Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon IXUS 230 HS: nebeský univerzál

21.5.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Další test se podívá na zoubek malému stylovému kompaktu Canon IXUS 230 HS. V miniaturním těle najdete objektiv s 8× optickým zoomem, vynikajícím makrem a také potěší CMOS BSI snímač, jehož rozlišení je jen 12 megapixelů.
IXUSem 230 HS nám Canon udělal docela velkou radost. Ve velmi pěkném stylovém těle nabízí množství zajímavých technologií i dobré fotografie. Zpracování je výborné, rychlost přístroje je minimálně v průměru své třídy. Výtky mám ale k ergonomii ovládání. Tlačítka jsou malá, menu se spouští tlačítkem na straně přístroje, což je docela divná pozice a dvousloupcové quick menu také není zrovna rychle ovladatelné, zejména uvážíme-li již zmíněná malá tlačítka. Chválím velmi pěkný LCD displej s dobrými pozorovacími úhly a ostrým obrazem, jen na slunci pochopitelně musíte počítat s menšími problémy.

Fotoaparát vám udělá radost makrem, nabízí obrovské zvětšení, počítejte ale s výrazně rozmazanými rohy při ostření na krátké vzdálenosti. To ale při focení různých květinek a podobných věcí vůbec nebude vadit. Expozice je sice jen automatická, najdete tu ale noční režim s možností ruční expozice až do 15 sekund. Autofokus je přiměřeně rychlý, v noci je ale velmi nespolehlivý. Dobré jsou i Full HD videosekvence, které mají slušné detaily, výbornou optickou stabilizaci i autofokus. Nechybí ani zpomalené videosekvence. Zajímavá je i výdrž na baterie, která je téměř dvojnásobná ve srovnání s tím, co udává výrobce.





Volba 12MPx čipu byl od Canonu očividně správný krok. Při citlivostech do ISO 200 včetně nabízí skutečně nadprůměrně detailní obraz s přiměřeným množstvím šumu. Žádné přehnané odšumování se naštěstí nekoná, kresba je detailní, ale trochu neostrá. I to však považuji za pozitivní, protože snímky nejsou přehnaně přeostřené a doostření a další úpravy si můžete provést dle vlastní libosti. Stinnou stránkou jsou dosti kontrastně nastavené převodní křivky obrazu, díky čemuž má tendenci většina trochu světlejších ploch táhnout hodně rychle k přepalům. Proto je dobré stáhnout kontrast nebo používat i-Contrast. Ten sice zvyšuje citlivost, ale na šumu to naštěstí není příliš poznat. Objektiv patří k těm solidnějším, počítejte však s chromatickou aberací a občasnými odlesky v protisvětle.

Ve výsledku je Canon IXUS 230 HS velmi příjemný kompakt s nadprůměrným optickým zoomem a dobrými vlastnostmi danými malým rozlišením čipu, citlivým odšumováním i vcelku dobrým objektivem. Není sice dokonalý, rozhodně ale ve své třídě patří k tomu nejlepšímu na trhu a určitě jej mohu doporučit.


Fotoaparát je vhodný pro:


1) Každého, kdo chce mít vždy po ruce velmi kompaktní a přitom univerzální přístroj
2) Snímání makra
3) Natáčení solidního Full HD videa při 24 fps
4) Focení i s poměrně dlouhými ohnisky
 
 

Plusy


+ Nadprůměrně detailní fotografie (12MPx rozlišení čipu, citlivé odšumování)
+ Kvalitní Full HD video
+ Nadprůměrné makro

+ Slušný LCD displej
+ Nadprůměrná výdrž na baterie
+ Slušný průběh světelnosti objektivu

 

Minusy


- Horší ergonomie ovládání (malá tlačítka, složité 2sloupcové menu, tlačítko menu na straně)
- V noci nespolehlivý autofokus
- Chromatická aberace
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Canon IXUS 230 HS děkujeme Canonu.
Fotoaparát Canon IXUS 230 HS a další produkty najdete na www.fotoskoda.cz.
 

Cena v době testování: cca 5 500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Canon IXUS 230 HS?
V anketě šlo hlasovat od 21.5.2012 do 13.5.2013. Počet hlasujících: 13
Výborný62 %
Průměrný38 %
Špatný0 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.