky zajímaly...
Odpovědět0  0
MilanDQ | 17.6.201316:50
Ano, mozno mate pravdu. Ale relevantnu odpoved nam moze dat len pan Surkala. Mat obchod s foto, tak by som mu to sam rad poskytol. Bud zadarmo, alebo reciprocne za zmienku o firme odkial bol fotak pozicany. Svet nie je az tak komplikovany ako sa zda. Ale ludia.....to je ina kava. Ved nakoniec, moze sa tu na tomto mieste urobit maly experiment. Ak ma niekto z pritomnych citatelov obchod s foto a bol by ochotny dohodnut sa s panom Surkalom na pravidelnom zapoziciavani techniky na ucely testu, nech to tu da vediet. Ved kvalitnu uroven tychto stranok mozu pomahat udrziavat aj jej citatelia. A ze su tieto stranky naozaj kvalitne, o tom vari netreba debatovat. ;­-­)
Odpovědět0  0
renx | 17.6.201318:46
Kdo má obchod s foto, tak rozhodně nemá zájem na propagaci Pentaxu. Protože kdo si jednou koupí Pentax, už si nebude kupovat skla a další komponenty do Canonu a z »náhradních dílů« prodejci žijí především. Pro prodejce je ideální co nejmenší portfolio značek pro co největší množství produktů. Od vás pan Šurkala čeká akorát abyste na jeho stránky chodili a pokud možno klikli na nějakou tu reklamu, ostatní je podružné... ;­-)
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6630) | 20.6.201322:24
Už jsem to tu zmiňoval několikrát. Standardními cestami, kterými probíhají zápůjčky, nejsou fotoaparáty Pentax pro recenzi zatím k dispozici. A k otázce jsem nevyjádřil proto, že jsem měl teď pár dní dovolenou... není třeba z každého detailu hned vytvářet konspirační teorie.
Odpovědět0  0
MilanDQ | 21.6.20136:57
Vdaka za odpoved. Tak trochu som v tu dovolenku dufal. Neodpovedanie v diskusii nie je Vas styl. Ale k podstate... To, ze standardnou cestou nie su fotaky k dispozicii predsa nie je dovod na nerobenie recenzii. Existuju aj nestandardne cesty.... Len jeden priklad, http:­/­/digineff.cz­/clanek­/pentax­/pentax­-mx­-1 Rozsahom a ani kvalitou spracovania sa ta recenzia na tie Vase nechyta. Podstatne je ale to, ze ten fotak ziskal a nieco o nom napisal. Ked to dokazal Neff, tak preco nie Vy?????? Ako citatela ma cesty ziskania materialu nezaujimaju. ­(a uz vobec nie tie oficialne­) Cele sa mi to zda divne....
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6630) | 21.6.201314:57
Se mnou to neřešte, zapůjčování není v mé kompetenci.
Odpovědět0  0
MilanDQ | 23.6.20139:24
A toto je co za odpoved?! S kym to mame riesit ak nie s Vami? To, ze za to nie ste zodpovedny este neznamena, ze to nemozete posunut tomu ­"zodpovednemu­". To neznamena ze ­"zodpovedny­" sa tu k tomu nemoze vyjadrit. Zametene pod koberec a dovi..... Aspon tak mi to pripada. Odpovede od ­"zodpovedneho­" sa zrejme nedockame. :­-(
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6630) | 23.6.201310:35
Nemůžu to tu s Vámi do detailu probírat, ale žádný z zapůjčovatelů prostě zatím nemá Pentax k dispozici. Není to zas tak jednoduché, jak to vypadá.
Odpovědět0  0
MilanDQ | 23.6.201312:07
Nechcel som tomu prispevku o poslednej recenzii Pentaxu z roku 2009 verit. Dal som si tu namahu a ono to je pravda. Poslednu recenziu Pentaxu ste robil 9.7. 2009 na X70­-ku! Takze odvtedy ti vasi ­"zapujcovatele­" nemali u seba ziadny Pentax?! To je viac ako tazko uveritelne! To skor uverim tomu, ze konkurencia redakcii plati za to, aby ste recenzie o Pentaxe zamerne nerobili. Takze chudacikovia 4 roky nemali Pentax..... No tak zmente zapujcovatele za takych, ktori tie Pentaxy bezne maju. O komplikovanosti sveta mi pisat nemusite. Vsetko sa da, ked sa chce..... 4 roky su viac ako jasny priklad toho, ze sa nechce. Keby ste tie recenzie flakali, kaslal by som na to. Ale robite ich naozaj vyborne. Preto mi chybaju kvalitne recenzie na posledne Pentaxy. Spytajte sa Neffa kto mu pozical tu MX­-1. Mozno pozicia aj vasej redakcii.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 23.6.201313:13
Je to mozno viac ako jasny priklad, ale podla mna to rozhodne este ani zdaleka nie je jasny dokaz :­) Ohladom Neffa: Recenziu pisal v spolupraci s casopisom ­"Československá fotografie­", je kludne mozne ze do redakcie jeden proste kupili ­(napriklad­).
Odpovědět0  0
MilanDQ | 23.6.201313:25
To uznavam. Samozrejme to moze byt aj tak, pripadne jedna z moznosti. Pre mna ako citatela je ale podstatne to, ze ked sa chce, tak sa da. Ale tu sa z akehosi zahadneho dovodu neda­/nechce. 4 roky su na povazenie objektivity vyhovoriek ­"preco nie­"
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6630) | 23.6.201313:29
Už nevím, co Vám na to odpovědět, aniž bych probíral interní záležitosti ohledně zápůjček fotoaparátů. Za současného stavu prostě Pentax k testu sehnat patrně nelze. A nehledejte v tom žádnou konspiraci.
Odpovědět0  0
MilanDQ | 23.6.201315:28
Cenim si Vas postoj aj diskusiu, ale Vy predsa nemusite nic vysvetlovat. Citujem: ­"Se mnou to neřešte, zapůjčování není v mé kompetenci.­" K tomu sa ma predsa vyjadrit ten v koho je to kompetencii. Je mi jasne ze ked Vam ­"kompetentny­" ten fotak nedoda, tak nemozete urobit recenziu. Ale 4!!!! roky bez Pentaxu len tak niekto neobkeca. No a potom ze nebud konspirator... ;­-­)
Odpovědět0  0
Karel Polívka (240) | 24.6.201319:59
Předně mi není jasné, na základě čeho si od nás něco vynucujete takovým způsobem, jaký předvádíte v této diskuzi. Má snad někdo z nás vůči Vaší osobě nějaké závazky, které bychom neplnili, na základě čehož nás pomalu napadáte jen proto, že tu nejsou testovány takové produkty, jaké zrovna Vás zajímají?

1. Nikdo z výrobců, distributorů nebo e­-shopů nemá povinnost nám cokoli půjčovat a naše redakce nemá povinnost cokoli recenzovat. Probíhá to na základě dobré vůle a zájmu obou stran. Představa, že každá firma musí mít zájem o kvalitní recenzi ve známém magazínu, je utopie.

2. Naše redakce nemá povinnost starat se o propagaci produktů od všech výrobců na našem trhu ­(Irving to zde v diskuzi celkem vystihl ­- všude je to samý Canon, Nikon, Olympus, Panasonic, Fujifilm, ale Pentax se propagaci svých produktů v ČR nevěnuje, v důsledku čehož o ně spotřebitelé a ani redakce nemají zájem ­- a když už redakce zájem projeví, stejně to nic moc neznamená­).

3. Máme větší zájem o recenze produktů, o které je pokud možno co největší zájem ze strany spotřebitelů, což zrovna fotoaparáty Pentax nejsou, čímž se vracíme k předchozímu bodu.

4. Jelikož není v našich časových možnostech recenzovat všechny zajímavé produkty na trhu, je třeba dělat při výběru produktů na testy selekci, čímž se opět vracíme k předchozím bodům.

Chcete, aby bylo na českých webech o Pentaxu nebo o produktech jiného výrobce více informací, testů apod.? Máte možnost tomu pomoci ­- nabídněte subjektu, který má na starosti dodávky produktů Pentax ­(či jiné značky­) pro ČR, své služby a udělejte něco s tím, aby měli o ně spotřebitelé větší zájem a aby měly redakce českých magazínů možnost je recenzovat, aniž by musely tyto produkty shánět složitěji, než jak je zvykem u produktů od jiných výrobců.
Odpovědět0  0
MilanDQ | 24.6.201320:56
Dakujem za odpoved. Myslim si, ze viac nie je co dodat. Biznis je biznis.....strucne povedane. :­-(
Odpovědět0  0
karves. | 24.6.201322:46
Dobrý den,jaké vnucování,jen jsme chtěli trochu spravedlnosti! Ale té se nedočkáme.Naštěstí jsou i jiné stránky. Klidně si tu reklamujte canikon :­-)
Odpovědět0  0
MilanDQ | 25.6.20137:19
Ono cela ta odpoved bol taky odpal do p­-cka a hranie sa na nepochopenie otazky.

"Neco si vynucujete­"....ono sa to stava ked clovek na jednoduchu otazku dostava vyhybave a slabe odpovede.
Nie som 5 rocny chlapec, ktory sa da odbit nelogickou odpovedou.
Chcel som len strucnu a jasnu odpoved na to, preco sa u vas Pentax netestoval uz 4 roky.
Tie vyhybave odpovede ma akurat tak vyhecovali a zvysili snahu sa to dozvediet.
Ak s tym mate problem, odpovedajte priamo na prvy krat, nikto vas potom nebude otravovat.
(aj tvrda odpoved sa da napisat slusne a pochopitelne na prvy krat­)

K Vasim bodom:
1­- Nikde netvrdim ze to tak musi byt. Pytal som sa preco tomu tak nie je, kde to viazne, ci u vas, ci u ­"zapujcovatelu­".....a dostat odpoved ani za boha.
2­- Hura! Naznak odpovede.
3­- Nesuhlasim. Recenzie robite aj na drahe kusky, o ktore urcite nie je velky spotrebitelsky zaujem. A to nie len tu, ale aj v sekcii hardware. Alebo mi chcete povedat, ze napr. Eizo monitory sa predavaju ako rohliky? V tej cenovej hladine asi tazko....Vas argument ste si sami popreli.
4­- Odporujete si. V bode 3 sa ohanate co najvacsim zaujmom zo strany spotrebitelov a v bode 4 su to odrazu zaujimave produkty na trhu. Trochu schyza, nie? ;­-­) Ked sme uz pri tom, Pentaxy su zaujimavym produktom, to nevyvratite.

Bod 2 spolu so zaverom Vasej odpovede sa da povazovat za jednu ucelenejsiu odpoved.

Keby ste citali moje odpovede, videli by ste, ze som si dal namahu napisat aj to CZ a aj do SK zastupenia Pentaxu.
Ci sa dockame odpovede je vo hviezdach.
Ale ak nie, nemienim s tym prestat a spytam sa priamo tu kde zijem...daleko.
Dam vediet ako to dopadlo.
Odpovědět0  0
MilanDQ | 28.6.20138:16
Tu je odpoved zo Slovenskeho Pentaxu. ­"Vážený pán Milan,

pre veľmi zlé skúseností so zapožičiavaním fototechniky najrôznejším novinárskym ­"odborníkom­" na fototechniku a recenzistom, kedy sa nám povracali hrubo poškodené a niekedy aj nepovracali prístroje aj za veľmi vysoké nákupné ceny, sme už asi pred rokom a pol definitívne tento ­"šport­" zrušili a zakázali našim obchodníkom.

Žiaľ, aj pre Vašu žiadosť platí toto nariadenie.

S úctou

EXAPRO Slovakia spol. s r.o.
Stanislav Kasinec
generálny riaditeľ spoločnosti
PENTAX Slovensko ­"

Ak bude odpoved z Ceskeho Pentaxu podobna, tak mate ospravedlnen 1,5 roku dozadu.
Co s tymi 2,5 rokmi predtym?
Vtedy
Odpovědět0  0
j.daniels (758) | 17.6.201316:28
naprostý souhlas kdyby někdo chtěl a tlačil tak by to asi šlo .....ale chtít ­(nechtit ­) otom to asi je .
Odpovědět0  0
Irving | 17.6.201316:47
Na druhou stranu proc by mel? Je snad v zajmu Pentaxu aby sve produkty propagoval a pujcoval na recenze. Pokud veri, ze dela dobre fotaky ­(coz asi dela­), tak by z toho nemel mit zadne obavy. Vsechny ostatni firmy sve produkty pujcuji co to jde, snazi se je propagovat a dostat povedomi o nich mezi lidi, jenom Pentax na to kasle. Pak se ale nesmi divit, ze je kupuje tak malo lidi. Ja bych si taky nekoupil fotak za 15 000,­- na ktery nejsou zadne recenze... Tyhle stesky spise zasilejte na PR oddeleni Pentaxu, to je jejich spravny adresat.
Odpovědět0  0
MilanDQ | 17.6.201316:57
Trochu nesuhlasim. Keby som ja chcel urobit test na nieco, o com som presvedceny ze je kvalitne, cenovo velmi prijatelne, ludmi ziadane......Tak verte tomu, ze neexistuje nieco ako nezaujem firmy o recenzie. Tu recenziu by som urobil a fotak si dokazal zabezpecit. S tak dobrym menom ako ma Digimanie a aj pan Surkala osobne, by som s tym nemal problem. To je fakt, nie iluzia. Kto chce najde sposob, kto nie najde dovod......
Odpovědět0  0
Jirka X (86) | 17.6.201317:25
To je takový problém se na pentax.cz zeptat kde je pravda? A dostanete zároveň odpověď i na Ricoh, který se zde v testech v posledních letech také nevyskytuje.
Odpovědět0  0
MilanDQ | 17.6.201317:53
Otazku do Pentaxu som poslal, mozno sa dockame odpovede. Mozno dokonca priamo tu v diskusii.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 18.6.201314:35
Otazkou zostava ci sa zastupenie pentaxu vobec bude ochotne bavit s nami ako ­"obycajnymi smrtelnikmi­" a ci sa dockame aj niecoho ineho nez len nejakych standartnych predpripravenych odpovedi.
Odpovědět0  0
karves. | 19.6.20138:12
Snad jo, už pár majitelů pentaxu ­(pentaxfriends.eu­) jim psalo a odpovědi se dočkali. Uvidíme jestli se nám ozve MilanDQ.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 19.6.20138:43
A aku odpoved dostali ?
Odpovědět0  0
karves. | 20.6.201316:37
ptali se na něco jiného.....ale jestli si dobře pamatuji tak max do týdne dostalii odpověd.
Odpovědět0  0
MilanDQ | 19.6.20139:56
Odpoved zatial ziadna. Dam im este chvilu cas, ale ak sa neozvu, tak napisem na Slovenske zastupenie Pentaxu.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.