Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Apple iPhone SE: kompaktní silák

9.5.2017, Milan Šurkala, recenze
Dalším redakčním testem projde jeden z nejmenších smartphonů dneška, Apple iPhone SE. Ten má 12MPx fotoaparát, který v některých aplikacích umí i fotit do RAWu. Nechybí podpora 4K videa a nadprůměrných zpomalených videosekvencí.

Autofokus, ostření


S ostřením budeme docela rychle hotovi. Je zde automatika, která ani neukazuje kam ostří. S tímto se u telefonu budete setkávat velmi často, neboť přístup Applu je typický v tom, že uživatele neobtěžuje s tím, jak co funguje, prostě něco udělá. Místo zaostření je vybíráno poměrně dobře, k dispozici je také velmi rychlá a dobře fungující detekce tváří. Pokud chcete, máte naštěstí možnost polohovat ostřící bod.

Stinnou stránkou je to, že nelze měnit měření expozice a to je striktně svázáno s vybraným ostřícím bodem (delším podržením aktivujete akorát AF/AE lock). Tato vazba je ale až příliš silná a klikání po displeji do různých míst dokáže totálně změnit jas snímku. Chtělo by to nějaké "celoplošnější" měření. Tohle je až moc bodové a moc citlivé.

Ve výchozí aplikaci tedy není umožněno prakticky vůbec nic. Konči to tak akorát tím dotykem a výběrem AF bodu, toť vše. Na manuální ostření také zapomeňte, nicméně pokud využijete aplikace jiných výrobců (v recenzi jsem hodně používal Adobe Lightroom Mobile), tak se k manuálnímu zaostření přeci jen dostanete. Minimální ostřící vzdálenost se pohybuje zhruba okolo 8 centimetrů, což při 29mm ohniskové vzdálenosti neznamená zrovna nějak dobré makro. Maximální zvětšení dosahuje hodnoty jen 0,39×. Poněvadž objektiv je na horní straně přístroje, při focení makra a malých objektů na zemi budete často nad objektem, což nevypadá dobře. Řešení je ale velmi snadné, prostě otočíte telefon tak, aby čočka byla u země a navíc pak máte velmi snadno na dosah tlačítka hlasitosti, která fungují jako spoušť.

Telefon slibuje fázové ostření, se všemi prodlevami ale nečekejte úplně okamžité focení. Přesto je hodně rychlé a snímek je vyfocen za zhruba 0,3-0,35 sekundy od dotyku spouště. Při focení za špatného světla si raději vyberte nějakou aspoň trochu kontrastnější hranu a chytne se. Stejně jako většina telefonů, ani iPhone SE uživatele neinformuje o tom, zda bylo nebo nebylo správně zaostřeno.




expoziční čas 1/33 s, clona F2,2, citlivost ISO 125, ohnisko 29 mm, korekce +0,5 EV, klikněte pro zvětšení



Zde vidíte, že zvětšení není moc velké a nelze čekat nějak nadprůměrné schopnosti makra.


Nastavení expozice, automatika


Také u expozice razí Apple filozofii toho, že se fotograf nemá o nic starat a vše vyřeší za něj. K dispozici je tak jen korekce expozice, kterou vyvoláte tím, zda od ostřícího bodu táhnete prstem nahoru nebo dolů. To je velmi rychlé a pohodlné řešení. Nicméně tím také veškeré možnosti nastavení expozice v aplikaci od Applu končí. Nejenže nenastavíte styl měření expozice, ale nesáhnete si dokonce ani na ISO citlivost a pak už vůbec nepřekvapí ani to, že byste snad mohli nastavit expoziční čas. Nemůžete.

Nicméně, již zmíněný Adobe Lightroom Mobile dovoluje nastavit citlivosti od ISO 25 do ISO 1600. U expozičních časů je to pak od 1/4 sekundy do 1/10000 sekundy (v automatice od 1/3 sekundy). Aplikace Applu pak automaticky volí rozsah od 1/17 sekundy. Minimem, které jsem zaznamenal, bylo 1/15000 sekundy. Clona je pevná, není zde totiž ani irisová clona ani ND filtr, to je ale u smartphonů naprosto běžné.


Videosekvence


Jednou z velkých pozitiv iPhonu SE jsou jednoznačně videosekvence. Maximem je zde UHD 4K video (3840×2160 pixelů) při 30 snímcích za sekundu. Pokud je scéna složitější, dokáže podat opravdu velmi hezké detaily, nicméně u jednolitějších ploch je obraz trochu rozmytý.




Full HD video, klikněte pro zvětšení



V případě Full HD videa (1920×1080 pixelů) se můžete těšit i na 60 snímků za sekundu a tady vám patrně spadne čelist. Detailů je opravdu hodně a díky elektronické stabilizaci je obraz neuvěřitelně stabilní. Pochopitelně, stabilizace musí odněkud čerpat data pro svou práci, a tak počítejte s lehce užším úhlem záběru než v případě 4K videa. Stinnou stránkou u videa je již zmiňovaná přílišná citlivost na ostřící bod, takže při panningu se jas videa může opravdu velmi výrazně změnit, pokud náhodou zamíříte na něco tmavšího nebo světlejšího. Problém je to i při přeostřování, kdy vedle focus breathingu musíte počítat s tím, že se může znatelně změnit jas snímku. Fixaci expozice provede dlouhým dotykem na displeji, nicméně to zamkne i ostření. Nelze tedy zachovat jas a přeostřovat. Buď obojí nebo ani jedno.



Ukázky videosekvencí pořízených telefonem Apple iPhone SE.



iPhony jsou ale velmi dobře známé také svými zpomalenými videosekvencemi. Ve Full HD rozlišení se tak můžete těšit na 120fps video, v HD rozlišení (1280×720 pixelů) dokonce na 240 fps. Tímto patří k tomu nejlepšímu mezi telefony do doby, než se ve větším začnou prodávat 1000fps smartphony. U slow-motion videa jde v podstatě o klasické video, takže se vám uloží v plné rychlosti do telefonu, a to včetně zvuku. Paráda. Pokud jde o kvalitu obrazu, přišla mi lehce horší, ale nic dramatického. Více záleží na tom, aby bylo správně zaostřeno.

  • 4K 3840×2160 / 30p - cca 5700 kB/s (46 Mbps)
  • 1920×1080 / 60p - cca 2900 kB/s (23 Mbps)
  • 1920×1080 / 30p - cca 1950 kB/s (15 Mbps)
  • 1280×720 / 30p - cca 1050 kB/s (8 Mbps)
  • 1920×1080 / 120p - cca 5200 kB/s (42 Mbps)
  • 1280×720 / 240p - cca 4800 kB/s (38 Mbps)

Ke stažení dávám čtyři různé videosekvence. První je 4K video (19 sekund, 103 MB), následuje standardní Full HD video při 60p (13 sekund, 38 MB). Dále tu je Full HD při 120p, které můžete použít k vytvoření slow-motion videa (11 sekund, 56 MB) a HD při 240p (5 sekund, 26 MB).


Bokeh


Od malého senzoru a širokoúhlého objektivu nelze čekat nějak přehnaný bokeh (rozmazané pozadí), přesto se mrkneme, co iPhone SE zvládne a co už nikoli.




expoziční čas 1/17 s, clona F2,2, citlivost ISO 320, ohnisko 29 mm, klikněte pro zvětšení



Pozadí se trochu maže, není ale vyloženě jemné. Odlesky mají trochu nepravidelný tvar.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.