Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EOS 1000D: solidní základ

22.7.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Jako první jsme v našem letním speciálu otestovali nejlevnějšího zástupce Canonu, model EOS 1000D. Ten byl v našem případě vybaven objektivem EF-S 18-55 mm s optickou stabilizací. Jak si tato zrcadlovka s 10MPx CMOS snímačem a procesorem DIGIC III povede?
Dále ještě uvedu několik ilustračních snímků, kde se můžete podívat na jejich úroveň kvality.


expoziční čas 1/250 s, clona F11, citlivost ISO 200, ohnisko 55 (88) mm, klikněte pro zvětšení

Ačkoli s objektivem 18-55 mm není fotoaparát úplně stavěn na focení maker, určitě lze občas pořídit dobré snímky. Červená barva má většinou tendenci se přepalovat a ztrácet kresbu, to však není případ tohoto fotoaparátu. Ač v některých místech kresba začíná trochu mizet, stále jí tam trochu je a jediné hladké plochy jsou ty, které jsou mimo hloubku ostrosti. Pokud chcete, můžete se podívat na podobný snímek v RAW formátu (9,03 MB).


expoziční čas 1/60 s, clona F5,6, citlivost ISO 400, ohnisko 55 (88) mm, klikněte pro zvětšení

Při vyšší citlivosti ISO 400 trochu vylézá jasový i barevný šum, ale stále je to přijatelné. Blesk opět zvolil rozumné osvětlení, nic není zbytečně příliš přepáleno.


expoziční čas 1/1,6 s, clona F5,6, citlivost ISO 800, ohnisko 51 (82) mm, klikněte pro zvětšení

Podobná scéna, ale tentokrát bez blesku a s umělým osvětlením. Při citlivosti ISO 800 začíná fotoaparát chytat poněkud digitální charakter šumu, ale detaily nejsou příliš poškozeny, takže výsledek hodnotím pozitivně. Je vidět, že vyvážení bílé nechalo žlutý nádech snímku. Mohl by mít trochu chladnější barvy, ale na druhou stranu nelze říci, že by fotografie byla nepřirozeně žlutá. Je to tak na hranici přijatelnosti.


expoziční čas 1/100 s, clona F7,1, citlivost ISO 200, ohnisko 55 (88) mm, klikněte pro zvětšení

Vzhledem k rychlému ostření i zpracování obrazu není problém vyfotit hordu snímků a vybírat pokud možno ten nejlepší. Zde je opět vidět, že pokud budete chtít, nějaký ten hmyz s fotoaparátem ulovíte, i když z minimální vzdálenosti přes 10 centimetrů.


expoziční čas 1/200 s, clona F9, citlivost ISO 100, ohnisko 18 (29) mm, klikněte pro zvětšení

Zde se i přes dlouhé ohnisko objektivu začíná objevovat chromatická aberace. Jinak je snímek poměrně ostrý a nelze k němu mít vážnějších výhrad.


expoziční čas 1/100 s, clona F8, citlivost ISO 200, ohnisko 55 (88) mm, klikněte pro zvětšení

Zde bylo nutno fotit od země, a tak přišel na řadu Live View, abych měl alespoň nějaké ponětí o kompozici snímku. Ještěrka překvapivě ochotně pózovala. Automatické ostření většinou dobře vybíralo bod ostření na hlavu ještěrky, horší to však bylo s rychlostí ostření, které trvalo opravdu kolem pěti sekund.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.