Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot SX720 HS: kapesní šmírování

30.6.2016, Milan Šurkala, recenze
Do dalšího testu jsme vzali překvapivě skladný kapesní ultrazoom Canon PowerShot SX720 HS, který se ale pochlubí neuvěřitelným 40× optickým zoomem. Nabídne Wi-Fi a dle výrobce i extrémně rychlý autofokus.

Fotografování portrétů, blesk


S detekcí tváří nejsou problémy, ta funguje dobře a umí detekovat obličeje i z větších úhlů. V interiérech ale čekejte slabší rychlost i úspěšnost ostření.


Canon PowerShot SX720 HS portrét

expoziční čas 1/125 s, clona F5, citlivost ISO 80, ohnisko 107 mm, klikněte pro zvětšení



Pokud více zazoomujete a vyfotíte více detailní portrét, můžete trochu máznout pozadí. Detaily jsou slušné, chválím také možnost nastavit sílu blesku. Samotný blesk je mechanicky výklopný.


Canon PowerShot SX720 HS blesk

expoziční čas 1/60 s, clona F3,3, citlivost ISO 800, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení



K dostatečnému výkonu si blesk dopomáhá vyšší citlivostí. Efekt červených očí mu není vždy cizí, ale rovněž není pravidlem. Obvykle se dočkáte temně červeného nádechu.


Výdrž baterie


O energii se stará Li-Ion akumulátor NB-13L s napětím 3,6 V a kapacitou 1250 mAh (4,5 Wh). Canon říká, že dle norem CIPA má vydržet na pořízení 250 snímků, resp. 355 snímků v režimu ECO. Jak je už u Canonu obvyklé, mnou dosažené hodnoty byly velmi výrazně vyšší, a to jsem docela často využíval automatické režimy. V průměru jsem se dostal na 445 snímků a 10 minut videa na jedno nabití, což je na danou kategorii výborný výsledek.


Displej


V horní části displeje jsou informace o kvalitě záznamu nebo zbývajících kapacitách baterie a karty. Rychlé menu, které vidíte na pravém snímku, je dvousloupcové, což zhoršuje jeho použitelnost. V obou částech se pohybujete vertikálně, ale proklikáváte se mezi nimi horizontálně. Pro nastavení parametrů tak dvakrát měníte směr pohybu (přitom běžně se používají menu, které kombinují vertikální a horizontální menu s jedinou změnou směru).


Při otáčení kolečka režimů se na displeji zobrazuje animace, díky níž víte, jaké jsou zde položky, i když na kolečko nevidíte. Pravý snímek ukazuje režim manuálního ostření se zvětšením náhledu.


Dále je zde speciální režim natáčení videa, který podporuje i 1080p60. Vpravo je pak menu pro spuštění Wi-Fi. Můžete si vybrat, jakou formu práce s Wi-Fi chcete používat.


Hlavní menu má jen dvě záložky. První je věnována fotografickým nastavením, druhá pak těm technickým.


Nakonec tu máme zobrazení vyfocených snímků. Celoplošný náhled ukazuje i expoziční informace, což chválím. K dispozici je i zmenšený náhled, který pak doplněn histogramem a dalšími informacemi o vyfoceném snímku.




Wi-Fi


Samozřejmostí je dnes i Wi-Fi připojení. To umožňuje prohlížení snímků z fotoaparátu na telefonu, zobrazit je ve větším a pochopitelně si je můžete stáhnout do telefonu. Wi-Fi by měla také umožňovat pořizovat GPS souřadnice telefonem a následně je přiřadit vyfoceným snímkům (tuto funkci jsem nezkoušel, neboť telefon, se kterým byl fotoaparát schopen se spojit, jsem měl jen krátkodobě půjčený na základní Wi-Fi testy).


Další funkcí je dálkové ovládání telefonem. Můžete zoomovat, nastavovat korekci expozice, ISO citlivost a pokud máte některý z prioritních nebo manuálních režimů, můžete si sáhnout i na clonu nebo čas. Nechybí ani třeba nastavení vyvážení bílé.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.