Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon IXUS 230 HS: nebeský univerzál

21.5.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Další test se podívá na zoubek malému stylovému kompaktu Canon IXUS 230 HS. V miniaturním těle najdete objektiv s 8× optickým zoomem, vynikajícím makrem a také potěší CMOS BSI snímač, jehož rozlišení je jen 12 megapixelů.

Noční scéna


Na focení v noci zde máte režim Dlouhá závěrka, který podporuje až 15sekundovou expozici při citlivosti ISO 100. Expozici si volíte sami. Stinnou stránkou je ale velmi nespolehlivý autofokus, který v noci ostří jen velmi neochotně, pokud vůbec.




expoziční čas 4 s, clona F3,2, citlivost ISO 100, ohnisko 46 mm, klikněte pro zvětšení



Pokud fotoaparát zaostří, odmění se vám velmi pěknými detaily, tráva se nepatlá, má kresbu. Dobrá práce. Dále se podíváme na pár výřezů z jiného snímku při různých citlivostech. Zde se mi ale nepodařilo přinutit autofokus nějak rozumně zaostřit.




ISO 100



ISO 100 je bez výraznějšího šumu, v režimu P je ale maximálně sekundová expozice nedostatečná.




ISO 400



Citlivost ISO 400 už nabídne dostatek světla, šum je akceptovatelný.




ISO 1600



Citlivost ISO 1600 ztrácí barvy, roste množství ustřelených pixelů.




ISO 4000



V režimu Nízká hladina osvětlení se fotí jen do rozlišení 3 megapixelů a fotoaparát je schopen nastavit i vyšší citlivost než ISO 3200. Jak ale sami vidíte, barvy jsou slabé.


Standardní scéna


Nesmí chybět trojice standardních snímků. Na jednu z nich se podíváme dvakrát, jednou v režimu P, podruhé v plné automatice.




expoziční čas 1/800 s, clona F3,5, citlivost ISO 100, ohnisko 59 mm, klikněte pro zvětšení



Canon IXUS 230 HS nabízí detailní obraz, které ale nepřekypuje ostrostí. Má to tu výhodu, že další úpravy snímku jsou na vás a nejsou vám vnuceny fotoaparátem (mnoho úprav u konkurence je značně destruktivních). Proto přístup Canonu hodně chválím. Strom vlevo je poněkud neostrý, napravo vidíte přepal v obloze.




expoziční čas 1/200 s, clona F10, citlivost ISO 200, ohnisko 59 mm, klikněte pro zvětšení



Plná automatika a technologie i-Contrast zde zapracovaly velmi dobře. Krajina překvapivě nešumí a nepatlá se o moc více než u předchozího snímku, obloha je ale mnohem lepší, bez přepalů.




expoziční čas 1/640 s, clona F3,2, citlivost ISO 100, ohnisko 44 mm, klikněte pro zvětšení



Kresba sice není vyloženě ostrá, ale chválím její detailnost. Směrem k rohům je ostrost objektivu o něco horší, ale jinak velmi pěkná práce. Tráva je tráva a nikoli zelená rozmazaná plocha, jak je dnes bohužel zvykem.




expoziční čas 1/640 s, clona F3, citlivost ISO 100, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení



28mm ohnisko nabídlo rozumně široký úhel záběru. Středová ostrost a detailnost je velmi slušná, směrem k rohům je jen o trošku horší. Můžete si všimnout chromatické aberace.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.