Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon AF-S DX NIKKOR 18-140mm f/3.5-5.6G ED VR

21.10.2014, Milan Šurkala, recenze
V dalším našem testu se budeme věnovat univerzálnímu objektivu AF-S DX Nikkor 18-140mm /3.5-5.6G ED VR. Ten přináší téměř 8× optický zoom a staví se mezi oblíbený 18-105mm VR a ultrazoomový 18-200mm VR objektiv.
Dnes jsme otestovali nový univerzální objektiv AF-S DX Nikkor 18-140mm f/3.5-5.6G ED VR pro APS-C zrcadlovky Nikonu. Díky téměř 8× optickému zoomu nabídne slušné možnosti focení od rozumně širokoúhlých fotografií až po docela příjemné přiblížení. Univerzál pro každou příležitost. Je docela dobře zpracovaný, oba kroužky by ale mohly mít ještě trochu hladší chod, aby byly lépe využitelné u videa. Autofokus je přiměřeně rychlý, nicméně s testovanou D3300 byl docela problém ve spolehlivosti ostření (docela často se zaostřilo těsně mimo). Makro stačí na nějaké trochu větší objekty, s focením malého hmyzu nepočítejte.


AF-S DX Nikkor 18-140mm F3.5-5.6 VR hodnocení


Opticky je na tom objektiv tak různorodě. Jednoznačně nejslabší je nejširší ohnisková vzdálenost. To se připravte na silnou vinětaci, chromatickou aberací a v RAWu i výraznější sférické zkreslení (moderní zrcadlovky Nikon dokážou zkreslení i aberaci solidně potlačovat). Hodně zvláštní je ale kresba. Ta je uprostřed velmi ostrá a totéž se týká i rohů. Neostré jsou ale obě strany snímků uprostřed (vpravo i vlevo) a jak jsem se díval na internetu na jiné snímky, jde o typickou vlastnost objektivu. Je však zajímavé, že toto je částečně projev právě ne úplně přesného zaostření a při ostření přes live view, kdy to manuálně vyladíte opravdu dokonale (ani AF v live view nebyl u D3300 úplně přesný), se ostrost středu moc nezlepší, ale těmto stranám to výrazně pomůže. Je to divné, ale je to tak.

S delšími ohniskovými vzdálenostmi se mírní i chromatická aberace (znovu se objeví až na maximálním zoomu) a snižují se problémy s neostrými stranami. Vinětace zůstává v celém rozsahu při plně otevřené cloně. Zaclonění tuto vadu znatelně snižuje. Dobré jsou i výsledky v protisvětle (až na zmíněnou aberaci) a na zoomovací objektiv má objektiv i v mnoha případech příjemný bokeh, nicméně ne vždy. Detailnost a kontrast také patří k tomu lepšímu. Výborná je optická stabilizace, ty 4 EV účinku skutečně nabídne.

Celkově jde tedy o docela zajímavý objektiv, který vás potěší univerzálností, ale naopak nepříjemně překvapí tím, že vyžaduje skutečně přesně vyladěný autofokus (opravdu výrazně doporučuji jeho seřízení v servisu) a celkově nepříliš přesvědčivými výsledky na nejširších ohniskových vzdálenostech. S přizoomováním a zejména na středních ohniskových vzdálenostech začne dělat hodně radosti.


Objektiv je vhodný pro:


1. Běžné rodinné focení, zejména po troše přizoomování
2. Kvalitní fotografie s vysokým rozlišením (nikoli však na nejširší ohniskové vzdálenosti)


Plusy


+ Vysoce univerzální ohniskový rozsah
+ Velmi účinná optická stabilizace

+ Dobré optické výsledky na středních ohniskových vzdálenostech
+ Docela dobré výkony i v protisvětle (až na chromatickou aberaci)


Minusy


- Pro dobré optické výsledky vyžaduje precizní zaostření (zvláštní stranová neostrost při lehkém front focusu)
- Chromatická aberace na nejširších a nejdelších ohniskových vzdálenostech
- Výraznější vinětace

 
Za zapůjčení objektivu AF-S DX Nikkor 18-140mm děkujeme Nikonu.
 

Cena v době testování: cca 15 500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte objektiv AF-S Nikkor 18-140mm F3,5-5,6 ED VR?
V anketě šlo hlasovat od 21.10.2014 do 15.10.2015. Počet hlasujících: 9
Výborný0 %
Průměrný67 %
Špatný33 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.