Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Hama Traveller Compact: ministativ za tři stovky

8.6.2015, Milan Šurkala, recenze
Dnešní test se podívá na oblíbený ministativ z dílen společnosti Hama. Jde o Traveller Compact 4055, který v obchodech seženete bez větších problémů pod tři sta korun. Má nohy ze tří segmentů a údajně unese 3 kilogramy.
Kapitoly článku:
Předmětem dnešního testu byl malinký stativ Hama Traveller Compact. Ten se dá sehnat za výborných 300 korun, to se ale pochopitelně odráží i v tom, co od něj můžete očekávat. Pochválit se dají určitě malé rozměry a nízká hmotnost stativu. Dobrý je i mechanismus šroubování fotoaparátu. Nízká cena si ale vybrala daň v dalších oblastech. Nohy mohou mít jen tři různé pevné délky a nelze tedy použít a zajistit libovolné natažení. Plastové pouzdro je pružné, takže nohy nemají pevné maximum, do kterého se mohou roztáhnout.





Hlava nabízí tři různé směry vyklopení včetně panorámování, mechanismus má ale vůle (mechanismus vyklápění na výšku) a tak bohužel nelze čekat, že ustojí zrcadlovku s teleobjektivem, přestože výrobce slibuje zátěž až 3 kilogramy. Noční můrou pro stativ jsou kombinace dlouhých ohniskových vzdáleností s mlácením zrcátka zrcadlovek nebo štěrbinová závěrka zrcadlovek a CSC fotoaparátů. Naopak těžká zrcadlovka se běžným (tzn. spíše širokoúhlým) setovým objektivem nebo překvapivě ani ultrazoomy s velkým zoomem nejsou větším problémem.

Za dané peníze tedy nelze čekat mnoho a mnoho ani nedostanete. Pokud ale vlastníte nějaký rozumně lehký fotoaparát, který má ideálně elektronickou nebo centrální závěrku (většina kompaktů), může stativ posloužit vcelku dobře.


Stativ je vhodný pro:


1. Focení s kompakty a lehčími ultrazoomy
2. Turistiku díky malým rozměrům a nízké hmotnosti


Plusy


+ Malé rozměry a nízká hmotnost
+ Relativně nízká cena


Minusy


- Hlava s vůlemi, nepříliš stabilní konstrukce pro těžší přístroje
- Nohy nemají pevné vymezení maxima roztažení
(pouzdro pruží)
- Pouze tři možné délky vytažení nohou (na šikmém povrchu se kácí horizont)


Cena v době testování: cca 300 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.