Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot G9 X: skladný dotykáč

24.2.2016, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Řada profi kompaktů Canon PowerShot G X se utěšeně rozrůstá a dnes se podíváme na nejmenšího zástupce v podobě PowerShotu G9 X. V malinkém těle nabídne velký 1,0" snímač s 20 MPx a světelný F2,0-4,9 objektiv.
Podívejme se nyní na náročné focení v protisvětle. To vyžaduje dobré výkony čipu i objektivu.


Canon PowerShot G9 X protisvětlo 1

expoziční čas 1/200 s, clona F4, citlivost ISO 125, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení



Dost nepříjemná scéna. Tenké větvičky se v okolí slunce ztrácejí, směrem k rohům roste chromatická aberace. Můžete se podívat na snímek ve formátu RAW. Dynamický rozsah čipu je slušný a z jasů toho docela dost zachráníte.


Canon PowerShot G9 X protisvětlo 1 korekce DR

expoziční čas 1/640 s, clona F4, citlivost ISO 250, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení



Tady jsem vyzkoušel funkci Korekce DR, která používá dvakrát vyšší citlivost. Lépe řečeno, použije zhruba poloviční expoziční čas při výchozí citlivosti, čímž dostane do jasů podstatně více kresby. Stíny pak prosvětlí, jako by byly foceny na vyšší citlivosti (jejich výsledná expozice by tedy měla být víceméně stejná jako v předchozím případě). Světla jsou skutečně lepší, ale stíny působí poněkud rozmydleně.


Canon PowerShot G9 X protisvětlo korekce stínů

expoziční čas 1/640 s, clona F4, citlivost ISO 250, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení



Dále tu najdete funkci korekci stínů, která o něco více prosvětluje stíny. Zatímco první funkce stahovala jasy a stíny nechávala stejně tmavé, tato funkce ponechává jasy a prosvětluje tmavé oblasti. Pokud tedy obě funkce zkombinujete, dojde k prosvětlení stínů dokonce dvakrát (poprvé na zachování jasu při polovičním expozičním času, podruhé pro jejich prosvětlení). Je vidět, že kresba je v nich dost slabá a neostrá. Jasově ale snímek působí zejména v nižších rozlišení pěkně a jasově vyváženě.


Canon PowerShot G9 X protisvětlo HDR

expoziční čas 1/60 s, clona F8, citlivost ISO 125, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení



Fotoaparát nabízí i hardwarový HDR režim s trojexpozicí. Chcete-li rozšiřovat dynamický rozsah, toto je ta správná cesta (pokud se nesnímá pohyb). Jasy jsou o něco lépe srovnané a především si fotografie zachovávají dobrý kontrast i ostrost ve stínech.


Canon PowerShot G9 X protisvětlo 2

expoziční čas 1/200 s, clona F11, citlivost ISO 125, ohnisko 28 mm, korekce +0,7 EV, klikněte pro zvětšení



Velkým problémem fotoaparátu jsou ale odlesky objektivu, což platí zejména tehdy, když se přicloní (což dělá např. HDR režim, který zde byl použit). Vyšší clony na druhou stranu vytváří hvězdy kolem světel, což může být žádoucí.


Canon PowerShot G9 X protisvětlo 3

expoziční čas 1/1250 s, clona F5,6, citlivost ISO 125, ohnisko 28 mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Tentokrát tu moc odlesků nevzniklo (posléze vyfocený HDR snímek s vyšší clonou měl ale odlesků podstatně více), je ale vidět snížený kontrast ve stínech, což vynikne zejména tehdy, když se je budete snažit prosvětlit z RAWu.


Canon PowerShot G9 X protisvětlo 4

expoziční čas 1/320 s, clona F4,5, citlivost ISO 200, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení



Tady jsou světelné závoje dobře vidět. Celá levá polovina snímku je hodně nekontrastní a jakoby zastřena mírně fialovým závojem. Kresba ve stromech je tedy nulová, což platí i o RAWu.


Canon PowerShot G9 X protisvětlo 5

expoziční čas 1/125 s, clona F6,3, citlivost ISO 125, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení



Je ale nutné říci, že závoje a odlesky nevznikají vždy a všude. Nezřídka se dají vyfotit i snímky, které mají kontrast v pořádku a odlesky budete hledat docela marně. Zde potrápí chromatická aberace vlevo. Opět je k dispozici RAW snímek. Kresba snímku je uprostřed dobrá, směrem k rohům začíná být slabší.


Canon PowerShot G9 X protisvětlo 6

expoziční čas 1/1000 s, clona F5, citlivost ISO 125, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení



Zde už odlesky opět dělají neplechu. Hlavní problém je v tom, že sníží kontrast a ostrost v méně výrazných oblastech a ty jsou pak odšumováním dále rozmydlené (stromy na kopcích vzadu). Můžete se podívat na RAW fotografii, kde je vidět, že tam moc kresby kvůli odleskům skutečně nezůstalo.


Canon PowerShot G9 X protisvětlo 7

expoziční čas 1/200 s, clona F10, citlivost ISO 125, ohnisko 28 mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení



HDR režim se opravdu dobře snaží dát solidní detailkontrast do stínů. Hodně mu to ale kazí odlesky objektivu při vyšších clonách (které HDR režim rád využívá). Takový snímek je v podstatě nepoužitelný a jedinou možností udělat něco rozumného, je tentokrát vypnout HDR, nastavit nějakou rozumně nižší clonu (kolem F2,8-F4) a kresbu vytáhnout z RAWu. HDR je vynikající tehdy, pokud potřebujete vyšší dynamický rozsah, ale ve scéně není slunce nebo jiný silný zdroj světla.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.