Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot G15: lépe už to (asi) nepůjde

28.1.2013, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Další hodně žádanou recenzí byla ta na Canon PowerShot G15. Dnes vám ji předkládáme. Bude tento nový kompakt s 5× optickým zoomem a znatelně lepší světelností lepší než předchůdce? A bude lepší než jeho velmi bohatá konkurence?

Příslušenství


K fotoaparátu dostanete popruh, Li-Ion akumulátor, nabíječku s kabelem a mělo by tu být i CD se základní verzí manuálu. Co však nepříjemně překvapí, je absence USB kabelu. Takhle moc se šetřit nemuselo.






Výdrž baterie


K napájení je použit Li-Ion akumulátor NB-10L s napětím 7,4 V a kapacitou 920 mAh. Podle výrobce to stačí na 350 snímků, 770 snímků s vypnutým LCD, 70 minut videa, resp. 120 minut videa s vypnutým LCD. Jak už je u Canonu obvyklé, udávaná výdrž je na hony vzdálená skutečnosti, a to v tom dobrém slova smyslu. Baterie totiž vydrží opravdu dlouho a místo průměrných 350 snímků se dá v praxi snadno dosahovat čísel minimálně o polovinu vyšších (dosáhl jsem 560 snímků).


Dodaný software


Canon bohužel k testům kompaktů nedodává CD se softwarem, nicméně nějaké programy jsem našel na disku ze starších instalací ze zrcadlovek Canon, provedl update a nebyl problém ani se snímky z PowerShotu G15.





PhotoStitch je aplikace pro skládání panoramat, její vývoj se ale zasekl v roce 2008 (což dokládá i úvodní okno aplikace). Od té doby je aktualizována spíše jen tak, aby byla kompatibilní s novými operačními systémy. Na dnešní poměry tak má docela problémy s artefakty při skládání, kresba se v místě slepení často opakuje.





Více radosti udělá dodávaný RAW konvertor Digital Photo Professional. V základním okně vidíte náhledy všech snímků v JPEGu i RAWu. Při práci s JPEGy máte k dispozici pouze možnosti úprav barevné hloubky, saturace, ostrosti a základní redukce jasového a barevného šumu.





V RAWu k tomu přibude i práce s dynamickým rozsahem, vyvážením bílé, nastavení Picture Style, úpravy jasu a kontrastu v jednotlivých barevných kanálech a několik dalších drobností.





Poměrně zajímavou shledávám část pro korekci optických vad objektivu jako je vinětace nebo chromatická aberace. Ta je doplněna o velký náhled, kde všechny úpravy jasně vidíte.


Zobrazení displeje a menu


Nejprve se podíváme na průhledový hledáček a jeho pokrytí. Červeným obdélníkem je vyznačena plocha, kterou zhruba vidíte v hledáčku. U nejširšího ohniska je pokrytí hledáčku jen 69 % (cca 84 % na stranu), u nejdelšího ohniska je to plošně dokonce 65 %.


28mm ohnisko

140mm ohnisko

Displej má typické rozmístění ikonek pro fotoaparáty Canon PowerShot. Nahoře jsou tedy informace o rozlišeních a kapacitách, dole jsou pak expoziční nastavení. Při zoomování se zobrazuje ostřící rozsah objektivu.


Při nastavování expozice se ukazují dostupné rozsahy časů a clony. U manuálu nechybí ani graf pod(pře)expozice.


Quick menu PowerShotů už tradičně patří k tomu nejlepšímu, co lze u kompaktů nalézt. Velmi dobře se tu pohybuje, šipkami nahoru dolů vybíráte nastavovanou vlastnost, vlevo/vpravo pak konkrétní volbu. Při nastavení citlivosti se skvěle hodí otočné kolečko na zadní straně přístroje.


U manuálního ostření se zobrazí zvětšený náhled (se skutečně lepšími detaily), rovněž se ukazuje zaostřená vzdálenost. Zobrazení displeje si můžete obohatit o pomocnou mřížku, histogram i vodováhu.


U videosekvencí je podobné menu jako při focení. Hlavní menu se skládá ze tří záložek. První je věnována fotografickým nastavením.


Druhá se pak věnuje technickým nastavením a do třetího menu si můžete dát libovolná nastavení (např. ta nejčastěji používaná).


U režimů prohlížení máte celoplošné zobrazení se základními informacemi. Můžete si nechat zobrazit i menší náhled, který je doplněn histogramem a větším množstvím informací.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.