Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot G1 X: vnitřní revoluce

28.2.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Je to sotva pár týdnů, co Canon uvedl nový PowerShot G1 X a pár dní, co se začal prodávat. My jsme jej již důkladně otestovali. Nabízí nám více než 4/3" CMOS snímač s rozlišením 14 megapixelů, objektiv se 4× optickým zoomem, Full HD video a mnoho dalšího.

Autofokus, ostření


Ostření nabízí velké množství nejrůznějších režimů. Samozřejmě je zde normální ostření, makro a manuální. Protože zvětšený náhled nezabírá velkou plochu a zvětšení je poměrně malé, není přesné zaostření úplně nejsnazší. Zde je většina CSC fotoaparátů o míle napřed. Chválím alespoň to, že tento zvětšený náhled je ostrý a ne jen pouhou kostkovanou zvětšeninou původního náhledu jako u předchůdců. Co se týče výběru bodů, je zde FlexiZone, kde si sami můžete vybrat polohu bodu a jednu ze dvou velikostí. Tvář + AiAF kombinuje detekci tváře a automatický výběr ostřících bodů. Detekce je slušně rychlá, má i poměrně dobrou úspěšnost. Jako poslední je tu AF sledování, které výtečně funguje zejména v plně automatickém režimu. Fotoaparát zaostří, můžete se přibližovat, oddalovat, měnit kompozici a pořád má správně zaostřeno.

V menu můžete nastavit zvětšování AF bodu, průběžné ostření před namáčknutím spouště (zajišťuje trvale zaostřený náhled), po namáčknutí spouště (udržuje objekt zaostřený i po změně vzdálenosti) a najdete tu ještě pár drobností. Co se týče úspěšnosti, ta mě příliš nezklamala. Horší je to s rychlostí, která se rozhodně neblíží rychlostem zrcadlovek a i spousta CSC fotoaparátů zvládne tento úkon mnohem rychleji. Autofokus ale naštěstí není vyloženě pomalý, oproti Live View režimu na zrcadlovkách Canon je to hotová raketa.





Dalším velkým problémem fotoaparátu Canon PowerShot G1 X jsou ostřící vzdálenosti a obecně makro. V normálním režimu se připravte, že minimálních 25 cm na nejširším ohnisku začne velmi rychle růst na více než 1,2 metru na nejdelších ohniscích. Pomalu si zvyknete, že na focení i poměrně běžných snímků budete muset občas zapínat makro režim, který znamená lehké zpomalení ostření. Ten je ale zase omezen na maximální ostřící vzdálenost, takže na dva metry nezaostříte ani náhodou. Mezi těmito režimy se tak budete muset pořád přepínat.





Dalším negativem makro režimu je to, že v podstatě o žádný pořádný makro režim nejde. Na rozdíl od předchůdce G12, který měl skvělé makro i telemakro, nezvládá G1 X ani jedno. Ostřící vzdálenosti jsou kolem 15 cm na nejširším ohnisku a u nejdelších budete potřebovat až 0,8 metru. Není divu, že maximální přepočtené zvětšení objektivu nepřesahuje ani 0,2násobek! To znamená, že nejlepší detail, kterého je schopen, má na delší stranu fotografie 18 centimetrů a více.

Tradičně jsem vyzkoušel i makropředsádku Raynox DCR-150 se 4,8 dioptriemi. Ta má průměr 43 mm, kdežto závit na objektivu velmi netradičních 44 mm. Předsádka tedy nedrží a je nutno držet ji jen ručně. Každopádně na nejdelším ohnisku se minimální ostřící vzdálenost sníží ze 78 cm na zhruba 16,5 cm a zvětšení vzroste na 0,56násobek. To už je použitelné.




expoziční čas 1/40 s, clona F3,5, citlivost ISO 320, ohnisko 37 mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Tady je dobře vidět, že na makro můžete rovnou zapomenout. Kleště jsou jen maličkou plochou na snímku.




expoziční čas 1/250 s, clona F5,8, citlivost ISO 100, ohnisko 112 mm, korekce +0,7 EV, klikněte pro zvětšení



Pro porovnání vyfotím dvakrát jeden list. Toto je nejlepší telemakro, kterého je fotoaparát schopen. Upřímně řečeno, nic moc.




expoziční čas 1/160 s, clona F7,1, citlivost ISO 320, ohnisko 112 mm, makropředsádka
Raynox DCR-150, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení


Tady jsem to zkusil s makropředsádkou Raynox DCR-150 se 4,8 dioptriemi, kterou jsem ale musel držet před objektivem (závit na objektivu je o milimetr širší). Zvětšení je mnohem příjemnější a s předsádkami si už umím představit použitelnost tohoto fotoaparátu pro méně náročné makro fotografie.


Nastavení expozice, automatika


Fotoaparát nabízí obsáhlé možnosti nastavení expozice. Měření expozice může být poměrové, celoplošné se zdůrazněným středem a bodové. Poměrové měření upravuje expozici podle AF bodu, ne můj vkus možná trochu citlivěji, než bych čekal. K dispozici je korekce expozice na hlavním kolečku v rozsahu od -3 EV do +3 EV. Je to velmi pohodlné a rychlé řešení jak upravovat expozici. Jen se nenechte zmást displejem, který hodně přidává na jasech. Stačí nastavit +1/3 EV a snímek na něm vypadá, jak byste přidali minimálně 1,0 EV. V počítači je všechno v pořádku a s displejem budete docela dost bojovat. Zatímco při prohlížení na displeji se mi zdálo, že má fotoaparát dynamický rozsah jako obyčejný kompakt, v počítači byly výsledky mnohem lepší.

K dispozici jsou všechny čtyři hlavní režimy expozice, tedy automatika, priorita clony, času a plný manuál. Potěší rozsah časů, který začíná na 1/4000 s a končí až na 60 sekundách. PowerShot G1 X je tak patrně jediným fotoaparátem Canonu, který nabízí tak dlouhý čas (ve standardním nastavení). Na rozdíl od zrcadlovek tu ale nenajdete bulb režim. Citlivosti mají bohatý rozsah ISO 100 až ISO 12800, a to po 1/3EV krocích. Automatika končí na ISO 1600 (lze však tento limit uživatelsky omezit na cokoli z rozmezí ISO 400 až ISO 1600).

Pokud zapnete funkci pro rozšíření dynamického rozsahu na 200%, připravte se na omezený rozsah ISO 200 až ISO 1600, při 400% nastavení na ISO 400 až ISO 1600. V režimu A a P je maximální čas expozice 1 sekunda. Zajímavostí je funkce bezpečného posunu, která v případě přehnané expozice změní vámi navolený expoziční čas v režimu priority času.





Vzhledem ke světelnosti F2,8 - 5,8 a rozsahu 28-112 mm nelze čekat lepší světelnost než u Canonu PowerShot G12. Nicméně, dal by se čekat lepší průběh světelnost ve srovnání se základním setovým objektivem zrcadlovek 18-55 mm. Ten má přepočtená ohniska 29 až 88 mm při světelnosti F3,5-5,6. Bohužel teorie je jedna věc a praxe věc druhá. Na nejširším ohnisku je G1 X pochopitelně světelnější než zrcadlovka, ale už při 35mm! ohnisku se světelnost srovnává a dosahuje téže hodnoty F3,5. Další průběh světelnosti je už víceméně podobný, a tak ani navzdory lepším papírovým předpokladům nečekejte od 35mm ohniska lepší světelnost. Ta je lepší skutečně jen na těch nejširších ohniscích. Expoziční bracketing nabízí snímání tří fotografií s rozdíly expozic až 2 EV.


Expoziční a fotografické režimy


Výběr fotografických režimů lze provést na horním ze dvou koleček.




  • C1 a C2 - Uživatelská nastavení pro oblíbené režimy, pamatuje si fotografický režim, nastavení ND filtru, stabilizace a mnoho dalšího.
  • M (Manual) - Uživatel nastavuje expoziční čas i clonu. Časy mohou nabývat od 1/2000 s do 60 sekund, clona dle světelnosti objektivu (F2,8 - F5,8 dle ohniska) do F16. Můžete aktivovat 3EV ND filtr. LCD displej odpovídá nastavené expozici, ukazuje se i graf pod(pře)expozice. Citlivost lze nastavit v rozsahu od ISO 100 do ISO 12800 (po 1/3EV krocích).
  • Av (Priorita clony) - Clonu lze nastavit od hodnot světelnosti objektivu do F16. Čas může nabývat maximálně jednu sekundu. Citlivost lze opět nastavit od ISO 100 do ISO 12800 po 1/3EV krocích, můžete využít i automatiku, které lze omezit rozsah (max. ISO lze nastavit od ISO 400 do ISO 1600, opět po 1/3EV krocích). Dobré je i to, že můžete automatice nastavit, jak rychle má jít s citlivostí nahoru. Tedy zda se má hodně spoléhat na stabilizaci nebo naopak zhruba dodržovat pravidlo převrácené hodnoty ohniska nebo něco mezi tím. K dispozici je korekce expozice od -3 EV do +3 EV, displej odpovídá nastavení expozice. Lze aktivovat ND filtr.
  • Tv (Priorita času) - Čas je možno uživatelsky nastavit od 1/4000 s do 60 sekund. Clona se nastavuje automaticky, zbytek je shodný s režimem Av.
  • P (Program AE) - Fotoaparát volí clonu i čas (1/4000 s až 1 sekunda). Pro zbytek nastavení znovu platí totéž co pro Av a Tv. Pokud zmáčknete tlačítko hvězdičky, zamkne se expozice a točením voliče lze upravit clonu (fotoaparát přepočte čas).
  • AUTO - plně automatický režim, nefunguje zde korekce expozice ani RAW, což je občas docela škoda. Samozřejmě se dá předpokládat, že uživatelé automatiky toto zpravidla nepotřebují.
  • SCN
  • Barevné režimy (HDR, Nostalgie a další)
  • Videosekvence

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.