Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EOS 600D: pokračování rodové linie

30.6.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Další zrcadlovkou v našem redakčním testu bude Canon EOS 600D. Tento fotoaparát vylepšuje předchozí model EOS 550D na příklad o plně výklopný displej, rozsáhlou podporu bezdrátových blesků a má i nový setový 18-55mm objektiv.
Canon EOS 600D je mírným vylepšením předchozího modelu EOS 550D. Přibyl plně polohovatelný LCD displej, který je opravdu chloubou přístroje. Na druhou stranu přišel o automatické vypínání displeje, což může někomu vadit (alespoň se vypíná při namáčknutí spouště). Významným vylepšením je podpora bezdrátových blesků, čímž se Canon dotáhl na ostatní výrobce, kteří toto většinou nabízí. Zpracování přístroje je přiměřené, fotoaparát se na svou kategorii dobře ovládá, menu nabídky jsou poměrně přehledné a ani začátečník se ve fotoaparátu neztratí. Hledáček je průměrný.

Autofokus má bohužel jen jeden křížový bod, nicméně ostření jako takové je se základním setovým objektivem velmi svižné. Ostření při Live View je už tradičně dost pomalé (v dobrých podmínkách akceptovatelné). Videosekvence ve Full HD nabízí základní možnosti nastavení expozice, nepočítejte však s automatickým ostřením. To je zde sice k dispozici, ale pouze při namáčknutí spouště. Je pomalé a se základním objektivem i velmi hlučné. S manuálním ostřením lze ale se zrcadlovkou vytvářet velmi zajímavé videosekvence. Digitální zoom při videu mě příliš nepřesvědčil.





Setový objektiv postačí pro základní potřeby. Dá se tedy použít pro nenáročné makro, potěší krásným bokehem, ale pochopitelně se mu některé optické chyby nevyhýbají, např. chromatická aberace. Stinnou stránkou je to, že k objektivu není dodávaná sluneční clona. Opravdu by byla potřeba. Výdrž na baterie je přiměřená. Rychlost přístroje je opravdu slušná, RAW buffer je jen průměrný s kapacitou na cca 4-6 RAW snímků.

Kvalita obrazu je dobrá. Čip je už trošku starší, stále je však ještě dostatečný. Do citlivosti ISO 800 je šum minimální, ISO 1600 je ještě dobře použitelné a teprve u ISO 3200 začínají problémy (zejména v JPEGu počítejte se silným odšumováním a vznikem ustřelených pixelů). Obecně bych občas uvítal trochu slabší odšumování i u nižších citlivostí, ale určitě nelze říci, že by fotoaparát nějak patlal obraz. Barvy se mi líbily trochu více než u starších Canonů (je zde nový automatický režim Picture Style), občas ale mají snímky poněkud pastelový charakter. Typická tendence k přepalování bohužel zůstala a na dnešní poměry má EOS 600D v této třídě trochu nižší dynamický rozsah čipu.

Ve výsledku tak EOS 600D opět posouvá tuto vyšší low-endovou řadu dále. Potěší jak ty, kteří od zrcadlovky čekají více (zejména kvůli přidané podpoře bezdrátových blesků), tak i méně znalé uživatele díky rozšířené podpoře automatických režimů.


Vysoké rozlišení snímacího čipu
Pomalé ostření při Live View
Full HD video s možností manuální expozice
Sluneční clona není v balení
Snadné ovládání a svižnost přístroje
Průměrná velikost RAW bufferu
Vynikající LCD displej
Občasná tendence k přepalům
Účinná stabilizace setového objektivu
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 19 500 Kč s DPH


Za zapůjčení fotoaparátu Canon EOS 600D děkujeme Canonu.

Fotoaparát Canon EOS 600D a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.