Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EOS 760D: s novým srdcem

10.2.2016, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes zabrousíme do třídy vyššího low-endu APS-C zrcadlovek. Otestujeme fotoaparát Canon EOS 760D, který přináší nový 24MPx snímač, výklopný i stavový displej. Fotoaparát jsme vyzkoušeli s 18-135mm IS STM objektivem.

Příslušenství


V balení najdete samotnou zrcadlovku, krytku bajonetu, popruh, Li-Ion akumulátor, nabíječku s kabelem a USB kabel.


Canon EOS 760D příslušenství



Výdrž baterie


K napájení fotoaparátu slouží Li-Ion akumulátor LP-E17 s napětím 7,2 V a kapacitou 1040 mAh. Podle výrobce má vydržet na pořízení 440 snímků při teplotě 23 °C, resp. 400 snímků při 0 °C. Poněvadž je zima, fotoaparát byl většinou provozován při nižších teplotách. V testu jsem na jedno nabití naměřil 430 snímků a 8 minut videa.


Displej


Dále se budeme věnovat zobrazení displeje na zadní straně přístroje. Ten má 3,0" úhlopříčku a standardní rozlišení 1,04 milionu bodů.


Stavový displej ukazuje všechny důležité informace. Pokud kliknete na tlačítko Q v levém spodním rohu (nebo na hardwarové tlačítko zadní straně fotoaparátu), jednotlivé volby se orámují a je možné je pak nastavit. Případně je klikem vyberete a dalším klikem spustíte menu pro nastavení.


Zde je menu pro nastavení korekce expozice, případně expozičního bracketingu.


Stiskem tlačítka INFO zobrazíte jiné menu, případně vodováhu.


V kreativním automatickém režimu toho nelze moc nastavit, máte tu ale spoustu uživatelsky srozumitelných nastavení pro jasnější, tmavší snímky nebo třeba vyvážení bílé.


Zde vidíte výběr ostřících bodů, vpravo je pak hlavní menu. Červená část je vyhrazena fotografickým nastavením.


Modrá část se věnuje zobrazení snímků, žlutá pak technickým nastavením.


Jsou zde i nastavení C.Fn, které opravují především ovládání některých prvků. Poslední zelená část tvoří vaše vlastní menu (sem si můžete natáhnout položky, které chcete).


V live view režimu jsou dole expoziční hodnoty (jsou-li zarámované, lze je měnit), po stranách jsou pak ikonky zobrazující další nastavení. Pravý snímek ukazuje manuální ostření se zvětšením náhledu.


Nechybí ani možnost zobrazení vodováhy. Vpravo je úprava expozičního času pomocí dotyku.


Zde je pak natáčení videa. Pokud máte navolen režim M na horním kolečku, můžete si sáhnout i na čas a clonu. Pravý snímek ukazuje menu pro nastavení parametrů u videa.


Snímky si lze zobrazit celoplošně, dole vidíte expoziční hodnoty. Můžete mít i zmenšený náhled doplněný o jasový histogram a větší množství informací.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.