Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
30.3.2016, Milan Šurkala, recenze
Nedávno se na trhu objevil nový kapesní profi kompakt Canon PowerShot G9 X. Mnohé z vás jistě napadla otázka, zda je lepší volbou než velmi podobný Sony Cyber-shot RX100. Dnes se na to podrobně podíváme.
FotoZemek (919) | 24.4.20168:04
oba jsou ,,předpažit, teď,, a co nemá hledáček, to patří do hraček.
Prostě, hračka z číny a je jedno z kerého kanclu vyšla, tady rozhodne cena, pokud teda potencionální kupec nedojde k názoru, že mezi tímto a mobilem už není takový rozdíl a připlatí si o jeden, dva, tři tisíce při nákupu nového telefonu ...........
Odpovědět0  1
bp (22) | 6.5.201611:04
vazeny pan Zemek, mali ste aspon jeden z tych fotakov v rukach??? asi nie, ze?
Odpovědět0  0
chalupník (60) | 31.3.201619:04
Mně se tohle srovnání fotoaparátů líbí. Rozdíl v kvalitě je pod mojí rozlišovací potřebou, Sony je levnější a jsem zásadně pro tlačítka. Jasná volba.
Odpovědět3  0
David H (1707) | 30.3.201621:57
S uzivatelem ­'­'Velikonocni­'­' nema jakákoli diskuze zadny smysl. Pravdepodobne se jedna o nekoho, kdo byl jiz drive na DM zabanován. Tenhle styl je mii dost povědomý. Že někomu vadí krapet anglictiny ­- tim bych se taky moc nechlubil :)
Odpovědět2  4
Velikonoční (9) | 31.3.20163:15
Angličtino, zatím jsem tady jediný z údajných 100.000 návštěvníků­/měsíc, který tu nějakou diskusi vůbec vedl. Tvůj příspěvek diskusi úplně míjí, je naprosto, ale totálně o ničem. Světu jsi sdělil akorát to, 1.­) že se mnou diskuse nemá smysl ­(bez uvedení relevantního důvodu, to nedáš­), 2.­) že se pravděpodobně jedná o někoho, jehož styl je ti povědomý ­(tlach hodný maloměstské drbny či kavárenského povaleče­), a za 3.­) že ti nevadí krapet angličtiny ­- no to mně taky ne, a nejen angličtiny. O fotografii jsi se ve svém zblitku nezmínil ani náznakem. Suma sumárum se musím označit za pěkného blbce, neboť dobře vím že právě diskuse brutálně zvyšuje čtenost článků, takže za to, že jsem tu diskutoval, jsem se akorát dočkal od nějakého morálně špinavého nýmanda neopodstatněného zesměšňování a urážek. Mám ponaučení, že diskusi tu vést již nikdy nemám a nebudu, a ty Angličtino za mě přeber štafetu a podiskutuj tu! Jistě mě svými znalostmi a mentálním potencionálem nejen trumfneš, ale co já..., TY Angličtino především oslníš celý server. Pan Šurkala ti bude rozhodně vděčný, to si piš, jeho si vážím, tebe ne. Maucta.
Odpovědět1  6
David H (1707) | 31.3.20169:15
1­) ­'­'relevantni­'­' duvod je uz tvuj prispevek v 18:14. 2­) nepíšu nic z důvodu, aby mi byl někdo vděčný, 3­) že ti tak jde o sledovanost webu, o tom silně pochybuju 4­) koho si vážíš, je mi úplně jedno, tvoje urážky mě naprosto míjí.
5­) ponaučení, že tady již nikdy diskusi vést nemáš, jsi pochopil docela správně
Odpovědět1  1
Velikonoční (9) | 30.3.20162:11
Jsou to jenom kompakty, takže jim odpustím absenci věcí, které za důležité považuju já ­(vodováha, hledáček,...­). Jenom by mě zajímalo u fotografií dřevěné sochy, který z přístrojů podal věrnější zobrazení. Nemohu si pomoct ale přijde mi že jsou tam zobrazovány 2 odlišné barvy ­(odstíny­). Zatímco u Canonu jde spíše o černou barvu, u Sony spíše o hnědou, samozřejmě jsem to přehnal, ale chci tím naznačit, že ty odstíny jsou až příliš odlišné. Tedy jaká barva spíše souhlasí se zobrazením: ta co leze z přístroje Canon, nebo ze Sony? Na video je asi lepší Canon, ale sám vlastním poměrně starý fotoaparát a neměnil bych ho, takže nebudu říkat který z těch dvou prezentovaných přístrojů bych bral. ­(Ačkoliv vzhledem k té strašné ceně bych nebral ani jeden, takové absurdní peníze bych dovedl utratit ve fototechnice i jinak­).
Odpovědět0  4
Milan Šurkala (6625) | 30.3.201616:43
Absence vodováhy? Tu má jak Sony RX100, tak Canon G9 X. Co se týče barev, ono je to tím, že Sony má podstatně lepší DRO technologii, která prosvětluje stíny a ty pak nejsou tak tmavé ­(a mají tu barvu, kterou by mít měly­), u Canonu byla funkce prosvětlování stínů vypnuta, protože podává hrozné výsledky a nepodporuje RAW. Co se týče barviček, u RX100 jsem měl nastavenu korekci automatiky WB do teplejších odstínů, protože RX100 mívá obecně spíše studené snímky. Bližší podání bylo tentokrát asi u Canonu.

Nechápu tu poznámku o absurdní ceně. Canon je drahý, to ano, ale rozhodně to nejsou předražené přístroje. Ostatně jsme tu měli test, který ukázal, že funkčně a dokonce i kvalitou obrazu se dokážou vyrovnat a v některých vlastnotech dokonce i přečít zrcadlovku za stejné peníze. Někde jsou lepší, někde pochopitelně horší ­(svižnost, C­-AF,...­), cenově tedy adekvátní, alespoň v případě Sony. Canon by měl o dva tisíce zlevnit.
Odpovědět2  0
Velikonoční (9) | 30.3.201618:14
Ale když tam nastavíte korekce dle svých přání, prosvětlování stínů tuhle vypnete, tuhle zapnete, tak pak recenze asi dost ztrácí na objektivnosti. A ohledně těch videorecenzí, takovou uživatelsky nepřátelskou atmosféru bych od fotografického serveru nečekal. Nevím pro koho je určen anglický text? A pro blbého Čecha milostivé titulky? A k tomu deset minut ticha. V angličtině jsou na YouTube tuny recenzí, nevím proč by někdo cizí ­(když pro Čechy to evidentně neděláte­), měl spouštět zrovna tu Vaši, kostelní recenzi.
Odpovědět1  5
Milan Šurkala (6625) | 30.3.201618:49
Ten test byl o bokehu, tam vyvážení bílé nehraje roli. Oba fotoaparáty byly nastaveny tak, abych mohl jsem prezentovat RAWy ­(u Sony to znamenalo možnost používat tyto funkce, u Canonu naopak vypnutí­) a iedálně z nich vymáčkl co nejvíce.

Videa mají titulky jak pro anglicky mluvící, tak i pro česky mluvící, nic se tam neliší, nic proti Čechům tam není ­(pouze technické údaje jsou jen v angličtině ­- téměř 90% sledujících je cizinců­). Nevím, kde máte deset minut ticha, když v prezentaci ovládání je hudba a v ukázkových videích záměrně žádná hudba není, aby bylo slyšet kvalitu mikrofonů a provozních hluků fotoaparátů. Je to tedy právě záměř, aby si člověk mohl posoudit kvalitu videa a zvuku co nejvěrněji a nikdo mu tam pořád do toho nekecal jako u jiných recenzí. A měl jste vůbec zapnuté reproduktory? Protože 10 minut ticha tam rozhodně není, to možná tak 10 sekund v závěru.

Právě proto, že na YT jsou miliony recenzí, kde neukážou plně ovládání, spoustu minut jen kecají, ukážou pár detailů a konec, to děláme jinak. Není třeba mít milionprvou recenzi stejného charakteru. Někomu se to nelíbí, naopak někteří si to pochvalují, protože přesně ví, co od fotoaparátu čekat a není kolem toho spousta omáčky.
Odpovědět5  0
k0Lt (1) | 3.4.201614:12
Prosím dajte ban tomu kktovi, nedá sa to čítať.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.