Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot G7 X: opět skvělé géčko

12.8.2015, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Velmi zajímavým profi kompaktem je Canon PowerShot G7 X, který kombinuje velký 1" CMOS BSI senzor s objektivem s výbornou světelností F1,8 až F2,8. Nechybí ani Wi-Fi, selfie displej a Full HD videosekvence.

Stabilizace


Fotoaparát disponuje optickou stabilizací obrazu s několika módy. Ta automatická dokáže vybírat vhodné režimy pro aktuální situaci. V nabídce má klasické stabilizování, panorámování (focení panningu je opravdu vyloženě radost, protože stabilizace dělá to, co má - stabilizuje vertikálně a nedělá neplechu horizontálně), pro makro snímky, dále je tu dynamická stabilizace pro video při chůzi, pro klasické video s delšími ohniskovými vzdálenostmi a automatické vypnutí stabilizace při detekci stativu. Navíc lze zapnout stabilizaci pouze při focení nebo trvale i pro náhled (komponování snímku).



se stabilizací, 1/10 sekundy



bez stabilizace, 1/10 sekundy



1/200 sekundy



Test proběhl s přepočtenou ohniskovou vzdáleností 100 milimetrů. Při použití stabilizace se první neostré snímky začaly objevovat někde kolem 1/20 sekundy, nicméně i při 1/10 sekundy bylo množství relativně ostrých snímků nadpoloviční (viz výše). Bez stabilizace jsem byl na polovině u 1/80 sekundy a nadpoloviční úspěšnost jsem dosáhl při 1/100 sekundy. Canon PowerShot G7 X tedy nabídne stabilizační účinek 3,3 EV, což je pěkné.


Fotografování portrétů


Jak už jsme hovořili kapitole o ostření, detekce tváře je poměrně rychlá a úspěšná (byť občas s falešnými detekcemi). Zajímavé je rozhodně i to, že fotoaparát má relativně velký senzor a na delších ohniskových vzdálenostech (100 mm) stále výbornou světelnost F2,8.


Canon PowerShot G7 X portrét

expoziční čas 1/2000 s, clona F4, citlivost ISO 125, ohnisko 100 mm, klikněte pro zvětšení



Díky tomu může i navzdory menšímu senzoru mazat více pozadí než APS-C fotoaparáty se setovým 18-55mm objektivem (ty mají clonový otvor při 83mm přepočtené ohniskové vzdálenosti 9,8 mm, Canon G7 X na téže vzdálenosti pak 10,8 mm). Tady na snímku byla použita vyšší clona F4, neboť fotoaparát díky funkci "bezpečný posun" navolil vyšší clonu, než jsem měl nastavenu, aby nedošlo k přepálení snímku. Ostrost je výborná, detaily také a pozadí se příjemně maže. Při učně aktivovaném ND filtru a nižší cloně by byl výsledek ještě lepší. Můžete se podívat na snímek ve formátu RAW.


blesk -2 EV (1/60 s, ISO 125)



blesk +0 EV (1/60 s, ISO 125)



blesk +2 EV (1/60 s, ISO 125)



blesk -2 EV (1/60 s, AUTO ISO 640)

blesk +0 EV (1/60 s, AUTO ISO 640)

blesk +2 EV (1/60 s, AUTO ISO 640)

Interní blesk má klasické režimy jako je automatika, vynucený záblesk, pomalou synchronizaci (lze si vybrat první nebo duhou lamelu) a vypnutí. Blesk je výklopný manuálně. Korekce je možná od -2 EV do +2 EV. Výkon blesku je přiměřený, díky dobré světelnosti objektivu se nemusí moc namáhat.





Efekt červených očí bývá malý, výsledkem jsou jen lehce načervenalé oči nebo je v podstatě bez tohoto efektu. Toto je asi nejsilnější efekt červených očí, kterého se mi během testu podařilo dosáhnout.


Výdrž baterie


O napájení se stará Li-Ion akumulátor NB-13L s napětím 3,6 V a kapacitou 1250 mAh. Výrobce hovoří o výdrži pouhopouhých 210 snímků na jedno nabití (a 310 snímků ECO režimu). Jak je už u Canonu zvykem, skutečnost je mnohem lepší než papírové údaje. V testu jsem v průměru na jedno nabití baterie pořídil 335 fotografií a 7 minut Full HD videa. To jsou mnohem lepší hodnoty, nicméně ve své třídě i tak patří k lehkému podprůměru.


Displej


Dále se podíváme na zobrazení menu nabídek a ikon na displeji. To se nijak zvlášť neliší od předchozích kompaktů Canonu. Využívá vertikálního řazení položek v menu a horizontální výběr konkrétních hodnot. Volby lze použít i bez potvrzení (namáčknutím a zmáčknutím spouště), v takovém případě se ale po vyfocení fotoaparát znovu vrátí do menu a bude v něm tak dlouho, dokud volbu skutečně nepotrdíte.


Levý snímek ukazuje výběr sekvenčního snímání, na pravém snímku pak vidíte zobrazení doplněné o mřížku, vodováhu i histogram.


Při otáčení kolečkem fotografických režimů (PASM) se na displeji zobrazují ikonky jednotlivých režimů. Pravý snímek ukazuje nastavení ISO automatiky.


Tyto dva snímky se věnují videosekvencím. Nalevo vidíte videosekvence natáčené v běžných režimech snímání, vpravo pak ve speciálním režimu videosekvencí, kde lze upravovat i expoziční nastavení.


Dále se můžete podívat na vzhled menu nabídek. Ty mají tři záložky, první se věnuje fotografickým nastavením, druhá technickým a třetí umožňuje vyrobit vlastní menu s položkami, které nechcete lovit v těch předchozích.


Snímky si můžete prohlížet v několika různých stylech zobrazení. Základem je celoplošný náhled s expozičními informacemi a několika dalšími detaily. Dále je tu zmenšený náhled s trochu více informacemi a jasovým histogramem.


Informace o snímku můžete úplně zanedbat a naopak místo nich si nechat zobrazit barevné histogramy. Pravý snímek ukazuje připojování Wi-Fi sítě.




Wi-Fi


PowerShot G7 X by měl spolupracovat s novou aplikací Canon Camera Connect, ale nepodařilo se mi spojit smartphone a fotoaparát pomocí této aplikace. Naproti tomu starší software CameraWindow fungoval bez problémů.


Nabídne tradiční možnost prohlížení snímků z fotoaparátu na větší obrazovce smartphonu, nechybí ani dálkové ovládání fotoaparátu a přidávání GPS souřadnic.


Nutno ale říci, že CameraWindow moc funkcí po dálkové ovládání nenabídne. V podstatě tu máte zoom a samospoušť.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.