Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot SX720 HS: kapesní šmírování

30.6.2016, Milan Šurkala, recenze
Do dalšího testu jsme vzali překvapivě skladný kapesní ultrazoom Canon PowerShot SX720 HS, který se ale pochlubí neuvěřitelným 40× optickým zoomem. Nabídne Wi-Fi a dle výrobce i extrémně rychlý autofokus.

Autofokus, ostření


PowerShot SX720 HS nabídne vedle automatiky i manuální ostření. To se může hodit zejména u makra a situací, kdy fotíte nějaké tenké předměty. Fotoaparát má totiž docela velkou tendenci ostřit přes takové objekty na pozadí a ignorovat je. Někdy je mu tedy nutné pomoci se chytnout popředí. I proto u automatiky doporučuji volit menší velikost ostřícího bodu, kdy je větší šance, že se nebude dívat na plochu za objektem. Snímač dost šumí, nicméně manuálně se dá přijatelně ostřit i při osvětlení pokoje 40W žárovkou v lépe nasvícených plochách. Fotoaparát ukazuje zaostřenou vzdálenost (chválím) a může zvětšit náhled 2× nebo 4×. Počítejte s tím, že při větším zvětšení je obraz docela odšumován, ale stále zašuměný, takže obraz se šumem třese a přitom je rozmytý.

Pokud jde o automatiku, máte tu bodové ostření (velký nebo malý bod) s nemožností jej polohovat, což mi dost chybělo. Následuje automatika AiAF s detekcí tváří. Automatika je přiměřená (většinou pracuje správně, při nižším kontrastu popředí se občas vrhá na pozadí), detekce tváří je rozumně rychlá a má slušnou úspěšnost i z větších úhlů. Jako poslední je zde AF sledování, které rovněž pracuje docela dobře (minimálně na svou kategorii). U fotoaparátu můžete zapnout průběžné doostřování při komponování i po namáčknutí spouště. Zejména to druhé mě překvapilo slušnou rychlostí, obraz pod AF bodem dokáže na kompakt zaostřovat poměrně rychle.

Průběžné doostřování náhledu může být fajn, ale osobně bych doporučil jej vypnout, zejména pokud používáte větší zoom. Při komponování se snadno může stát, že se zaostření rozhodí a pak máte co dělat, abyste se v úplně rozostřeném obraze chytli. Pokud třeba chcete fotit ptáka na stromě, stačí AF bodem netrefit větev, ale pozadí a už se všechno rozjede.

Rychlost ostření je za dobrého světla na širších ohniskových vzdálenostech výborná, fotoaparát je opravdu hodně rychlý. V druhé polovině zoomu je to ale naopak a PowerShot SX720 HS s větším zoomem ostří opravdu pomalu. Výrazně slabší ostření na vás čeká také v režimu Hybrid Auto, kdy se současně nahrávají videosekvence, které se spojují do denního filmečku. Pokud toto video nechcete, doporučuji používat normální automatiku, protože ostření při současném natáčení videa je dosti pomalé. Za špatného světla (v noci nebo hůře osvětlených interiérech) se často dočkáte žlutého čtverečku signalizujícího neúspěšné zaostření. Fotoaparátu musíte pomoci co nejvýraznější a nejkontrastnější hranou.


Canon PowerShot SX720 HS průběh ostřících vzdáleností


Fotoaparát je na nejširší ohniskové vzdálenosti schopen ostřit od 2,5 cm, v makro režimu se ale můžete přilepit až na objekt. Pokud chcete fotit makro, doporučuji spíše lehce zazoomovat (na poslední hodnotu, kdy fotoaparát ukazuje ostření od 5 cm nebo na poslední hodnotu, kdy ukazuje 10 cm). Sice tam není 1,1× zvětšení jako u minimálního zoomu, ale díky užšímu úhlu záběru působí snímky přirozeněji a 0,9× nebo skoro 0,8× zvětšení je pořád pěkná hodnota.


Canon PowerShot SX720 HS zvětšení


Teď se podíváme, co tyto údaje znamenají v praxi. Prvně ukážeme maximální zvětšení u nejširšího úhlu záběru.


Canon PowerShot SX720 HS makro kleště

expoziční čas 1/60 s, clona F3,3, citlivost ISO 500, ohnisko 24 mm, korekce +0,7 EV, klikněte pro zvětšení



Zvětšení je solidní, stinnou stránkou je ale širokoúhlý záběr, což ztěžuje kompozici a velmi krátká snímací vzdálenost pak způsobuje časté stínění si objektivem.


Canon PowerShot SX720 HS makro

expoziční čas 1/60 s, clona F3,3, citlivost ISO 1000, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení



Tady vidíte problém v plné síle. Spousta věcí okolo, výrazné stínění si. Proto bych doporučil zazoomovat, dokud fotoaparát ještě ukazuje, že je schopen ostřit od 5 centimetrů.


Canon PowerShot SX720 HS telemakro

expoziční čas 1/80 s, clona F4,5, citlivost ISO 400, ohnisko 56 mm, klikněte pro zvětšení



Zvětšení je sice o něco menší, ale kompozičně se dá se snímky mnohem lépe kouzlit a dosáhnout výrazně lepších výsledků.



Makro snímky pořízené fotoaparátem Canon PowerShot SX720 HS ve formě videa (až se 4K rozlišením).



Nastavení expozice, automatika


PowerShot SX720 HS je už relativně pokročilý ultrazoom, takže podporuje nejen automatiku, ale i prioritu clony, času a plný manuál. Mimo jiné tu najdete i irisovou clonu. Měření expozice je z těch spolehlivějších, zde to bylo příjemné překvapení. Korekce expozice má standardní rozsah od -2 EV do +2 EV. Citlivosti mohou být od ISO 80 do ISO 3200, automatika končí na ISO 1600. Pokud jde o expoziční časy, ty mají rozsah od 1/3200 sekundy do 1 sekundy, v režimu priority času a plného manuálu je k dispozici až 15 sekund, ale jste omezeni pouze na citlivost ISO 80.


Canon PowerShot SX720 HS průběh světelnosti


Světelnost objektivu má průměrné hodnoty F3,3 na nejširší a F6,9 na nejdelší ohniskové vzdálenosti. Průběh světelnosti je standardní, na delších ohniskových vzdálenostech se řadí k těm lepším. Irisová clona má v celém ohniskovém rozsahu nejvyšší hodnotu F8. Objektiv je opticky stabilizovaný, celkově je podporováno stabilizování v 5 osách. Canon slibuje 3EV účinek, při testu jsem ale naměřil i o něco vyšší hodnoty. Účinek stabilizace se při testování pohyboval mezi 3,0 až 3,5 EV.


Videosekvence


PowerShot SX720 HS podporuje natáčení Full HD videosekvencí s rozlišením 1920×1080 pixelů při 60 snímcích za sekundu. Tato snímkovací frekvence je ale podporována ve speciálním video režimu. V ostatních režimech je k dispozici jen 30 fps. Chcete-li natáčet plynulejší video, budete muset přepínat módy na kolečku fotografických režimů.


Canon PowerShot SX720 HS videosekvence

záběr z videosekvence, klikněte pro zvětšení


Kvalita videa je slušná, účinek stabilizace je také hodně dobrý. Pochopitelně, na maximálním zoomu už má s obrazem co dělat. Zoom je docela plynulý, přeostřování se snaží udržet zaostření i při zoomování, občas se sice obraz poněkud rozostří, ale velmi rychle se vrátí zase zpět. U videa můžete nastavit akorát korekci expozice, na další expoziční hodnoty si už nešáhnete. Je zajímavé, že tu nenajdete zpomalené video, což je dnes už standard, navíc tato funkce byla u starších Canonů.
  • 1920×1080 / 60p - cca 4350 kB/s (35 Mbps)
  • 1920×1080 / 30p - cca 3000 kB/s (24 Mbps)
  • 1280×720 / 30p - cca 1000 kB/s (8 Mbps)
  • 640×480 / 30p - cca 400 kB/s (3 Mbps)

Ke stažení dávám dvě ukázkové videosekvence. První má délku 17 sekund (73 MB), druhá pak 12 sekund (52 MB).

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.