Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Apple iPhone SE: kompaktní silák

9.5.2017, Milan Šurkala, recenze
Dalším redakčním testem projde jeden z nejmenších smartphonů dneška, Apple iPhone SE. Ten má 12MPx fotoaparát, který v některých aplikacích umí i fotit do RAWu. Nechybí podpora 4K videa a nadprůměrných zpomalených videosekvencí.
Dále se podíváme na pár snímků, které byly vyfoceny do RAWu přes aplikaci Adobe Lightroom. Níže uvedené snímky byly převedeny v počítači přes Camera Raw s výchozím nastavením a úpravami, které do RAWu zapsala aplikace Lightroom. K dispozici bude i čistý RAW, takže si můžete všechny "slidery" vyrovnat a zjistit, jaký je skutečný obraz.




expoziční čas 1/1600 s, clona F2,2, citlivost ISO 25, ohnisko 29 mm, klikněte pro zvětšení



Je vidět, že s vykreslením tenkých větví a stromů má objektiv docela problém, naopak budovy jsou detailní dost a z RAWu dokážete vytáhnout lepší kresbu.




expoziční čas 1/35 s, clona F2,2, citlivost ISO 50, ohnisko 29 mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Slušný výsledek. Opět sice nevidíme řezavou ostrost, detaily jsou ale ve většině plochy dobré. Samozřejmostí je RAW ke stažení.




expoziční čas 1/50 s, clona F2,2, citlivost ISO 25, ohnisko 29 mm, korekce +0,9 EV, klikněte pro zvětšení



Umístění objektivu v rohu může způsobit, že si budete stínit prstem a v rohu se objeví váš rozmazaný prst. RAW ukazuje, že lze zachránit některé ztracené větvičky.




expoziční čas 1/35 s, clona F2,2, citlivost ISO 100, ohnisko 29 mm, korekce +0,2 EV, klikněte pro zvětšení



Jasový šum je už docela vidět, nicméně kvalita je dostatečná a v rozumných rozlišeních nelze mít větších námitek. Můžete se podívat i na RAW.




expoziční čas 1/1500 s, clona F2,2, citlivost ISO 25, ohnisko 29 mm, korekce +0,7 EV, klikněte pro zvětšení



Velmi dobrý výsledek, hodně slušné detaily. RAW umožní ze stínů vytáhnout více kresby. Objeví se sice trochu šumu, ale i tak je to dost slušné.




expoziční čas 1/1900 s, clona F2,2, citlivost ISO 25, ohnisko 29 mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Tohle byla dynamicky hodně náročná scéna. Zde by se zapotila i zrcadlovka, natož telefon. Přepal v obloze stáhnete v RAWu docela slušně, nicméně stíny budou po prosvětlení trpět na slabší saturaci barev a v méně výrazných plochách se už v podstatě můžete rozloučit s jakýmikoli detaily. V těchto podmínkách to čip prostě nevykreslí.




expoziční čas 1/750 s, clona F2,2, citlivost ISO 25, ohnisko 29 mm, klikněte pro zvětšení



Celoplošně slušné detaily, kresba je však trochu mléčná (chybí výraznější detailkontrast). Opět se můžete podívat na RAW snímek.




expoziční čas 1/17 s, clona F2,2, citlivost ISO 400, ohnisko 29 mm, klikněte pro zvětšení



Citlivost ISO 400 je na telefon docela silná káva a šumu je skutečně dost. V RAWu vytáhnete docela dost z přepalů, ve stínech ale musíte počítat se šumem. Pokud nebudete potřebovat vysoká rozlišení, tak např. v 1 megapixelu pro sociální sítě bude snímek vypadat i takhle fantasticky. Zejména pokud si s tím RAWem trochu pohrajete.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.