Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Levné hračky z eBay: předsádky pro smartphone

9.6.2014, Milan Šurkala, recenze
Dnes se podíváme na optické předsádky pro smartphony. Půjde o širokoúhlou předsádku, makro předsádku a objektiv rybí oko. Podívejte se spolu s námi, zda vynaložených 200 korun má či nemá smysl.
Dnes jsme se podívali na předsádky, které můžete nasadit na libovolný smartphone. Za pouhých 180 korun včetně poštovného dostanete širokoúhlou (0,67× wide) předsádku, makro předsádku a rybí oko (fish eye). To je opravdu velmi zajímavá nabídka. Díky "kolíčku" můžete předsádky nasadit na nejrůznější smartphony s nejrůznější šířkou, vyzkoušeli jsme jak 10mm mobilní telefony, tak Nokii 808 PureView, která má dobrých 18 milimetrů. Pogumování na obou stranách zajišťuje to, že kolíček nepoškrábe ani displej, ani objektiv. Navíc znatelně vylepšuje držení celé soustavy.


Předsádky pro smartphony


Co se týče optických kvalit, ta samozřejmě záleží na použitém smartphonu. Zatímco na Nokii 808 PureView jsou vyloženě nepoužitelné všechny tři předsádky, u běžných telefonů je to mnohem lepší a zejména makro předsádka dokáže opravdové divy. Samozřejmě je nutné počítat s výrazným zkreslením a neostrostí v rozích, ale pro fotografie květin nebo jiných drobných věcí, kde o pozadí moc nejde, to vůbec nevadí. Dokonce i vinětace nebývá takový problém jako u širokoúhlých předsádek. Tam jsou s tím potíže a je dobré buď lehce zazoomovat (za cenu ztráty rozlišení) nebo černé rohy vytáhnout ven v grafickém editoru. Na méně širokoúhlých smartphonech jsou výsledky lepší, vinětace není tak výrazná a jsou použitelné i bez dalších digitálních zásahů.

Samozřejmě nelze očekávat, že tyto předsádky z vašeho smartphonu udělají širokoúhlou hračku, která bude fotit v plné kvalitě. Každopádně na některých smartphonech jsou výsledky dost zajímavé a za hodně příznivých 180 korun to nemusí být špatný nápad.
Jak hodnotíte předsádky pro smartphone?
V anketě šlo hlasovat od 9.6.2014 do 8.6.2015. Počet hlasujících: 5
Výborné20 %
Průměrné40 %
Špatné40 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.