Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Jak by fotil 160MPx full frame čip? Otestovali jsme to

12.4.2016, Milan Šurkala, recenze
Vyšší pixelová hustota zvyšuje šum, obvykle také lehce snižuje dynamický rozsah, většinou ale přinese rozlišení navíc. My jsme v praxi vyzkoušeli, jak by se projevoval 160MPx full frame snímač vyrobený dnešními technologiemi.
Kapitoly článku:
Naše testy zakončíme při citlivosti ISO 6400. Ta už je hodně vysoká a uvidíme, jak velký problém bude mít snímač s menšími pixely.




Sony A7R II, ISO 6400 (klikněte pro zvětšení)





Canon PowerShot G3 X, ISO 6400, sloučenina 9 snímků (klikněte pro zvětšení)



Výše znovu vidíte snímek ze 42MPx full frame senzoru a fotografii vytvořenou složením devíti 20MPx snímků z 1" senzoru. Mrkněme se tedy na detaily.




ISO 6400 (42MPx FF vlevo, 160MPx 1" vpravo, klikněte pro zvětšení)



Dramatický rozdíl v per-pixel kvalitě. Tady jde opravdu hodně dobře vidět, jak se vyšší pixelová hustota projevuje v mnohem výraznějším per-pixel šumu. Změňme ale rozlišení cca 160MPx fotografie na srovnatelnou velikost.




ISO 1600 (42MPx FF vlevo, cca 42MPx 1" vpravo, klikněte pro zvětšení)



Oproti nižším citlivostem je mezi senzory trochu větší rozdíl, opět je ale vidět, že více pixelů dokáže na stejné ploše částečna maskovat vyšší šum. Snímač s vyšší pixelovou hustotou nicméně při ISO 6400 poprvé ztrácí výhodu lepších detailů.




ISO 6400 (42MPx FF vlevo, cca 42MPx 1" vpravo, klikněte pro zvětšení)



Nezapomene ani na prosvětlení stínů a stažení jasů. Fotografie z čipu s vyšší pixelovou hustotou více táhne do fialova (celé podbarvení snímku), šum je výraznější, ale přesto je paradoxně o něco jemnější (pravidelnější). Tady je vidět, že v dnešní době je citlivost ISO 6400 pro 2,4mikrometrové pixely limitní. Vyšší kvalita je k dispozici z čipu s nižší pixelovou hustotou, dokonce i co se detailů týče.




ISO 6400 (42MPx FF vlevo, cca 42MPx 1" vpravo, klikněte pro zvětšení)



Větší pixely opět poskytnou o něco lepší obraz, ale vyšší rozlišení druhého čipu pak umí část svého šumu zamaskovat a výsledek není až tak diametrálně horší.




ISO 6400 (42MPx FF vlevo, cca 42MPx 1" vpravo, klikněte pro zvětšení)



Podobně se to jeví i zde. Rozdíly jsou překvapivě malé, byť je nutné říci, že o něco lepší výsledky jsou přeci jen z větších pixelů čipu s nižším rozlišením na full frame ploše.




ISO 6400 (42MPx FF vlevo), ISO 6400 (cca 42MPx 1" vpravo), ISO 1600 (cca 42MPx 1" vpravo), klikněte pro zvětšení)



Pro zajímavost si ukážeme ještě jeden snímek. Výše jsme viděli, že rozdíly mezi stejnými citlivostmi na předem daný výstup (stejné výstupní rozlišení) se moc neliší, nicméně nižší pixelová hustota 42MPx senzoru je u vyšších citlivostí přeci jen lepší. Otázkou je, jak velký rozdíl to tedy skutečně je. Vyzkoušel jsem tedy ISO 6400 z čipu s nízkou i vysokou pixelovou hustotou a ISO 1600 (o 2 EV nižší citlivost) ze simulovaného 160MPx senzoru, které zmenším na stejné výstupní rozlišení.

ISO 6400 čipu s většími pixely má blíže kvalitě 160MPx čipu na téže citlivosti ISO 6400 než tohoto čipu na citlivosti ISO 1600. Rozdíl v šumu mezi oběma senzory tedy musí být menší než 1 EV a odhadem se může pohybovat spíše někde nad polovinou EV. Není to úplně málo, ale ani to ze 160MPx čipu nedělá nepoužitelnou věc. Je ale jasné, že takto moc by se to s pixely už přehánět nemělo. Alespoň ne dnes.
 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.