Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Apple iPhone SE: kompaktní silák

9.5.2017, Milan Šurkala, recenze
Dalším redakčním testem projde jeden z nejmenších smartphonů dneška, Apple iPhone SE. Ten má 12MPx fotoaparát, který v některých aplikacích umí i fotit do RAWu. Nechybí podpora 4K videa a nadprůměrných zpomalených videosekvencí.

Fotografování portrétů, blesk


iPhone SE je vybaven detekcí tváří, což jistě potěší. Na pořizování větších skupinových fotografií výkony telefonu postačí. Kvůli ne až tak širokoúhlé ohniskové vzdálenosti nebudete až tak blízko a osoby na krajích se nebudou až tak moc deformovat. Na portréty jedné osoby je úhel záběrů naopak dost široký a chce to umět s tím zacházet. Na rozmazané pozadí a detailní portréty tak zapomeňte.




expoziční čas 1/1637 s, clona F2,2, citlivost ISO 25, ohnisko 29 mm, klikněte pro zvětšení



V zaostřené ploše najdete solidní detaily, pozadí se maže takřka neznatelně. Využil jsem LED blesk pro mírné prosvětlení, ale nemá dostatek síly, aby se při takto ostrém okolním světle výrazněji projevil.


Přední fotoaparát


Přední fotoaparát byl terčem kritiky, už když se o iPhone SE jen šuškalo. Dostal totiž starý modul s rozlišením 1,3 MPx, což je na dnešní dobu skutečně naprosto směšné a u fotoaparátu za cenu přes 10 tisíc obzvlášť.




expoziční čas 1/185 s, clona F2,4, citlivost ISO 50, ohnisko 31 mm, klikněte pro zvětšení



Jak sami vidíte, rozlišení není moc vysoké a stačí to sotva na malé snímky na sociální sítě. Více už čekat nelze. Stinnou stránkou jsou i mdlé barvy.




expoziční čas 1/2933 s, clona F2,4, citlivost ISO 50, ohnisko 31 mm, klikněte pro zvětšení



Podobně to vypadá i zde. Barvy jsou poněkud nevýrazné, některé detaily by mohly být i o něco lepší. Některé plošky se totiž docela rozmývají, výraznější detaily jsou ale dobré.


Výdrž baterie


Telefon je vybaven 1624mAh Li-Pol baterií, což je na dnešní dobu velmi nízké číslo. Výdrž pochopitelně závisí na tom, co vše s telefonem vlastně děláte. Osobně nejsem z těch, kteří by byli pořád na telefonu, takže denně pár minut až několik málo desítek minutek internetu, několik lekcí na Duolingu, čtečka knih cestou autobusem, zapínání dat, Bluetooth nebo Wi-Fi jen, když je potřeba a můj dlouhodobý průměr výdrže je 3,5 dne na jedno nabití (nabíjeno zhruba při dosažení 25-30%). Dosažené maximum je asi 6 dní.

Nicméně, pokud chcete telefon používat i jako fotoaparát, pak rozhodně doma nezapomeňte powerbanku. Funkce fotoaparátu totiž žere baterii jak zběsilá a procenta vyloženě mizí před očima (byla zapnuta GPS, ta ale sama o sobě nežere v podstatě nic). Jedno nabití baterie by mělo stačit zhruba na 220 snímků a 4 minuty videa, ale to hovoříme opravdu o vybití do nuly. Pokud budete nabíjet někde kolem dosažení 25 %, hovoříme o výdrži jen na nějakých 170 snímků, a to za předpokladu, že třeba při cestách nemáte zapnuté mapy nebo jiné aplikace, které jsou často na obrazovce.

Stinnou stránkou je také velmi nepřesný ukazatel baterie. V podstatě je oblast 96-100% jakási zakletá zóna, která se nabíjí takřka hodinu (přitom z 20% na oněch 96 % to máte také zhruba jen něco přes hodinu) a podobně je to i s vybíjením. Plně nabitý telefon vydrží na 100 % i hodinu práce nebo klidně celý den, pokud s telefonem nepracujete. Poté to začne klesat a máte-li na obrazovce zhruba polovinu (50 %), pak už hledejte nabíječku. To už jste totiž dost blízko vybití. Vyjít ven s 30% baterií je čistý hazard. Toto je ale typické pro iOS 10, který se na každém telefonu chová jinak a mnoho lidí má problémy s tím, že při 30 % se telefon jednoduše vypne jako vybitý. Aktualizace na iOS 10.3 toto chování lehce změnila a zlepšila, ale charakter je stále podobný.


Displej


Aplikace fotoaparátu je velkým zklamáním. Zde se ukazuje typická vlastnost produktů Apple, které razí heslo, že ví vše lépe než uživatel. Nastavit tak nemůžete takřka nic. Vzhledem k tomu, že produkty Applu jsou dost oblíbené u kreativních lidí, to docela zamrzí.





Co tu tedy máte? Nastavení blesku, HDR, samospoušť a barevné filtry. Zapomeňte na vyvážení bílé, ISO, ostření nebo expoziční čas. Ten se nedozvíte ani u vyfocených snímků. Pokud jde o režimy, máme zde snímání panoramat (tohle má Apple zmáknuté naprosto perfektně), čtvercový poměr, klasické fotografie, videosekvence, zpomalený záběr a časosběr.





U videosekvencí si můžete akorát zapnout přisvícení. Nechápu, proč se rozlišení videosekvencí musí složitě lovit v hlavním menu operačního systému iOS a není tu prostě jednoduché tlačítko přímo v aplikaci. Hůře už to vážně vymyslet nešlo.





Při zobrazení snímků se ani v kapitole Podrobnosti o fotografii v podstatě nic nedozvíte. iOS před vámi všechno tají.





Jedna z mála funkcí, která je podporována, je upload na sociální sítě nebo cloudové služby.





Zde ještě vidíte přehrávání videa. Jakmile do videa kliknete, zmizí časová osa dole i vrchní řádek.


GPS


GPS modul je velkou chloubou. Nabíhá v podstatě okamžitě, Sice je občas na chvilku mimo, ale během několika sekund doskáče na správnou pozici. Některé snímky (zejména v interiéru) tak mohou mít špatnou pozici, nicméně je opravdu s podivem, že během velmi krátké doby opravdu chytne pozici i v mnoha interiérech. Snad jedinkrát, kdy se mi nedařilo pořádně chytnou GPS pozici s výhledem na oblohu, byla jízda v Pendolinu rychlostí okolo 250 km/h kousek před Římem, kde se střídají krátké tunely s krátkými úseky s výhledem na oblohu. I tak jsem ale nakonec tu rychlost Pendolina změřil.


Wi-Fi


Bezdrátové připojení Wi-Fi je rovněž slušné. Citlivost je dobrá a pokud jde o rychlost, také nemám žádných výtek. Navázání připojení je rovněž velmi rychlé. Pokud jde o Bluetooth, to je u Applu omezeno. Mohou jej využívat aplikace, ale už jej nepoužijete k tradičnímu přenosu mezi dvěma telefony. 

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.