Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot G1 X: vnitřní revoluce

28.2.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Je to sotva pár týdnů, co Canon uvedl nový PowerShot G1 X a pár dní, co se začal prodávat. My jsme jej již důkladně otestovali. Nabízí nám více než 4/3" CMOS snímač s rozlišením 14 megapixelů, objektiv se 4× optickým zoomem, Full HD video a mnoho dalšího.
Canon PowerShot G1 X je bezesporu velmi zajímavý a netradiční fotoaparát. Posouvá profi kompakty svými možnostmi na úroveň zrcadlovek, a to i cenou. Nyní je otázkou, koupit G1 X nebo raději zrcadlovku? Postupně se na to pokusím odpovědět. G1 X je rozměrově větší než běžné kompakty, za kapesní ho lze považovat snad jen v případě zimní bundy. Zpracování je slušné, fotoaparát je bytelný, potěší vcelku dobrá ergonomie a bohatá výbava jako jsou např. sáňky na blesk, integrovaný 3EV ND filtr a další. Průhledový hledáček má tradičně natolik malé pokrytí, že je sotva jen ilustrační, ale stále lepší než nic. Osobně bych zde mnohem raději vidět pořádné EVF. Potěší plně polohovatelný LCD displej.

Obrovský, více než 4/3" CMOS čip má rozlišení 14 megapixelů, čímž se staví po bok 18MPx zrcadlovkám Canon, které mají stejnou pixelovou hustotu. Daly by se tedy očekávat podobné výsledky, ale minimálně v JPEGu je G1 X dle mého názoru i díky novému procesoru DIGIC 5 mnohem dále. Šum je opravdu velmi nízký, odšumování zachovává mnohem více detailů než to, nač jsme u zrcadlovek Canon zvyklí. Dynamický rozsah zatím vzhledem k absenci pořádných konvertorů RAWů pro G1 X nelze dobře posoudit, ale obecně se mi zdá, že i zde a v nastavování expozice je tento kompakt o něco lepší než typické Canony, a to ať mluvíme o kompaktech nebo zrcadlovkách.





Kvůli velkému čipu ale nebylo možno do těla napasovat nějak "hodnězoomový" objektiv s dobrou světelností. Najdete tu tak 4× zoom v rozsahu od 28 do 112 mm. Začátek je tedy téměř totožný se zrcadlovkami Canon, ale potěší delším maximálním ohniskem. Z tohoto pohledu je univerzálnější než základní 18-55mm "seťák". Světelnost F2,8 na širším ohnisku také potěší, což se ale nedá říci o F5,8 na nejdelším. Dalo by se předpokládat, že vzhledem k lepší světelnosti na širším ohnisku a podobné světelnosti na konci (který je ale u G1 X o něco dál, 112 mm versus 88 mm) by mohl být průběh světelnosti lepší. Bohužel to není pravda, světelnost je u G1 X lepší skutečně jen do cca 35mm ohniska, pak už je se zrcadlovkami s 18-55mm objektivem víceméně totožná.

Oproti DSLR je tu hlavně problém v ostření. To je znatelně pomalejší (asi 2-3 krát), takže se vyrovná jen běžným kompaktům. Konkurenční CSC přístroje umí být také mnohonásobně rychlejší, dnes není problémem ostření za 0,2 sekundy, zatímco G1 X potřebuje 0,5 až 0,8 sekund podle ohniska. Druhou potíží s ostřením je v podstatě absence makra. Ostřící vzdálenosti jsou opravdu hodně dlouhé a maximální virtuální zvětšení nedosahuje ani 0,2× (18-55 seťák má asi 0,6×). Řešením by mohla být makropředsádka, ale není mi jasné, kde lze sehnat nějakou s atypickým průměrem 44 mm. Můžete to řešit přes redukční tubus, ale to bude nákladné řešení.

Každopádně i přes tyto nedostatky objektivu musím vyzdvihnout jeho optickou kvalitu a celkově kvalitu snímků. Objektiv má při ostření na běžné vzdálenosti (metry až desítky metrů) výbornou kresbu i krásně ostré rohy. Vzezřením kresby mi spíše připomínal objektivy s pevným ohniskem. Např. větve v protisvětle jsou krásně vykreslené, a to i ty nejtenčí, nikde žádná chromatická aberace, což je jinak velký problém většiny objektivů Canonu od nejlevnějších kompaktů až po některé poměrně drahé Lkové objektivy pro zrcadlovky. Když se k tomu přidá vynikající zpracování obrazu novým procesorem DIGIC 5, nabídne vám PowerShot G1 X rozhodně kvalitnější a detailnější snímky než třeba zrcadlovka EOS 60D s 18-55mm objektivem (což je kombinace za 27,5 tisíce Kč).

Full HD video je kvalitní, ale zabírá hodně místa na kartě. Proti zrcadlovkám je trochu příjemnější pro běžné rodinné natáčení (musíte ale počítat se zoufale pomalým autofokusem, ale aspoň není skokový a hlučný), naopak není vhodné pro náročnější použití (nemožnost manuálního přeostřování nebo nastavení expozice). Výdrž na akumulátor je spíše slabší. Rychlost přístroje je také poměrně slabá, a to ať se týká prodlev mezi snímky nebo sekvenčního snímání. Hardwarové HDR je pěkné na papíře, ale v praxi je bez stativu naprosto k ničemu, snímky se skládají bez zarovnávání, takže každý HDR snímek z ruky bude trojitý. Je to zajímavé, protože noční multiexpozice funguje bez potíží.

Je tedy lepší zrcadlovka nebo PowerShot G1X? Zkusme to srovnat např. proti EOSu 600D s 18-55mm objektivem za totožnou cenu. PowerShot G1 X nabídne jednoznačně opticky kvalitnější objektiv bez výraznějších vad s krásnou, až "pevnoohniskovou" kresbou s větším zoomem a lepší světelností na širokém ohnisku. Nabídne také kvalitnější a detailnější obraz s méně agresivním odšumováním, byť v menším rozlišení. Plusem je i integrovaný 3EV ND filtr, takže tisícovku ještě ušetříte (zde nutno připomenout, že G1 X ale nemá takový rozsah clon, takže navýšení je 1-2 EV). G1 X je také kompaktnější a má lepší video pro běžné natáčení.

EOS 600D ale zase jednoznačně zvítězí drtivě lepší rychlostí přístroje, a to jak prodlevami mezi snímky (pětinové prodlevy ve srovnání s G1 X), tak procházením menu nabídek nemluvě o sekvenčním snímání a manuálním zoomu. Jednoznačně lépe se také manuálně ostří, hledáček zrcadlovky je proti tomu v G1 X někde jinde. V neposlední řadě je 600D mnohem vhodnější na profi natáčení videa s manuálním ostřením a především u zrcadlovky můžete vyměnit objektiv. Nyní je už jen na vás, co považujete za důležitější a zda chcete nebo nechcete měnit objektivy. Každopádně G1 X je zajímavým počinem, ale na TREFU to poprvé pro G řadu nevidím. I přes vysokou kvalitu snímků jsou zde i určité kompromisy.
 
 

Plusy

 
+ Vynikající kvalita obrazu (nízký šum, výborné odšumování)
+ Opticky výrazně nadprůměrný objektiv
+ Integrovaný ND filtr a až 60sekundová expozice
+ Solidní LCD displej
 
 

Minusy

 
- V podstatě neexistující makro
- Nižší rychlost i ve srovnání s kompakty (natož s DSLR)
- Slabší výdrž na baterie

 
Za zapůjčení fotoaparátu Canon PowerShot G1 X děkujeme Canonu.
Fotoaparát Canon PowerShot G1 X a další produkty najdete na www.fotoskoda.cz.
 
 
Cena v době testování: cca 18.000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama