Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
10.2.2016, Milan Šurkala, recenze
Dnes zabrousíme do třídy vyššího low-endu APS-C zrcadlovek. Otestujeme fotoaparát Canon EOS 760D, který přináší nový 24MPx snímač, výklopný i stavový displej. Fotoaparát jsme vyzkoušeli s 18-135mm IS STM objektivem.
Hirogen (769) | 13.2.201620:14
"Bezdrátové připojení pomocí Wi­-Fi je trochu oříškem. Problémem může být slabší kompatibilita s některými zařízeními. Zatímco současně testovaný kompakt od Canonu komunikoval s mým mobilním telefonem ­(Samsung Galaxy S III mini­), zrcadlovka EOS 760D se nerozjela za nic na světě, podobný problém jsem měl i s EOS 70D. Spustila Wi­-Fi, mobil se na ni připojil, aplikace Camera Connect dokonce detekovala zrcadlovku, ta ohlásila korektní spojení, ale aplikace v mobilu se dál nepohnula. Fotoaparát tedy nadetekovala, ale už nebyla schopna s ním pracovat.

Zvláštní je především to, že stejná aplikace ve stejném mobilu s PowerShoty od Canonu funguje. Stejný způsob spuštění a připojení ale už fungoval na jiném mobilu s Androidem i na tabletu a Wi­-Fi na EOSu 760D jsem tedy úspěšně rozjel alespoň na některých zařízeních. Test tedy proběhl na mobilu od LG, neboť s mým mobilním telefonem je EOS 760D ­(a patrně všechny zrcadlovky EOS­) nekompatibilní.­"

Stále stejný problém. S3 mini není nekompatibilní. Osobně jsem ji rok a půl měl a konkrétně s 70D provozoval. Pokud budete vzdorovat, jsem schopen ji ještě sehnat zpět a vyzkoušet i na 760D.
Postup. který jste uvedl je kompletní jen z poloviny, ale to jsem vám již minule psal.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 13.2.201622:04
Kde máš pořád polovinu postupu? Tys tam psal něco o tom, že aplikace za nějakých podmínek wifinu nevidí. Jenže on ji vidí a dokonce se na ni připojí a to i na tom Samsungu! Navíc se jedná o Camera Connect a ne EOS Utility, o čemž jsi psal tehdy ty. Naprosto stejný postup připojení jsem použil na Samsungu, LG a Aceru. Když tvrdíš, že ten postup je poloviční, jakto, že Acer a LG byly s polovičním postupem ­(dle tebe­) bez problémů schopny komunikovat, ale Samsung při naprosto stejném postupu nikoli? Schválně jsem to zkoušel přesně stejným postupem na třech různých Androidech, všechny tři se připojily na wifinu, ale pracovaly jen dva. Apku jsem přeinstaloval a prostě nic. Na ostatních značkách mi tentýž Samsung funguje.
Odpovědět0  0
Hirogen (769) | 14.2.20160:27
EOS utility se propojují s PC a s Androidem EOS Remote.
Při spárování s Androidem se navíc musí požádat ­(už po přihlášení do wifiny Eosu­) o registraci. Dokud ve fotoaparátu nepotvrdím mobil, ERos Remote jej uvidí, ale nebude fungovat.
Je to něco podobného, jako když v některých případech spárujete s BT dvě zařízení a k tomu se musí obě zařízení k sobě zaregistrovat PINem.
Aplikace EOS Remote umožňuje jak ovládání fotoaparátu, tak procházení fotografiemi, tak i přenos do mobilu. A to dokonce, pokud mám ve foťáku RAW, aplikace jej zkonvertuje na JPG a přenese do mobilu v čitelné podobě.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 14.2.20161:11
Znovu opakuji, jedná se o aplikaci Camera Connect, ne EOS Utility nebo EOS Remote. Camera Connect! A v Camera Connect to na Samsungu Galaxy S III mini nefunguje, zatímco u jiných smartphonů a tabletů ano. EOS Remote nepodporuje EOS 760D, takže tam ten tvůj postup fungovat nebude ­(EOS Remote je podporován jen 6D, 70D a EOS M2­/M3­). Obecně jsou všechny ty CameraWindows a EOS Remote nahrazeny aplikací Camera Connect, znovu opakuji Camera Connect ­(kterou ty jsi patrně ještě nikdy neviděl­) a tam mi to s tím mobilem prostě nejede. Takže nepleť sem furt EOS Remote, když se bavím o nefunkčnosti Camera Connect.

Takže nezlob se na mě, ale tvé zkušenosti s EOS 70D a aplikací EOS Remote jsou při hodnocení EOS 760D a aplikace Camera Connect opravdu irelevantní. Pochop už konečně, že naprosto totožný postup fungoval u jiných zařízení. Registrace EOS 760D v Camera Connect proběhla na Aceru, fungovalo, registrace EOS 760D v Camera Connect proběhla na LG, fungovalo, registrace EOS 760D v Camera Connect proběhla naprosto totožným způsobem na Samsungu, a nefungovalo. Kolikrát ti to mám ještě říkat? Co sem pleteš postup registrace v jiné aplikaci, když se za prvé bavím o Camera Connect a za druhé jsem ten postup aplikoval třikrát naprosto, ale naprosto stejně a dvakrát uspěl a jednou ne.
Odpovědět0  0
Hirogen (769) | 15.2.201611:01
Omlouvám se, beru zpět. EOS Remote opravdu nefunguje s 760D.
Do týdne vyzkouším s S3 mini a dám vědět.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 15.2.201611:48
Jj, zkus to, protože by mě to také zajímalo, kde je problém. Prostě ten mobil mi funguje se vším kromě EOSů ­(s PowerShoty stejná aplikace funguje­) a EOSy fungují se vším kromě toho mobilu ­(testováno s LG nebo Acerem ­- tedy spárovat to umím, když to s jinými zařízeními pracuje a ostatně v recenzi je Wi­-Fi na 760D úspěšně otestována­). Ono tam v EOSech možná bude něco trochu jiného, neboť ten Camera Connect s EOS fotoaparáty podporuje jiné věci než s PowerShoty ­(např. neumožňuje vkládání GPS souřadnic­) a ten Samsung to možná nějak nepobere. Uvidíme, jsem zvědav na výsledek. U mně to prostě udělá to, že se zařízení úspěšně najde ­(nejen Wi­-Fi, ale i ono zařízení na Wi­-Fi, ten název, který mu dáš v menu­), zaregistruje se, ale když na něj chceš přistoupit, píše ­"camera not connected­".

Stále tam mohou být problémy, i když ti to třeba bude fungovat, protože se může lišit mnoho věcí:
1, firmware fotoaparátu
2, firmware mobilu ­(verze Androidu­)
3, verze softwaru Camera Connect
Odpovědět0  0
Hirogen (769) | 15.2.201613:02
Ještě mě napadá, jestli to třeba nemá rádo nějakou app v Samsungu.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 15.2.201613:37
Možné to je. Otázkou ale především je, proč se ta aplikace nemá problém připojit na PowerShot ­(tedy proč by appka v Samsungu nedělala problém s PowerShotem­) a současně nezvládne se připojit na EOS ­(proč by tady najednou appka v Samsungu vadila, když PowerShotu to nevadí­). Vypadá to, že ten EOS s tím komunikuje asi nějak jinak, ale těžko říci. Nemám tolik mobilních zařízení, abych to mohl důkladněji vyzkoušet. Během pár dní by v rodině mohl být patrně další Android, tak uvidíme, co to bude dělat tam, až se dostanu k další DSLR od Canonu.

Jinak, díval jsem se na net a většinou lidi měli problém s PowerShoty, které naopak mně fungují ­(i když i s nimi jsem z počátku měl také problémy, už jsem je ale vyřešil­). Jinak lze u EOSů najít situace, kdy lidem na jednom mobilu fungoval EOS Remote a na témže mobilu nefungoval Camera Connect a naopak.
Odpovědět0  0
Hirogen (769) | 19.2.201615:56
Dobrý den pane Šurkalo. Tak známý s S3 mini konečně dorazil. Na rychlo jsme to vyzkoušeli na prodejně. Upozorňuji, že to je člověk, který má telefon zaplácaný kdejakým balastem. Už jej sice nepoužívá cca rok, ale neformátoval jej. Chytlo se to napoprvé. Pro jistotu jsem to vyfotil.
Jedná se o S3 mini s nfc. Podle barvy telefonu se dá poznat, že jsem nepodstrčil Galaxy Trend, který je designově totožný. V hnědé se pokud vím Trend nedělal. http:­/­/uloz.to­/x6QV3iQS­/p­-20160219­-151638­-jpg
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 19.2.201616:14
Díky moc za test. No, bude to chtít ještě více zkoumání, proč se u mě kombinace tohoto Samsungu a zrcadlovek Canon odmítá připojit, zatímco k čemukoli jinému se ten Samsung připojí bezproblémově včetně kompaktů Canon přes tutéž aplikaci a stejně tak se cokoli jiného připojí k zrcadlovkám Canon. Nic to nemění na tom, že je to na něco háklivé, teď už jen přijít na to, co je tím problémem, proč to nejde. Už mě opravdu nenapadá, kde by mohl být problém ­(u mě byl použit Android 4.1.2, Camera Connect 1.2.20.44 a EOS 760D 1.0.0­).
Odpovědět0  0
Jirik_H (653) | 15.2.201617:10
70D a Sony Z3 ­- EOS Remote bez problémů, Camera Connect není schopna ani detekovat připojení k foťáku.
Odpovědět0  0
Cejpatka (440) | 13.2.20163:21
No nevím, jestli recenzent nedělá někde chybu, ale dívám­-li se na ty výřezy 1:1, při 18 mm ohnisku, cloně 3,5 ­- scéna paneláku x metrů až desítek metrů daleko ­- https:­/­/www.digimanie.cz­/recenze­-canon­-eos­-760d­-s­-novym­-srdcem­/6419­/galerie­/canon­-eos­-760d­-focus­-1.jpg Takže předpokládám, že je to stejná scéna jako tato https:­/­/www.digimanie.cz­/recenze­-canon­-eos­-760d­-s­-novym­-srdcem­/6419­/galerie­/canon­-eos­-760d­-zoom­-3­-big.jpg ­- Tak vyvozovat z toho neostrého snímku to, že se jedná zrovna o front focus? Když hyperfokální vzdálenost je při tom ohnisku a cloně necelých 5 metrů. To je pak úplně jedno, jestli zaostřím na 100 metrů, 50, 30, 20, nebo i 10 ale vždy bude vše ostré od těch necelých 5­-ti metrů až do nekončena. To by se přece muselo ostřit na méně něž těch 5 metrů, což nepředpokládám, že tomu tak zde bylo. Pokud přístroj opravdu tak blbě ostřil, tak to spíše ukazuje na vadu, která je známá u Canonu 70D, kdy i při správné indikaci zaostření přes hledáček je snímek totálně neostrý a o klasický FF­/BF se přitom nejedná.
Odpovědět1  0
Milan Šurkala (6625) | 13.2.201621:51
Dá se to poznat docela jednoduše. Myslíš, že to udělalo chybu jen u jediného snímku a že snad vynáším soudy z jednoho jediného snímku? To bych si přece nikdy nedovolil. Při recenzí je vyfoceno několik stovek až tisíců snímků a mnoho z nich právě na 18mm ohnisku. A ne všecko se fotí na F3,5. Fotí se i na vyšší clony, fotí se i snímky ne z výšky, ale normálně v krajině, a když to na nějaké trochu vyšší clony vyfotí ostře kousek před tebou a směrem k pozadí je to stále méně a méně ostré, tak je jasně vidět, že je zaostřeno blíže, než by mělo, kolem F8 už to bylo ostré dostatečně celé. Prostě brutální front focus s daným objektivem. V testu byl i jiný objektiv a ten ostřil většinou přesně. Jak píšu v recenzi, jediný problém je v tom, že si objektiv a tělo nemusí sednout jako třeba tato testovaná 760D s 18­-135mm objektivem a bohužel se to nedá uživatelsky snadno seřídit.
Odpovědět1  1
Cejpatka (440) | 13.2.201622:44
Já nikde nepíšu, že to bylo ověřeno jen dle jednoho snímku. Pokud by měl objektiv takový brutální front focus na širokém konci, jak píšeš, tak by dle mě ani mikronastavení AF nepomohlo. Jinak jsou rozhodně mnohem sofistikovanější metody, jak by to měl recenzent prověřit a prezentovat, než u té fotky paneláku.
Odpovědět1  1
Hirogen (769) | 14.2.20160:29
To sem psát nesmíš. Recenzenr je posvátná osoba a má absoltní pravdu. To nevíš...???
Nedejbože, abys měl pochybnosti :­-)
Odpovědět2  1
Milan Šurkala (6625) | 14.2.20160:53
Zda by pomohlo či nepomohlo, těžko soudit ­(když tam není­). Možná by opravdu nepomohlo, což už jsem kdysi při recenzi také zažil. Co tam chceš prověřovat a prezentovat? Uvědom si, že BF­/FF je kusová vada a ne vada celé řady přístrojů. Na základě mnoha desítek, ba snad stovek snímků jsem zjistil, že to ostří dopředu. Protože jde o kusový problém, není přece důvod dělat v recenzi rozsáhlý rozbor toho, kam to blbě ostří, proč to blbě ostří, protože to není obecný problém... To klidně mohlo být i bez toho snímku v recenzi a mohl jsem napsat, že testovaná kombinace prostě blbě ostřila.

Ten snímek je jen a pouze ilustrační, aby demonstroval to, co se může stát, když ten AF micro adjustment u DSLR chybí. Nic víc, nic míň. Není potřeba to více rozebírat, protože jde o kusový problém a nikoli o problém EOS 760D a 18­-135mm IS STM obecně. Prověřit a prezentovat bys měl něco, co je obecná vlastnost a nikoli kusová. To lze zmínit jako něco trochu navíc, ilustrovat, jaké problémy mohou mít některé kusy. Když jsem prezentoval problém shutter shocku u Nikonu D3300 a D5300, tak jsem strávil čistého času pěkných pár hodin na internetu sondováním toho, zda se i někdo jiný potýkal s tím problémem, a zda to teda mám prezentovat jako obecnou vlastnost ­(a pořádně to proklepnout­) nebo kusovou. Ukázalo se, že zdaleka nejsem jediný s tímtéž problémem, takže jsem to pořádně proklepnul. Tady u BF­/FF k tomu není důvod. Je to právě jen ilustrace toho, proč absenci AF microadjustmentu považuji za problém, protože to může dopadnout třeba takto. Ale také nemusí. Toť vše.
Odpovědět1  1
Cejpatka (440) | 14.2.20161:18
Moji domněnku, proč si myslím, že se o FF nejedná, podle toho 1 příkladu, který je uveden, si bohužel nijak nevyvrátil. Přitom je to tak jednoduché. Tečka.
Odpovědět1  1
Cejpatka (440) | 14.2.20161:35
P.S. Nezpochybnitelné ověření FF­/BF jde dělat i bez následného okecávání takto http:­/­/www.lenstip.com­/upload2­/144500_can18­-135_af135.jpg http:­/­/www.lenstip.com­/upload2­/147366_nik16­-80_af016.jpg
Odpovědět1  2
Milan Šurkala (6625) | 14.2.201613:19
Ano a přesně tohle to dělalo. Jen jsem to pozoroval venku na krajině, kdy jsem zaostřil na pozadí a nejblíže k ostrosti jsem měl chodník na spodní hraně fotky. Jestli to není FF, tak už nevím, co jiného.

https:­/­/www.digimanie.cz­/galerie­/files­/2­/3­/1­/6­/0­/0­/img_4932b_original.jpg

Já myslím, že na takových fotkách je dost dobře poznat, zda to zaostřilo za nebo před. Vidím tam docela jasné ­"před­". Jestli to ty nevidíš...
Odpovědět1  1
nephilim (906) | 15.2.20168:27
Tak tohle je fakt masakr. Zaostřeno pár decimetrů před špičky bot a vše ostatní se maže. :(
Odpovědět0  0
Cejpatka (440) | 21.2.20160:52
Takový brutální FF ti žádné tělo s mikronastavením AF nemá šanci vyladit. Od toho je tam to slůvko ­"mikro­"...
Odpovědět1  0
lussy01 (1) | 11.2.201614:35
Odpovědět1  1
Kabe (881) | 11.2.201615:36
Jak sam pan Prosický píše:­"Souhlas, microadjustment by se tam hodil, mě na 400­/2.8 sedl dokonale, naštěstí.­"
Tak z toho spíše vyplývá, že záleží, jak tělo sedne k objektivu než jak někdo umí fotit. Nebo ne?
Odpovědět1  1
Kabe (881) | 12.2.201610:45
S čím? S tím foťákem nebo s těma objektivama za 350 000?
Odpovědět3  1
vlsladky (7) | 11.2.201613:29
Zkoušel jste pane Šurkala ty rawy vyvolat v posledním Digital Photo Profesional 4, mně tam z toho poměr detajlů a šumu na vysokém ISO vychází celkem dobře.
Odpovědět0  0
Jirik_H (653) | 11.2.201614:12
Verze 4.3 dává daleko lepší detaily než Camera Raw. A to i bez Lens Optimizer. Pak je to ještě lepší.
Odpovědět0  0
Petr Be. (59) | 12.2.201611:50
To bych Vás tedy slušně vyzval k porovnávačce. Na mém PC tedy Camera Raw velmi nemilosrdně drtí cokoli od Canonu, a DLO to u jemného detailu už jenom zhorší.
Také jsem si chtěl opět dloubnout do popisu šumu, ale ono na každém šprochu pravdy trochu. Když máte dost světla a dobrý objekt, lze vyfotit pěknou fotku vpodstatě bez šumu i na ISO 6400, na crop snímači od Canonu. Samozřejmě, že to nelze vždy.
Odpovědět0  0
Choakinek (4686) | 10.2.201623:31
Takhle to dopadá ve světě ovcí a jejich fixací na nějakou značku. To nemá některé dokonce i cca 4 roky staré vlastnosti ­(které má min. 4 roky konkurence­), pak to nemá jednu věc, kterou to musí mít a k tomu všemu to má nejhorší snímač na trhu ­(ve své kategorii­) a všechno to Canonu bez většího problému prochází :­-­).
Odpovědět1  4
jiri.sefrna (339) | 13.2.201613:27
A myslíš, že s tělem od konkurence uděláš lepší fotku? Asi ne, co? Ty výstupy jsou dnes tak dobré a rozdíly tak malé, že spíš rozhoduje sympatie a nebo komplexnost systému a tam Canon boduje, výběr objektivů a jejich ceny, celková funkčnost systému je u Canonu vynikající, proto mu to prochází. Proto tolik lidí fotí Canonem a mají vynikající fotky, prostě fotí a nehledají tělo s nejlepším čipem a funkcemi. To je vše, takhle jednoduché to je.
Odpovědět5  0
Zyklon (6) | 10.2.201618:08
A jak jsou na tom teď alternativní firmwary? U EOS 350D jsem aplikoval nějaký ruský, což umožnilo poměrně dost funkcí ­(ISO 1600, předsklopení zrcátka apod.­)

Jak to tak čtu, mám z K­-50 čím dál větší radost. Základní model co nabízí a omezení jsem nenašel žádný.
Odpovědět1  1
Kabe (881) | 10.2.201619:29
Jak jste na tom s focenim rychlych objektu a deju, treba sport? Dost lide pisi, ze je jednak maly vyber objektivu a ze Pentaxy zrovna v teto oblasti nejsou moc dobry, spise spatny. Mate s tim nejakou zkusenost? Diky.

Alternativni soft do fotaku za tolik penez je docela riskm ne? Obzvlast tedy pokud tim smazu zaruku.
Odpovědět0  1
Zyklon (6) | 11.2.201611:50
Fotím hlavně statické snímky, tak se přiznám, tohle jsem zatím nezkoumal. K objektivům se vyjadřovat nebudu ­- myslím, že každý je schopen si vybrat i u Pentaxe ten, který mu vyhovuje.

Přes víkend vám udělám sportovní test a hodím sem odkaz na výsledky. Máte nějaké konkrétní požadavky?
Odpovědět0  0
Kabe (881) | 11.2.201613:08
Hehe děkuji, to jste opravdu hodný. Klidně můžete zkusit třeba něco v tomhle stylu, jak mi nafotil uzivatel kolyy zde:­(mam na mysi fotografie te dodavky­)
https:­/­/www.digimanie.cz­/forum­/showthread.php­/3939­-Foceni­-pohybu­-proc­-zrcadlovku­-a­-ne­-compact­/page10
, klidně můžete stát třeba i více pod úhlem vzhledem k pohybu objektu nebo idálně pokud třeba budete mít možnost zkusit scénu typu ­"dva peroucí se­/hrající si psi­" nebo něco podobného. Nevím jaké máte možnosti, prostě budu rád za cokoliv, neztrácejte tím zase zbytečně čas, pokus se namane nějaká situiace, která Vám přijde vhodná, tak to vyfoťe a hotovo. V každím případě díky moc za ochotu ­- kdyby se nezadařilo, samozřejmě nic se neděje:)
Odpovědět0  0
Zyklon (6) | 11.2.201613:48
Zkusím si s tím vyhrát.

Stroj mám hodně krátce, takže podobný test bych dělal tak jako tak. O víkendu nafotím, ale neslibuju, že to ještě přes víkend stihnu zpracovat. Každopádně odkaz očekávejte tady v diskusi.
Odpovědět0  0
Kabe (881) | 11.2.201615:48
Jasne, vydrzim, vubec se nemusite honit. Diky moc.
Odpovědět0  0
Hirogen (769) | 10.2.201621:27
Předsklopení zrcátka a ISO 1600 bylo u 350D standardně, i bez alt firmware.
Odpovědět0  1
Hirogen (769) | 11.2.20168:58
Ti, co klikají na mínusy by si měli uvědomit, že si to pletou s 300D. Tam to nebylo a ruský fw to řešil.
Odpovědět2  1
Zyklon (6) | 11.2.201611:44
Máte pravdu. I já jsem měl na mysli 300D. Do nového stroje bych asi taky alternativu nedával, ale tady nebylo co pokazit. Nutno podotknout, že s nahráním problém nebyl a fungovalo to spolehlivě.
Odpovědět0  0
Doom (128) | 10.2.201612:56
nabízí se otázka, jestli se někdo z inženýrů nebo podobných individuí u Canonu nezbláznil... za tyhle prachy a nemá to uživatelsky nastavitelný AF? na jednu stranu je to ale pochopitelné, absence možnosti seřízení donutí lidi koupit si dražší model...
Odpovědět2  2
Milan Šurkala (6625) | 10.2.201613:04
Klasika... Není to tak dávno, co Canon neměl nastavitelný AF ani o třídu výše ­(60D­). Každopádně tohle by měla mít i 1200D.
Odpovědět2  2
Hirogen (769) | 10.2.201621:25
Ano, v 60D opravdu nebyla tato funkce. V 50D ale byla a v 70D opět je.
Odpovědět1  1
Kabe (881) | 10.2.201614:05
Nezbláznil? Vždyť ten fotoaparát je vzhledem k Nikon konkurenci zcela nadstandardně vybavený. Výklopný otočný display, 2 rollery + stavový display. Kdo na trhu nabízí v té ceně více?
-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-
Tak možná to někoho donutí koupit dražší model, já tedy když vidím, jak se chovají výrobci, tak spíše začínám přemýšlet, jestli nebude lepší zkusit třeba ty ryby nebo modelařinu :/
Odpovědět1  1
Milan Šurkala (6625) | 10.2.201614:37
Dotykový plně otočný LCD má i Nikon u D5500. Tady jde ale o microadjusment a zde blázní Canon stejně jako Nikon. Ta funkce tam prostě měla být... i v této třídě. Tohle má být naprosto stěžejní funkcí zrcadlovek už z toho důvodu, na jakém principu ten AF pracuje.
Odpovědět3  1
Kabe (881) | 10.2.201615:07
Ale nema ani dva rollery ani stavovy display stejne jako ani jedno z toho nema zadny Nikon 3xxx ci 5xxx.
Ze tam ten microadjustment chybi ­(u vsech Nikonu i Canonu do zhruba 20000­) jsem uz pochopil z toho, co jste mi tu psali a jini dalsi nasledne potvrdili o tom, jak casto nepsauji jednotlive kusy tel a objektivu k sobe. Nicmene i tak mi prijde 760D oproti konkurenci vybaveny nadstandardne.
A to, ze ten microadjustment davaji vyrobci az do zrcadlovek od zhruba 20000 a cely system obchdovani+nabidky s fototechnikou me proste nuti k zamysleni, jestli je nutny, abych tyhle smejdy podporoval.
Odpovědět1  1
Irving (201) | 10.2.201618:04
No uvidime s cim prijde Nikon, jedna z nejzasadnejsich novinek na D500 ­(i kdyz dost prehlizena­) je prave automaticky AF microadjustment. Pokud to Nikon dostane rychle i do nizsich rad zrcadlovek ­(coz snad s rychlosti, jakou Nikon obnovuje nabidku nebude zas tak dlouho trvat­), tak by mohl odstranit jednu ze zasadnich vyhod CSC fotaku proti zrcadlovkam. A hlavne konecne ziskat nejakou zasadni konkurenci vyhodu proti Canonu ­(krome lepsiho snimace v poslednich par letech­).
Odpovědět1  1
Kabe (881) | 10.2.201619:35
Moc slibne to nevidim.
Jednak teda, kdyz jsem si precetl, ze odkladaji uvedeni na trh kvuli tomu, ze neodhadli obrovsky zajem a tak by neuspokojili zakazniky, citim v tom nejakou podlost :­)
A nechce se mi moc verit, ze by ten Micro adjustment pridali do 3kove ci 5kove rady. Z jejich pohledu by se tim rozhodne pripravili o spoustu financi.
Odpovědět1  1
neutrinograf (514) | 11.2.201610:52
zas na druhou stranu kolik procent zakazniku nizsich rad si ten microadjust uvedomuje a vi o tom a chce vyvinout usili to opravit? podle me vyrobce proste vedome sidi zakaznika. a to jeste nehovorim o tom, ze po deseti letech je senzor zasypanej mrtvejma pixlama a po dvaceti letech snad oslepne uplne. samozrejme to ma vyznam jen pro uzivatele, kteri neobnovuji sve pristroje a tech bude malo. ale je to nepekna vlastnost. doufam, ze na ni nebude trpet ten organicky senzor, ale v tom pripade uz ted nechci znat jeho cenu.
Odpovědět1  1
Kabe (881) | 11.2.201611:39
No asi vetsina lidi, absolutni vetsina si to neuvedomuje. Stejne jako asi i dalsi veci a asi proto, se tech zrcadlovek pod 20000 proda tak hodne. Ale tak to je podobny ve vsem, jsme proste spolecnost zalozena na lzi a podvodu :)
Odpovědět1  1
Hirogen (769) | 11.2.201615:29
Tady na Digimanii ti to vysvětlí jinak, nicméně za 14 let prodejů ­(a že se toho prodalo­) mohu s klidným srdcem říct, že jsem posílal do AWH 2x tělo s originál objektivem a pokaždé zdarma seřízeno. Takže o šizení být řeč nemůže.
Jiná věc je, pokud si tam nacpe Sigmu. To ale není problém Canonu, ale Sigmy, že neumí udělat správně fw do objektivu. Tam mnohdy ani nepomohl mikroadjustment, protože to bylo úplně mimo rozsah. Takže opět o šizení ze strany Canonu ­(a potažmo Nikonu­) být řeč opět nemůže.
To, že si recenzent vždy vezmě ­"cosi­" na paškál a udělá z komára velblouda, je věc druhá.
A ještě jedna poznámka k 10ti a 20ti letům:
Uvědom si, kde byly fotoaparáty před 20ti, ev. před 10ti lety. I ti, kterým to vydrželo, už s tím stejně moc fotit nechtějí. Pokrok je v tomto oboru tak obrovský, že tvoje poznámka je mimo.
Odpovědět0  1
neutrinograf (514) | 11.2.201620:15
tak nevim, jesli by se mi kvuli kazdemu objektivu chtelo posilat aparat na servis, ale budiz. no, bodejt by s tim chteli fotit, kdyz je senzor slepej. moje poznamka neni mimo. zamerne jsem zpresnil, ze se to netyka lidi, kteri chteji pristroj nahrazovat. muze to byt klidne mala, nepodstatna skupinka lidi. ja bych si rad ke svymu pristimu fotoaparatu, kdyz za ten system vysolim sto litru, vytvoril dlouhodoby vztah. a klidne s nim i zestarnul a vzal si ho do hrobu, aby ho po mne nemusel nikdo dedit.
Odpovědět1  0
nephilim (906) | 11.2.201621:35
Mno, teoretizovat je jedna věc, ale realita je zcela jiná. Kamarád stále používá svou první digitální zrcadlovku Canon 350D. O tom, že by byl snímač slepý nemůže být ani řeč. A já mám doma stále Sony P52. Opět, z dnešního pohledu muzejní kousek, a také není slepý.
Chce to podívat se víc do života, do praxe, namísto teoretizování a papouškování blábolů.
Odpovědět1  0
neutrinograf (514) | 14.2.201616:32
nerozumim te poznamce o teoretizovani. znamy co ma 1000D ma snimac neuveritelne posety mrtvolama. ja na svem shit­-compactu od samsungu mam cca 7 ci 8 mrtvol. chapu, ze na sofistikovanych pristrojich se to da softwarove maskovat a v pp bezne vyklonovat. ale mne to proste strasne vadi a v hloubi duse doufam, ze tato nedokonalost bude jednou zcela odstranena. nejak nechapu mysleni lidi, kteri utrati stovky tisic za vec, ktera v case vcelku rychle degraduje. nebo je zemekoule obsazena prevazne lidmi, kteri miluji nekvalitni veci? nechapu. respektive chapu toho na tomdle svete cim dal min!
Odpovědět0  0
nephilim (906) | 15.2.20168:34
Jakkoliv chápu, že mrtvé či hot pixely jsou nepříjemné ­(zažil jsem to­), nejedná se o slepý čip ­(viz předchozí příspěvek do diskuse­).
Odpovědět0  0
Kabe (881) | 11.2.201622:24
Tak, že to lidé nechtějí mnohdy či spíše většinou seřídit je IMO dáno tím, že prostě nevědí, že jim to dělá něco špatně a když už si neostrosti třeba občas všimnou, pomyslí si, že za to může třes jejich rukou, špatné nastavení foťáku apod. Já chápu, že to není problém, který by se projevoval tím, že vyfotím třeba hrocha přes půl kompozice a na displayi nebo při prohlížení v PC na 800*600 ho uvidím rozmazaně. Na druhé straně myslím, že za ty peníze dejme tomu 10000­-20000Czk by to prostě mělo ostré být a ne třeba jak je tu vidět na fotkách v recenzi­(ch­).
Ze si recenzent zasedava na nejake problemy moc neverim, sel by tim sam proti sobe a kdyby nemel pravdu, myslim, ze by uz od Nikonu ci Canonu dalsi fotaky a techniku na recenze nedostavali. Navic to neni jen zde, prosel jsem dost mist na internetu a na dost mistech se o tom pise. Na o dost mistech se zminuje absence microadjustmentu na tech levnejsich tridach zrcadlovek a i tento duvod, proc to tam tak chybi tedy ze si fotak s objektivem nesednou.
Predstava, ze si poridim treba nejaky lepsi svetelnejsi teleobjektiv a budu se treba muset dohadovat na prodejne nebo to posilat do servisu...ne to se mi fakt nechce...kdyby ty lepsi objektivy byla za 1000 nebo dva, tak proc ne, ale takhle??
Jasne, vim o teto problematice zatim kulovy, ale jaksi toto, co tady nyni resime mi presne zapada do kontextu doby a stylu obchodovani. Kdyz jsme po cinkani klicema zacinali podnikat, bylo to s tim, ze konecne se budou firmy­/podnikatele snazit nabizet kvalitu, vychazet zakaznikovi vstric a byt proste dobri ... po 25 letech jsou karty rozdany, o kvalitu jde minimalne a tuším že za pár let bude kvalita jen pojem bez reálného obsahu. Pořídil jsem já, ale i známí a blízcí za pár posledních let tolik šmejdů, že si prostě dávám už větší pozor, nechci krmit šmejdy. Mmch jsem hodně zvědav, co nakonec vyleze z té D500 jestli to bude opravdu kvalita třeba něco jako byla ta D300 nebo jen další velké téma k diskuzím.

O tech 20 a 10 letech jsem nepsal já ani k tomu moc názor nemám :)
Odpovědět1  0
Milan Šurkala (6625) | 11.2.201623:34
Něco ti prozradím, reaguješ na Hirogena, což je zatvrzelý Canonista, který se do mě vždycky začne navážet a hledat v tom jakési proticanonovské konspirace, jakmile si z Canonu nesednu na ­"něco­". To, že u Nikonů vytýkám totéž, samozřejmě nevidí. To, že díky publikaci problému roztřesení závěrky u Nikonu jsem považován mezi Nikonisty za jejich úhlavního nepřítele a za největšího protinikonistu na světě, nevidí také. To, že každý druhý kompakt Canonu dostává Trefu, přehlíží, neboť se mu to nehodí do krámu při argumentaci, jak jsem děsně proticanonovský, když ji náhodou nějaký jiný Canon nedostane... Takže asi tak.

Problém je navíc v tom, že na recenzi chodí fotoaparáty zpracidla neseřízené, což se týká jak Canonu, tak Nikonu, takže problém je o to palčivější, když to člověk nemůže seřídit. Recenze se pak zpracovává výrazně delší dobu, neboť člověk pořád musí řešit to, kdy to vlastně ostří a kdy nikoli a kdy je nutné použít live view nebo ruční ostření, aby se ty snímky vůbec daly prezentovat v recenzi.

A vadí mi to čím dál tím více, protože s tím BF­/FF mám u recenzí problémy skoro u každé DSLR ­(opět u obou značek­) a už mě ty testy zrcadlovek bez AF microadjustmentu moc nebaví. Často je musím testovat spíše jako CSC ­"na japonce­", aby to bylo rozumně ostré ­(nebo zaostřit v live view, přepnout na MF a pak přes hledáček­). Takže např. EOS 70D byl pro mě jeden z nejlepších, ne­-li nejlepší AF systém u testovaných DSLR, protože tam si jednak všechno sedlo, jednak to šlo i nastavit a samotný výkon AF byl velmi dobrý. Přitom spousta lidí si na AF u 70D stěžuje. Já měl štěstí, u mě to naopak fungovalo vše perfektně. U 760D si to zase naopak nesedlo a navíc to nešlo ani nastavit.
Odpovědět2  0
Zyklon (6) | 12.2.201610:42
Bylo by prosím možné na tohle téma udělat článek? Jak odhalit bf­/ff a pokud tělo umožňuje, jak seřídit.
Odpovědět0  0
Cejpatka (440) | 14.2.20161:48
Jak odhalit FF­/BF? Rozhodně bych nefotil na široké ohnisko seťákem panelák nebo krajinu a ostřil přitom na x desítek metrů. :­) Pokud máte tělo s mikronastavením AF, tak dle mě nejrychlejší metoda, jak případné nepřesnosti doladit je tato: https:­/­/www.sulasula.com­/cs­/mikronastaveni­-af/
Odpovědět0  1
Milan Šurkala (6625) | 14.2.201613:24
Já nevím, co chceš pořád odhalovat. Snad vidíš, že máš fotky zaostřené úplně jinam, než bys chtěl ­(mnohem blíže­). Nechápu, proč bys potřeboval nějaké supermetody na odhalování FF­/BF, když máš prostě neostré fotky a nemůžeš to kvůli absenci microadjustmentu seřídit. K čemu ti ta metoda bude, když to, že to ostří mnohem blíže, vidíš a poznáš i bez metody? Znovu upozorňuji, že problém se vyskytoval na širších ohniscích při ostření na větší ostřící vzdálenosti.
Odpovědět1  0
Zyklon (6) | 15.2.20169:51
Úplně jinam ne. Na užší ohnisko se mi špatně ostří na oko při focení lidí­/zvířat. Je hodně faktorů, které to ovlivňují ­(hlavně se s aparátem piřád seznamuju, tak to ještě nemám vychytané­). Osobně si myslím, že to není problém ff­/bf, ale chci to umět pořádně otestovat a případně seřídit.
Odpovědět0  0
Hirogen (769) | 12.2.201623:26
odst 1
Ale já nikdy neřekl, že jste Nikonista ­(nemám rád tyto pospisovnělé výrazy, ale jinak to nejde­). Oba přece vímě, že vaše srdce leží u Samsungu :­-­) . Myšleno v dobrém.
Jinak nemám problém uznat, pokud Canon udělá něco špatně. Moje reakce jsou myšleny na šířící se mýty, ev.omyly v recenzi.

odst 2
nechci to moc rozepisovat, je to spíše na soukromou konverzaci. Ale chtělo by to spíš trochu spolupráce mezi vámi ­(osobně­) a výrobci. Mám na mysli přímou komunikaci mezi vámi. Ale to nechci tahat na veřejnost.
Odpovědět0  1
Kabe (881) | 13.2.20161:30
Já si taky myslím, že coby recenzet by měl pan Šurkala více spolupracovat s výrobci aby se nedopouštěl těch strašlivých zločimů proti lidskosti ba i proti demokracii, kdy si dovolí něco kritizovat ba dokonce jsem si všiml, že místy se pokouší mít i vlastní názor. To je ovšem neomluvitelné, nejspíše má šěstí, že jsme již zrušili trest smrti i za vlastizradu. Naopak kdyby více spolupracoval, možná by třeba od Evropské unie profesionálních fotografů získal nějaký ten titul jako mají třeba pan Eichler nebo pan Prosický a samozřejmě i mnoho dalších, mohl by být třeba Qualified european photographer v oblasti recenzí. Pak by mohl psát třeba ve stylu, že ten nový 600mm tele od Olympusu je naprosto super a že ty rozmazané snímky má proto, že se ještě za ta léta nenaučil fotografovat box, jinak že objektiv je zcela OK a všichni fotografové by byli happy.
Odpovědět1  1
Hirogen (769) | 13.2.201610:39
Nevíš o čem mluvím a nehodlám to rozepisovat veřejně.
Odpovědět0  0
Kabe (881) | 13.2.201611:59
Já tvrdil, že to vím?
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 13.2.201621:31
Ale tvrdíš, že jsem proti Canonu. To bych musel být proti Canonu, Nkonu, Sony,... prostě proti všem. Nevím, kdes přišel na to, že moje srdce leží u Samsungu. To, že mám pár produktů této firmy, vůbec nic neznamená, prostě to za danou cenu byla tehdy pro mé potřeby nejlepší koupě. Stejně tak mám doma produkty mnoha jiných firem ­(z fotoaparátů např. Sony RX100, nicméně kdybych ho neměl, koupil bych si dnes Canon G7 X­). Mně na značce moc nezáleží a u fotoaparátů už vůbec ne. Např. u mobilů jsem přešel z Nokie na nynější Samsung a příště nevidím nejmenší problém přejít třeba na Sony, Microsoft nebo Apple, dokonce jsem si téměř jist, že to Samsung nebude.

Pokud upozorníš na omyl v recenzi, nemám s tím nejmenší problém. Problém mám s tím, pokud si myslíš, že je to schválně proti nějaké značce.
Odpovědět2  1
Jirik_H (653) | 10.2.201615:40
To není problém inženýrů, ale marketingu, kteří určují výbavu a pozici na trhu.
Odpovědět0  1
RiMr (756) | 11.2.201613:35
...to je možné... ale pořád je to problém Canonu.
Odpovědět1  0
Petr Be. (59) | 10.2.201616:48
Zaváděcí cena. To je za tu cenu relativně normální. Celkově je to fotoaparát lepší, nicméně neladitelný AF a menší hledáček než předešlé verze, to osobne nepřekousnu. Snímač by taky zasloužil ­"on­-sensor ADC­". A tak peníze čekají, a dokud se Canon nespraví, tak budou čekat. Až jich bude čekat hodně, a Canon se pořád nespraví, koupí se asi Nikon...
Odpovědět2  1
ka.mik1 (23) | 10.2.201610:38
Na to jak si někdy jako amatér zanadávám nad fotkama z CSC Panasonic GX7, že se jednou musím naučit fotit, tak musím říct, že oproti tomuhle vypadají lsnad i tak épe a Canon mi teda vůbec nesednul. Docela by mne zajímalo srovnání obou, ale tak nějak mi nesednul Canon ani barvami.
Odpovědět1  1
Pavel Matějka (1041) | 10.2.201610:05
nad automatickým zhášením displeje při přiložení hledáčku k oku. Naivně jsem se domníval, že je tohle naprostá samozřejmost, když to měla Konica­-Minolta už někdy před jedenácti lety...
Odpovědět5  1
Milan Šurkala (6625) | 10.2.201610:55
U zrcadlovek to není pravidlem, většinou je to i tím, že displej je standardně vypnutý, neboť spousta modelů má stavový displej nahoře. Pokud vím, tak 1200D to nemá, u DSLR Nikonu to myslím také není ani u těch, které jsou bez stavového displeje. U CSC je to s výjimkou tuším Panasonicu G3 standard.
Odpovědět1  1
Atimos (262) | 10.2.201614:14
Jenomže taková KM A2 kterou jsem měl, byla na svoji dobu geniální fotoaparát.
Kdyby dal někdo do toho těla trochu větší a hlavně kvalitnější snímač s novou elektronikou, prodal bych zrcadlovky a chrochtal bych si s inovovanou KM A2...:­-­)­))
Odpovědět1  1
Milan Šurkala (6625) | 10.2.201614:42
Takové fotoaparáty ale dnes existují. Nejblíže tomu, co jste napsal, je Sony RX10. Větší 1­" senzor ­(proti 2­/3­"), trochu větší zoom ­(24­-200mm proti 28­-200mm­) a lepší světelnost ­(konstantní F2,8 proti F2,8­-3,5­). Takže sice to tělo vypadá trochu jinak, ale jinak to má přesně to, co chcete a patrně ještě mnoho navíc.
Odpovědět1  1
Pavel Matějka (1041) | 10.2.201615:39
Až na ergonomii. V Minoltě nad ovládáním opravdu přemýšleli, Sony to prostě nějak nafláká.
Odpovědět2  1
nephilim (906) | 12.2.201615:30
Přesně tohle jsem si říkal o své Sony F828. Což byla přímá konkurence KM A2. Oba naprosto skvělé přístroje.
Odpovědět0  0
Hirogen (769) | 11.2.201615:53
Samozřejmě, že se pan Šurkala z čidla nadchnul, protože minule si ho nevšimnul. U stovkové řady u Canonu je od té doby, co se odstranil stavový displej ­- tedy od EOS 400D. Zpočátku bylo mezi hledáčkem a displejem. Jakmile se displeje zvětšily ­(nebo začaly být odklápěcí­), nebylo tam na ně místo a zakomponovaly se nad hledáček. Od 400D ­(včetně­) je tam tedy pořád.
U tisícové řady je to řešeno ­"mazaně­" ­- jakmile se dotknete spouště, obraz z displeje zmizí, jakmile spoušť uvolníte, obraz zase naskočí. Uměla to jak 1000D, tak 1100D a umí to i 1200D. Není to tak elegantní, jako automatické zhasnutí, ale vzhledem k ceně se s tím dá naučit jednoduše operovat. Od desítkové řady výše se to neřeší, je tam stavový displej. A upřímně, nikdy mi to čidlo na 70D nechybělo. 760D má sice stavový displej, ale je to stovková řada....
Odpovědět0  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.