Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Levné hračky z eBay: předsádky pro smartphone

9.6.2014, Milan Šurkala, recenze
Dnes se podíváme na optické předsádky pro smartphony. Půjde o širokoúhlou předsádku, makro předsádku a objektiv rybí oko. Podívejte se spolu s námi, zda vynaložených 200 korun má či nemá smysl.
Kapitoly článku:
Jako první se mrkneme na spolupráci testovaných předsádek s mobilním telefonem Samsung Galaxy S III mini. Ten je vybaven 5MPx senzorem a objektivem s přepočtenou ohniskovou vzdáleností zhruba 35 milimetrů.


Předsádky na Samsung Galaxy S III mini 1


Fotomobil je velmi tenký, takže namontovaný objektiv je lehce zešikma. Stejně jako u většiny jiných fotomobilů budete muset počítat s tím, že objektiv je uprostřed zadní strany a druhá pacička pak zasahuje do displeje a není možné ovládat některé položky menu.


Předsádky na Samsung Galaxy S III mini 2



Širokoúhlá předsádka a rybí oko


Obě širokoúhlé předsádky (širokoúhlou a rybí oko) vezmeme při jednom, protože budeme srovnávat s původním obrazem a bylo by zbytečné tento původní obraz ukazovat dvakrát v testu každé předsádky znovu.


Předsádky na Samsung Galaxy S III mini 3

expoziční čas 1/730 s, clona F2,6, citlivost ISO 50, ohnisko cca 35 mm, klikněte pro zvětšení



Výchozí úhel záběru je klasických 35 milimetrů, tedy nic extrémně širokoúhlého.


Předsádky na Samsung Galaxy S III mini 3 širokoúhlá

expoziční čas 1/640 s, clona F2,6, citlivost ISO 50, ohnisko cca 35 mm + 0,67× širokoúhlá předsádka, klikněte pro zvětšení



S 0,67× širokoúhlou předsádkou je vidět vskutku velmi výrazné rozšíření úhlu záběru. Dostanete se zhruba na přepočtených 20-21 milimetrů (!), což můžete např. srovnat s ultrazoomem Panasonic Lumix FZ72, který má také 20mm ohniskovou vzdálenost a úhel záběru je hodně podobný. Jak je vidět, bude vás trápit výrazná vinětace. Překvapením je naopak to, že ostrost rohů se začíná zhoršovat opravdu až u rohu objektivu.


Předsádky na Samsung Galaxy S III mini 3 širokoúhlá se zoomem

expoziční čas 1/640 s, clona F2,6, citlivost ISO 50, ohnisko 35 mm + 0,67× širokoúhlá předsádka + 1,2× digitální zoom, klikněte pro zvětšení



Doporučuji tedy lehký 1,2× digitální zoom, který vinětaci odstraní a stále budete mít širokoúhlejší záběr než bez předsádky (naměřil jsem snížení ohniskové vzdálenosti z cca 35 mm na cca 28 mm). Samozřejmě musíte počítat s tím, že díky digitálnímu zoomu se znatelně sníží kvalita na pixelové úrovni, 5MPx snímek je tvořen cca 3,5 skutečnými megapixely, které jsou roztažené na 5MPx. Rohy jsou lehce neostré, ale přesto překvapivě použitelné.

Zde bych radil spíše fotit v nižším rozlišení (např. 3 megapixelů) a vytvořit si tak simulaci PureView technologie, kterou známe z některých fotomobilů Nokia. Bez digitálního zoomu tak totiž budete 5 MPx rozlišení snižovat na 3 MPx a dostanete velmi kvalitní fotografie na pixelové úrovni díky slučování pixelů. Pokud budete fotit s širokoúhlou předsádkou a trochu digitálně zazoomujete, sníží se sice počet slučovaných pixelů a rozlišení se bude zmenšovat z 3,5 na 3 MPx, stále ale budete snižovat směrem dolů a nikoli nahoru. Každopádně musíte jít o jeden stupeň v rozlišení níže než je maximum.


Předsádky na Samsung Galaxy S III mini širokoúhlá s korekcí

expoziční čas 1/640 s, clona F2,6, citlivost ISO 50, ohnisko cca 35 mm + 0,67× širokoúhlá předsádka + funkce warp v editoru, klikněte pro zvětšení



Další možností je editace v grafickém editoru, konkrétně tedy roztažení rohů ven funkcí warp (nebo korekcí zkreslení). Ostatně jak vidíte na snímcích nahoře, obraz je skutečně sféricky dost zkreslený. V tomto případě už nemusíte snižovat rozlišení a zůstanete na 5 megapixelech (nebo tolika MPx, kolik váš fotomobil podporuje), pouze rohy vytáhnete ven. To se pochopitelně odrazí na jejich ostrosti, nicméně nepřijdete o tolik "širokoúhlosti". V tomto případě se ohnisková vzdálenost zastavila někde na zhruba 23-24 milimetrech. Rozšíření ohniskové vzdálenosti z 35 na 24 mm je rozhodně velmi pěkné, samozřejmě optická kvalita obrazu není už zrovna nejlepší a vyžaduje to grafický editor. Bez editoru se musíte smířit s 28mm ohniskovou vzdáleností (a digitálním zoomem) nebo 20 milimetry s výraznou vinětací.


Předsádky na Samsung Galaxy S III mini 3 rybí oko

expoziční čas 1/900 s, clona F2,6, citlivost ISO 100, ohnisko 35 mm + rybí oko, klikněte pro zvětšení



Rovněž předsádka pro vytvoření efektu rybího oka opravdu masivně vinětuje. Vidět je i nárůst chromatické aberace a rohová ostrost na tom není úplně nejlépe.


Předsádky na Samsung Galaxy S III mini 3 rybí oko se zoomem

expoziční čas 1/900 s, clona F2,6, citlivost ISO 50, ohnisko 35 mm + rybí oko + 1,2× digitální zoom, klikněte pro zvětšení



I v tomto případě jsem zkusil digitálně zazoomovat, abych se zbavil vinětace. Rovněž postačil 1,2× zoom. Objektiv se zde dostal zhruba na přepočtených 18 milimetrů po digitálním zazoomování (srovnejte např. s Olympus M.Zuiko Digital 9-18mm F4-5,6). Digitální zoom pochopitelně znatelně zhoršil per pixel kresbu. Rohy jsou rozmazané a trpí na výraznou chromatickou aberaci.


Předsádky na Samsung Galaxy S III mini 4

expoziční čas 1/13 s, clona F2,6, citlivost ISO 100, ohnisko 35 mm, klikněte pro zvětšení



Toto je výchozí obraz, 35mm ohnisková vzdálenost fotomobilu je jen lehce širokoúhlá.


Předsádky na Samsung Galaxy S III mini 4 širokoúhlá

expoziční čas 1/12 s, clona F2,6, citlivost ISO 100, ohnisko 35 mm + 0,67× širokoúhlá předsádka, klikněte pro zvětšení



Úhel obrazu byl významně rozšířen, samozřejmě za cenu vinětace a výraznějšího zkreslení. Můžete vyzkoušet digitální zoom, korekci zkreslení nebo warp funkci na úpravu obrazu. My to už v recenzi zkoušet nebudeme.


Předsádky na Samsung Galaxy S III mini 4 rybí oko

expoziční čas 1/12 s, clona F2,6, citlivost ISO 100, ohnisko 35 mm + rybí oko, klikněte pro zvětšení



S rybím okem se dostanete ještě mnohem dál. Zkreslení je takové, jak bychom od rybího oka zhruba očekávali.


Předsádky na Samsung Galaxy S III mini 5

expoziční čas 1/120 s, clona F2,6, citlivost ISO 50, ohnisko 35 mm, klikněte pro zvětšení



Poslední scény byla focena v lese a zde uvidíme zejména optickou kvalitu. Samotný objektiv kreslí dobře až do rohů a chromatická aberace mu nečiní moc vážné problémy.


Předsádky na Samsung Galaxy S III mini 5 širokoúhlá

expoziční čas 1/120 s, clona F2,6, citlivost ISO 50, ohnisko 35 mm + 0,67× širokoúhlá předsádka, klikněte pro zvětšení



Úhel záběru se znatelně rozšířil, ostrost je slušná a klesá teprve tam, kde začíná roh předsádky. Více zamrzí chromatická aberace a vinětace.


Předsádky na Samsung Galaxy S III mini 5 rybí oko

expoziční čas 1/150 s, clona F2,6, citlivost ISO 50, ohnisko 35 mm + rybí oko, klikněte pro zvětšení



Rybí oko dále přineslo výrazně širší úhel záběru a silnější sférické zkreslení. Hodně ale narostla chromatická aberace.


Předsádky na Samsung Galaxy S III mini 6 rybí oko

expoziční čas 1/1600 s, clona F2,6, citlivost ISO 50, ohnisko 35 + rybí oko, klikněte pro zvětšení



Poslední snímek s rybím okem ukazuje velmi široký úhel záběru, ale také rostoucí chromatickou aberaci a vinětaci v rozích obrazu.


Makro předsádka


Samsung Galaxy S III mini je schopen ostřit zhruba od cca 5-6 centimetrů a může dosáhnout cca 0,75× přepočtené zvětšení. V případě použití makropředsádky se dostanete zhruba na 1-1,5 centimetru a přepočtené zvětšení dramaticky vzroste na přibližně hodnotu 2,3×.


Předsádky na Samsung Galaxy S III mini 7

expoziční čas 1/40 s, clona F2,6, citlivost ISO 100, ohnisko 35 mm, klikněte pro zvětšení



Fotomobil má už ve výchozím stavu vcelku slušné makro (na svou třídu).


Předsádky na Samsung Galaxy S III mini 7 makro

expoziční čas 1/16 s, clona F2,6, citlivost ISO 50, ohnisko 35 mm + makro předsádka, klikněte pro zvětšení



S makro předsádkou se přepočtené zvětšení skutečně dramaticky zvýšilo. Z kleští je vidět jenom špička.


Předsádky na Samsung Galaxy S III mini 8

expoziční čas 1/400 s, clona F2,6, citlivost ISO 50, ohnisko 50 mm, korekce +0,5 EV, klikněte pro zvětšení



Bez předsádky dosáhnete přiměřeného makra, nějak přehnané detaily to nejsou, ale použít se to dá.


Předsádky na Samsung Galaxy S III mini 8 makro

expoziční čas 1/480 s, clona F2,6, citlivost ISO 50, ohnisko 35 mm + makro předsádka, korekce +0,5 EV, klikněte pro zvětšení



Se smartphonem Samsungu Galaxy S III mini makro předsádka nějak zásadně nevinětuje, ale je dobré si to přesně ohlídat. Vychází to opravdu těsně a občas malý 1,1× digitální zoom neuškodí. Jak vidíte, schopnosti makra se znatelně zlepšily.


Předsádky na Samsung Galaxy S III mini 9 makro

expoziční čas 1/120 s, clona F2,6, citlivost ISO 50, ohnisko 35 mm + makro předsádka, klikněte pro zvětšení



Na to, jak prťavá tato květina byla, je výsledek opravdu výborný. Makra se skutečně bát nemusíte, problémem je jen to, že ostřící vzdálenosti se pohybují někde okolo hranice 1,5 centimetru, kvůli čemuž si můžete snadno stínit.


Předsádky na Samsung Galaxy S III mini 10 makro

expoziční čas 1/125 s, clona F2,6, citlivost ISO 50, ohnisko 35 mm + makro předsádka, klikněte pro zvětšení



O něco horší to budete mít při snímání hmyzu. Když budete takto blízko, bude se hodně rychle snažit zdrhat, nemluvě o tom, že minimálně u tohoto mobilního telefonu trvá ostření dost dlouho. Proto vám při výborné kompozici snímku brouci dávno uhnou, natočí se a máte po snímku. Ze série snad více než stovky fotografií se mi prakticky nikdy nepodařilo snímek vyfotit tak, jak byl vidět v okamžiku stisknutí spouště. Všimněte si výrazné aberace a tažení rohů a hran směrem ven.


Předsádky na Samsung Galaxy S III mini 11 makro

expoziční čas 1/120 s, clona F2,6, citlivost ISO 50, ohnisko 35 mm + makro předsádka, klikněte pro zvětšení



Prostředek je dobrý, směrem k rohům se jednak mění vzdálenost (a s tím tyto plochy nejsou už v plné hloubce ostrosti) a jednak tu už objektiv dobře nekreslí. Zvětšení je ale výborné.


Předsádky na Samsung Galaxy S III mini 12 makro

expoziční čas 1/310 s, clona F2,6, citlivost ISO 50, ohnisko 35 mm + makropředsádka, klikněte pro zvětšení



Opět vidíte hodně dobré zvětšení, takové detaily pavouka byste s běžným smartphonem jen tak nevyfotili. Opět je ale vidět, jak se rohy obrazu roztahují ven.


Předsádky na Samsung Galaxy S III mini 13 makro

expoziční čas 1/30 s, clona F2,6, citlivost ISO 100, ohnisko 35 mm + makro předsádka, klikněte pro zvětšení



Toto je poslední snímek ukazuje vyfocený LCD displej. Jdou vidět jednotlivé body displeje, rovněž si ale můžete všimnout enormního zkreslení a neostrosti v rozích.
 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.