Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

LG P710 Optimus L7 II: levných 8 mega

3.3.2014, Milan Šurkala, recenze
Dnešní recenze se v krátkosti podívá na kategorii levnějších smartphonů s operačním systémem Android. Budeme se věnovat přístroji LG P710 Optimus L7 II, který je vybaven 8MPx senzorem a F2,4 objektivem.
V dnešní recenzi jsme se podívali na smartphone LG P710 Optimus L7 II, který za solidní cenu přináší dosti slušnou výbavu. Máte tu tedy dvoujádrový procesor, 768MB paměti RAM, GPS, Wi-Fi, 4,3" IPS displej s rozlišením 800×480 pixelů a čtyřkový Android. Jako smartphone funguje velmi slušně a musím ocenit zejména nadprůměrně rychlou a dosti přesnou GPS, která z něj dělá výborného společníka pro geocaching (několikrát vyzkoušeno). Naopak Wi-Fi připojení je poněkud náladovější, ale nový firmware z ledna 2014 toto do značné míry vylepšil.

Po fotografické stránce tu máme malinký 8MPx senzor s úhlopříčkou pravděpodobně okolo 1/4". A zde začíná ta horší část. Je vidět, že fotoaparátu nebyla přikládána až tak velká důležitost. Možnosti nastavení jsou tak jen základní, nelze ani nastavit měření expozice nebo tu nemáte detekci tváří. Každopádně dotykové polohování AF bodu funguje výborně a v tomto bodě je i měřena expozice. Objektiv nemá žádné vážnější optické vady (vinětace, aberace, zkreslení, kresba po celé ploše) s výjimkou jediné, a to jsou hodně silné odlesky světelných zdrojů. V protisvětle je opravdu problém.





Šum je pochopitelně hodně vysoký i na nízkých citlivostech, překvapilo mě ale docela slušné množství detailů na denních snímcích. Na fotomobil to vůbec není zlé a z 8 megapixelů vytáhne vcelku dost (na to, že je to smartphone). Samozřejmě jak se objeví výraznější stíny nebo méně světla a s tím vyšší citlivosti, nastávají potíže. Většinou ani LED blesk nepomůže. Problémem je také vyvážení bílé, které ve dne táhne více či méně do fialova. Ruční vyvážení bílé je sice možné, ale přichystané volby jsou v praxi naprosto nepoužitelné a radím vám dobře, zůstaňte u automatiky.

Natáčení videosekvencí je možné pouze v rozlišení 720×480 pixelů, nicméně stejně jako u snímků překvapí detaily, které jsou při omezeném rozlišení vykreslené. Na noční focení bez blesku podobně jako u drtivé většiny smartphonů zapomeňte rovnou.

Celkové hodnocení smartphonu LG P710 Optimus L7 II mohu rozdělit do dvou částí. Jako smartphone je za danou cenu dost slušný s příjemnou moderní výbavou a snad jen ta Wi-Fi by mohla být spolehlivější. Jako fotomobil už moc nezáří. I když dokáže z 8 megapixelů vytáhnout překvapivě dost, věci jako slabší automatika včetně značných problémů v protisvětle zrovna nepřesvědčí. Po fotografické stránce je to běžný ničím nevybočující 8megapixelový smartphone. Jako mobilní telefon s bohatou výbavou za příjemnou cenu je dle mého názoru podstatně zajímavější.


Fotomobil je vhodný pro:


1) Geocaching a nenáročnou fotodokumentaci výletů (za dobrého světla)
 
 

Plusy


+ Nadprůměrná GPS (rychlá a přesná)
+ Solidní IPS displej
+ Nízká hmotnost
+ Za dobrého světla solidní detaily
 
 

Minusy


- Problematické vyvažování bílé
- Velké problémy v protisvětle

- Video jen 720×480 (nicméně v přijatelné kvalitě)
- Silný jasový šum
 

Cena v době testování: cca 4 500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte LG P710 Optimus L7 II?
V anketě šlo hlasovat od 3.3.2014 do 2.3.2015. Počet hlasujících: 3
Výborný0 %
Průměrný100 %
Špatný0 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.