Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

LG P710 Optimus L7 II: levných 8 mega

3.3.2014, Milan Šurkala, recenze
Dnešní recenze se v krátkosti podívá na kategorii levnějších smartphonů s operačním systémem Android. Budeme se věnovat přístroji LG P710 Optimus L7 II, který je vybaven 8MPx senzorem a F2,4 objektivem.

Fotografování portrétů, blesk


Portréty jsou jako s většinou fotomobilů problematické. Pro jednu osobu a detailnější portrét je ohnisková vzdálenost příliš krátká a úhel záběru moc široký. Na mazání pozadí můžete zapomenout okamžitě. Lepší to budete mít s velkými skupinovými portréty, ale do stísněných prostor je naopak objektiv moc "úzký", tedy málo širokoúhlý. Detekci tváří tu nanajdete.




expoziční čas 1/396 s, clona F2,4, citlivost ISO 100, ohnisko 30 mm, klikněte pro zvětšení



Od fotomobilu nemůžete v takových podmínkách čekat zázraky. Mnoho detailů se rozpíjí, stačí to pro méně náročné dokumentační fotografie, kdy nepožadujete příliš detailní snímky.




expoziční čas 1/7 s, clona F2,4, citlivost ISO 1700, ohnisko 30 mm



LED blesk pochopitelně moc síly nepobral a ani na velmi vysoké ISO citlivosti daleko nedosvítí. Můžete jej vypnout, zapnout nebo nechat na automatice. Umí fungovat také jako přisvětlovací dioda, ale to už musí být opravdu dost velká tma.


Optický a digitální zoom


Jak už je u fotomobilů obvyklé, najdete zde jen digitální zoom. My se tedy podíváme na jeho kvalitu a jaký úhel záběru vůbec objektiv v LG P710 Optimus L7 II poskytuje.




expoziční čas 1/188 s, clona F2,4, citlivost ISO 100, ohnisko 30 mm, klikněte pro zvětšení



Úhel záběru je tak akorát. Není zbytečně široký, ale ani úzký a 30mm ohnisková vzdálenost je tak na poměry smartphonů příjemně univerzální (výrobce ohniskovou vzdálenost neuvádí, byla tedy stanovena odhadem pomocí srovnání s jinými testovanými fotoaparáty). Detaily jsou s ohledem na rozlišení čipu vcelku slušné, místy jde ale vidět silný šum a patlání (strom vlevo nahoře). Objektiv přitom kreslí slušně prakticky po celé ploše.




expoziční čas 1/176 s, clona F2,4, citlivost ISO 100, ohnisko 30 mm + 4× digitální zoom, klikněte pro zvětšení



4× digitální zoom znamená, že se vyfotí snímek s rozlišením půl megapixelu a ten se pak roztáhne na 8 MPx. Kvalita je logicky hrozná i v malých rozlišeních a jen tento malý výřez ještě vypadá slušně.




expoziční čas 1/952 s, clona F2,4, citlivost ISO 100, ohnisko 30 mm, klikněte pro zvětšení



Na tomto snímku opět vidíte, že úhel záběru je trochu užší než u 26-28mm smartphonů, ale ne o moc. V dobře osvětlených plochách jsou detaily vcelku pěkné, na fotomobil to není zlé. Horší jsou ale stíny, kde je šumu opravdu více než dost. Všimněte se slabé barevnosti v červených a hnědých tónech, téměř mezi nimi není rozdíl.




expoziční čas 1/884 s, clona F2,4, citlivost ISO 100, ohnisko 30 mm + 4× digitální zoom, klikněte pro zvětšení



Opět je vidět, že v malém rozlišení je to v pořádku, ale třeba už v rozlišení 1 megapixel vypadá snímek nekoukatelně.


Protisvětlo


Nyní se podíváme na náročné focení v silném protisvětle.




expoziční čas 1/2564 s, clona F2,4, citlivost ISO 100, ohnisko 30 mm, klikněte pro zvětšení



Jestli je něco problém, tak to jsou jednoznačně odlesky. Ty vznikají při snímání slunce, žárovky, no skoro všude. Naproti tomu mě překvapilo, že kresba snímku je sice hodně zašuměná, ale ne až tak moc rozpatlaná, jak bych čekal.




expoziční čas 1/3225 s, clona F2,4, citlivost ISO 100, ohnisko 30 mm, klikněte pro zvětšení



I zde vidíte odlesky, byť ne tak silné a naopak se objevují světelné závoje (objektiv byl v rámci možností vyčištěn). Ve stínech se vyskytuje dost jasového šumu, to platí i pro oblohu.




expoziční čas 1/1923 s, clona F2,4, citlivost ISO 200, ohnisko 30 mm, klikněte pro zvětšení



Zde už slunce nesvítilo tak silně, proto jsou odlesky podstatně slabší. Byla ale zvolena citlivost ISO 200, což se podepsalo na silném jasovém i barevném šumu. Pro malá rozlišení na sociální sítě to nicméně stačí.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.