Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot G9 X vs Sony Cyber-shot RX100

30.3.2016, Milan Šurkala, recenze
Nedávno se na trhu objevil nový kapesní profi kompakt Canon PowerShot G9 X. Mnohé z vás jistě napadla otázka, zda je lepší volbou než velmi podobný Sony Cyber-shot RX100. Dnes se na to podrobně podíváme.
Takže který z fotoaparátů je ten lepší? To bude samozřejmě subjektivní podle konkrétních požadavků. Canon G9 X je určitě o něco skladnější a ocenit lze perfektní dotykové ovládání, stinnou stránkou je ale to, že na něm výhradně závisí. V zimě tedy matlání po displeji není žádný med a některé věci byste občas raději nastavili tlačítkem než spouštěli dotykem nějaké menu.

Dotykový displej oceníte zejména u ostření, kdy je výběr AF bodu u Canonu okamžitý, zatímco u Sony RX100 to musíte vyklikat. Dokud nezkusíte návykové ostření u Canonu, nebude vám to u Sony moc chybět, ale jakmile to zkusíte, jste ztraceni. Rychlost ostření je u obou solidní, Canon je ale přeci jen kapánek rychlejší. Makro je u obou špatné, u Canonu jen lehce lepší. Výraznější rozdíly jsou akorát u telemakra, opět lépe vychází pro Canon. Sony ostří o něco spolehlivěji, za špatného světla se ale nechce oběma. U makra oba objektivy způsobují dost výraznou auru kolem hran, Sony má o něco jemnější bokeh. Nejde ale o nějak dramatický rozdíl.

Expoziční nastavení jsou bohatší u Canonu. Zatímco Sony končí u ISO 6400, Canon pak až na ISO 12800, navíc disponuje i 3EV ND filtrem. Tím Sony není vůbec vybaven, což zejména při použití nízkých clon za dobrého světla docela chybí. Ani jeden z přístrojů neumožňuje montáž filtrů (pro Sony se nicméně dá dokoupit závit, který se nalepí na objektiv). Ačkoli hodnoty světelností vypadají být na první pohled podobné, ve skutečnosti je Sony v průměru o skoro 0,5 EV světelnější.

Bohužel pro Sony, stejná expoziční nastavení znamenají zhruba o 2/3 EV tmavší snímky, takže Sony si to vybere v nutnosti nastavovat delší expozice, méně clonit nebo volit vyšší ISO. Ve výsledků paradoxně lehké vítězství spíše pro Canon. Stabilizace je také lepší u Canonu. U obou má účinek okolo 2 EV, u Canonu spíše lehce nad. Výrazný rozdíl je zejména u videa, kde Canon dokáže mnohem lépe filtrovat chůzi. Videosekvence jsou nicméně znatelně detailnější u Sony, nabídne také prioritní režimy expozice. Sony díky lepší světelnosti trochu více maže pozadí, ale opět nic, co by bylo znatelně viditelné. Pro Sony hovoří mnohem lepší automatika ISO citlivosti, která se drží pravidla převrácené hodnoty ohniskové vzdálenosti, zatímco Canon má sice tři režimy nastavování ISO citlivosti, ale všechny nedávají smysl. Jedna volí příliš dlouhé časy, druhé více než extrémně krátké a teprve ta třetí, když už nic, se aspoň trochu dá použít (hodně krátké, ale přeci jen už použitelné časy).





Pokud jde o šum, BSI snímač u Canonu přináší jen nějakých 0,1 EV k dobru, nicméně překvapivě při ISO 6400 je lepší Sony. Jak již bylo ale řečeno, pro stejnou expozici stačí Canonu téměř o 2/3 EV kratší expozice při stejné citlivosti, takže tu Canon hodně získává a dorovnává tím svou horší světelnost. Dynamický rozsah čipů je podobný, zde bych ale viděl menší vítězství na straně staršího Sony. Jako skoro u všeho v této recenzi, rozdíl minimální ve velmi malém počtu desetinek EV.

U Sony lze ale ocenit mnohem lepší systémy prosvětlování stínů. Jeho DRO působí mnohem lépe než obdobná technologie u Canonu, navíc je možné fotit zároveň i do RAWu. HDR je u Sony také mnohem lépe konfigurovatelné a působí výrazně přirozeněji. Je překvapivé, že Sony má o něco lepší zpracování obrazu u vyšších citlivostí. Sice je plné nepříjemných artefaktů, ale přesto působí mnohem lépe než sice rovnoměrný šum Canonu, který ale totálně rozmývá kresbu pod ním a fotografie tak působí opět dojmem aury, jak focené přes igelit.
.
Další výhodou Sony je také větší zoom s delší maximální ohniskovou vzdáleností. Opět, rozdíly nejsou nějak dramatické, ono 84mm a 100mm ohnisková vzdálenost se zase až tak moc neliší. Kresebně je na tom v rozích o něco lepší Canon, na druhou stranu jeho objektiv má větší problémy v protisvětle. Trpí o něco více na odlesky, zde ale závisí na scéně. Občas je v pořádku, občas jsou snímky v podstatě nepoužitelné. U většího zoomu u Canonu často vzniká světelný závoj. Sony vyhrává lepší výdrží na baterie, naopak Canon vyhrává přítomností Wi-Fi, kterou Sony vůbec nemá.

Který si tedy vybrat? Objektivně je nutné říci, že oba přístroje jsou si velmi, opravdu velmi blízko, přičemž ale každý z nich nabízí pár pozitiv, která vyváží několik negativ, které mají proti tomu druhému. Schopnostmi bych je tak asi dal na stejnou úroveň. Vítěze tak spíše určí vaše preference, případně cena, která hraje do not Sony. To je totiž o dva tisíce levnější a před pár týdny byl rozdíl ještě větší.


Plusy pro Canon


- Menší rozměry
- Příjemné dotykové ovládání (bohužel výhradně dotykové)
- Přítomnost Wi-Fi
- Rychlejší ostření a lepší telemakro
- Přítomnost ND filtru
- Pro stejnou expozici mu stačí kratší čas/nižší ISO
- O něco lepší stabilizaci (výrazně lepší u videa)

 

Plusy pro Sony


- Větší zoom, lepší průběh světelnosti, trochu jemnější bokeh
- Tlačítkové ovládání (použitelné i v běžných rukavicích v zimě)
- Lepší cena
- Kvalitnější a snadněji ovladatelné video
- Lepší výdrž na baterii
- Mnohem lepší HDR a systémy prosvětlení stínů
- Lepší zpracování obrazu u vyšších ISO citlivostí (sice více artefaktů, ale bez "igelitového" vzhledu)
- Menší problémy v protisvětle
 

Za zapůjčení fotoaparátu Canon PowerShot G9 X děkujeme Canonu.
 
 
Cena v době testování: cca 12 000 Kč s DPH (Canon PowerShot G9 X), cca 10 000 Kč s DPH (Sony Cyber-shot RX100)
 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.