Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot G1 X Mark II: významné zlepšení

5.1.2015, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Do dnešního testu se dostal profi kompakt Canon PowerShot G1 X Mark II. Proti předchůdci přináší větší zoom a mnohem lepší světelnost F2,0-3,9. Zlepšil také schopnosti makra. Bude to nyní trefa do černého?
Canon PowerShot G1 X Mark II je pozoruhodný fotoaparát. Kombinuje mnoho pozitivních, ale i negativních vlastností. Proti původnímu modelu PowerShot G1 X je lepší snad ve všem, nicméně jsou to už skoro 3 roky od doby uvedení původního modelu. Přestože je tak nový model znatelně lepší, našemu ocenění TREFA je v kontextu dnešní konkurence o něco více vzdálen než původní verze. Co se zlepšilo, je jednoznačně univerzálnost objektivu. Dostal širší úhel záběru, větší zoom, lepší světelnost i lepší makro. Přesto jsou tu nějaká "ale".

Světelnost se vyznačuje výrazně lepšími koncovými hodnotami, nemá však dobrý průběh, a tak v ohniskovém rozsahu 28 až 112 milimetrů, který mají oba fotoaparáty společný a kde G1 X má hodnoty F2,8 až F5,8, má nová verze světelnost F2,8 až F3,9. Ne, opravdu to není chyba, za ty 4 mm ohniskové vzdálenosti (z 24 do 28mm) stačí světelnost padnout z F2,0 na F2,8, tedy o 1 EV. V podstatě co milimetr ohniskové vzdálenosti, to čtvrtina EV dolů. Pokud fotíte makro nebo telemakro, rozhodně nenechávejte objektiv odcloněný. Kresba je pak plná aury, jakýchsi duchů. Dobré je však to, že s přicloněním tohle krásně mizí a u běžných snímků focených na větší vzdálenosti si můžete dovolit používat odcloněný objektiv naprosto bez problémů. Kresba je celoplošně dobrá prakticky v celém rozsahu, rohové a hranové části nebývají rozmazané, ale spíše "nepříliš ostré".

Protisvětlo není moc velký problém, odlesky se zde takřka nevyskytují. Pokud nedojde k přeexponování, mají přijatelnou kresbu i tenké větvičky v protisvětle. Dobrá světelnost na delších ohniskových vzdálenostech umožní mazat pozadí o trochu lépe než u 18-55mm F3,5-5,6 objektivů, samotný bokeh je spíše jen průměrný. Potěší přítomnost integrovaného ND filtru, naopak mě Canon zklamal tím, že tu není závit pro filtry a je nutné kupovat maličký adaptér za vysokou cenu tisíc korun.


Canon PowerShot G1 X Mark II hodnocení


Zatímco objektiv mě v zásadě dost potěšil, horší už to bylo s ergonomií. I když si ponechává klasické menu nabídky Canonů, ty byly geniální před několika lety, ale dnes jsme už trochu dál a fotoaparát působí v některých detailech poněkud zastarale. Jde hlavně o to, že vše se musí potvrzovat, jinak menu zůstane "viset" na obrazovce. Pro mě jako recenzenta je to výhodné, ale běžného uživatele to může trochu otravovat zejména tehdy, pokud jeho předchozí fotoaparát uměl potvrzování namáčknutím spouště. Potvrzení proběhne, ale po vyfocení menu znovu naskočí.

Trojitá změna velikosti náhledu u manuálního ostření v případě, že zaostření nepotvrdíte, také nepůsobí moc dobře, nemluvě o neustálém cvakání závěrky ve fotoaparátu při přechodech z různých režimů. Vycházíte např. z menu prohlížení snímků, fotoaparát cvakne, začne automaticky ostřit a svítit AF diodou, což je docela k ničemu, pokud chcete jen něco dalšího nastavit. Musíte pak počkat až fotoaparát doostří. Navíc zrovna v rychlosti ostření je spíše podprůměrný. Zbytečně totiž ostří znova i v případě, že už má dávno předostřeno. Ostatně ani jiné prodlevy nejsou úplně nejkratší.

Oba kroužky na objektivu mi přišly trochu zvláštní (tím ale nemyslím špatné). Pvní kroužek má tuhý a trochu letargický chod. Chcete něco změnit, tak prvním pootočením jen zapnete menu a teprve druhým pootočením měníte danou položku (menu navíc rychle mizí, takže pokud rychle nepřetočíte na další položku, budete se na ni muset znovu dostat pomocí dvou kliků - prvním znovu spustíte menu, které zrovna zmizelo a druhým se posunete). V jiných režimech (např. pro clonu) to ale funguje už napoprvé. Pokud funguje jako clonový kroužek, upravuje clonu opačným směrem, než bych čekal (ve směru hodinových ručiček snižuje clonu, zatímco zadní kolečko ji ve stejném směru zvyšuje, to nedává smysl).

Přední kolečko je plynulé, skvělé pro manuální ostření, možná by mohlo mít trochu rychlejší převod. Na druhou stranu není příliš vhodné pro nastavování neplynulých hodnot (korekce expozice a podobné). Tam chybí to "klikání". Časem vám přijde, že přední kolečko je dobré opravdu především k plynulému manuálnímu ostření (plynulé kolečko pro plynulé nastavování) a místo toho druhého by byl lepší běžný roller na horní nebo zadní straně přístroje.

Přístroj potěší výklopným displejem, který je dotykový. Jeho "dotykovost" kvůli bohatému počtu tlačítek možná ani nevyužijete, na polohování AF bodů je to ale výborné. Bezdrátové připojení Wi-Fi mě moc neposlouchalo, v podstatě jsem nenašel jedinou disciplínu, kde by bez větších problémů dlouhodobě stabilně fungovalo (to může být způsobeno také nekompatibilitou s mým mobilním telefonem nebo routerem). Dálkové ovládání chvíli fungovalo, umožní však v podstatě jen zmáčknout spoušť, ale nelze nic jiného nastavit.

Velkým zklamáním pro mě byla expoziční automatika. Funguje prostě hodně zvláštně. Fotoaparát má 1,5" senzor a světelný objektiv, ale automatika cloní jak na 1/2,3" kompaktu. Ideálem pro objektiv jsou kvůli hloubce ostrosti clony tak lehce nad F5,6, ale v praxi s výjimkou protisvětla snad nad F4 nechodí. Automatiku ISO citlivosti jsem vůbec nepochopil. Můžete jí nastavit jedno ze tří různých chování, ale dvě jsou hodně přehnaná a to třetí ještě víc. Ani jedno z nich není ničím, co by se alespoň vzdáleně blížilo pravidlu převrácené hodnoty ohniskové vzdálenosti. Buď dává časy velmi dlouhé, velmi krátké nebo extrémně krátké.

V protisvětle fotoaparát snímky hodně podexponovává, zatímco jinak táhne spíše k jemné přeexpozici. G1 X Mark II používaný na (polo)automatice znamená neustále upravování clony, citlivosti a korekce expozice, aby ze snímků něco bylo. Jinak za trošku slabého světla okamžitě jdete na vysoké ISO, v protisvětle dostanete tmu, v krajinářské fotografii menší hloubku ostrosti, než by bylo vhodné,...

Videosekvence mají klasické Full HD rozlišení, ale nemůžete manuálně ostřit ani nastavit expoziční časy. Zde jedině automatika. Optická stabilizace je velmi účinná, zde budu chválit, autofokus se snaží, ale často mu to lehce ujede a videosekvence poněkud pulzují. Výdrž baterie je průměrná. Líbil se mi slušně fungující režim HDR. Někomu může chybět hledáček. U fotoaparátu, který už dokáže docela pěkně mazat pozadí, bych jej přeci jen čekal, obzvlášť když je takto velký a těžký fotoaparát. Můžete si sice dokoupit externí variantu, ale vyjde to dost draho podobně jako u mnoha jiných fotoaparátů.

Pokud jde o kvalitu snímků, mluvili jsme už o velmi dobrých výsledcích objektivu. I když má čip stejně velké pixely jako 18MPx APS-C senzor Canonu (a mám i proto podezření, že z těchto čipů technologicky vychází nebo možná jen Canon používá 1,5" výřez z těchto senzorů), přijde mi, že předvádí lepší výsledky než větší senzor u zrcadlovek Canon. Své v tom hraje procesor DIGIC 6, který dává podstatně lepší obraz než DIGIC 4 v nedávno testované zrcadlovce Canon EOS 1200D. I v RAWu mi přijde, že trochu méně šumí a má i o něco lepší dynamický rozsah (nicméně velmi výrazný barevný šum v prosvětlených stínech jej trápí stejně jako zrcadlovky Canon). Jinak řečeno, čekal bych sice od 1,5" senzoru o trošku lepší výsledky v šumu i dynamickém rozsahu, ale kvalita obrazu je přesto rozhodně jednou z hlavních pozitivních vlastností fotoaparátu.

Jak tedy ohodnotit Canon PowerShot G1 X Mark II? Opravdu to není jednoduché. Je to fotoaparát, který výrazně vylepšil vlastnosti svého předchůdce, ale přesto působí trochu nedotaženě. Takhle měl přesně vypadat původní model, to by byla pro rok 2012 naprostá pecka. Dnes je ale konkurence dál nejen v rychlosti, ale i ve videu, použitelnosti Wi-Fi a dalších ohledech. PowerShot G1 X Mark II hezky fotí, je to solidní prostředek pro focení jako řemesla, ale trochu mi schází dojem toho, že každá funkce tu pracuje nejlépe, jak to je jen možné, že to je výstavní vlajková loď značky. Tady konkurence působí "komplexněji".


Fotoaparát je vhodný pro:


1. Běžné focení krajiny, architektury (ideálně ale se zásahy do expozice)


Plusy


+ Solidní objektiv s rozumnou světelností a dobrou kresbou
+ Dobrá kvalita obrazu
(byť od 1,5" čipu bych čekal trochu více)
+ Integrovaný ND filtr a bohatý rozsah clon
+ Výklopný dotykový displej
+ Velmi účinná optická stabilizace
+ Bohatý rozsah expozičních časů


Minusy


- Zvláštně fungující expoziční automatika
- Pomalejší odezvy, místy ergonomické nedostatky
- Chybí závit pro filtry

- Spíše podprůměrné Full HD video (pulzující AF, nelze nastavit expozici)
- Průměrná výdrž na baterii
- Někomu může chybět hledáček (lze draze dokoupit)
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Canon PowerShot G1 X Mark II děkujeme Canonu.
 

Cena v době testování: cca 21 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Canon PowerShot G1 X Mark II?
V anketě šlo hlasovat od 5.1.2015 do 23.12.2015. Počet hlasujících: 28
Výborný18 %
Průměrný54 %
Špatný29 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.