Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot SX720 HS: kapesní šmírování

30.6.2016, Milan Šurkala, recenze
Do dalšího testu jsme vzali překvapivě skladný kapesní ultrazoom Canon PowerShot SX720 HS, který se ale pochlubí neuvěřitelným 40× optickým zoomem. Nabídne Wi-Fi a dle výrobce i extrémně rychlý autofokus.
Dnes jsme se podívali na zajímavý kapesní ultrazoom Canon PowerShot SX720 HS, který ve své kategorii překvapí nadprůměrným 40× optickým zoomem. Vzhledem k tomu je překvapivě kompaktní, rozhodně jeden z těch příjemnějších fotoaparátů do kapsy. Dokonce se vcelku dobře drží a dobře působí i zpracování. Na druhou stranu velký zoom a malé rozměry se zde promítly do slabší světelnosti objektivu. Při 960mm ohniskové vzdálenosti se už docela těžko komponuje. Nízká hmotnost sice potěší při přenášení, ale při focení se fotoaparát v rukou o to více třese. Displej má krásný obraz, čekal bych ale dotykovou verzi. Rychlé dvousloupcové menu je poněkud komplikované (hodně překlikávání se mezi sloupečky).

Autofokus je přijatelný. Na širších úhlech záběru je opravdu velmi rychlý, na maximálním zoomu ale hodně rychle ztrácí dech. Za dobrého světla stále dosti rychlý, ale už za podmračeného počasí ostří hodně dlouho. Proto bych doporučil vypnout průběžné doostřování, které může přinést hodně problémů. Pokud se u většího zoomu rozhodne přeostřovat, dlouho trvá, než jej znovu přinutíte ke spolupráci. Makro je slušné, ale jak již bylo řečeno, chybí zde dotykový displej pro polohování AF bodu (což není možné udělat ani pomocí tlačítek). K dispozici je manuální ostření, což rozhodně chválím.

Možnosti nastavení expozice jsou přiměřené. Máte tu i manuální režim a irisovou clonu. Expoziční časy sice mohou dosahovat až 15 sekund, nicméně jen při ISO 80. Ve všech ostatních případech končíte na jedné sekundě, což poněkud omezuje. Poněkud komplikované je to i s videem. Fotoaparát podporuje až 1080p60 video, to je ale k dispozici pouze ve speciálním režimu. Na všech ostatních končíte u 30p. Samotná kvalita videa je ale dobrá, oceňuji solidní stabilizaci i autofokus. Když už je řeč o stabilizaci, musím pochválit i její automatické řízení, které samo rozpozná panning (jen je třeba, aby se objekt pohyboval dostatečně rychle). Překvapivě tu nenajdete zpomalené video. Příjemným překvapením byla slušná výdrž na baterii, která výrazně předčila pesimistické údaje výrobce. Nechybí ani bezdrátové Wi-Fi připojení.


Canon PowerShot SX720 HS hodnocení


Pokud se budeme bavit o kvalitě snímků, je nutné brát v úvahu také typické použití fotoaparátu a pro tyto účely přístroj určitě vyhovuje. Pochopitelně od malého 20MPx snímače nelze čekat zázraky, šum a odšumování se projevují už od dosti nízkých citlivostí. Přesto Canon patří k těm, kteří jsou v odšumování z těch citlivějších. Slabší světelnost zejména u většího zoomu způsobuje brzký nárůst citlivosti a s tím i pokles kvality obrazu. Objektiv má poměrně slušnou kresbu, hodně jej ale trápí výrazná chromatická aberace.

Celkově se mi dost líbilo barevné podání, což je věc, kterou mě obvykle Canony moc nepřesvědčily. PowerShot SX720 HS často dělá líbivé, hezky barevné snímky, které se cílové skupině budou líbit a mají rozumnou barevnou teplotu i za horšího počasí. Automatika s i-Contrastem rozšiřuje dynamický rozsah (schopnost pobrat světlé a tmavé plochy zároveň), stinnou stránkou je ale výrazně méně detailů v prosvětlených stínech. Jde-li vám o detaily, raději bych tuto funkci vypnul.

Canon PowerShot SX720 HS patří k slušným kapesním ultrazoomům, který potěší mnoha vlastnostmi, ale má i své chybky. Nevýhodou je pak vzhledem k nepříliš rozsáhlé výbavě vysoká cena. U konkurence totiž často najdete např. zpomalené video, solidní HDR, rychlejší sekvenční snímání, případně třeba dotykový displej, někdy dokonce i RAW nebo hledáček. To vše PowerShotu SX720 HS bohužel chybí. Na druhou stranu, nikdo jiný nemá 40× zoom.


Fotoaparát je vhodný pro:


1. Focení panningu díky inteligentní stabilizaci
2. Běžné univerzální focení
3. Rozumné makro snímky (po troše přizoomování)
4. Natáčení slušného Full HD videa


Plusy


+ Kompaktní rozměry
+ Velký 40× optický zoom
+ Solidní Full HD video

+ Možnost manuálního ostření i manuální expozice
+ Inteligentní optická stabilizace
+ Slušná výdrž na baterii
+ Příjemné barevné podání snímků


Minusy


- Vysoká cena vzhledem k nepříliš rozsáhlé nabídce funkcí
- Chromatická aberace objektivu

- Pomalé ostření u maximálního zoomu
- Zbytečná omezení (více než 1 sekunda jen u ISO 80, 1080p60 jen ve speciálním režimu)
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Canon PowerShot SX720 HS děkujeme Canonu.


Cena v době testování: cca 9 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.