Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot G9 X vs Sony Cyber-shot RX100

30.3.2016, Milan Šurkala, recenze
Nedávno se na trhu objevil nový kapesní profi kompakt Canon PowerShot G9 X. Mnohé z vás jistě napadla otázka, zda je lepší volbou než velmi podobný Sony Cyber-shot RX100. Dnes se na to podrobně podíváme.

Hloubka ostrosti


V předchozích kapitolách jsme se viděli, že Sony RX100 nabídne lepší průběh světelnosti. Ukázali jsme si snímek při F1,8 versus F2,0, nyní se budeme věnovat bokehu a hloubce ostrosti při maximálních ohniskových vzdálenostech.




Canon PowerShot G9 X, expoziční čas 1/640 s, clona F4,9, citlivost ISO 125, ohnisko 84 mm, klikněte pro zvětšení





Sony Cyber-shot RX100, expoziční čas 1/500 s, clona F4,5, citlivost ISO 125, ohnisko 85 mm, klikněte pro zvětšení





srovnání (Canon vlevo, Sony vpravo), klikněte pro zvětšení



Rozdíl mezi světelnostmi je necelou třetinu EV, takže nelze čekat nějak dramatické rozdíly v hloubce ostrosti. Některé detaily vypadají jemněji u Sony, některé u Canonu, většinou je kapánek jemnější Sony. Znovu ale nutno podotknout, že rozdíly takřka neexistují.




Canon PowerShot G9 X, expoziční čas 1/400 s, clona F4,9, citlivost ISO 125, ohnisko 84 mm, klikněte pro zvětšení





Sony Cyber-shot RX100, expoziční čas 1/400 s, clona F4,9, citlivost ISO 125, ohnisko 100 mm, klikněte pro zvětšení



Předchozí snímky se věnovaly stejné snímací i ohniskové vzdálenosti. Nyní se podíváme na to, jak přístroje umožní hloubku ostrosti ještě snížit. V případě Canonu G9 X je to schopnost ostřit z výrazně kratší vzdálenosti než v případě Sony. Jeho telemakro je tedy lepší a pozadí se maže o něco více. V případě Sony RX100 je naopak možné více zazoomovat a použít tedy větší ohniskovou vzdálenost, což je také parametr, který při vhodné konstelaci dalších parametrů může rovněž pomoci. I zde je tedy možné dosáhnout menší hloubky ostrosti, i když jinak (snímací vzdálenost je jen trochu dělší). Bohužel na rozdíl od Canonu musíte zapomenout na tak dobré telemakro.




Canon PowerShot G9 X, expoziční čas 1/200 s, clona F4,9, citlivost ISO 125, ohnisko 84 mm, klikněte pro zvětšení





Sony Cyber-shot RX100, expoziční čas 1/160 s, clona F4,5, citlivost ISO 125, ohnisko 100 mm, klikněte pro zvětšení





srovnání (Canon vlevo, Sony vpravo), klikněte pro zvětšení



Výhodou Sony je možnost více zoomovat, což ve výsledku znamená jemnější bokeh a více rozmazané pozadí. Tyto snímky byly ale foceny ze stejné vzdálenosti, tedy jde o jinou kompozici.




Canon PowerShot G9 X, expoziční čas 1/80 s, clona F4,9, citlivost ISO 125, ohnisko 84 mm, klikněte pro zvětšení





Sony Cyber-shot RX100, expoziční čas 1/60 s, clona F4,9, citlivost ISO 125, ohnisko 100 mm, klikněte pro zvětšení





srovnání (Canon vlevo, Sony vpravo), klikněte pro zvětšení



Na těchto snímcích vidíte, co to znamená v praxi v případě, že naopak zachováme kompozici, tedy se Sony jsem musel snímat z trochu větší dálky. I přesto, že jsem se Sony musel být trochu dál, bokeh je jemnější a pozadí více rozmazané. Canon potěšil lepším kontrastem v zaostřené ploše.


Výdrž baterie


Oba přístroje jsou vybaveny Li-Ion akumulátorem, který je možné nabíjet pomocí USB kabelu. V případě Canon je nutné zmínit to, že v balení najdete i klasickou nabíječku, zatímco u Sony je pouze nabíjecí adaptér (lze tedy nabíjet z klasické elektrické sítě, ale baterie musí být ve fotoaparátu, zatímco u Canonu ji můžete nabíjet i mimo fotoaparát).

Sony RX100 má akumulátor NP-BX1 s napětím 3,6 V a kapacitou 1240 mAh. U Canonu G9 X má akumulátor NB-13L taktéž s napětím 3,6 V, kapacita pak dosahuje hodnoty 1250 mAh. Přestože kapacita je takřka totožná, výdrž je jednoznačně na straně Sony, neboť u něj lze počítat s možností pořídit okolo 430 snímků na jedno nabití. V případě Canonu jsme naměřili přibližně o sto fotografií na jedno nabití méně.


Wi-Fi


Jednoznačné vítězství Canonu, neboť Sony toto připojení vůbec nemá. S Canonem si tak můžete přenášet snímky do smartphonu, prohlížet si je na větší obrazovce telefonu, je umožněno i dálkové ovládání fotoaparátu nebo vkládání GPS souřadnic ze smartphonu do EXIFu.


Videosekvence


Videosekvence jsou disciplínou, kde pro sebe oba fotoaparáty přináší výhry i prohry. Oba zvládají maximální rozlišení 1920×1080 pixelů, tedy Full HD. U Canonu je nepochopitelné, proč natáčení videa v běžných režimech (červeným tlačítkem) dovoluje snímkovací frekvenci 25p, zatímco ve speciálním video režimu můžete použít i 50p. Sony v tomto nedělá rozdíl a vždy vám nabídne možnost navolit i 50p.

Nechybí jak automatické řízení expozice, tak i možnost si na tyto expoziční hodnoty sáhnout. Všechny PASM režimy se u obou konkurentů u videa chovají jako režim P a na expozici si můžete sáhnout pouze ve speciálním video režimu. Zde ale vítězí spíše Sony. Oba umožňují volit automatické a manuální řízení expozice (Canon má M i s Auto ISO), Sony ale umožňuje využít prioritu clony a času, zde už dovolí i Auto ISO. Sony má bohatší rozsah expozičních časů od 1/2000 sekundy do 1/4 sekundy (Canon do 1/8 sekundy).



Srovnání stabilizace u videa fotoaparátů Canon PowerShot G9 X a Sony Cyber-shot RX100.


Autofokus je dobrý u obou, Canon zde ale má obrovskou výhodu v dotykovém displeji, který umožňuje ťuknout na displej a fotoaparát krásně automaticky přeostří. Tohle mu musí Sony závidět. Manuální ostření je komplikované u obou, lépe použitelné je u Sony. Tam je problém jen v tom, že ostřící kroužek jde docela ztuha a je nutné mít fotoaparát na stativu, aby přeostření vypadalo hezky a neškubalo se fotoaparátem. Vazba je ale pěkná a přesná. Canon naproti tomu umožní i ostření na displeji, to má ale nepoužitelný převod (nejdřív pomaličku, pak velmi rychle).

Canon PowerShot G9 X má rozhodně lepší stabilizaci obrazu, viz video. Chůzi dokáže podstatně lépe vyfiltrovat a působí příjemněji. Pokud se to ale dost přežene, o to nepříjemnější je následný záškub. Sony Cyber-shot RX100 až tak dobrou stabilizaci nemá, je to vidět i na tom, že nepoužívá takový velký výřez, který by sloužil ke stabilizování obrazu. Canon má totiž při stejném nastavení objektivu o něco užší úhel záběru, Sony je širokoúhlejší. V čem ale Sony opravdu vyhrává, je detailnost obrazu. Canon jako by ani nebyl Full HD, ale spíše resamplované HD video. Přestože má Canon více přiblížený obraz, Sony dává znatelně lepší detaily. Ani jeden z přístrojů neumí zpomalené video.



Videorecenze fotoaparátu Canon PowerShot G9 X s ukázkami videa.



Videorecenze fotoaparátu Sony Cyber-shot RX100 s ukázkami videa.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.