Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot A800: šikula za pár stovek

14.6.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Protože trh je plný nejen pokročilých kompaktů, ale i těch velmi levných, podívali jsme se dnes na zoubek malému Canonu PowerShot A800. Má výborné rozlišení 10 MPx, objektiv s 3,3× optickým zoomem a napájení AA bateriemi. Umí dobře fotit?

Autofokus, ostření


Canon PowerShot A800 nabízí pouze autofokus. Na výběr je středové ostření a pak tvář+AiAF, tedy kombinace docela dobré detekce tváří a automatického výběru ostřících bodů. Ani zde není fotoaparátu moc co vytknout, často volí právě ty body, které by měl. Je možno zapnout klasický režim ostření, dále makro a ostření na nekončeno (to ve skutečnosti jen říká, aby se autofokus snažil ostřit na větší vzdálenost). V praxi to zlepšuje ostření zejména za horších světelných podmínek.





Ostřící vzdálenosti jsou výborné. Už s klasickým režimem je možno ostřit od 3 centimetrů na nejširším ohnisku a ze 4 cm ještě na 55mm ohnisku, což znamená 1× přepočtené zvětšení. Na nejdelším ohnisku pak budete potřebovat 21 centimetrů. To je zhruba 0,5× přepočtené zvětšení, takže ani telemakro není špatné. Pokud zapnete režim makro, na prvních dvou krocích zoomu se výrazně zkrátí minimální ostřící vzdálenost, a to na necelého půl centimetru a 1,5 cm.

Poměrně dlouhé základní ohnisko se zde začíná projevovat jako velký přítel. Právě proto, že úhel záběru je poměrně malý a totéž platí o snímací vzdálenosti, můžete dosáhnout více než 2,1× přepočteného zvětšení! Aneb vyfotíte plochu o delší straně zhruba 1,7 centimetru. Na ideální makro bych ale doporučil zazoomovat o jeden nebo dva kroky, kdy dosáhnete sice menšího zvětšení, ale ještě příjemnějšího ohniska.





Rychlost ostření je v pořádku a to i za horšího světla. Úspěšnost ostření je dobrá v klasickém režimu, za horšího světla ale na větší vzdálenosti určitě navolte ostření na nekonečno, jinak se autofokus téměř nechytá. Se zapnutým "nekonečnem" jsou výsledky znatelně lepší. Makro režim ostří déle a potřebuje v celém ostřícím bodě blízký předmět. Jakmile jen trošku prosvítá pozadí (např. brouk lezoucí po stonku), nemáte skoro šanci zaostřit. To už je jistější si zaostřit na ruku, držet namáčknutou spoušť a ve vhodném okamžiku domáčknout.



expoziční čas 1/60 s, clona F3, citlivost ISO 200, ohnisko 37 mm, klikněte pro zvětšení



Jak ale sami vidíte, úroveň makra je skutečně vynikající. Na kleštích jsem byl s fotoaparátem téměř nalepený.


Nastavení expozice, automatika


PowerShot A800 nabízí pouze automatické nastavení expozice. Nesmí však chybět možnost korekce expozice v rozmezí od -2 EV do +2 EV po 1/3EV krocích. Expozici lze měřit poměrově, celoplošně se zdůrazněným středem a bodově. Jak je u Canonů zvykem, má tendenci hnát expozici lehce do plusu a občas přepaluje. Mírná korekce tak není na škodu.

Citlivosti nabízí rozsah ISO 100 až ISO 1600, automatika končí na ISO 800. Expoziční časy mohou nabývat délky 1/2000 sekundy až 1 sekundu. Je zde však ještě režim Dlouhá závěrka, kdy je natvrdo nastavena nejnižší clona (dle světelnosti objektivu) a vy si můžete ručně vybrat časy 1 až 15 sekund a citlivost v celém rozsahu. Jde tedy o jakousi omezenou prioritu času.





Světelnost objektivu F3 na širokém ohnisku není špatná, F5,8 na nejdelším je podprůměr. Jak ale ukazuje graf průběhu světelnosti, jedná se o jeden z nejsvětelnějších kompaktů na trhu. Clona je řešena zmenšeným kruhovým otvorem s ND filtrem, přicloněním se tedy lehce mění hloubka ostrosti. Fotoaparát ale cloní minimálně, zejména na nejdelším ohnisku, kde by clona F17 stejně jen těžko nacházela nějaké rozumné využití.


Videosekvence


Jedná se o velmi levný fotoaparát, a tak není ani divu, že natáčí pouze VGA videosekvence (rozlišení 640×480 pixelů) při 30 snímcích za sekundu. Zapomeňte i na stabilizaci nebo optický zoom. Ten je pouze digitální a při jeho použití jde kvalita obrazu dramaticky dolů.





Před natáčením videa lze opticky zaoomovat, ale v průběhu natáčení už ne. Kvalita obrazu je na VGA rozlišení (bez digitálního zoomu) docela dobrá, clonění je nicméně trochu skokové a nechybí ani smear efekt.
  • 640×480 / 30 fps - cca 1700 kB/s
  • 640×480 / 30 fps LP - cca 950 kB/s
  • 320×240 / 30 fps - cca 450 kB/s

Úroveň videosekvencí můžete posoudit na přiložené videosekvenci o délce 23 sekund (38 MB). Hluk v pozadí je traktor sekající trávu.


Fotografování portrétů


Do interiérů si na skupinové portréty určitě nepořizujte A800. Její základní 37mm ohnisko znamená docela úzký úhel záběru a moc toho skutečně nepobere. Detekce tváří funguje slušně a pro focení detailnějších portrétů je na tom objektiv o něco lépe než konkurence díky lepší světelnosti na středních ohniscích, rozdíly ale nejsou výrazné a na nejdelším ohnisku je světelnost totožná s konkurencí.



expoziční čas 1/640 s, clona F5,8, citlivost ISO 200, ohnisko 122 mm, klikněte pro zvětšení



Byla použita plná automatika, která využívá technologii i-Contrast na rozšíření dynamického rozsahu. Lehce tedy snižuje přepaly a prosvětluje stíny, nicméně za cenu vyšší světelnosti ISO 200. I když určitě najdete plochy, kde je vyšší šum a patlání, celkově hodnotím detaily jako nadprůměrné, což se týká zejména vlasů, které jsou většinou velmi dobře prokreslené. Velká škoda, že fotoaparát není vybaven čidlem polohy, každý snímek focený na výšku musíte otáčet.


Výdrž baterie


Dvojice AA baterií je dnes už docela netradiční způsob napájení. Canon slibuje vynikající výdrž na 500 snímků, což je dvoj až trojnásobek typický pro tuto třídu kompaktů. Nebudu chodit kolem horké kaše. Norma CIPA očividně Canonům nesvědčí, protože jejich skutečná výdrž je daleko lepší. I když jsem tentokrát používal dost často blesk, dvojice baterií Sanyo Eneloop 2000 mAh vydržela na pořízení 800 snímků! Fotoaparát je doslova k neutahání. Samozřejmě doporučuji zakoupit kvalitní nabíječku, což není levná záležitost (např. Voltcraft IPC-1L stojí necelých 800 Kč, ale investice se vám vyplatí).
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.