Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EOS 70D: velmi příjemný společník

15.1.2015, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes zamíříme do trochu vyšších řad APS-C zrcadlovek a podíváme se na test Canonu EOS 70D s 20MPx senzorem. Pro otestování jsme využili set s novým 18-135mm IS STM objektivem. Jak si tato zrcadlovka povede?
Digitální zrcadlovka Canon EOS 70D je velmi povedeným nástupcem předchozího modelu EOS 60D, který mě příliš nenadchnul. Novější EOS 70D je už trochu jiná káva a mohu říci, že je to opravdu příjemný fotoaparát. Dobře se drží, velikost je tak akorát, ovládání po chvilce tápání (nejste-li zvyklí na tolik tlačítek) hodně rychle přejde do krve. Jak si zapamatujete polohu jednotlivých tlačítek, budete vše ovládat velmi rychle i poslepu, aniž byste odtrhli oko od hledáčku. Displej si rovněž zaslouží velkou pochvalu. Je polohovatelný a dotykový, což umožňuje ještě rychlejší nastavování parametrů (zejména pohyb v menu) než pomocí tlačítek.

Protože Canon EOS 70D má novější 20MPx APS-C CMOS snímač s technologií Dual Pixel AF (fázové ostření i na senzoru), je zdlouhavé ostření v live view minulostí. Nyní se už dá pohybovat okolo poloviny sekundy a live view je konečně bezproblémově použitelný režim vhodný např. i pro makro s autofokusem. Výborně se chová i ve videu, kde je přeostřování velmi plynulé, jemné, dostatečně rychlé a přesto přirozené. Se STM objektivy je to paráda.

Jenže ono je to velmi dobré i s takovými obyčejnými objektivy jako je 18-55mm III (nebo IS II). Zatímco na nedávno testované zrcadlovce EOS 1200D tento objektiv honil ostřící rovinu několik sekund, expozice skákala, objektiv dělal hlasité zvuky a ještě bylo nutné si toto zaostření vynutit namáčknutím spouště, na EOS 70D tentýž objektiv ostří okamžitě, plynule a díky tomu, že nehoní zaostření jak zběsilý, ale dělá jen malé krůčky, je i přijatelně tichý (na STM to pochopitelně nemá, ale už se to dá použít). To, že je fotoaparát dost slušný pro video, dokládá i podpora ALL-I záznamu vedle tradičnějšího IPB, zdířka pro stereo mikrofon, možnost nastavení chování autofokusu. Jen musíte počítat s tím, že Full HD video je limitováno maximálně na 30p, což je na dnešní dobu trochu málo.

Pokud jste koukali do nějakého moderního elektronického hledáčku např. nedávno testovaných 1" ultrazoomů, může být pro vás zklamáním velikost hledáčku, která je znatelně menší. Je to podstatně lepší než u low-endových zrcadlovek, ale obr to také není. Na druhou stranu mnoho lidí ocení, že je pentaprizmatický. Pochvalu si vedle fázového ostření na čipu zaslouží i klasický fázový autofokus s 19 křížovými body. Vrátil se AF micro adjustment (možnost ladit AF modul přímo ve fotoaparátu bez nutnosti nosit fotoaparát do servisu), autofokus je opravdu bleskurychlý a na zrcadlovku i docela spolehlivý s poměrně malým množstvím nepříjemných překvapení. Průběžný autofokus je při sekvenčním snímání rovněž velmi dobrý.


Canon EOS 70D hodnocení


Možnosti nastavení expozice jsou bohaté (včetně nadprůměrně bohatého bracketingu), měření je v běžných podmínkách dostatečně spolehlivé. Má však velké problémy s protisvětlem, kde silně podexponovává a je nutné volit výrazné korekce expozice do plusu, což znamená posun i k hodnotám okolo +2 EV. K dispozici je i HDR režim, který dost slušně skládá expozice a rozšiřuje dynamický rozsah bez nepříjemných jasových přechodů. Naopak mě zklamala Wi-Fi, kterou jsem prostě nerozjel (na mobilu ani počítači), ale to může být i chyba slabší kompatibility s mým počítačem (routerem) nebo mobilním telefonem a jinde to může fungovat bez potíží.

Kde si ale Canon EOS 70D vyslouží několik negativních hodnocení, je senzor a kvalita obrazu. Rozhodně tím nechci říci, že je špatná, to ani náhodou. Je dobrá, problémem je spíše to, že senzor nedosahuje na výkony konkurenčních čipů. Při běžných citlivostech do ISO 1600 je tedy naprosto bezproblémový a obraz je více než slušný, výše se už ale rychleji objevuje šum a ISO 6400 je problematické i v malých rozlišeních. Dynamický rozsah je proti předchozímu 18MPx čipu lepší ve světlech, kde se s ním dá o něco lépe pracovat, problém je spíše ve stínech. I při nejnižší citlivosti ISO 100 nelze posouvat šoupátka RAW konvertorů při prosvětlování moc daleko, neboť prosvětlené stíny velmi rychle začnou trpět na výrazný barevný a jasový šum.

Výsledkem je tedy typická vlastnost zrcadlovek Canon, nutnost dávat větší pozor na správnou expozici. Pak se odmění solidním obrazem. Konkurenční senzory jsou ale "pohodlnější" a více "blbuvzdorné". Podle všeho za to může ten fakt, že Canon u zrcadlovek už řadu let používá stále 500nm výrobní proces, zatímco např. Sony používá 180 nm a Samsung dnes začíná dokonce s 65nm procesem. Potěší solidní rychlost sekvenčního snímání, přiměřená velikost RAW bufferu. Vyvážení bílé je spolehlivé, zamrzí akorát zbytečně příliš komplikované měření bílé plochy.

Celkové hodnocení zrcadlovky Canon EOS 70D není jednoduché. V podstatě až na slabší senzor a pár nedůležitých drobností jsou zde samá pozitiva a je jen otázkou, nakolik je pro vás důležitý výkon senzoru. Pokud potřebujete co nejlepší kvalitu obrazu i na vyšších ISO citlivostech a vysoký dynamický rozsah, pak pro vás nebude EOS 70D to pravé, ale pokud se spokojíte se stále solidními vlastnostmi v těchto oblastech, pak je to hodně slušná cesta. Proti EOS 60D je to mnohem zajímavější přístroj a ocenění TREFA mu uniklo opravdu jen o chloupek (i hvězdičkové hodnocení mi dalo zabrat, nejraději bych mu dal 4 a čtvrt hvězdičky). Věřím, že nástupce už na něj dosáhne.


Fotoaparát je vhodný pro:


1) Natáčení velmi kvalitního Full HD videa s autofokusem
2) Focení kvalitních snímků zejména na nižších a středních citlivostech
3) Pořizování snímků v live view režimu
4) Snímání bracketingem
5) Fotografování rychle pohybujících se objektů s průběžným ostřením


Plusy


+ Konečně bezproblémově použitelný live view
+ Solidní Full HD video se skvělým AF
+ Velmi vysoká rychlost ostření a slušné průběžné ostření
+ Velmi dobrá ergonomie ovládání

+ Dotykový polohovatelný displej
+ Přítomnost AF micro adjustmentu (korekce AF modulu pro konkrétní objektivy)


Minusy


- Nespolehlivé měření expozice v protisvětle (silná podexpozice)
- Slabší senzor
(na APS-C třídu vyšší šum a slabší dynamický rozsah)
- Chybí 50p/60p u Full HD videa
- Méně spolehlivá (kompatibilní) Wi-Fi
- Komplikované nastavení vyvážení bílé pomocí měření bílé plochy

 
Za zapůjčení fotoaparátu Canon EOS 70D děkujeme Canonu.
 

Cena v době testování: cca 33 000 Kč s DPH (včetně objektivu 18-135mm IS STM)



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte zrcadlovku Canon EOS 70D?
V anketě šlo hlasovat od 15.1.2015 do 14.1.2016. Počet hlasujících: 10
Výborná30 %
Průměrná70 %
Špatná0 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.