Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Apple iPhone SE: kompaktní silák

9.5.2017, Milan Šurkala, recenze
Dalším redakčním testem projde jeden z nejmenších smartphonů dneška, Apple iPhone SE. Ten má 12MPx fotoaparát, který v některých aplikacích umí i fotit do RAWu. Nechybí podpora 4K videa a nadprůměrných zpomalených videosekvencí.
Apple iPhone je dnes víceméně synonymem pro mobilní fotografii a dnešní test se podíval, zda k tomu jsou pádné důvody nebo nikoli. Otestovali jsme iPhone SE, což je maličký 4" telefon s 12MPx fotoaparátem vzadu a 1,2MPx kamerkou vpředu. Je nutno říci, že ta přední není skutečně žádný zázrak a proti dnešní konkurenci neobstojí. Telefon je vhodný pro ty, kteří nemají rádi velké placky dnešní doby (5" a více) a přitom chtějí solidní výkon. Vždyť uvnitř jsou "střeva" z iPhone 6S. A je nutno uznat, že rychlost telefonu je skutečně dosti příjemná.

Co se týče fotoaparátu, je to prostě typický Apple. Jako většina produktů, i zde je patrné, že základním heslem Applu je to, že vše ví lépe než u uživatel. Tohle přetrvává od Jobse pořád. Ono to někdy není vůbec na škodu, spousta věcí prostě krásně funguje, není třeba se v tom vrtat. Jak stárnu (a to jsem pořád ještě velmi mladý), už se mi tento přístup začíná více zamlouvat. Nicméně u funkce fotoaparátu je toto poněkud neadekvátní. Tohle je přeci jen kreativní nástroj a v aplikaci si nejenže nenastavíte třeba expoziční čas, což by se ještě dalo pochopit, ono se ale nedá sáhnout ani na ISO citlivost nebo vyvážení bílé! Čekat manuální ostření by byla naprostá naivita. Prostě nic. Jste naprosto vydáni na pospas automatice, můžete akorát zapnout blesk, HDR, korekci expozice a pár dalších detailů.





Pokud tedy z fotoaparátu budete chtít dostat více, bude nutné nainstalovat jiné aplikace jako např. Adobe Lightroom Mobile. To už dostanete nastavení ISO citlivosti, expozičního času, manuální ostření a další. Mimo jiné je pak podporován i RAW. Nicméně pojďme k oficiální aplikaci. I když neumožňuje nic nastavit, je nutno říci, že automatika nepracuje zrovna špatně, HDR režim je vynikající a totéž platí i o panoramatech. Apple vám sice nedovolí na nic moc sáhnout, ale to, co automaticky zvládá, zvládá obvykle dost slušně.

Kvalita snímků je akceptovatelná. Na nedávno testované 13MPx Xiaomi Mi 4C to nemá, tam byl objektiv ostřejší a zpracování obrazu více doostřovalo. Tady je patrné spíše větší rozmývání v hladkých plochách a třepení hran. RAW v tomto nabídne o něco lepší kresbu (v trávě a stromech toho ale objektiv moc nevykreslí) a především mnohem lepší dynamický rozsah ve světlech. V protisvětle vzniká jeden silný, ale plošně maličký odlesk, který se dá snadno uklidit či zamaskovat v editoru. Je zde ale jeden rozsah úhlů, kdy objektiv vytváří silný světelný závoj.

Pokud jde o video, to je za dobrého světla dost kvalitní. Full HD má lehce užší úhel záběru, hlavní výhodou je ale fantastická elektronická stabilizace. Ve 4K režimu už dostane širší úhel záběru a jste bez této stabilizace. Potěší solidní zpomalené videosekvence ve Full HD při 120 fps a HD při 240 fps. Jsou dokonce i se zvukem. Jen škoda, že nelze udržet expozici při přeostřování (expozice se nastaví podle nového AF bodu, což často znamená skok v jasu). Přepínání rozlišení v hlavním menu telefonu je naprosto nepochopitelný ergonomický přešlap.

I když má iPhone SE jen maličkou 1642mAh baterii, výdrž při běžném nenáročném používání (internet, čtečka knih,...) je překvapivě dobrá. Je až neuvěřitelné, jak dlouho dokáže s tak malou baterií vydržet. Přesný opak ale platí pro funkci fotoaparátu a kamery. Tady telefon žere elektřinu po kilech a celodenní focení nezvládne ani náhodou (normální dvouhodinová procházka sežere téměř polovinu baterky). Jako náhrada fotoaparátu jedině s powerbankou v záloze.

Ve výsledku tak s iPhonem SE můžete pořizovat vskutku pěkné fotografie a video. Je ale potřeba dobré světlo a ideálně jinou než oficiální aplikaci, která vám dovolí si hrát s expozicí a případně umožní i focení do RAWu. Je zde totiž spousta "applovin", které mohou kreativnějším lidem vadit a omezovat je. Pokud jde o fotografie, stejně dobře, ne-li lépe fotící přístroje seženete i za výrazně nižší částky, nicméně ve videu je na tom iPhone SE stále dosti slušně.

Zajímavá je cenová politika. I když v oficiálním obchodu Applu nejsou ceny zrovna nízké, běžná cena začíná (i u Premium Resellerů) už na 10 tisících za 16GB verzi. Pro focení bych bral ale minimálně 32GB verzi za 11 tisíc (nelze totiž použít paměťové karty). Chcete-li malý telefon jinde, v nabídce je tak akorát Sony Xperia X Compact za podobné ceny. Z tohoto pohledu tak iPhone SE potěší i příznivým poměrem ceny a výkonu (a to nejen v rámci produktů Apple!)


Smartphone je vhodný pro:


1. Všechny, kteří chtějí malý, ale zároveň výkonný telefon
2. Natáčení kvalitních zpomalených videosekvencí
3. Natáčení velmi stabilního Full HD videa
4. Běžné focení a fotografie v protisvětle


Plusy


+ Jde o téměř jediný malý a přitom výkonný telefon na trhu
+ Velmi kvalitní video
(zejména Full HD se stabilizací)
+ Nadprůměrné zpomalené video
+ Výborný HDR režim

+ Nadprůměrný výkon telefonu
+ Podpora RAW v aplikacích jiných výrobců
+ Velmi slušný režim panoramat


Minusy


- Příliš složité přepínání rozlišení videa v hlavním menu telefonu
- Oficiální aplikace neumožňuje nastavit takřka vůbec nic
- Velmi vysoká spotřeba funkce fotoaparátu a kamery
- Podprůměrná přední kamerka


Cena v době testování: cca 10 000 Kč s DPH (SE 16GB), 11 000 Kč s DPH (SE 32GB), 12 500 Kč s DPH (SE 64GB) a 14 000 Kč s DPH (SE 128 GB)



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.